Bakan Işıkhan, gündeme ve çalışma hayatına ilişkin soruları yanıtladı

Katıldığı canlı yayın programında Bartın'daki çalışma hayatı ile gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, emeklilik sisteminde düzenleme yapılması yönünde oluşan beklenti ve  2025 yılında geçerli olacak asgari ücretin belirlenme sürecine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Muhammet Civan

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Habertürk yayınında çalışma hayatı ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Işıkhan, kamuoyunda ‘Yenidoğan Çetesi' olarak bilinen çeteye ilişkin incelemeler ve denetimlerle ilgili sorulan soru üzerine, “SGK olarak hemen üç başmüfettiş ve müfettişlerimizi görevlendirdik. Bu olay kamuoyunda ciddi gerginlikler yaratan bir duruma sebep oldu. Aileler endişelendi. Bu noktada biz üzerimize düşen görevi yapıyoruz. Adalet, Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığımızla birlikte ortaklaşa çalışmaları yürütüyoruz. Burada SGK‘nın en önemli rolü mali ve fatura incelemeleri kapsamında işlerimizi gerçekleştiriyoruz. Soruşturmasını tamamladığımız Özel Bağcılar Medilife Hastanesi ile 29 Nisan'da, Özel Şafak Hastanesi Bağcılar ile ise 9 Ağustos‘ta sözleşmelerini feshetmiş ve ödemelerini durdurmuş durumdayız” bilgilerini paylaştı.

“Özel hastanelerin denetimlerini daha da ağırlaştırıyoruz”

İncelemeleri devam eden diğer hastanelerle ilgili olarak da Sağlık Bakanlığının özel hastane açılış ruhsat iptalleri kararıyla sözleşmelerini feshederek ödemelerini durdurduklarını ve bu hastanelerin kapatıldığını söyleyen Işıkhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sözleşme yaptığımız bazı hastaneler var. Sözleşmeleri feshedilen ve geçmiş dönem dahi henüz ödenmemiş alacaklarına da bloke koyduk. Biz SGK olarak denetimlerimize hız kesmeden devam ediyoruz. Tabii ki SGK‘nın bütçesi, milletimizin bütçesi. Burada bir kuruşun dahi aykırı bir şekilde harcanmasına da izin vermeyeceğiz. Biz sağlık çalışanlarımıza, doktorlarımıza güveniyoruz. Özel hastanelerin denetimlerini daha da ağırlaştırıyoruz. 2025 yılında gerçekleştireceğimiz çalışmalarla birlikte özel hastanelerin, özel hizmet sunucularının sözleşmelerini daha kapsamlı ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeye gayret ediyoruz. Aynı zamanda vatandaşlarımızdan da önemli bir istirhamımız olacak. Ziyaret ettikleri hastanelerde, tedavi gördükleri kuruluşlarda bir sıkıntıyla karşılaştıklarında ALO 170 hattımıza ve CİMER'e başvurmalarını özellikle rica ediyoruz.”

Co-Pilot Uygulaması

Bakan Işıkhan, SGK'nın bütün denetimlerini teftişlerini yaptığını ancak vatandaşlardan gelen ihbarları da çok değerli gördüklerini vurgulayarak, “Sosyal sigorta denetimlerimizi gerçekleştiriyoruz. Rehberlik ve bilgilendirme faaliyetlerimizi SGK kapsamında sürdürüyoruz ama en önemlisi sağlık ödemelerinin denetimleri. Bu çerçevede Co-Pilot uygulamalarımızı hayata geçiriyoruz. Burada yapay zekâyı aktif bir şekilde kullanarak özellikle bize gelen faturaların denetimlerini elektronik ortamda inceleyeceğiz. Tabi bizim faturalarımızı inceleyen çok güçlü bir ekip var SGK‘da doktorlarımız, diş hekimlerimiz ve diğer personellerimiz ama insan olduğu için hata yapma olasılığı da yüksektir. Burada yapay zekâya yüklediğimizde milyonlarca fatura, milyonlarca bilgi geldiğinde doktorlar tarafından hemen yapay zekâ aracılığıyla analiz edilebilecek, standart dışı, aykırı bir uygulama varsa Co-Pilot otomatik olarak bize bunu verecektir” diye konuştu.

Verilerin değerlendirilmesinin önemine vurgu yapan Bakan Işıkhan, yıl sonuna kadar 2000'e yakın sağlık hizmeti sunucusunu denetlemeyi amaçladıklarını aktardı.

Işıkhan, denetlenecek olan 2000 sağlık hizmeti sunucularının içerisinde özel hastaneler, tıp merkezleri, eczaneler, optik ve diğer sağlık hizmet sunucularının da olduğunu ifade etti.

“Şu an herhangi bir değişiklik öngörmüyoruz”

Bartın'daki binlerce kişinin de gündeminde olan emeklilik sisteminde düzenleme yapılması yönünde oluşan beklentiye ilişkin soru üzerine ise Bakan Işıkhan, “Orta vadeli plan çerçevesinde Sosyal Sosyal Güvenlik sistemimizde yapılacak düzenlemeler her zaman milletimizin refahını artırmaya ve sosyal güvenlik sistemimizi sürdürülebilir kılmasına yönelik olacaktır. AK Parti olarak bizler 2002 yılından bu yana sosyal güvenlik sistemimizde mevzuat anlamında reform çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Özellikle 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası.. SSK Bağ-Kur ve Emekli Sandığı şeklinde yürütülen sağlık hizmetleri tek çatı altında birleştirildi. Hizmetin daha adil ve hakkaniyetli şekilde sunulması noktasında sosyal güvenlik reformunu gerçekleştirdik. Tabii ki emeklilik sistemimizde şu an herhangi bir değişiklik öngörmüyoruz. Böyle bir çalışmamız söz konusu değil. Ancak emeklilik sistemini daha iyi noktaya taşıyabilecek ve sosyal güvenlik sistemimizde aktüeryal dengeyi daha iyi noktaya taşıyacak boyutlarda bize gelebilecek her türlü değerlendirmeyi, iyileştirmeyi de Bakanlık olarak göz önüne alıp bu noktada çalışmalarımızı sürdüreceğiz” cevabını verdi.

Yeni asgari ücret açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, yine Bartın'daki binlerce çalışanın da merakla beklediği 2025 yılında geçerli olacak asgari ücretin belirlenme sürecine ilişkin sorulan soru üzerine de, “Asgari ücret, ülkemizde ve tüm dünyada minimum ücreti ifade etmektedir. Çalışanlarımızı doğrudan hem de dolaylı olarak etkileyen bir durumdur. Bu yüzden çalışma hayatımızın da temel konularından bir tanesi. Asgari ücret bizim tek başımıza hükümet olarak belirlediğimiz bir konu değil. Aralık ayının ilk haftasında Asgari Ücret Tespit Komisyonumuzun çalışmalarını başlatacağız. Burada 5 işçi, 5 işveren, 5 hükümet temsilcisi olmak üzere komisyon toplanacak. Buradan gelen rakamı da Aralık ayının sonunda kamuoyuyla paylaşma fırsatımız olacak. 2025 yılından geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesinde komisyonun dikkate aldığı bazı parametreler ve değişkenler var. Bunlar arasında en önemlisi enflasyon oranı ki enflasyon gittikçe düşme eğilimine giriyor” ifadelerini kullandı.

Enflasyon oranlarını dikkate almak zorunda olduklarını belirten Bakan Işıkhan, şunları kaydetti:

“Komisyon, vatandaşlarımızın yaşam standartlarını nasıl yükseltebileceği noktasında bu değişkenler doğrultusunda değerlendirmelerini yapacaklar ve bize rakamı iletecekler. İnşallah yeni asgari ücret çalışanlarımızın alım gücünü koruyup, artırılmasını sağlayacak. Aynı zamanda yaşam standartlarını iyileştirecek. Bunu yaparken de ekonomimizin genel istikrarını bozmayacak bir şekilde, işçi-işveren taraflarının, paydaşlarımızın maksimum noktada anlaşabildikleri bir ücret düzeyinde olmasını hedefliyoruz. Sosyal diyaloğu baz alarak özellikle asgari ücretle geçinen vatandaşlarımızın yaşam kalitelerinin ve standartlarının yükseltilmesi noktasında geçen yıl 17 bin TL olarak belirlemiştik. İnşallah bu sene içinde işveren ve işçi sendikalarımızla görüşerek, ortak bir asgari ücreti belirleyeceğiz.”

Işıkhan, vergi konusunda sendikaların taleplerine ilişkin, “Çalışma hayatımı buluşmalarımızda işverenlerimizden, sektör temsilcilerimizden, esnafımızdan vergi konusunda bir takım talepler gündeme geliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak sosyal diyaloğa önem verdiğimiz için paydaşlarımızın görüşlerini alıp bizimle ilgili boyut varsa bu konuda düzenlemeler yapıp, kamuoyu ve iş dünyasını rahatlatmak durumundayız. Ki ihracatı artıralım üretim artıralım istihdam arttıralım. Ancak bu konu Sayın Maliye Bakanlığımızın uhdesinde olan bir konu” diye konuştu.

“574 belediyenin borcu yapılandırıldı”

Işıkhan, belediyelerin SGK'ya prim borçları ile ilgili ise şu bilgileri paylaştı:

“Şu an 574 belediyenin borcu yapılandırıldı, 186 adet gayrimenkul takas teklifinde bulunuldu, 117 belediye, borcu için taksitlendirme talebinde bulundu. Taksitlendirme işlemi tamamlanan borçlar için 2 milyar TL peşinat alındı. Belediye borçlarında gecikmede bulunan 8,5 milyara yakın bir kaynak da tahsil edildi. O zamandan bu zamana 96 milyarlık olan borç şu an 140 milyarı aşmış durumda. Çünkü borcunu ödemeyen belediyeler her geçen gün faiziyle birlikte borçlarına borç katıyorlar. Biz zeytin dalını uzatıyoruz. Önce bilgilendirme, iletişim daha sonra yapılandırma, taksitlendirme süreci. Fakat bizimle iletişim kurmayan çok sayıda belediyenin olduğunu gördük. Adana Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, İzmir Karşıyaka Belediyesi, İstanbul'da bazı belediyeler bunlarla ilgili gerekli yasal mevzuat doğrultusunda tüm uyarılarımızı yaptıktan sonra haciz koyma işlemine de başlayacağımızı vurgulamak isterim. Biz de SGK olarak primlerimizi tahsil etmek durumundayız. Emeklilerimize düzenli olarak aylıklarının ödenebilmesi ve çocuklarımıza daha sağlam, güvenilir bir sosyal güvenlik sistemi bırakabilmek için bu primlerin zamanında tahsil edilmesi gerekiyor. Biz her türlü iletişime açığız.”

Bakmadan Geçme