Amasra maden ocağında kömür tozu yangını çıktı
Türkiye Taş Kömürleri Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğüne ait maden ocağında 14 Ekim 2022'de yaşanan ve 42 madencinin şehit olduğu grizu patlamasının ardından angının söndürülmesi amacıyla inşa edilen barajların kaldırılması sırasında kömür tozu yangını çıktı. Çıkan yangınla yeniden çalışmalar durdurulurken ocakta baraj kaldırma işlemlerinin yeniden başlayabilmesi için kömür tozu yangının sönmesi ve gaz değerlerinin normale dönmesi beklenecek.
Türkiye Taş Kömürleri Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğüne ait maden ocağında 14 Ekim 2022'de grizu kaynaklı patlama yaşanmış ve 42 madenci şehit olmuştu. 16:00-24:00 vardiyasında ve eksi 300 kotunda yaşanan patlamanın ardından maden ocağında çıkan yangının söndürülmesi için farklı kot seviyelerine hava temasının kesilmesi amacıyla barajlar inşa edilmişti. O günden bugüne geçen 5 aylık süre boyunca ocaktaki yangının söndürülmesi için çalışmalar yürütülmüştü.
Kömür tozu yangını çıktı
Barajların kaldırılması içinse TTK İş Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanlığına bağlı tahlisiye ekiplerince çalışma başlatıldı. Çalışmalara Maden Mühendisleri Odasından temsilciler de gözlemci olarak katıldı. -250 kotundaki barajlardan birinin kaldırılması sırasında yeniden kömür tozu yangını başladı. Çıkan yangınla birlikte baraj kaldırma çalışmaları sonlandırıldı.
Yangının sönmesi ve gaz değerlerinin normale dönmesi beklenecek
Baraj kaldırma işlemlerinin yeniden başlayabilmesi için kömür tozu yangının sönmesi ve gaz değerlerinin normale dönmesi beklenecek. Barajların kaldırılmasının ardından havalandırma ile başlayacak çalışmalar teknik çalışmalarla devam edecek. Daha sonraysa maden ocağında üretimin yeninden başlatılması adına planlamaların yapılması bekleniyor.
Komisyon taslak raporu tamamlamıştı
Bartın'la birlikte ülkeyi acıya boğan patlama sonrası TBMM'de AK Parti Kayseri Milletvekili Taner Yıldız başkanlığında Meclis Araştırma Komisyonu da kurulmuştu. 1 aylık ek süreyle birlikte 4 ay gibi bir zamanda çalışmalarını bitiren komisyon taslak raporunu tamamla geçtiğimiz günlerde tamamlamıştı. Altı bölümden oluşan toplam 366 sayfalık taslak raporda, yer altı kömür üretim yöntemleri, üretimde karşılaşılan zorluklar ve mücadele yöntemleri, yer altı kömür işletmeciliğinde iş sağlığı ve güvenliği, Amasra Taşkömürü Müessesesi (ATİM) yer altı kömür madeninde meydana gelen metan patlaması kazasına ilişkin yapılan çalışmalarla ilgili bilgi ve bulguların yanı sıra maden sektöründeki kazaların önlenmesine yönelik ilave önerilere yer verilmişti. Patlama nedeniyle eksi 350 katındaki tüm galeriler ile eksi 250 katı arasındaki birçok bölümün değişen oranlarda patlamadan etkilendiğinin anlaşıldığı kaydedilen raporda maden ocağının ana havalandırma işlevini yürüten vantilatörle ilgili bilgilere de yer verilmişti. Yer altı gazlı kömür ocaklarında madenin havalandırılmasının hayati öneme sahip olduğuna dikkat çekilen raporda, "Değerlendirmeler ışığında havalandırma planı, sensör gaz ölçüm sonuçları, hava hızı ölçüm sonuçları dikkate alındığında havalandırmanın gazlı bir kömür ocağının etkin ve yeterli olarak havalandırması için yetersiz olduğu değerlendirilmektedir” denilmişti.