Amasra'da hedef 4 gaz kuyusu açmak!
2022'in ilk çeyreğinde Zonguldak ve Bartın dahil Karadeniz'de sondaj ve doğal gaz arama çalışmalarına katılmak için hazırlıklarını sürdüren Filyos Limanındaki Yavuz sondaj gemisini ziyaret eden Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 'İnşallah rabbim nasip ederse artık 2022'deyiz. Önümüzdeki yılın diyelim ilk çeyreğinde bu gazı burada yakmış olacağız. Hizmete alacağız. Batı Karadeniz'de Amasra sahasında da keşif amaçlı bir kuyu açtık. Burada 4 kuyuya çıkmak gibi bir hedefimiz var' dedi.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yılbaşı akşamı Zonguldak ve Bartın dahil Karadeniz'de sondaj ve doğal gaz arama çalışmalarına katılmak için hazırlıklarını sürdüren Filyos Limanındaki Yavuz sondaj gemisini ziyaret etti. Bakan Dönmez ziyarette Yavuz sondaj gemisinden, Karadeniz'de 169 kilometre açıkta sondaj çalışması yapan Fatih ve Kanuni gemileri ile Batman Toytepe petrol kuyusuna canlı bağlandı. 2020 yılında derin deniz sondajlarında dünyada gerçekleştirilen en büyük keşfi yaptıklarını ifade eden Dönmez,
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Haziranda 135 milyar metreküplük Amasra-1 kuyusu müjdesini verdiğini söyledi.
Dönmez: “Önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde gazı yakmış olacağız”
Sakarya Gaz Sahası kapsamında üretim kuyularını açmaya devam ettiklerini kaydeden Fatih Dönmez "Bu bölgelerde üretim kuyularına devam ediyoruz. Şu anda 9'uncu kuyuyu açıyoruz Türkali-8'le birlikte. İnşallah önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde Sakarya Gaz Sahası'na komşu yeni bir alanda daha keşif amaçlı bir sondaj hazırlığı içindeyiz. İnşallah rabbim nasip ederse artık 2022'deyiz. Önümüzdeki yılın diyelim ilk çeyreğinde bu gazı burada yakmış olacağız. Hizmete alacağız. Sonra da ulusal iletim sistemimize bağlamak suretiyle artık yurdumuzun dört bir köşesinde Karadeniz gazı kullanılır hale gelecek. Hem halkımız kazanacak hem devletimiz kazanacak. Herkes mutlu olacak. Ben bu projede emeği geçen başta TPAO'nun çalışanları, yöneticileri olmak üzere yine onun iştiraki olan OTC'nin yöneticilerine ve çalışanlarına ve yüklenici firmalara, taşeronlara, mühendislere işçilere hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Rabbim kazasız belasız zamanında bitirmeyi nasip etsin” dedi.
“Su altında yaklaşık 170-180 kilometrelik bağlantı hattımız var”
Kuyu açma işlemleri devam ederken karada da Filyos'ta Karadeniz gazını işleyecek tesisin çalışmalarının devam ettiğini belirten Dönmez, "Yine önümüzdeki yılın belki ilk yarısında dağıtım hattının deniz tabanına yerleştirilmesiyle alakalı çalışmalarımızı da başlatmış olacağız. Su altında yaklaşık 170-180 kilometrelik bağlantı hattımız var. Hedefimiz; onu da önümüzdeki yıl sonuna kadar yetiştirmek” şeklinde konuştu.
“Amasra sahasında 4 kuyuya çıkmak gibi bir hedefimiz var”
Kastamonu ve Ordu açıklarında sismik araştırmalarına devam ettiğini dile getiren Fatih Dönmez, "O verileri analiz ettikten sonra orada da olumlu bir değerlendirme sonucuna varırsak benzer şekilde bir keşif amaçlı sondajı orada da planlıyoruz. Aynı şekilde Batı Karadeniz'de Amasra sahasında da keşif amaçlı bir kuyu açtık. Burada 4 kuyuya çıkmak gibi bir hedefimiz var. İlk etapta 10 milyon metreküp günlük ama 40 milyon metreküpe kadar kapasitesi olan bir işleme tesisi projelendiriyoruz. Şu anda sahada hummalı bir çalışma var. Yer altı ile ilgili zemin ıslahı ile ilgili çok yoğun bir çalışma var. Bazı yerlerde tabi kazıklar dikiliyor. Yine yer altı su seviyesinin kontrol edilebilmesi için su tüketimi yüksek ağaçlar dikildi. Bu proje aynı zamanda çevreci de bir proje. Çevreye saygılı bir proje” ifadelerinde bulundu.
“Yerli insan kaynağımız burada çalışıyor”
2026'ya gelindiğinde maksimum üretim seviyesine ulaşmayı hedeflediklerini dile getiren Dönmez, bu süre zarfında 40 ile 50 arasında bir kuyu açmış olacaklarını kaydetti. Yavuz sondaj gemisinin diğer gemilerden farklı olmadığını söyleyen Fatih Dönmez “İçinde bulunduğumuz Yavuz sondaj gemisi, diğer sondaj gemilerinden farklı değil. Hemen hemen aynı teknik özelliklere sahip, son derece modern bir gemiden bahsediyoruz. Sevindirici olan Türkiye Petrolleri 2-3 yıl içerisinde bu operasyonları büyük oranda kendi insan kaynağıyla yapabilecek seviyeye ve kapasiteye de gelmiş oldu. Neredeyse yüzde 65-70'ler seviyesinde yerli insan kaynağımızı buralarda çalıştırmış oluyoruz. Yerli ekipman konusunda da ciddi girişimlerimiz var” dedi.
Fatih Dönmez, Filyos ziyaretinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Melih Han Bilgin'den de bilgi aldı.