Bakan Bakraktar'dan Karadeniz gazıyla ilgili önemli açıklamalar

Karadeniz'de 20 yıl boyunca üretim yapacak!

Erkan Hızoğlu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Karadeniz'de doğal gaz üretimine katkı sağlayacak olan yüzer üretim tesisinin bu ayın sonunda Türkiye'ye geleceğini açıkladı. Bartın Amasra açıklarında yer alan Sakarya Gaz Sahası ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Bayraktar, “Sakarya Gaz Sahası'nda 20 yıl boyunca üretim yapacak. Bu tesisle 2026 yılında 20 milyon metreküplük bir üretime çıkacağız. Mavi Vatan masalı filan diyorlar ya Mavi Vatan'da biz inşallah masal değil destan yazıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Karadeniz'de doğal gaz üretimine katkı sağlayacak olan yüzer üretim tesisinin bu ayın sonunda Türkiye'ye geleceğini duyurdu.

Bakan Bayraktar Bartın Amasra açıklarında yer alan Sakarya Gaz Sahası ile ilgili de önemli açıklamalarda bulunan Bakan Bayraktar, özetle şunları söyledi:

“İki ilçeye doğal gaz”

Doğal gaz, partimizle özdeşleşmiş bir alan. 2002'de Türkiye'de sadece 5 ilde doğal gaz vardı. Bugün hamdolsun Türkiye'nin 81 ilinde doğal gaz var. Zira orada da AK Parti olarak cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu vizyon şuydu, tüm vatandaşlarımıza bu temiz, çevreci yakıtı, rahat, konforlu yakıtı götürmemiz lazım. Bu kapsamda Osmaniye ilk doğal gaz ile 2009 yılında tanıştı. Henüz gitmeyen Hasanbeyli ve Sumbas'a 2025 yılında doğal gazı götüreceğiz.

“Meyvelerini topluyoruz”

Türkiye'de artık ithal ederek değil kendimiz üreterek doğal gazı kullanmak ve vatandaşlarımızın hizmetine sunmak istiyoruz. 2016'da ortaya koyduğumuz Milli Enerji ve Maden Politikası var. Onun meyvelerini yavaş yavaş toplamaya başladık. 2020 yılında Karadeniz'de kendi gemilerimizle, kendi mühendislerimizle arayıp bulduğumuz gaz, şu anda evlerimize gelmeye başladı. Sadece Karadeniz'de ürettiğimiz doğal gazdan 2,6 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını karşılıyoruz. Artık kendi doğal gazını üreten ve bunu vatandaşlarına sunan bir Türkiye var. Üretimi daha da arttırmak istiyoruz. Daha çok yere doğal gaz götürmek istiyoruz.

“Yüzer üretim üssü”

Bu ay sonunda yurt dışından getireceğimiz yüzer üretim üssü, Sakarya Gaz Sahası'nda 20 yıl boyunca üretim yapacak. Bu tesisle 2026 yılında 20 milyon metreküplük bir üretime çıkacağız. Yaklaşık 10 milyon haneye yani Türkiye'de yaklaşık 20 milyon hane doğal gaz kullanıyor, bunun yarısının kullandığı gazı kendi imkanlarımızla sağlamış olacağız. Üretimi arttırmamız, Karadeniz'de başka keşifler yapmamız lazım. Mavi Vatan masalı filan diyorlar ya Mavi Vatan'da biz inşallah masal değil destan yazıyoruz.

“2025'te 200 bin varil hedefi”

Türkiye, sadece doğal gazda değil petrolde de önemli ithalatçı, dışa bağımlı. Petroldeki dışa bağımlılığı bitirmek için arama faaliyetlerimiz devam ediyor. O anlamda Şırnak Gabar keşfi, cumhuriyet tarihinin en büyük keşfi olarak yerini almıştır. Bugün itibarıyla yaklaşık 47 bin varil günlük petrol üretimimiz var. Türkiye'nin en verimli ve kaliteli petrol sahaları buralar şu an itibarıyla. Oradaki üretimi 100 bin varile çıkarmayı hedefliyoruz önümüzdeki yıl içerisinde. 2025 yılında Türkiye 200 bin varil üretime çıkacak. Onun için daha çok keşfe ihtiyacımız var.

“Sınır ötesinde durduruyoruz”

Gabar'da, Kato'da Bestler Dereler'de eğer petrol arayabiliyorsak, üretebiliyorsak bunun başında hükümetimizin ortaya koyduğu terörle mücadele ve elde edilen başarılar var. Adı terörle anılan bu yerler artık umudun, istihdamın gelişimin arttığı bölgelere döndü. Cumhur ittifakı olarak gösterilen bütün gayretin ve bakış açısının sonuçlarını görmeye başladık. Sınırlarımızın ötesinde bu terörü durdurmak suretiyle sınırlarımızın içindeki terör faaliyetlerini de durdurmuş oluyoruz.

“Güçlü türkiye”

Milletimizin cumhur ittifakına ve cumhurbaşkanımıza olan teveccühü sayesinde tüm bu faaliyetler devam ediyor. Memleketimizin ihtiyacı olan doğal gazı, petrolü mümkün olan en üst seviyede kendimiz üreterek çok daha bağımsız çok daha ekonomisi güçlü bir ülke haline geleceğiz. Dışarıya ödediği dövizi azalmış, cari açığı azalmış bir Türkiye olarak da yolumuza çok daha güçlü devam edeceğiz.”

Bakmadan Geçme