Bankoğlu'dan Albayrak'a 3 esnaf önergesi birden

CHP Bartın Milletvekili, Parti Meclisi ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Aysu Bankoğlu, pandemi döneminde her kesimden esnafa sunulması gereken destekler hakkında Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'a 3 ayrı yazılı soru önergesi sundu. Bankoğlu, 'Esnafın karşılıksız destek ihtiyacını gündeme getirmeye ısrarla devam edeceğiz' dedi.

CHP Bartın Milletvekili, Parti Meclisi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Aysu Bankoğlu, pandemi döneminin beraberinde getirdiği ekonomik olumsuzlukları oldukça derinden hisseden her kesimden esnafın sorunlarını dile getirmeye, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin denetim yetkilerini kullanmaya devam ediyor. Bartın'da iş yapanlar başta olmak üzere esnafın yaşadığı geçim derdi ile gerek belirli esnaf kolları için, gerekse tüm esnafa birden sağlanması gereken karşılıksız destekler yönünden Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yanıtlaması istemiyle 3 ayrı Yazılı Soru Önergesi sunan Aysu Bankoğlu, konunun son derece önemli olduğunu, zira sadece bu yılın ilk altı ayında ülke genelinde 35 bin 695 iş yerinin kapandığını belirtti.

“İlk 6 ay 35 bin 695 iş yeri kapandı”

Anayasa'nın 98. maddesi ile Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzüğü'nün 96. ve 99. maddelerinin verdiği yetki uyarınca Hazine ve Maliye Bakanı'nın cevaplamasına yönelik Yazılı Soru Önergeleri'ni sunan Bankoğlu, önergelerde şu noktaları dile getirdi:

"Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de her anlamdaki olumsuz etkilerini, uzun bir süredir gösteren "Koronavirüs"e bağlı COVID-19 salgın hastalığı, hiç şüphesiz ki, ekonomi alanında da ciddi olumsuzluklara yol açmaktadır. Bu olumsuzlukları en derinden hisseden kesimlerden biri de esnafımızdır. Pandeminin ülkemizde etkilerini gösterdiği ilk günlerden itibaren uygulanmak zorunda kalınan sokağa çıkma kısıtlamaları ve akabinde zorunlu kısıtlamalar olmasa dahi alım gücü ile ticarette / iş yapmada yaşanan büyük sıkıntılar, esnafı geçim derdine sürüklemiştir. Bu yılın sadece ilk 6 ayında, ülkemiz genelinde 35 bin 695 iş yeri kapandı. Hâlen devam eden bu zorlu süreçte, esnafa yönelik olarak birtakım tedbirler, bölümler hâlinde açıklanmış olsa da esnafın ekonomik problemleri, ne yazık ki, sürmektedir."

“Bartın'da kaç esnaf kredilerden yararlandı”

Aysu Bankoğlu, Bartın'dakiler başta olmak üzere esnafın yaşadığı genel problemler ve daha yaygın biçimde sağlanması gereken destekler hakkında aşağıdaki soruları, Hazine ve Maliye Bakanı'na yöneltti:

“1) COVID-19 salgın hastalığının olumsuz etkileriyle mücadele ve esnafa destek sağlama anlamında, bugüne kadar kaç paket açıklanmıştır? Toplamda kaç esnafa kredi sağlanmıştır? Seçim bölgem Bartın özelinde, bu kredilerden yararlanan esnaf sayısı kaçtır?

2) Kamu bankaları üzerinden kullandırılan esnaf kredilerine uygulanan faiz yönünden bir indirim veya faizin alınmaması yoluna başvurulacak mıdır? Bir diğer deyişle, borç yapılandırılması yahut faizsiz ertelemeler gerçekleştirilecek midir?

3) Esnafın, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (BAĞ-KUR) olan sigorta prim borçları ile gelir vergisi ve stopaj gibi vergi borçları yönünden "erteleme"ye gidilmesi düşünülmekte midir?

4) Pandemi sürecinin başından bugüne kadar, esnafa herhangi bir kira desteği sağlanmış mıdır? Geleceğe dönük yapılacak çalışmalar içerisinde, esnaf için hayati önemde olan "kira desteği" kalemi yer almakta mıdır?

5) Uzaktan eğitim sistemi kademeli olarak azaltılsa da uygulanmaya devam edildiğinden esnafın, yüz yüze eğitimin tam anlamıyla başlamamasından dolayı yaşadığı ekonomik sıkıntılara dönük Bakanlık olarak çözüm önerileriniz nelerdir? Faizli kredilerin ötesine geçecek karşılıksız destek paketleri gündeminizde var mıdır?

6) Şu ana kadar sağlanmış olan kredi ve faizli destekler, her esnaf kolunu kapsamış mıdır? Esnafın bu kredilerden yararlanma koşulları nelerdir? İlgili kapsamın genişletilmesi doğrultusunda, Bakanlık olarak herhangi bir planınız mevcut mudur?

7) Esnafa "karşılıksız / doğrudan nakit destek" sağlanacak mıdır? Bu hususta, Bakanlığınızca nasıl bir planlama öngörülmektedir?”

“Şoförler borçların ertelenmesini istiyor”

Bankoğlu, bir kişinin, esnafın genel sorunlarına ilaveten şoförler ve kahveciler esnafı özelinde de Bakan Albayrak'a birtakım sorular yönelttiğinin altını çizerek şu açıklamalarda bulundu:

"Şoför esnafımız özelinde, Motorlu Taşıtlar Vergisi ("MTV") borçları yönünden ertelemeye gidilmesi ya da indirim uygulanması yönünde bir çalışma gerçekleştirilip gerçekleşmediğini Yazılı Soru Önergemde dile getirdim. Ayrıca, yine şoförlerimiz açısından, önemli bir gider kalemi teşkil eden araç muayene ücretleri bakımından indirim sağlanması gerektiği hususunu da dile getirdim. Konunun önemini ve büyüklüğünü, yalnızca servis şoförlerinin bile sayı olarak 200 bin kişiyi kapsadığını düşündüğümüzde rahatlıkla anlayabiliriz.

“Kahveciler kira desteği bekliyor”

Öte yandan, esnaf içerisinde, pek fazla gündeme gelmese de, en çok etkilenen kesimlerden bir diğerini de kahveciler oluşturuyor. Ülkemiz genelinde, kayıtlı kahvehane-çay ocağı sayısı 130 bin düzeyinde ve toplamda 400 bin kişi çalışıyor; ailelerini de değerlendirdiğimizde oldukça önemli bir kesimi meydana getiriyorlar. Kira desteği ya da farklı biçimlerde, kendilerine karşılıksız destek sağlanması en önemli talepleri arasında bulunuyor; zira büyük çoğunluğu borçlu olduğu için kamu bankalarının sağladığı kredilerden faydalanamadıklarını belirtiyor."

Bakmadan Geçme