Av. Nail Öztürk, Bartın Barosu'nun yeni başkanı oldu

Bartın Barosu'nun geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirilen olağan kongresinde 3 ismin yarıştığı seçimde Av. Nail Öztürk, 51 oy alarak Başkan seçildi. 173 avukatın kayıtlı olduğu Bartın Barosu, 18. Olağan Kongresi'nde ilk kez çoklu bir yarışa da sahne oldu. 10 yıl önce göreve geldiğinde makama değil göreve talip olarak bürokraside saygın, hizmette sorumlu, tevazu sahibi ve ilkleri başaran Baro olarak saygı ve sevgi içerisinde hiçbir meslektaşını ötekileştirmeden emin adımlarla yürüdüklerini belirten Baro Başkanı Av. Ferhat Parlatır, ilk aday olduğunda sözünü verdiği Bartın Barosu yeni hizmet binası sözünü yerine getirmenin haklı gurur ve mutluluğu içerisinde olduğunu dile getirdi. Mesleki sorunlara dikkat çeken yeni Başkan Av. Nail Öztürk ise tüm problemleri masaya yatırarak ve tartışarak hep birlikte çözüm bulacaklarını belirtirken Bartın Barosunu sadece baro başkanı veya baro yönetimi olarak değil üye avukatlarla beraber ve birlikte yöneteceklerinin altını çizdi.

Erkan Hızoğlu

Bartın'da 1930 yılında kurulan Bartın Barosu'nun 18'inci Olağan Genel Kurulu, hafta sonu gerçekleştirildi.

Bartın Barosu'nun hizmet binasında bulunan lokalinde gerçekleştirilen kongrede Bartın Barosu Başkanlığı için gerçekleştirilen seçimler büyük bir çekişme ve heyecan içinde tamamlandı.

Uzun yıllardır Bartın'da Baro Başkanlığı görevinde bulunan ve başarılı çalışmalara imza atan Av. Ferhat Parlatır'ın yeniden aday olmayacağını duyurmasıyla birlikte Bartın Barosu Başkanlığı için 3 isim adaylığını açıklayarak seçimlere girdi.

Parlatır: “Ötekileştirmeden emin adımlarla yürüdük”

10 yıl önce göreve geldiğinde makama değil göreve talip olarak bürokraside saygın, hizmette sorumlu, tevazu sahibi ve ilkleri başaran Baro olarak saygı ve sevgi içerisinde hiçbir meslektaşını ötekileştirmeden emin adımlarla yürüdüklerini belirten Baro Başkanı Av. Ferhat Parlatır, ilk aday olduğunda sözünü verdiği Bartın Barosu yeni hizmet binası sözünü yerine getirmenin haklı gurur ve mutluluğu içerisinde olduğunu dile getirdi. Baro Başkanı olduğu dönemlerde mesleğin sorunlarının düzeltilebilmesi ve hafifletilebilmesi için mücadele verdiğini dile getiren Parlatır, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Avukatlık mesleğinin sorunları son derece ağır. Elbette ki genç meslektaşlarımızın sorunları daha da fazla; mesleğin bu sorunlarının düzeltilebilmesi ve hafifletilebilmesi için Baro Başkanı olduğum dönemlerde mücadele içinde bulunduk.

Avukatlık mesleğinin sorunlarının çözümlenebilmesi bir yasama organının Avukatlık Yasası'nda ve diğer yasalarda avukatlık faaliyet alanlarını genişletebilecek doğrultuda gerekli düzenlemeleri yapabilmesi elzemdir, vakit gelmiştir ve geçmektedir de.

Avukatlık sorunlarının sorunları birbirimiz arasında tartışılarak çözülememektedir. TBMM'de birçok hukukçu milletvekili bulunmaktadır. Ancak sorunlara karşı çoğunluğu duyarsız kalmaktadır.

Meslekte sosyal durumlarındaki kötüleşmenin, intihar sayısının, şiddet vakıalarının avukatların aleyhine yönelen icra takipleri maalesef üzüntüyle belirtmek gerekirse artmamaktadır.

Savunma makamı avukatın sorunu çözülmeden adaletin sorunu çözülemez. Son dönemde ise ülkemizde Anayasa Mahkemesi kararlarının tanınmadığı bir döneme de hep birlikte tanık olduk.

Hukuk, adalet mücadelemiz meslek yeminiz gereği her daim birlikte savunmaya devam edeceğiz.

10 yıl önce göreve geldiğim de makama değil göreve talip olma bürokraside saygın hizmette sorumlu tevazu sahibi ve ilkleri başaran Baro olarak saygı ve sevgi içerisinde hiçbir meslektaşı ötekileştirmeden emin adımlarla yürüdük; her elimizi sıkanla dost her canımızı sıkanla düşman olmadık; görevin gereğini elimizden geldiğince yerine getirdik.

“Haklı gurur ve mutluluğu içerisindeyim”

Ve ilk aday olduğumda bir sözüm vardı hizmet binası ve o söz sizlerden aldığım destekle yerine getirmenin haklı gurur ve mutluluğu içerisindeyim. Hizmet Binası inşası için uzun uğraşlar sonucu bulunan arsa alımından sonra sel; salgın hastalık; OHAL; deprem; ekonomik kriz; baro seçimleri; imar plan değişiklikleri gibi durumlar inşaatın başlama ve tamamlanma sürecini uzatmış olsa da azim ve kararlılıkla çalışmalarımızı tamamladık ve şu an genel kurulumuzu kendi binamızda gerçekleştirerek tarihe hep birlikte not düşmekteyiz.

Benimle birlikte hizmet binası kazandırma sürecinde omuz omuza birlikte çalıştığımız önceki ve şu anki Yönetim Kurulu üyelerime; desteklerini bir an olsun esirgemeyen sevgili meslektaşlarıma teşekkürü borç bilirim.

“Kimsenin siyasetini gütmedik”

Haksızlık ve hukuksuzluğun karşısında dik durduk. Kimsenin siyasetini gütmedik. Bizler hakikatin ve evrensel hukukun gereklerini yerine getirdik. Sadece yargı camiasında değil tüm toplumda bir değer ve umut olduk, Bartın Barosu'nun eksiklikler bir yana söylem ve eylemi ile üzerine düşeni yerine getirdiğini düşünmekteyim.

708 Sayılı Kanunla ülkemizde 41. Baro olarak 1930 yılında kurulan Bartın Barosu, o tarihten bu güne kanunun kendisine yüklediği görevleri adaletin devletin temeli olduğu bilinci ile Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği yolda yılmaksızın hareket etmiştir. Hukukun üstünlüğü ve insan haklarını her daim savunmaya da devam edecektir.

Teşekkür ederek helallik istedi

Genel Kurulumuz bizler için bir hizmet talipliği yarışıdır. Asıl olan mevkiler değil, ilkelerdir. Makamlar, mevkiler, rütbeler ünvanlar bunların hepsi cekettir, ceketi asar bir yere gideriz; arkamızda sadece insanlığımız kalır.

Benim birinci görevim gerçeği tanımlamak, sorunları tespit etmek ve onlara çözüm bulmaktı, son görevim ise teşekkür etmektir. Tam da şu anda son görevimi yapıyorum tüm meslektaşlarımdan ve emektar baro personelimizden haklarını helal etmelerini diliyor, hepinize bu yolculukta bana eşlik ettiğiniz için sonsuz teşekkür ediyorum.”

Öztürk: “Tüm problemlerimizi masaya yatıracağız, tartışacağız”

Özgeçmişinden bahsederek konuşmasına başlayan Av. Nail Öztürk, avukatlık mesleğinin sorunlarına da dikkat çekti. Tüm problemleri masaya yatırarak ve tartışarak hep birlikte çözüm bulacaklarını belirten Öztürk, Bartın Barosunu sadece baro başkanı veya baro yönetimi olarak değil üye avukatlarla beraber ve birlikte yöneteceklerinin altını çizerken şöyle konuştu:

“1981 yılında Bartın'da doğdum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Bartın'da tamamladıktan sonra 1999 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kazandım. 2004 yılında mezun olduktan sonra 2006 yılında halen mesleğimi devam ettirmekte olduğum Eren İş Hanında avukatlığa başladım. 18 yıllık meslek hayatımın yaklaşık 14 senesini Çocuk Hakları Komisyonu, Staj Komisyonu, Avukat Hakları Merkezi ile çeşitli komisyonlarda, yönetim kurulu üyeliğinde sayman olarak geçirdikten sonra son 4 senedir de Barolar Birliği Delegesi olarak devam ettirdim. Şimdi de Bartın Baromuzun başkan adayı olarak karşınızdayım.

Avukatlık mesleğinin sorunları malumunuz. Fakat sorunlara kadın, genç, yaşlı ve sair yaklaşımlarla bakmamamız gerektiği aşikardır. Sorunlarımız, bu şekilde lokal veya bir şehre dair yüzeysel bir anlayışla değil, bütüncül olarak değerlendirmeli, tartışmalı, çözüm önerileri sunmalı ve nihayetinde çözmeliyiz. Gelinen bu günlerde toplumun hukuka olan, yargıya olan güveni oldukça azalmış olup bu durum baroları ve bizleri oldukça yakından etkilemiştir. Yaşanan mesleki anlamda ekonomik sorunlar da avukatların itibarlarının zedelenmesinde en önemli yeri almıştır. Bizler bunları yaşayarak görmekte ve sonuçlarına katlanmak zorunda bırakılmaktayız. Dizilerde, avukatlara olan yaklaşım ve sesleniş biçimi bunun en büyük göstergesidir. Sorunlarımızı saymakla bitiremeyiz. CMK, adli yardım, otoparklar, kurumlarda karşılaştığımız eşitsiz muameleler, yargılamada bizleri yok sayan anlayış, işçileşme, iş bulamama, emeğimizin sömürülmesi, intihar eden avukatlarımız, avukatın toplumdaki saygınlığı… saymakla bitiremeyiz. Sorunlarımızı çözebilmek için sorunlarımızı bilmeli, masaya yatırmalı ve çözüm önerileriyle tartışmalıdır. Fakat bunu bugün yapmayacağım. Söz vermiş olduğum gibi 6 aylık genel kurullar yaparak yerelde ve özelimizde yaşadığımız tüm problemlerimizi masaya yatıracağız, tartışacağız, hep birlikte çözümler bulacağız. Bartın Barosu'nu sadece baro başkanı veya baro yönetimi yönetmeyecek. Avukatların yönetilmeye ihtiyaçları yoktur. Size yine söz veriyorum ki; Bartın Barosunu hep beraber ve birlikte yöneteceğiz.

“Sorunlarımızı hep birlikte çözeceğiz”

Yapmış olduğum meslektaş ziyaretlerinde ilk sorum hep şu oldu: nasıl bir baro istiyorsunuz? Almış olduğum cevaplar oldukça güzeldi. Ve bu cevaplar ve çözüm önerileri ile hareket edeceğimizden şüpheniz olmasın.

Biz avukatız, avukatlar halkın önderi ve savunucusudur. Güvendiğimiz şey de baronun örgütlü gücü olmalıdır. Sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, il müdürlükleri ile sürekli dirsek temasında etkinlik içerisinde olmamız zaruridir.

İrtibat halinde olmamız gereken en önemli kurum da bizim işyerimiz olan ve sahiplenmemiz gereken adliyelerdir. Daire müdürleri, yapmış olduğum görüşmelerde, kendileriyle Bartın Barosunun üçer aylık periyotlarla yahut daha kısa periyotlarla toplantılar düzenleyerek gerek bizim gerekse iş arkadaşlarımız olan katip ve müdürler ile aramızda cereyan etmiş veya etmesi muhtemel sorunların önüne geçmemiz gerektiğini teklif ettiğimde, oldukça olumlu bir karşılama söz konusu olmuştur. Bahsetmiş olduğum gibi kalem müdürleri ile en fazla üçer aylık periyotlarla düzenli toplantılar düzenleyeceğiz.

Kendini tekrarlayan değil, sürekli çıtayı yükselten bir yönetim ve çalışma ile Bartın yerelindeki sorunlarımızı hep birlikte çözeceğiz.

Herkesin bir arada olacağı bir dönem vadetti

Avukatına yabancılaşmayan bir baro başkanı olmayı ve bir baro yönetimini size taahhüt ediyorum. Siz değerli meslektaşlarımın da barosuna ve meslektaşlarına yabancılaşmadığı, onlardan kopmadığı, aidiyet duygusuna sahip bir şekilde herkesin bir arada ve iç içe olacağı bir dönem vaat ediyorum.

Güçlü olabilmemiz için öncelikle birbirimizi bilmeli ve tanımalıyız. Bunu sağlamanın ilk yolu birlikte düzenleyeceğimiz etkinliklerimiz olacaktır. Yurtiçi ve yurtdışı ekonomik ve mini turlar, santranç ve tavla turnuvaları gibi eğlenceli ve mücadeleci etkinlikler, hep birlikte eğlenebileceğimiz yemek ve piknik organizasyonları ile aramızdaki iletişimin daha da güçleneceğini düşünüyorum.

Yine bu doğrultuda hem meslektaşlarımızın kendilerine farklı kulvarlarda geliştirebilmeleri adına halk eğitim müdürlüğü, gençlik ve spor il müdürlüğü ve başkaca kurumlar ile entegre halinde bir çalışma ile dil kursları, enstrüman kursları, spor kursları kurmak istiyorum.

İlk genel kurulda masaya yatırılacak!

Sizlerin de farkında olduğunuz gibi üniversite enflasyonu sebebiyle bir dönem mesleğe oldukça fazla katılım olmuş ve fakat artık duraksamıştır. Mesleğe atılan arkadaşlarımızın kiralarını ödeyemediği, Bağ-Kur primlerini ödeyemediği dönemler geçirdiklerinin farkındayım. Arkadaşlar aynı günleri ben de ilk mesleğe başladığımda yoğun bir şekilde yaşadım. Bağ-Kur primlerimi yapılandırmalarla halletmeye çalıştığımı hatırlıyorum. Fakat kira konusunda Esin ablaya ne kadar teşekkür etsem azdır. Kendisi beni belki iki sene idare ettiği olmuştur. Esin abla halen borcum var, yanına geleceğim. CMK gibi emek sömürüsü bir düzenin içindeyiz. CMK ücretlerinin asgari düzeylere çekilmesi ve kamu hizmeti görmekte olduğumuzdan bu CMK hizmetinden dolayı vergi alınmaması gibi çözüm önerilerimizle sayın adalet bakanımız ile doğrudan görüşmeler gerçekleştirebileceğimizi düşünüyorum. Bunun yanında kıdeme göre puanlama sistemi üzerinde yoğunlaşmamız gerektiğini düşünüyorum. Söz verdiğimiz altı aylık ilk genel kurulumuzda bu hususun da masaya yatırılacağını belirtmek isterim.

Bir önemli kurum daha Adli Yardım Kurumudur. İl özel idareleri ve belediyeler ile görüşmeler gerçekleştirilerek adli yardım protokolleri kurulması ve destek alınması sağlanarak adli yardım taleplerinin değerlendirilmesinde yer alan kıstasları genişletmek istiyorum.

“Barolar Birliği ve Adalet Bakanlığı ile görüşmeler yapılacak”

Şiddetin tırmanarak arttığı bir dönemdeyiz. Mesleğini icra ederken öldürülen, yaralanan, hakaret ve tehditlere maruz bırakılan meslektaşlarımız herkesin malumu. Haciz ve keşif sırasında kolluk kuvvetlerinin talep olmaksızın görevlendirilmesi, avukat acil destek sisteminin sağlanarak akıllı telefonlarda uygulamasının yer alması, avukatlara karşı işlenen fiillerin CMK 100. Maddesi kapsamına alınması yönünde mevzuat çalışması, avukatlara yönelik şiddet riskinin bulunduğu durumlarda 6284 sayılı kanunda düzenlenen tedbirlerin uygulanması yönünde mevzuat çalışması yapılması zaruri hale gelmiştir. Bu hususlarda da Barolar Birliği ve Adalet Bakanlığı ile görüşmeler yapılacaktır.

Adalet Bakanımız meslektaşımız. Maalesef komisyon çalışmalarında geçmiş olmasına rağmen kanun geçerken uzlaştırma kurumdan sadece avukatların rol alabileceğine dair düzenleme iptal edilmiştir. Bakanımız ile görüşme yaparak bu konuda da tasarrufta bulunması yönünde çalışmalar gerçekleştirilecektir.

Kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet ve istismar davalarında baroların katılma taleplerinin kabul edilmesi konusunda yasal düzenleme yapılması konusunda tekliflerimizi yazılı olarak ileteceğiz.

Adliyeler bizim işyerlerimizdir. Bu anlayış doğrultusunda baroların adalet komisyonlarında yer alması gerekmektedir.

Kamu avukatlarımızın ek göstergelerinin yargı mensuplarıyla eşitlenmesi, makam tazminatını yükseltilmesi, özel hizmet tazminatını yükseltilmesi, dağıtıma esas vekalet ücretlerinin yıllık tutarının hesabında kullanılan gösterge rakamının yükseltilmesi konusunda da birliğimiz ile birlikte hareket ederek bu husustaki çalışmalarda da doğrudan yer alacağız.

“Özel görüşme odaları ve çalışma odaları yapacağım”

Bartın Barosu binamız için Sayın Başkanımıza teşekkürlerimizi sunuyorum. Bartın Barosu binamızı daha aktif bir şekilde kullanımını sağlamız gerekmektedir. Baro mensuplarımızın nişan, doğum günü ve sair özel günlerinde ücretsiz bir şekilde kullanımına sunmak istiyorum. Zira bir salon kirası yaklaşık 60 bin– 80 bin TL civarında olup en azından meslektaşlarımızın böyle bir yükten kurtulmasını sağlamak istiyorum. Bu süreçte şahit olduğum diğer bir husus ise meslektaşlarımızdan bazılarının evden çalıştığı ve bürolarının olmadığı yönündedir. Gerek baro binamız gerekse adliye içerisinde aktif olarak kullanılmayan odalarımızda bürosu olmayan avukatlarımız için özel görüşme odaları ve çalışma odaları yapacağım.

“Günümüzü değil geleceğimizi kurtarmak derdimiz”

Avukatlarımız için Bartın Barosu aracını günlük belirli saatlerde olmak üzere şehir içinde belirleyeceğimiz güzergah içerisinde rut seferler düzenleyeceğiz ve meslektaşlarımızın adliyeye ulaşımlarını kolaylaştıracağız.

Aniden hızlı bir şekilde çoğalmamızdan kaynaklı olarak birbirimizi tanımakta ve telefonlarımıza ulaşmakta zorlanmaktayız. İlk yapacağımız çalışmalar içerisinde Bartın Barosu levhası düzenlemek ve en önemlisi tavsiye edilen avukatlık ücreti fiyat tarifesi düzenlemek ve uyulmasına özen gösterilmesini sağlamak olacaktır.

Şeffaf bir başkanlık ve yönetim sergilemek adına yönetim kurulu kararlarını KVKK çerçevesinde meslektaşlarımızla paylaşacağız.

Meslektaşları ile olan ilişkilerinin öğrenileceği, kalem ile nasıl hareket edeceğini bileceği, nerde nasıl hareket etmesi gerektiğinin öğrenileceği, işçi gibi kullanılmadığı, meslektaşlarımız olduğu inancının yükleneceği, gönüllü değil zorunlu bir staj döneminin gerçekleştirileceği bir staj sürecini sağlayacağız. Günümüzü değil geleceğimizi kurtarmak derdimiz.

“Hep birlikte yöneteceğimiz bir Bartın Barosu arzu ediyorum”

Siz meslektaşlarımın, mesleğin başından beri yaşadığı bütün sorunlara vakıfım. Zira bizzat yaşadım, yaşayarak büyüdüm. Hukukun, hukukçunun ve avukatların gür sesi olma yolunda avukata, kimliğine, onuruna, varlığına sahip çıkma iradesiyle saydam, tam katılımcı, hep birlikte yöneteceğimiz bir Bartın Barosu arzu ediyorum.

Hepinize sevgilerimi ve saygılarımı sunuyorum, diğer baro başkanı adaylarımıza ve yönetim disiplin denetleme kurulu adaylarımız ile delege adaylarımıza başarılar diliyorum, genel kurulumuzun hepimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

137 avukat oy kullandı

Konuşmaların ardından Av. Arzu Kaptan, Av. Nail Öztürk ve Av. Hakan Arslanʼın yarıştığı Genel Kurulda 137 avukat oy kullandı.

4 oy farkla Başkan seçildi

Sabah saatlerinde başlayan akşam geç saatlerde biten oy sayım işlemi sonunda rakibini 4 oy farkla geçen Av. Nail Öztürk, Bartın Barosuʼnun yeni başkanı oldu.

Kıran kırana geçen kurulda; Av. Nail Öztürk, 51 oy; kongrenin iddialı isimlerinden Av. Arzu Kaptan, 47 oy; Av. Hakan Arslan ise 41 oy aldı.

İşte yeni yönetim

Bartın Barosu'nun Yeni Yönetim Kurulu'nda şu isimler yer aldı:

Asil Üyeler: Emrah Altun, Osman Şansal Oktay, Ali Aydın, Semdal Çınçın, Rumeysa İrem Semiz, Öğüt Çakmakçı, Serhat Özmen, Ezgi Sağlam Halıcıoğlu

Yedek Üyeler: Mert Gözler, Derya Harman Bulut, Elif Yadigar Ermiş Gün, Mehmet Demirel, Funda Kaptan, Emrah Taşdemir, Halit Öztamur, İbrahim Gören.

Denetleme Kurulu: Erdal Ekmekçi, Hilal Camcı Ergin, Didem Üren

Yedekler: Nuri Taşdöven, Menekşe Polat

Disiplin Kurulu: Serkan Kahraman, Berkay Dal, Gülşah Karabulut.

Yedekler: Sedef Bayrak Tuna, Serkan Yaban.

TBB Delegeleri: Engin Uzun, Recep Ahmet Çavuşoğlu, Ferhat Parlatır.

Yedekler: Kübra Alp, Hüseyin Manav, Elmire Tukuş.

Bakmadan Geçme