AMASRA VE ULUS'TA DA ARTIK DİŞ SAĞLIĞI HİZMETİ VERİLECEK

Bartın'da 24 hekimle günde 600-650 civarında hastaya diş sağlığı hizmeti veren Bartın Şehit Cem Kambur Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Sağlık İl Müdürlüğünün talimatları doğrultusunda oluşturulan birimle bundan sonra Amasra ve Ulus ilçesinde de haftanın 5 günü diş sağlığı hizmeti verecek. Bu kapsamda her 2 ilçede de bir diş hekimi görevli olacak. Şuanda 1 panoramik olmak üzere 3 röntgen birimiyle Bartın halkına hizmet veren hastane, yine panoramik olacak şekilde 4. röntgen birimini de aktif hale getirmeye hazırlanıyor. Röntgende bekleme süresini sıfıra indirmeyi hedefleyen hastanenin bir diğer hedefi de artan giderlere rağmen 2019 tahmini gelir-gider bütçesini tutturmak. Hastane, bu doğrultuda Sağlık Bakanlığının da önerilerini dikkate alarak bir takım tedbirleri hayata geçirmiş durumda.

Bartın'da 24 hekimle günde 600-650 civarında hastaya diş sağlığı hizmeti veren Bartın Şehit Cem Kambur Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, halka kaliteli ve iyi sağlık hizmetini sunabilmek için çalışmalarına devam ediyor. 2019 yılının ilk 6 ayında toplam 70 bin hastaya diş sağlığı hizmeti veren hastane, Sağlık İl Müdürlüğünün talimatları doğrultusunda Amasra ve Ulus İlçesinde de hizmet vermeye hazırlanıyor. Her 2 ilçede de görevlendirilen diş hekimleri bundan sonra haftanın 5 günü ilçe halkına hizmet verecek. Hastanenin çalışmaları sadece bununla da sınırları değil. Bartın Şehit Cem Kambur Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Ersoy Alıcı, Hastane Müdürü Arzu Özkaya ve diğer yönetim kadrosu, şuanda panoramik olmak üzere bir röntgen biriminin daha hastaneye kazandırılmasına çalışıyor. Hastaların röntgende bekleme süresinin sıfırına indirilmesi amaçlanırken yönetim bir taraftan da giderler artmasına rağmen hedefleri arasında olan 2019 tahmini gelir-gider bütçesini tuttur için Sağlık Bakanlığının da önerilerini dikkate alarak bir takım tedbirleri hayata geçirmiş durumda.

Alıcı: “4 kliniğimizi daha aktif hale getirdik”

Bartın Şehit Cem Kambur Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Ersoy Alıcı, Hastane Müdürü Arzu Özkaya'yla birlikte hastanede gerçekleştirilen çalışmaları ve uygulanan ekonomik tedbirleri şu şekilde anlattı:

“Hastanemizde yeni olmak üzere 4 kliniğimizi daha aktif hale getirdik ve hekim sayımızı arttırarak 24'e yükselttik. Gerek hekim, gerek personel ve gerekse ekip, ekipman ve malzeme açısından tüm olanaklara sahibiz. Hastalarımıza ortodonti hariç tüm diş tedavilerini uygulayabiliyor ve tüm hizmetleri verebiliyoruz. Otodonti tedavisini hastanemizde veremememizin sebebi de bu alanda uzman hekimimizin olmayışı. Yani hastanemizde özel kliniklerde verilebilen tüm diş sağlığı hizmetlerini verebiliyoruz. Genel anestezi, acil sağlık hizmeti, evde sağlık hizmeti ve sterilizasyona merkezimizde gerçekleştirdiğimiz sterilizasyon hizmetine kadar tüm sağlık hizmetlerini verebiliyoruz.

Ulus ve Amasra'da haftanın 5 günü hizmet vereceğiz”

Bunun yanı sıra hastanemize bağlı olarak Ulus ve Amasra İlçelerimizde de birim oluşturdu. Sağlık İl Müdürlüğümüzün direktifleri üzerine hem Amasra'da hem de Ulus'ta bir diş hekimimiz bundan böyle haftanın 5 günü oradaki vatandaşlarımıza hizmet verecek. İlçelerimizdeki hekimlerimizi de dahil ettiğimizde aslında hekim sayımız toplamda 26'ya çıkmış oluyor. Tabi ki amacımız ilçelerimizdeki bu birimleri en hızlı şekilde aktif hale getirmek ve bölge halkına en iyi sağlık hizmetinin verilmesini sağlamak.

4. röntgen birimi hayata geçirilecek

Bunun yanı sıra hastanemizde şuanda 1 panoramik olmak üzere 3 röntgen birimimiz hizmet veriyor. Şuanda yine panoramik olmak üzere bir röntgen birimimizi daha aktif hale getirmek için çalışıyoruz. Bakanlığımız talebimiz doğrultusunda panoramik röntgen cihazını hastanemize gönderdi. Bu röntgen birimimizi de bu ay içerisinde aktif hale getirmeyi planlıyoruz. Bu birim de aktif olduğunda hastanemizde 2 panoramik olmak üzere toplam 4 röntgen birimimiz aktif olmuş olacak. Hedefimiz hastanemizde röntgen için bekleme süresini sıfıra indirmek.

“Günde 600-650 hastaya poliklinik hizmeti sağlıyoruz”

Hastanemizin poliklinik sayılarına bakacak olursak bu yıl poliklinik sayımızda geçen yıla göre bir artış söz konusu. Geçen yıl hastanemizde günde 500-550 hastaya hizmet veriyorduk. Bu yıl ise günde 600-650 hastaya poliklinik hizmeti sağlıyoruz. Hatta bazı zamanlarda günlük hasta sayımızın 700'e kadar çıktığı bile oluyor. Tabi bunda hekim sayımızın artmış olması da bir etken. Biliyorsunuz diş hekimliğinde tecrübe çok önemlidir. Yaptığınız uygulamaların sayısı arttıkça tecrübenizde o kadar artar. Hekimlerimiz aslında yeni hekimler ama hastalarımıza en iyi sağlık hizmetini verebilmek için canla başla çalışıyorlar.

“Sevk oranlarımızda artış söz konusu değil”

Hasta sayımız artmasına rağmen sevk oranlarımızda ciddi bir artış söz konusu değil. Tabi bu bizim için sevindirici bir olay. 2016,2017 ve 2018 yıllarındaki toplam hasta sayımıza bakacak olursak ise 2016 yılında 116 bin 625 kişiye, 2017 yılında 124 bin 931 kişiye ve 2018 yılında da 138 bin 428 kişiye diş sağlığı hizmeti vermişiz. 2019 yılının ilk ayına baktığımızda ise 70 bin hastaya hizmet verdik. Ben bu rakamın 2019 yılının sonunda 145 bine yaklaşacağını tahmin ediyorum.

“2019 bütçesini tutturamaya çalışacağız”

Hekim ve personel sayımızdaki artış, hasta sayılarımızdaki artış göz önüne alındığında tabi bu durum hastanemizin giderlerinde de bir artışa sebep oluyor. Hastanemizde sarf edilen malzemeler artığı gibi bizim evde sağlık hizmetleri verdiğimiz hasta sayısında da geçen yılla göre artış var. Mesela bu yıl 2-3 hastaya düzenli olarak evde sağlık hizmeti veriyoruz. Tüm bu gelişmelere paralel olarak gider kalemlerimizde yaşanan artışa rağmen şunu gönül rahatlığıyla ifade edebilirim ki 2019 yılının gelir ve gider bütçesinde herhangi bir açık oluşmasını beklemiyoruz. Gelir ve gider bütçemizin denk bir bütçe olacağını söyleyebiliriz. Yani 2018 bütçesinin üzerine çıkmadan belirlediğimiz bütçeyi tutturmaya çalışacağız.

“Giderlerimizi minimize etmeye çalıştık”

2019 bütçemizin denk bir bütçe olarak gelebilmesini sağlamak için Bakanlığımızın da önerileri doğrultusunda israftan uzak durarak kaliteden de ödün vermeden giderlerimizi minimize etmeye çalıştık. Bunun için örneğin personelimizin çalışma saatlerinde düzenlemeler yaptık ve esnek çalışma saatleri oluşturduk. Tabi bunları yaparken de personelimizin herhangi bir hak kaybına uğramamasına özen gösterdik. Hastanemizdeki hekimlerimiz dahil tüm personelimizin ek ücret ödemelerinde herhangi bir sorun ve kayıp bulunmuyor. Tüm personelimiz ek ücret ödemelerini düzenli bir şekilde alıyor.

“Personelimizde farkındalığı arttırmaya çalıştık”

Bakanlığımızın israfın önüne geçmek için bulunduğu önerileri hayata geçirmeden önce bu önerileri personelimizle de paylaştık. Bu konuda eğitimler düzenledik. Onlardan evde dikkat ettiği tüm konulara hastanemizde de dikkat etmelerini istedik. Hastaneyi de evleri gibi görmelerini sağlayarak bu konuda personelimizde farkındalığı arttırmaya çalıştık. Hatta yapacağımız uygulamanın öncülüğünü de personelimize örnek olması amacıyla ilk önce biz yaptık. Personelimizle bu konuda yaptığımız toplantılar, düzenlediğimiz eğitimler gerçekten amacına ulaştı ve personelimizde bu konuda ciddi anlamda bize destek oluyor. Gerekirse bu eğitimlere devam edeceğiz. Çünkü burada önemli olan tasarruf etmekten daha çok personelimizde tasarruf kültürünün oluşmasını sağlamak.

Kaliteli malzemeler uygun fiyata alındı

Çalışma saatlerinin dışında ekip, ekipman ve malzeme alımları konusunda da yapacağımız ihalelerdeki şartnamelerde rekabet ortamını arttırmak için bazı düzenlemeler yaptık. Yapılan bu düzenlemelerle sadece 3-4 firmanın değil, 8-10 firmanın ihaleye girmesini sağladık ve bu da ciddi anlamda rekabet ortamını oluşturdu. Biz de oluşan bu rekabet ortamı sayesinde kaliteli malzemeleri uygun fiyatlarla hastanemize kazandırma imkanını elde ettik.

Elektrik tüketiminde büyük düşüş

Hastanemizdeki elektrik tüketimini de kontrol altında tutmaya çalıştık. Personelimizin ve hekimlerimizin bu konuda bize ciddi katkıları oldu. Gün ışığından yeteri kadar yararlanılan alanlarda elektrikleri kullanmamaya çalıştık. Bunlar basit önlemler gibi görünüyor olabilir ama elektrik tüketimimizi nereden baksanız yarı yarıya düşürdü. Mesela daha önce 41 bin 395 kilovatsaat olan elektrik tüketimimiz 26 bin 980 kilovat saatlere kadar düştü. Daha önce 26 bin 740 TL olarak ödediğimiz elektrik faturamızı mayıs ayında 19 bin 154 lira olarak ödedik. Uyguladığımız tedbirlerle elektrik tüketimimize yaşanan bu düşüş, 3 kliğimizi daha aktif hale getirmemize, hekim ve hasta sayımızın artmasına rağmen yaşandı. Enerji danışmanlık hizmeti almaya başladık. Bu hizmet karşılığında faturalarımızda yüzde 1.6 tutarında bir düşüş oldu.

Su ve doğalgaz kullanımında da tedbirler alındı

Su ve temizlik malzemesi kullanımımızı da uyguladığımız tedbirlerle düşürdük. Suyumuzun debisini düşürerek boşa akmasının önüne geçmiş olduk. Aynı şekilde teknik personelimizin de bu konuda sürekli olarak kontrollerini yapmasını sağladık. Hastanemizde doğalgaz kullanımının sadece ısınma amaçlı olmasına dikkat ettik. Sıcak suyu sürekli olarak kullanılması gereken birimlerde aktif tutarak sıcak suyun kullanımına gerek olmayan birimlerimizde bu kullanımı minimuma çektik ve belirli saat aralıklarında tuttuk.

Hastanede mescit ve lavabolar yenilendi

Uygulamadığımız bu tedbirlerin yanı sıra hastanemizde hastalarımız ve personelimiz için bir takım yeni düzenlemeler de gerçekleştirdik. Mesela mevcut mescidimiz temiz bir alan olmasına rağmen kapasitesi düşüktü. Mescidimizin kapasitesini erkek ve bayan ayrı olacak şekilde genişlettik. Bütün kat lavabolarımızda düzenleme yaptık. lavabolarımızdan bir tanesini hem çalışanlarımız hem de hastalarımız için abdest alınabilecek seviyeye çektik. Bütün katlarımızdaki engelli birimlerimize onlar için çağrı butonları yerleştirdik. Lavabolarımızın zemininde ve giderlerinde de yeni düzenlemeler yaptık ve kullanıma daha elverişli ve sorunsuz hale getirdik.

Personel için sıfırdan yemekhane

Personelimize yemek hizmeti de verebilmek adına Devlet Hastanesiyle protokol imzaladık. Eğitim salonumuzun yan tarafında bulunan ve atıl vaziyette bulunan alanı genişletip değerlendirerek personelime 50 kişi kapasiteli sıfırdan yemekhane yaptık.

Eğitim salonunun yeniden düzenlenmesi planlanıyor

Mevcut eğitim salonumuz hem hastanemize hem de Devlet Hastanesine hizmet verebilir nitelikte. 120 kişilik bir eğitim salonuna sahibiz. Ancak tabi eğitim salonunda da bir takım düzenlemeler yapmak istiyoruz. Salonumuzu ses sistemi de dahil yeniden düzenlemeyi düşünüyoruz. Bunun dışında taşeron firmada çalışan 34 kişinin kadrolu işçi olarak geçişini sağladık. Teknik servis birimimizde genellikle kendi tamirimizi yapmaya çalışıyoruz. Basit bakım ve onarımları hastanemizde gerçekleştirebilmek adına kendi bakım ve onarım birimimizi oluşturduk.

Bina güvenliği daha da sağlamlaştırıldı

Herhangi bir afet karşısında tedbir amacıyla hastanemizde bir takım önlemlerde aldık. Yangın söndürücü ve jeneratör sistemimizi geliştirdik. 8 saatlik bir elektrik kesintisi yaşandığı yedek yakıt takviyemizde dahil olmak üzere hastanemize gerekli elektriği sağlayacak jeneratör sistemimiz ve yakıtımız mevcut. Hastanemizde toplam 50 ton olmak üzere büyük bir su deposuna sahibiz. Su depomuzu profesyonel anlamda dezenfekte ederek temizlettik. Bakanlığımızın israfı önlemek adına yaptığı öneriler doğrultusunda hastanemizde yaptığımız çalışmalar ve yapılan diğer çalışmaların hepsi hastalarımıza daha kaliteli sağlık hizmeti verebilmek adına yaptığımız çalışmalardır. Bu çalışmaların hepsinde önceliğimiz hem personelimizin hem de hastalarımızın memnuniyetidir.”

Bakmadan Geçme