Amastris Antik Kenti Kazı Çalışmaları değerlendirildi
Bartın'ın Amasra ilçesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izni doğrultusunda Amasra Müze Müdürlüğü Başkanlığında yürütülen kurtarma kazısı ile Amastris Antik Kentinde M.S. 2. yüzyıl, Roma İmparatorluğu Dönemine ait anıtsal ölçülerde mermer sütunlu yapı gün ışığına çıkılırken Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, Vali Yardımcısı Zeynep Topcu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Özlem Koçak, Bartın Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümünden Prof. Dr. Fatma Bağdatlı Çam ve Öğr. Üyesi Dr. Handan Bilici ile birlikte kazı çalışmalarını değerlendirdi.
Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, Vali Yardımcısı Zeynep Topcu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Özlem Koçak, Bartın Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümünden Prof. Dr. Fatma Bağdatlı Çam ve Öğr. Üyesi Dr. Handan Bilici ile bir araya geldi.
Kaymakam Hüsnü Bey Toplantı Salonunda 2024 yılında Amastris Antik Kenti kazı alanında gerçekleştirilen arkeolojik çalışmalar hakkında Kazı Başkanı Prof. Dr. Fatma Bağdatlı Çam tarafından yapılan sunumun ardından Vali Arslan, yapılacak çalışmalarla ortaya çıkartılacak tarihi değerlerin ilimizin turizm açısından daha da gelişmesine katkı sunacağını ifade ederek çalışmalarında başarılar diledi.
Görkemli yapı bin 800 yıl sonra gün yüzüne çıkarılıyor
Bartın'ın Amasra ilçesindeki Amastris Antik Kentinde M.S. 2. yüzyıl, Roma İmparatorluğu Dönemine ait anıtsal ölçülerde mermer sütunlu yapı gün ışığına çıkıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izni doğrultusunda Amasra Müze Müdürlüğü Başkanlığında yürütülen kurtarma kazısı, Bartın Üniversitesi (BARÜ) Sanat Tarihi Bölümü öğretim elemanlarının bilimsel danışmanlığında gerçekleştiriliyor.
“Oldukça büyük bir alanda heyecan verici bir çalışma oluyor”
Amastris Antik Kentine ait Roma İmparatorluk Dönemine tarihlenen sütunlu yapının gün ışığına çıkartılmaya başlandığını belirten BARÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Bağdatlı Çam, kazı çalışmalarının titizlikle sürdürüldüğünü söyledi.
Bağdatlı Çam, “Kazılar Kültür Bakanlığı, Bartın Valiliği, Amasra Kaymakamlığı ve Bartın Üniversitesinin destekleri ile sürdürülüyor. M.Ö. 7. yüzyılda Grek Koloni çağında Sesamos adıyla kurulan kent Hellenistik Dönemde Kraliçe Amastris tarafından yeniden inşa edilir. Amastris Kenti Roma İmparatorluğu Döneminde de Karadeniz'in önemli liman kentlerinden biri olarak varlığını sürdürmüştür. Bizans Döneminde inşa edilen Amasra Kalesi, Cenovalılar ve Osmanlı Döneminden günümüze dek ayakta kalmıştır. Binlerce yıllık geçmişin izlerini taşıyan Amasra'da, tiyatro ve bedestenin de bulunduğu Amastris Antik Kenti kamusal alanında bulunan bölgede Roma Döneminin görkemli yapılarından biri olan anıtsal sütunlu yapı, kazılar neticesinde ortaya çıkıyor” dedi. (Haber Merkezi)