Bakkallar zincir marketlerin kıskacında

Ahilik Haftası kutlamalarına katılan Bartın Valisi Sinan Güner, birbirinden alışveriş yapıp çekini senedini ödememek gibi bir takım istenmeyen şeyleri yapmanın, birbirini bitirmeye, birbirini piyasadan silmeye çalışmanın ahlik ve onun temsil ettiği kavramlarla uyuşmadığını söyledi. Bartın Esnaf Odaları Birliği Başkanı Sinan Amasralı, bakkalların zincir marketler nedeniyle sıkıntılar yaşadığına dikkat çekti.

Dürüstlük ve dayanışmayı sanatla birleştirerek İslam'ın engin ve evrensel prensiplerini dünyaya farklı bir pencereden sunan Ahilik geleneğinin gelecek nesillere aktarılması amacıyla kutlanan Ahilik Haftası bu yıl da 16-22 Eylül tarihleri arasında yurt genelinde kutlanıyor. Hafta kapsamında Bartın'da etkinlikler düzenlendi. Bu çerçevede ilk olarak dün sabah Bartın Valiliği'nde tören düzenlendi. Törene Bartın Valisi Sinan Güner, İl Kutlama Komitesi ve ilimizdeki esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşlarının başkanları ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Güner'den “Ahilik ruhu” vurgusu

Yılın Ahisi, Yılın Kalfası ve Yılın Çırağı'na hediyeler verilen toplantının açılışında bir konuşma yapan Vali Güner, esnaflığı ve ticareti sadece vahşi bir alışveriş olarak görmemek gerektiğine dikkat çekti. Vali Güner, konuşmasında “Bu zamanda gerçekten korumamız gereken, sarılmamız gereken değerlerden biri bu Ahilik kavramıdır. Belki sizin birbirinizle münasebetiniz var esnaf olarak, müşterileriniz ile münasebetiniz var. Bir bakıp değerlendirdiğiniz zaman bu kavramların içinde bulunduğunuz münasebetlerle ilişkili olup olmadığını bu hafta vesilesiyle daha iyi değerlendirebilirsiniz. Eğer varsa bir eksiğiniz onu da kendi aranızda konuşarak çözüme kavuşturabilirsiniz. Birbirinden alışveriş yapıp çekini senedini ödememek gibi birtakım istenmeyen şeyleri yapmak, ondan sonra birbirini bitirmeye, birbirini piyasadan silmeye çalışmak, Ahilik ve onun temsil ettiği kavramlarla uyuşmuyor. Ama bunları da biz hayatın birer gerçeği olarak işin içinde olmasak da gözlemliyoruz. Aslında ben de farkında olmadan işin içinde olabilirim. Çünkü babam da bir esnaftı, hatta zanaatkardı. İlkokul 3. sınıftan itibaren her yaz tatilinde babamın yanında çalışırdım. Eskiden böyle şeyler değişik görünmezdi. Şimdi tatil deyince tatil yapılıyor. Aslında her geçen gün daha fazla çalışmamız gerekirken bir de bakıyorsunuz her geçen gün daha da fazla tatil yapıyoruz” dedi.

Daha sonra söz alan Ticaret İl Müdürü Serpil Yüzlü, hafta boyunca gerçekleştirilecek etkinlikler hakkında bilgiler verdikten sonra, Ahilik ile ilgili olarak hazırlanan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

Amasralı, zincir marketlere dikkat çekti

Bartın Esnaf Odaları Birliği Başkanı Sinan Amasralı'nın sinevizyon gösterisinde sarfettiği sözler de dikkat çekti. Amasralı, ekonominin içinde bulunduğu sıkıntılı süreçten bahsederken, özellikle büyük ve zincir marketler nedeniyle başta bakkallar ve kasaplar olmak üzere pek çok meslek grubunun artık neredeyse kaybolmak üzere olduğuna dikkat çekti. Ahiliğin çok önemli bir kültürel miras olduğunu ifade eden Amasralı, geleneğini korunması ve gelecek nesillere anlatılmasının önemini vurguladı.

Kaftan giyip kuşak taktılar

Sonrasında Yılın Ahisi seçilen 47 yıldır ahşap doğrama ile uğraşan Yaşar Bakkal'ın yanı sıra, aşçılık mesleğini icra eden ve Yılın Kalfası seçilen Kamil Baştürk ile elektrikli ve elektronik cihazları tamir etmeyi kendine meslek edinen Yılın Çırağı Durmuş Bostancı'ya, Vali Güner ve Amasralı'nın yanı sıra toplantıya katılan diğer esnaf odalarının temsilcileri tarafından kaftanları giydirildi, kuşakları takıldı.

Yılın Ahisi, Yaşar Bakkal oldu

14 Kasım 1959'da Bartın Merkez'e bağlı Muratbey Köyü'nde dünyaya gelen Yaşar Bakkal, ilkokulu köyünde bitirdikten sonra 13 yaşında ahşap doğrama işi yapan babasının yanında çırak olarak çalışmaya başladı. Askere gidinceye kadar kalfalığını da alan Bakkal, 1984 yılında işyerini babasından devralarak işletmeye başladı. Bakkal, 1988 yılında ustalık belgesini, 1994'te de usta öğretici belgesini aldı. 2007 yılında emekli olan Bakkal, halen aktif olarak mesleğini icra etmeyi sürdürüyor. Halen yanında kalfa ve usta olarak 4 çalışanı bulunan Bakkal, ilimizde tadilat gerektiren tarihi ve koruma altındaki binaların ahşap kapı ve pencerelerini giotin (sıyırma pencere) tamamen el işçiliği ile yapmakta olup yanında çalıyanlara da bu işi en inca ayrıntılarıyla öğretiyor. Şimdiye kadar pek çok binanın tadilatını yapan Bakkal'ın imza attığı onarım işleri arasında Bartın kent Müzesi, İncibankoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı (İBEV), Millet Konağı ve Kaf Konağı da bulunuyor.

Yılın Kalfası: Kamil Baştürk oldu

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesi Tabanözü Karapınar beldesinde 1997 yılında dünyaya gelen Kamil Baştürk, ilk ve orta eğitimini Karapınar'da Lise'yi ise Bartın İmam Hatip'te tamamladıktan sonra Açıköğretim Fakültesi İlahiyat Fakültesi'ni kazandıysa da 1 yılın ardından okulu bıraktı. Aşçlık mesleğine lise yıllarında kaldığı yurdun yemekhanesinde aşçılara yardım ederek merak salan Baştürk, daha sonra bu merakını meslek haline dönüştürmek üzere Bartın'daki Lütfullah Kocabaşoğlu Mesleki Eğitim Merkezi'ne kayıt oldu. Haziran 2019'da da Merkez'deki eğitimini başarı ile tamamlayan Kamil Baştürk, kendisine verilen kalfalık belgesi ile Rize'de iş buldu ve halen orada çalışıyor.

Yılın Çırağı Durmuş Bostancı oldu

Bartın'ın Akçamescit köyünde 2001 yılında dünyaya gelen Durmuş Bostancı, küçük yaşta babasını kaybettikten sonra dedesi ve anneannesinin yanında büyüdü. İlk ve orta okulu köyünde bitiren Bostancı, küçük yaştan beri elektrik-elektronik mesleğine ilgi duyduğundan lisede Açık Lise'yi tercih etti. Evde kendi çabasıyla mesleği öğrenmeye çalışan Bostancı, evde kurduğu küçük çaplı tamir atölyesinde çevresindeki kişilerin cep telefonlarını ve benzeri elektrikli cihazlarını tamir ederek kendini geliştirdi. Bostancı, bir ustanın yanında çalışmaya başladıktan sonra Lütfullah Kocabaşoğlu Mesleki Eğitim Merkezi'ne kayıt oldu. Bostancı'nın Merkez'deki eğitimi halen sürüyor.

Bakmadan Geçme