Amasra Maden Şehitleri, dualarla anıldı

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesi'ne ait maden ocağında 14 Ekim 2022 tarihinde meydana gelen patlamada hayatını kaybeden 43 maden şehidi, facianın 2. Yıldönümünde dualarla anıldı.

Erkan Hızoğlu

Bartın'da Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesi'ne ait ocakta 14 Ekim 2022 tarihinde meydana gelen grizu faciasında hayatlarını kaybeden 43 maden şehidi, facianın yıldönümünde dualarla anıldı.

Kazanın meydana geldiği Amasra Kuyu Başında düzenlenen ve hüznün hakim olduğu törene Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Bartın Belediye Başkanı Rıza Yalçınkaya, Amasra Kaymakamı Kadir Perçi, Bartın İl Emniyet Müdürü Ünsal Hayal, Bartın İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Mehmet Baykal, TTK Genel Müdürü Muharrem Kiraz, TTK Genel Müdür Yardımcısı Fazlı Uncu, Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, TTK Amasra Müessese Müdürü Batuhan Türkyaşar, AK Parti İl Başkanı Yaşar Arslan, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, GMİS Genel Mali Sekreteri Yalçın Yiğit, GMİS Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir, GMİS'e bağlı Amasra, Karadon, Armutçuk, Kozlu, Üzülmez, Merkez Servisleri şubelerinin başkan ve yöneticileri, Maden Şehitleri Aileleri Derneği Başkanı Rıza Kılıçarslan, Bartın ve Amasra protokolü, siyasi partiler ile STK'ların temsilcileri, maden işçileri ve şehitlerin aileleri katıldı.

Madenci Anıtı'na karanfil bırakıldı

Törende Amasra Maden Şehitleri Anıtı önünü 43 madenci bareti konuldu. Protokolün maden şehitliğine karanfiller bırakmasının ardından Kuran-ı Kerim tilavetini İl Müftüsü Ömer Keskin ile birlikte imamlar okudu.

Tören okunan duaların ardından sona erdi.

Vali Arslan: “Acımız hala büyük”

Anma töreninin ardından konuşan Bartın Valisi Nurtaç Arslan, “2 yıl önce bugün maalesef TTK Amasra ocağımızda patlamada 43 madencimizi kaybettik. Acımız hala büyük, bütün madencilerimizin mekanları cennet olsun. Bu olaydan sonra bizlerin de çıkaracağı dersler var, bundan sonra bu tür olayların olmaması için bizlerinde üzerine düşen görevler olduğunu gördük. Kazada yaralananlara acil şifalar ve vefat edenlerin ailelerine sabırlar diliyorum. Allah bir daha böyle acılar yaşatmasın.” dedi.

Aldatmaz: “Bartın olarak yüreğimizdeki dinmeyecek”

AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz da maden faciasının yıldönümü dolayısıyla mesaj yayımlarken şu ifadeleri kullandı:

“14 Ekim; ekmeğini kömür karasından çıkarmak için evinden son kez helalleşerek çıkan 43 madencimizin şehadete erdiği günün yıldönümü. 14 Ekim; tarif edilmez acıların sadece 43 eve değil! Bartın'da yaşayan herkesin yüreğine düştüğü gün; 14 Ekim; Bartın olarak yüreğimizdeki dinmeyecek, acının ilk günkü gibi taze olduğu gün; bugün 14 Ekim 2022'te Amasra TTK işletmesinde patlamanın yaşandığı o kara günün yıl dönümü. Bu acı gün 43 maden şehidimizi anmak ve onların anısını yaşatmak için bir araya geldiğimiz gündür. Öncelikle bu elim kazada yaşamlarını yitiren 43 madencimize bir kez daha Allah'ta rahmet, yakınlarına sabır ve kazadan yaralı olarak kurtulan kardeşlerimize de sağlıklı uzun ömürler diliyorum.

“Madende çalışmak her yiğidin harcı değil”

Bartın'ımız ekmeğini kömür karasından çıkaran bir avuç kömür için bir ömür verenlerin şehri. Maalesef madencilik sektörü çok meşakkatli, çalışma şartları ağır bir sektör. Deyim yerindeyse madende çalışmak her yiğidin harcı değil. İşte bu zor çalışma şartlarında TTK Amasra Müessesesinde çalışan kardeşlerimiz 14 Ekim 2022 günü meydana gelen bir patlama sonucunda büyük bir iş kazası ile karşı karşıya kaldılar. Patlamadan hemen sonra Devletimiz hemen harekete geçerek; Acaba bir kardeşimize daha sağ ulaşabilir miyiz diye tüm imkânlarını anında seferber etti. Sabaha kadar ara verilmeden çalışıldı.

“Türkiye, madencilerimiz için ağladı”

Amasra'da ve çevre illerdeki tüm madencilerimiz büyük bir dayanışma örneği göstererek yer altında kalan kardeşlerini kurtarmak için canlarını dişlerine taktılar, yangına rağmen hayatlarını tehlikeye atarak madene tekrar tekrar girdiler. Aslında bu kardeşlerimizin gösterdiği cesaret tam bir kahramanlık öyküsüydü ama günün sonunda 43 kardeşimiz şehadete ererken onlarca kardeşimiz yaralandı. Kardeşlerimizin şehadeti sadece yakınlarının değil, Bartın'da yaşayan herkesin ve tüm Türkiye'nin yüreğinde tamir edilemeyecek büyük yaralar açtı. Tüm Türkiye tek vücut oldu gözünü gönlünü Amasra'dan ayırmadan şehit olan, yaralanan madencilerimiz için ağladı. Bu acı olayın yıldönümünde; Bartın'ımızın tekrar başı sağ olsun!

“Türk yargısına güvenimiz tamdır”

Bizler ne bu felaketi ne şehitlerimizi ne de yakınlarını unutmadık. Emanetlerine hakkıyla sahip çıkabilmek için devlet olarak elimizden geleni yaptık ve yapmaya devam ediyoruz.

Bir taraftan da olayın sebeplerinin ve sorumlularının ortaya çıkması için adli süreç devam ediyor. Bu süreçte de özellikle ocaktaki yangının tamamen sönmesi ve olay yerinde gerekli incelemelerin yapılmasının ardından süreç hızlı bir şekilde tamamlanacaktır. Bu konuda Türk yargısına güvenimiz tamdır.

“Böyle kazaların yaşanmaması için elimizden gelen her şeyi yapacağız”

Amasra TTK Müessesesi Bartın'ımız için, Amasra'mız için önemli bir kurum. Bölge insanımız için önemli bir ekmek kapısı. Yaşanan bu kazaya rağmen bu kurumu ayakta tutmak, güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak zorundayız. Bunun için bir taraftan gerekli tedbirleri alarak, bundan sonra böyle kazaların yaşanmaması için elimizden gelen her şeyi yapacağımızı; şehitlerimizi ve onların emanetlerini unutmayacağımızı belirtiyor; 14 Ekim 2022'de TTK Amasra Müessesesindeki kazada ve daha önceki maden kazalarında vefat eden tüm maden şehitlerimizi rahmetle anıyor, yaralı olarak kurtulan madenci kardeşlerimize de geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.”

Yavuzyılmaz: “Adeta göz göre göre bu felaket gelmişti”

Felaketin göz göre göre geldiğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz da “Zonguldak ve Bartın maden facialarına yabancı değil, daha önce Kozlu'da 263 madenimiz, Armutçuk'ta 163 madencimiz hayatını kaybetmişti. Teknoloji geliştiği halde daha fazla tedbir alınması mümkün olduğu halde, TTK'ya her yıl işçi alarak tecrübe zincirinin devam edeceği yerde yani bu altın kurallara uyulmadığı için neticede Sayıştay raporlarının dikkate alınmasıyla adeta göz göre göre bu felaket gelmişti. Bu konuyla ilgili uyarılarımız, çalışmalarımız devam ediyor. Madencilerimizin sesi olmak bizim özellikle bu bölgede yaşayan siyasetçiler için en önemli mecburiyettir. Madencilerimiz özellikle doğal afetlerde yaptığı çalışmalar hepimizin aklındadır. Madencimiz sadece kömür çıkarmak değil, doğal afetlerde can kurtaran varını yoğunu ortaya koyan bu arkadaşlarımıza minnettarız.” ifadelerini kullandı.

Yeşil: “Maden şehitlerimizi rahmetle anıyoruz”

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil ise “Bundan tam 2 yıl önce, 14 Ekim 2022 tarihinde Amasra Müessesemizde feci bir faciayla karşılaştık. Burada 43 kardeşimizi kaybettik, arkadaşlarımız şehit oldular. Rabbim böyle acıları bir daha yaşatmasın. Tabii bunun sebepleri var. Yargı süreci devam ediyor. Bizler Genel Maden İşçileri Sendikası olarak yargı sürecini yakinen takip ediyoruz. Bu olayın aydınlanması ve faillerinin en ağır şekilde cezalandırılmaları konusunda biz de Sendika olarak takipçisiyiz. Bugün burada 43 maden şehidi kardeşimizi anmak için toplandık. 43 arkadaşımızı ve tüm maden şehitlerimizi saygıyla, şükranla, rahmetle anıyorum. Ailelerine sabırlar diliyorum.” dedi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Yeşil, “Amasra Müessesesi önemli bir müessese. Kurumun yeniden üretime başlaması konusunda 2 yıldır yoğun bir çaba içinde arkadaşlarımız. Yakın zamanda da burada bir pano açılışı yapıldı. Amasra Müessesemiz bu kadar acı üzerine tekrar çalışma hayatına katkı vermeye devam edecek.” dedi.

Ne oldu, süreçte neler yaşandı?

Bartın'ın Amasra ilçesindeki TTK Amasra Müessesesi'ne ait maden ocağında 14 Ekim 2022'de saat 18.15 sıralarında meydana gelen patlamada 41 işçi hayatını kaybetmiş, 11 işçi yaralanmıştı. 1 işçi sevk edildiği hastanede 4 Kasım 2022'de, 1 işçi de 5 Nisan 2023'te tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirmişti.

Amasra Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında aralarında TTK Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir'in de bulunduğu 24 şüpheli gözaltına alınmıştı.

Zanlılardan Özdemir, Müessese Müdür Yardımcısı Salih Atmaca, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekci, iş güvenliği ve eğitim başmühendisi Volkan Soylu ve başmühendis Mehmet Tural ile kartiyelerden (birkaç üretim ünitesinden oluşan ocak) sorumlu maden mühendisleri Levent Aydın ve İbrahim Hakan Mengeş ile emniyet mühendisi Şahan Kahraman "bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olmak" suçundan tutuklanmış, 4 kişiye adli kontrol hükümleri uygulanmış, zanlılardan 3'ü çıkarıldıkları hakimlikçe, 9'u savcılık sorgularının ardından salıverilmişti.

Bu şüpheliler arasında yer alan bir kişi hakkında ise soruşturma sürecinde takipsizlik kararı verilmişti.

İddianamede, tutuklu sanıklar Özdemir, Ekmekci, Soylu ve Tural hakkında 42 kez “olası kastla öldürme” suçundan toplam 840 yıldan bin 50'şer yıla kadar, 4 kez “olası kastla yaralama" suçundan da 4 yıl 16 aydan 12'şer yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

Bu 4 sanık hakkında iki suçtan toplam 844 yıl 16 aydan 1062'şer yıla kadar hapis cezası talebinde bulunulan iddianamede, diğer 19 sanığın ise "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8 aydan 22 yıl altışar aya kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Önceki duruşmada, ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, "bilinçli taksirle öldürme" suçundan yargılanan kartiyelerden sorumlu maden mühendisleri Levent Aydın ve İbrahim Hakan Mengeş ile emniyet mühendisi Şahan Kahraman'ın ev hapsi ve yurt dışına çıkış yasağı tedbir kararıyla tahliyelerine karar vermişti.

Bakmadan Geçme