Bankoğlu, CHP'nin coronavirüse karşı öneri paketini açıkladı

CHP Bartın Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Aysu Bankoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Corona Virüs' salgınının her alandaki olumsuz etkilerine karşı açıkladığı '13 Maddelik' Öneri Paketi'ne değinerek 'Birlikte Başaracağız' dedi.

CHP Bartın Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu Üyesi Aysu Bankoğlu, Corona Virüs salgınıyla ilgili olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı 13 Maddelik Öneri Paketine değindi ve "Birlikte Başaracağız" mesajını verdi. Öncelikle, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 23 Mart'ı 24 Mart'a bağlayan gece yaptığı açıklama ve güncellediği veriler uyarınca ülke genelinde görülen toplam vaka sayısının bin 529'a kadar yükseldiğini hatırlatan Bankoğlu, ne yazık ki, vefat sayısının ise 37'ye ulaştığını söyledi. Hayatlarını kaybeden vatandaşlara bir kez daha Allah'tan rahmet, yakınları ile milletimize ise başsağlığı diledi.

“Sağlıkçılarımızın fedakarlığı takdire şayan”

Bankoğlu, COVID-19 salgınına karşı tüm yurt sathında amansız bir mücadele verdiğimiz şu günlerde, hastalığın yayılma hızını önlemek adına sağlık ve hijyen kuralları ile "Evde Kal" çağrısına uymanın önemine bir kez daha dikkat çekti. Her ne kadar tekrara düşülüyor olsa da bu çağrıların hayati kıymette olduğuna vurgu yaptı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı önerilere değinmeden evvel doktorlar başta olmak üzere hemşirelere, hasta bakıcılara, ebelere, temizlik görevlilerine, ambulans şoförlerine; kısacası tüm paydaşlara bir kez daha şükranlarını sunan Bankoğlu, gösterilen fedakârlığın takdire şayan olduğunu belirtti.

Corona Virüs salgınına karşı aklın ve bilimin yol göstericiliğinde bir mücadele verilerek etkilerinin en az düzeye indirilebileceğine işaret eden Bankoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı öneri paketine dair şu görüşlerini paylaştı:

"Bu meşakkatli günlerde, dayanışma ve yardımlaşmanın son derece gerekli olduğuna kesinlikle inanıyoruz. Herhangi bir siyasi polemik yaratmadan yapıcı önerilerimizi yurttaşlarımızın ve milletimizin bilgisine sunmak, bizlerin en önemli görevlerinden. Genel Başkanımızın ortaya koyduğu öneriler, virüs salgınının, ekonomi başta olmak üzere toplumu ilgilendiren her alanda yarattığı olumsuz etkileri aza indirmek bakımından son derece değerli. Bahse konu önerileri ve beklentilerimizi, Bartınlı hemşehrilerimin de dikkatlerine sunmak isterim:

Madde 1) 5 Şubat 2009 tarihinden buyana toplanmayan ve bir anayasal kurum olan Ekonomik Ve Sosyal Konsey ivedilikle toplanmalı. Bu süreçte konsey çalışmalarını belli aralıklarla sürdürmeli. Konsey toplantısına ilgili tüm taraflar davet edilmeli. Türk Tabipler Birliği, Türk Eczacılar Birliği, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, DİSK gibi. Hiç kimse, hiçbir kurum dışlanmamalı.


Madde 2) Sağlık kuruluşlarının ve sağlık personelinin tıbbı ve konaklama ihtiyaçları öncelik ve ivedilikle giderilmeli.


Madde 3) Kamu sağlık kuruluşlarındaki eleman açığı hızla giderilmeli, ayrıca kanun hükmünde kararnameyle görevlerine son verilen ve haklarında kesin hüküm bulunmayan sağlık elemanları yeniden görevlerine iade edilmeli.

Madde 4) Hem salgınla mücadele, hem de milli güvenlik açısından hayati öneme sahip askeri hastaneler süratle yeniden açılmalı.


Madde 5) Salgınla mücadelede merkezi yönetimle belediyelerin eşgüdüm içinde çalışmalarına azami dikkat edilmeli. İktidar partisinden olmayan belediyelerin sorunu aşmak için gösterdikleri çabalar engellenmemeli. Bu bağlamda;


a) Hazine ve Maliye Bakanlığı ile İller Bankasınca belediyelere yapılan ödemelerin bir yıl süreyle hiçbir kesinti yapılmaksızın ödemeleri sağlanmalı. Belediyelerin borçlanma limitleri artırılmalı.


b) Belediyelere ve dağıtım şirketlerine ödenemeyen elektrik, su, doğalgaz faturaları nedeniyle borçlu konutların elektriği, suyu veya doğalgazı kesilmemeli ve faiz işletilmemeli.


Madde 6) Cumhurbaşkanlığı veya Bakanlık kararlarıyla geçici olarak kapatılan işyerlerinde;


a) Esnafın kira harcamaları (AVM'ler hariç) Maliye ve Hazine Bakanlığınca karşılanmalı.


b) Bu işyerlerinde çalışan işçilerin ücretleri (kısa çalışma ödeneğinden yararlananlar hariç) asgari ücret üzerinden ve işyeri kapalı kaldığı sürece İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanmalı.


c) Bu işyerlerinde çalışan işçilerin kredi kartı ya da tüketici kredisi borçları bankalar tarafından üç ay süreyle faizsiz ertelenmeli.


Madde 7) Çiftçilerin borçları yeniden yapılandırılarak, bir yıl süreyle faizsiz ertelenmeli.


Madde 8) Milli Eğitim Bakanlığınca okulların zorunlu olarak tatil edilmesi nedeniyle sayıları 100 bini bulan ücretli öğretmenler ile Halk Eğitimde görev yapan ve sayıları 90 bini bulan kursiyer öğretmenler, ücret alamaz duruma düşmüşlerdir. Bu öğretmenlerin mağduriyetlerinin giderilmesi için ivedilikle bir yasal düzenleme yapılmalı.

Madde 9) Küçük ve orta boy işletmelerin bankalardan kredi kullanabilmeleri için TBMM'nden süratle bir “sicil affı” yasası çıkarılmalı.


Madde 10) Salgından en fazla etkilenecek turizm, eğlence, konaklama ve ulaşım gibi sektörlerin banka kredileri yeniden yapılandırılmalı. “Turizm Tanıtma Fonu” ve “Konaklama Vergisi” getiren yasa yürürlükten kaldırılmalı.


Madde 11) Bu süreçte; yoksullar, işsizler sağlıklarıyla uğraşırken, bunların ödeyemedikleri faturaları düşünmemeleri için süratle bir “Aile Yardımları Sigortası” yasası çıkarılmalı, her yoksul aileye asgari 2 bin liralık gelir güvencesi sağlanmalı.


Madde 12) Bu süreçte kendi sağlıklarını tehlikeye atarak, günün 24 saati çalışan sağlık personeline kriz süresince her ay iki maaş tutarında ödeme yapılmalı. Ayrıca sağlık personelinin uzun süredir beklediği “sağlıkta şiddeti önleme yasası” da ivedilikle çıkarılmalı.

Madde 13) Kamu özel işbirliğiyle yaptırılan yol, tünel, köprü, şehir hastaneleri ve havaalanlarının müteahhitlerine bütçeden yapılan Hazine garantili ödemeler bir yıl süreyle ertelenmeli ve garantiler Türk Lirasına çevrilmeli."

Bakmadan Geçme