Balık'tan iş adamlarına sitem

Sert konuştu

Nurdan Eroğlu

Bartın Belediyesi tarafından işadamlarına ve esnafa Avrupa Birliği (AB) projesi olan ‘‘Bartın'da Kayıt Dışı İstihdama Kayıtsız Kalmayalım'' adlı eğitim semineri kapsamında Kurumsallaşma Eğitimi verildi. Eğitime katılım az olunca Bartın Ticaret ve Sanayi Odası (TSO Yönetim Kurulu Başkanı Halil Balık, sitem etti.

Bartın Belediyesi tarafından işadamlarına ve esnafa Avrupa Birliği (AB) projesi olan ‘‘Bartın'da Kayıt Dışı İstihdama Kayıtsız Kalmayalım'' adlı eğitim semineri kapsamında Kurumsallaşma Eğitimi verildi. Bartın TSO'da düzenlenen eğitime Bartın TSO Yönetim Kurulu Başkanı Halil Balık da katıldı. PROGEM Danışmanlık Hizmetleri Genel Müdürü Adnan Hacı Bebekoğlu tarafından verilen eğitimde kurumsallaşma, kurumsallaşmanın avantaj ve dezavantajları, zorlukları gibi konularda bilgiler verildi.

BALIK'TAN İŞ ADAMLARINA VE ESNAFA SİTEM

Hacı Bebekoğlu'nun açılış konuşmasının ardından söz alan TSO Başkanı Halil Balık, toplantıya katılımın az olması dolayısıyla sitem etti. Bundan üzüntü duyduğunu belirten Balık, “Burada bulunan arkadaşlar kurumsallaşmaya değer veren ve bununla ilgili çalışmalar yapmak isteyen arkadaşlar. İsterdik ki, salon dolsun. Ama maalesef arkadaşlarımız duyarsız davrandı. İnşallah gelmeyen arkadaşlar kurumsallaşmayla ilgili mesafeler kaydettikleri için katılmamışlardır. Ancak zannetmiyorum. Çünkü biz kendimiz 100'e yakın personel çalıştırdığımız halde geçen yıl eğitimler gördüğümüz halde ve kurumsallaşmayla ilgili belli bir yere geldiğimiz halde çok eksiğimizin olduğunu biliyoruz. Burada almamız gereken çok mesafe olduğunu biliyoruz. Kurumsallaşmanın şart olduğunu bilmeliyiz. Eğer kurumsallaşmazsak eski geleneklerle devam edersek maalesef işletmelerin uzun soluklu ayakta kalması çok zordur. Olmazsa olmazlardan biri budur. Şirketimizi büyütmek istiyorsak ve çağa ayak uydurmak istiyorsak kurumsallaşmak zorundayız” dedi.

BEBEKOĞLU: “KURUMSALLAŞMA PATRONLARIN İŞİN BAŞINDA OLMASI DEMEKTİR”

Kurumlaşmanın amacının bilgi, bilinç ve farkındalık düzeyinin arttırılması olduğunu ifade eden Bebekoğlu, şunları söyledi:

“Kurumsallaşma, bir işletmenin, faaliyetlerini kişilerin varlığına bağımlı olmadan sürdürebilmesini ve geliştirebilmesini sağlayan bir yapı oluşturmasıdır. Şirketin kuralları, standartları ve prosedürlerinin tanımlanması, kişilerden bağımsız hale getirilmesidir. ‘Otomatik pilot', ‘cruise control' gibi; patronları gereksiz kılmayan, sadece onların daha verimli olabilmelerini sağlayan bir yapıdır. Kurumlaşma ne değildir? Kurumsallaşma patronların işi tamamen profesyonellere bırakması demek değildir. Aksine, patronların işin başında olması, diğer çalışanlarla kolektif bir çalışma ruhu ve ortamı oluşturulması gerekir. Kurumsallaşmanın şirketin başarılı olmasıyla doğrudan ilgisi yoktur, sadece başarının sürekliliğini sağlar.

“SİSTEMİ ÇALIŞTIRAN İNSANDIR”

Şirketi insanlardan bağımsız kılmaz; çünkü sistemi çalıştıran insandır. Firmanın (patron, yönetici, kritik personel vb.) kişilerden ve onların ‘kendi becerilerine bağlı icra yöntemlerinden' bağımsız hale gelmesi ve sürekliliğinin sağlanmasıdır. Bu, işletmenin önemli noktalarında patronun olmayacağı değil, fakat onlar olmadığında aksama yaşanmadan her şeyin kaldığı yerden devam edebilmesi anlamına gelir. Kurumsallaşma öncelikle büyük, orta ve büyüme kararlılığında olan küçük işletmeler için önemlidir. Küçüksek, küçük kalmayı düşünüyorsak kurumsallaşmayı konuşmaya gerek yok. Büyümek neden önemli Dünya'da yeni kurulan işyerlerinin ilk 5 yıl içinde ayakta kalma oranı yüzde 20 ile yüzde 40 arasında gerçekleşmektedir.

“AYAKTA KALMA ORANI YÜZDE 40”

Ülkemizde de DİE tarafından imalat sanayinde 10 kişiden fazla istihdamı olan işyerleri bazında yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre ilk 5 yılsonunda ayakta kalma oranı yüzde 40 civarındadır. İşyerlerinin ölçeği küçüldükçe kapanma oranları Dünya'da da ülkemizde de artmaktadır. İşletmeler büyüdükçe yaşama şansları artmaktadır. Akademik ve siyasi çevrelerde, yakın gelecekte dünyayı devletlerin değil, büyük şirketlerin yöneteceği yönünde tahminler yürütülmektedir.”

Bakmadan Geçme