AMASRA UNESCO SÜRECİ İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Kaleiçi Kemere Sokak Kentsel Tasarım Projesi hazırlanacak

Muhammet Civan

Amasra'nın UNESCO Dünya Miras Aday Listesindeki sürecine ilişkin toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda Kaleiçi Kemere Sokak Kentsel Tasarım Projesinin hazırlanması ve bu projenin uygulanması için parasal kaynak sağlanması ile Karabük Koruma Kurulu tarafından konsept proje olarak onaylanmış olan Cenova Şatosu ve Armaları Projesinin uygulama projesinin hazırlanarak uygulamaya konulması ve bu konularla ilgili ivedi olarak çalışmalara başlanılması karara bağlandı.

Amasra'nın UNESCO Dünya Miras Aday Listesindeki süreci ile ilgili yapılan çalışmalar ve yapılması planlanan çalışmalara yönelik bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Amasra Kaymakamı Gökhan Gürbüzerol Başkanlığında gerçekleşen toplantıya Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürü Fuat Dursun, Müdür Yardımcısı Ayşegül Yaylı, Bartın Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. H. Selma Çelikyay, Bartın Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Bağdatlı Çam, Amasra Belediyesi Fen İşleri Müdürü Şaziye Orhan, Amasra Müze Müdürü Baran Aydın ve BAKKA Bartın Destek Ofisi Uzmanı O. Bahadır Kalecik'de katıldı. Amasra'nın UNESCO Dünya Miras Aday Listesindeki sürecine ilişkin Amasra Kaymakamı Gökhan Gürbüzerol'un Başkanlık görevini üstlendiği yeni bir Yürütme Komitesi kurulurken Amasra Kaymakamlık binasında gerçekleşen toplantı sonrasında sonuç raporu açıklandı.

İLK ÇALIŞMALAR 2013'TE BAŞLADI

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce basına ve kamuoyuna servis edilen sonuç raporunda Ukrayna'nın UNESCO Dünya Miras Geçici listesinde yer alan “Ceneviz Ticaret Yolunda Akdeniz'den Karadeniz'e Kadar Kale ve Surlu Yerleşimleri” başlıklı adaylık dosyasına; Türkiye'de yer alan Cenevizliler dönemine ait İstanbul'da ki Yoros Kalesi ve Galata Kulesi ile İzmir'de ki Foça Kalesi ve Çandarlı Kalesi, Bartın'da ki Amasra Kalesi, Düzce'de ki Akçakoca Kalesi ile Sinop Kalesi de dahil edilmiş ve söz konusu başvuru “ Ceneviz Ticaret Yolunda Akdeniz'den Karadeniz'e Kadar Kale ve Surlu Yerleşimleri” adıyla 15 Nisan 2013 tarihi itibari ile UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine eklenmiştir. Konuyla ilgili 21 Kasım 2013 tarihinde ilgili kurum ve kuruluşların katılımıyla bir toplantı yapılmış olup, Amasra'nın UNESCO Dünya Miras Asil listesine girebilmesi için yapılacak hazırlık çalışmalarını yürütmek üzere izleme heyeti yürütme komitesi kurulması kararlaştırılmış ve çalışmalar başlamıştır.” denildi.

UNESCO DÜNYA MİRAS YOLUNDA AMASRA ÇALIŞTAYI YAPILDI

Çalışmalar kapsamında hazırlanan “UNESCO Dünya Miras Yolunda Amasra'nın Stratejik Eylem Planının Oluşturulması” başlıklı projenin Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA)'nın 2013 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği programında kabul edildiği bilgisinin de verildiği sonuç raporunda, “Söz konusu proje kapsamında 08-10 Mayıs 2014 tarihinde Amasra'da arkeoloji-sanat tarihi , tarih planlama –tasarım ve restorasyon, sivil toplum kuruluşları, soysal araştırmalar ve halkla ilişkiler konu başlıkları altında “UNESCO Dünya Miras Yolunda Amasra” çalıştayı yapılmıştır. Proje sonucunda “UNESCO Dünya Miras Yolunda Amasra” başlıklı stratejik eylem planı kitabı hazırlanmıştır. Konu ile ilgili olarak 6 Temmuz 2017 tarihinde Amasra Kaymakamı Sayın Gökhan Gürbüzerol Başkanlığında yeni bir yürütme komitesi kurulmuş olup, komite 19 Temmuz 2017 Çarşamba günü; İl Kültür ve Turizm Müdürü Fuat DURSUN, Müdür Yardımcısı Ayşegül YAYLI, Bartın Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. H. Selma Çelikyay, Bartın Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Bağdatlı Çam, Amasra Belediyesi Fen İşleri Müdürü Şaziye Orhan, Amasra Müze Müdürü Baran Aydın ve BAKKA Bartın Destek Ofisi Uzmanı O. Bahadır Kalecik'in katılımıyla Kaymakamlık Makamında toplanılmıştır.” ifadelerine yer verildi.

FİNANSAL KAYNAK SAĞLANACAK

Toplantıda Amasra'nın UNESCO Dünya Miras Aday Listesindeki süreci ile ilgili bugüne kadar yapılan çalışmalar ve bundan sonra yapılması planlanan faaliyetlerin değerlendirildiği kaydedilirken, “Toplantı sonucunda Amasra Kaleiçi Kemere Sokak Kentsel Tasarım Projesinin hazırlanması ve bu projenin uygulanması için parasal kaynak sağlanması; Ayrıca daha önceden hazırlanmış ve Karabük Koruma Kurulu tarafından konsept proje olarak onaylanmış olan Cenova Şatosu ve Armaları Projesinin uygulama projesinin hazırlanarak uygulamaya konulması ve bu konularla ilgili ivedi olarak çalışmalara başlanılması karara bağlanmıştır. Bunun yanı sıra Amasra'nın mümkün ise “Amasra ve Amastrist” olarak tek başına da tıpkı Efes ve Safranbolu örnekleri gibi münferit olarak başvurması değerlendirilmiş, konu ile ilgili olarak Amasra Kaymakamlığı, Müze Müdürlüğü, Bartın Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı ve Arkeoloji Bölümleri ile koordineli olarak faaliyetler yürütebileceği; Efes, Safranbolu gibi başvurusu kabul edilen destinasyonların ilgili süreçlerde nasıl bir yol izlediklerinin de örnek olarak takibi yapılması gerektiğine, söz konusu diğer aday ve kabul edilmiş merkezlerin ilgili birimleri, müzeleri, kazıları ile temasa geçilmesinin faydalı ve yol gösterici olacağı gibi hususlarda mutabık kalınarak sürecin bir şekilde yürümesi kararına varılmıştır.” denildi.

Bakmadan Geçme