Aldatmaz'ın destek isteğine Yumaklı'dan sessizlik
31 Mart yerel seçimleri için Kumluca ve Abdipaşa Beldeleri ile Ulus İlçesindeki AK Parti seçim bürolarının açılışı ve bir dizi ziyaretlerde bulunmak amacıyla Bartın'a gelen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, şehir merkezinde Yalı ve Kanlıırmak Caddesi boyunca yapımı devam eden Irmak Islah Projesi çalışmalarını inceledi. İncelemede AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz, Bartın'da birçok kesimin olumlu bakmamasına rağmen Devlet Su İşlerince (DSİ) başlanan ve 2 metrelik cam duvarların yapılacağı projenin kamulaştırma bedelleri için AK Parti Bartın Milletvekili Bakan Yumaklı'dan destek istedi. Kamulaştırma desteğiyle ilgili bir şey söylemeyerek sessiz kalan Yumaklı ise 'Biz artık Bartın'ın selle anılmasını istemiyoruz. Ama son dönemde maalesef sellerle anılır oldu. Bu yıl ve geçtiğimiz yıllarda yapılan barajlar ve tersip bentleri sayesinde Kozcağız Barajının da devreye alınmasıyla bu sorunu inşallah çözmüş oluruz' dedi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 31 Mart yerel seçimleri için Kumluca ve Abdipaşa Beldeleri ile Ulus İlçesindeki AK Parti seçim bürolarını ve bir dizi ziyaretlerde bulunmak amacıyla Bartın'a geldi. Bakan Yumaklı'nın yoğun Bartın programı Valilik ziyaretiyle başladı. Bartın Valisi Nurtaç Arslan, Bartın Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Adayı Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu, AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz ve il protokolünce Valilik önünde karşılanan Yumaklı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Türkiye'nin sayılı kadın valiler arasında olan Vali Arslan'a çiçek takdim etti.
Yumaklı'dan kadın gazeteciye Dünya Kadınlar Günü çiçeği
Valilik Şeref Defterini imzaladıktan sonra bir süre makamda Nurtaç Arslan ve ilin ileri gelenleriyle görüşen Yumaklı, Bartın Belediyesini ziyaret etmeyi de ihmal etmedi. Başkan Fırıncoğlu, Belediye Meclis Üyesi ve Adaylarıyla belediye personelince karşılanan Yumaklı, burada aynı şekilde Bartın'ın sayılı kadın gazetecileri arasında olan Bartın Pusula Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Nilay Meryem Çömlek'e büyük bir nezaket örneği göstererek kendisine sunulan çiçeği takdim edip Çömlek'in Dünya Kadınlar Gününü kutladı. İbrahim Yumaklı, Nilay Meryem Çömlek ile de Belediye önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.
Cam blok yüksekliğinin neden 2 metre olduğunu sordu
İbrahim Yumaklı, Bartın Belediyesi ziyaretinin ardından Nurtaç Arslan ve Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz başta olmak üzere Yalı ve Kanlıırmak Caddesi boyunca yapımı devam eden Bartın Irmağı Islah Projesi çalışmalarını inceledi. Kanlıırmak'taki inceleme esnasında Devlet Su İşleri (DSİ) yetkililerinden proje ve şuanda yapılan çalışmalarla ilgili bilgi alan Yumaklı, kendisine gösterilen Avrupa ve dünyanın diğer yerlerindeki benzer proje görsellerine de göz attı. Benzer projelerdeki cam blokların 1 metre yüksekliğinde olmasına dikkat çeken Yumaklı, Bartın'daki blokların ise neden 2 metre yüksekliğinde olduğunu sordu. Bunun üzerine 1998 yılında yaşanan sel felaketinde Bartın Irmağındaki su yüksekliğini örnek gösteren DSİ yetkilileri, 2 yıl üst üste yaşanan su taşkını olaylarında ise 1998 selinden daha fazla geçen su debisi göz önünde bulundurularak blokların yüksekliğinin bu şekilde tespit edildiğini ifade etti.
Aldatmaz'ın kamulaştırma desteği talebine yorum gelmedi
İnceleme sırasında Nurtaç Arslan projedeki yüksek kamulaştırma bedellerine dikkat çekti. Bunun üzerine AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz da Yumaklı'dan kamulaştırma bedelleri için destek istedi. Aldatmaz'ın destek talebine bir yorumda bulunmayan ve sessiz kalan İbrahim Yumaklı sadece “Farklı mühendislik çalışmaları yapılmaya devam edecek ama artık biz Bartın'ın selle anılmasını istemiyoruz. Bartın dünyaca ünlü birçok şey bir içerisinde barındıran yeşiliyle, doğasıyla, Çeşm-i Cihan Amasra'sıyla böyle bir şehir. Ama son dönemde maalesef sellerle anılır oldu. İnşallah bu yıldan itibaren geçtiğimiz yıl tabii bayağı bir önceki yıla göre çok ciddi çalışmalar yapılmıştı. Nispeten onların etkisini gördük. Barajlar ve tersip bentleri sayesinde Kozcağız Barajının da devreye alınmasıyla bu sorunu inşallah çözmüş oluruz” açıklamasında bulundu.
Yumaklı: “Taşkın ve selle ilgili çalışmalar yaptığımız yerlere bakmak istedik”
Kanlıırmak'tan Yalı mevkiine geçerek oradaki iskeleden de Bartın Irmağını inceleyen İbrahim Yumaklı, burada yaptığı açıklamada ise şöyle konuştu:
“Bugün Bartın'dayız. Yeşiliyle doğasıyla, turizmiyle, tarihi zenginlikleriyle hepimiz için çok güzel alanları bulunan, herkesin Çeşme Cihan diye bildiği Amasra'sı olan, bu güzel şirin şehirde programlarımız kapsamında geçtiğimiz yıllarda taşkın ve selle ilgili çalışmalar yaptığımız yerleri de bakmak istedik. Ben hem geçtiğimiz yıl hem de bir önceki yıl taşkınlardan zarar görenler için bütün ülkemizde hayatını kaybedenler de oldu maalesef önceki dönemlerde. Onlara da Cenab-ı Hak'tan rahmet diliyorum.
“22 yılda 5 bin 679 adet taşkın koruma tesisi yapıldı”
Her geçen yıl bir önceki yıla göre taşkın etkilerini azaltıcı yapılar yapıyoruz. Bugün de burada yerinde görmek istedik. Özellikle bu kolda vatandaşlarımızın gündelik hayatlarını da etkileyen taşkınlar olma ihtimaline karşı bizler halihazırda devam eden çalışmaları da görmüş olduk. Son 22 yılda 5 bin 679 adet taşkın koruma tesisi yapıldı. İklim değişikliğinin etkisini her geçen gün hissediyoruz. Artık öngörülebilir olanların yanında öngörülemez durumlarla da çok sık karşılaşıyoruz. Dolayısıyla bunları da bizim mühendislerimiz, genç arkadaşlarımız mümkün olduğu kadar ön görerek tedbir alma yolunda devam ediyorlar.
“2024'te 314 taşkın koruma tesisi yapılacak”
2024 yılı içerisinde yapacağımız taşkın koruma tesisi sayısı 314. Yani biz artık Bartın gibi biraz öncede söyledim, bu şirin bu yeşilliğin, doğanın, turizmin, adeta göz bebeği bir şehrimizin artık sellerle baskınlarla anılmasını istemiyoruz. Sadece burada değil Türkiye'nin benzer taşkın ve sel potansiyeline sahip bütün illerinde bu çalışmaları yapıyoruz. Bunlara ciddi bütçeler ayrılmış durumda. Diliyoruz ki hem bizden hem de vatandaşlarımız sel ve afet durumlarına hazırlıklı olalım. El ele kol kola bunların getireceği hususları olumsuzlukları yaşamayalım.”
Kadın çiftçilere seralık tohumlar Bakandan
İbrahim Yumaklı, bölgedeki incelemelerinin ardından Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında Bartın Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde düzenlenen Tohum ve Sera Örtüsü Temin Programına katıldı. Törende projeden yararlanan 10 kadın çiftçiye seralık tohumlarını teslim eden ve kadın çiftçiler ile Müdürlüğün kadın personelinin 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutlayan onlara gül takdim eden İbrahim Yumaklı, Bartın'dan Türkiye'nin bitki flora çeşitliliğiyle ilgili de bir müjde verdi.
“Türkiye tohumculuk sektöründe ilk 10 ülke arasında”
Türkiye'deki yerli ve sertifikalı tohum üretimine dikkat çeken Yumaklı şöyle konuştu:
“Tohumculuk son derece stratejik bir sektör. Netice itibariyle sizin üretiminizin temeli. Dolayısıyla birçok konuda olduğu gibi gıda arz güvenliğinizi sağlamak da birinci önceliğimiz olmak durumunda. Çünkü eğer tohumunuz yoksa siz üretimi başlatamazsınız. Bununla ilgili birçok konuda olduğu gibi yine tekrar edeyim. Savunma sanayinde olduğu gibi ya da teknolojide olduğu gibi ya da diğer sektörlerde olduğu gibi tohumda da istikbalinize dönük eğer saha evlerinizi yerine getirmek istiyorsanız bağımsız olmak durumundasınız. Türkiye bu konuda dünyada ilk 10 ülke arasında.
“100 birimlik tohumun 97 birimi bu ülkenin toprak üretiliyor”
Genelde doğru bilinen yanlışlar vardır. Bu da onlardan bir tanesi. Türkiye'de üretilen yerli ve milli tohumlarımız var. Kullanılan tohumların yani 100 birimlik tohumun 97 birimi bu ülkenin toprak üretiliyor. Tohumlarla alakalı çok ciddi araştırma geliştirme yapan kurumlarımız var. Ama aynı zamanda son dönemde özel sektörün de ciddi bir başarısı var. Tohumlarla ilgili söyleyebileceğimiz diğer önemli şeylerden bir tanesi de bunların sertifikalı tohum olması.
“37 çeşit ata tohumumuzu gen bankamızla koruma altına aldık”
Bu konudaki ısrarımız zaman zaman yanlış anlaşılıyor ve ata tohumlarının yasaklandığıyla ilgili zaman zaman tezviratlarda bulunuluyor. Bu doğru değil arkadaşlar. Bizler 37 çeşit ata tohumumuzu gen bankamızla koruma altına aldık. Bunlar sertifikalı tohumlar. Sertifikalı ne demek? Siz hangi ürün olduğunu bilirsiniz. Herhangi bir hastalık taşıyıp taşımadığını bilirsiniz. Ne kadar verim vereceğini bilirsiniz. Dolayısıyla bizim tarımsal üretimimizi garanti altına almanın yollarından bir tanesi de kullanacağımız tohumların sertifikalı olması.
“Sertifikalı tohumların yaklaşık yüzde 40'ını üretiyoruz”
Türkiye'deki kullanılan sertifikalı tohumların yaklaşık yüzde 40'ı Tarımsal Araştırma Geliştirme Genel Müdürlüğümüzün üretmiş olduğu tohumlardan oluşuyor. Yaklaşık 117 ülkeye de hem bunlar hem de özel sektörümüzün üretmiş olduğu tohumlar ihraç ediliyor. Anadolu kadını tohumdan çatala bu üretimin her tarafında. Yani kimi zaman hepimiz biliriz böyle bezlere koyup sandıklarda saklanan tohumlar vardı. O dönemin şartlarına göre bizim şimdi gen bankasında yaptığımız o saklamayı, onlar o dönemlerde bu şekilde yaparlardı. Ama şimdi artık bunlar ülkenin kullanımına birer birer çıkmış oluyor. Biz de bunları destekliyoruz. Bütün ülke çapında.
“Ata tohumlarımızı sertifikalandırıp topraklarımızı buluşturuyoruz”
Ata tohumlarımızı sertifikalandırıp topraklarımızı buluşturuyoruz. Ben Anadolu kadınının bu kendinden veren, özverili halinin tohumlara yansımış durumunu sertifikalandırarak yapan bütün kurumlarımıza canı gönülden teşekkür ediyorum. Geliştiren kurumlarımıza, araştırma-geliştirme yapan kurumlarımıza teşekkür ediyorum. Ama bunların temelini atan kadınlarımızın da 8 Mart Dünya Günü Kadınlar Günü olması hasebiyle onların da bugününü kutluyorum. Minnettarlığını tekraren ifade etmek istiyorum.
“10 kadın çiftçimize tohum dağıtımı yapmak istedik”
Bu anlamlı günde biz de istedik ki ekilmeyen arazilerimizin ya da kullanılmayan arazilerimizin kullanımı başta olmak üzere mevcutların da daha iyi verim verebilmesi adına bugün bir tohum dağıtımı yapmış olalım. Bugünün anlamına ve önemine binaen de Bartınlı 10 kadın çiftçimize dağıtımı yapalım. Bunun finansmanı İl Müdürümüz söylediği gibi TAKE Projesi. Bütün illerimizde uyguluyoruz. Bartın'da özellikle son dönemde gelişen seracılığı destekleme adına da arkadaşlarımızın çalışmaları var.”
“Ülkemizde 12 bin 141 bitki türü kayıt altına alınmış durumda”
Türkiye'de 12 bin 141 çeşit bitki türü bulunduğunu ve 2 yeni bitki türünün de Bartın Doğa Koruma Milli Parkla Müdürlüğünce keşfedilerek Türkiye'nin bitki florasına eklendiğini açıklayan İbrahim Yumaklı bu müjdeyi şu sözlerle aktardı:
“Bizler Türkiye'nin zengin biyo çeşitliliğine sahip bir ülke olduğunu biliyoruz. Ulusal biyolojik çeşitlilik, envanter ve izleme projemiz var. Bu kapsamda 12 bin 141 türü kayıt altına almış durumdayız. Saygıdeğer hanımefendi çarşamba günkü programda Tarımda Kadın Emeği Programında belirtmişti. Avrupa'daki toplam bütün ülkelerin biyo çeşitle alakalı bitki çeşitle alakalı rakamları 12 binler civarında. Sadece bizim ülkemizde 12 bin 141 adet. Bu da bizim zenginliğimizi gösteriyor.
Bartın'da 2 çeşit yeni bitki türü bulundu
Buradan Türkiye florasına i2 yeni bitki yapıldığında müjdesini vermek isterim. Çünkü Bartın gibi yeşilin, doğanın her türlü zenginliğin olduğu bir yerde biyo çeşitlilik zengin olmaması da düşünülemezdi elbette. Doğa Koruma Milli Parklardaki arkadaşlarımızın izleme çalışması ile Bartın'da Püsür Otu ve Boylu Altınasa bitkilerinin çeşitlilik listemize dahil etmiş olduk. Böylece 12 bin 141 adedi biz 12 bin 143'e çıkarmış olduk. Bartın'dan da bunun müjdesini bütün Türkiye'ye vermiş olalım.
“8 Mart Kadınlar Günü'nü kutluyorum”
Bu çok basit bir konuymuş gibi düşünülebilir. Ancak nesiller boyu devam etmesi gereken bir biyo çeşitlilik zenginliğinin iki tanesininde Bartın'da olmuş olması en azından bugün itibariyle bizler açısından son derece mutluluk verici. Bu vesileyle tekrar 8 Mart Kadınlar Günü'nü kutluyorum. Bu tohumları, sera hayvanlarını alacak olan, malzemelerini alacak olan çiftçilerimize bol bereketli ürünler diliyorum.”
Yumaklı, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ziyareti sonrası Bartın'da tarım ve hayvancılık sektörü temsilcileriyle de bir toplantı gerçekleştirdi.