Akın 'İnkumu'na tarihin en büyük yatırımını yaptık'
Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, 2016 yılında hizmete sunulan, toplam bedeli 2 milyon 350 bin Euro olan 'Atıksu Arıtma Tesisi ve Derin Deniz Deşarjı Projesi'nin İnkumu tarihinin en büyük yatırımı olduğunu belirterek, altyapı sorununun çözüldüğünü ifade etti.
Proje ile ilgili detaylı bilgi veren Başkan Akın; “Bartın Belediyesi Kanalizasyon Atıksu Arıtma Tesisi ve İnkumu Kanalizasyon Atıksu Paket Arıtma Tesisi ve Derin Deniz Dejarjı Projesi 2007-2008 yılında başvurusu yapılmış ama intikaya uğramış ve artık elimizden kaçmak üzere olan bir projeydi. Proje için alınması gereken 51 dönümlük bir yer 1994 yılında tespit edilmesine rağmen alınamamıştı. Biz üç ay içerisinde aldık ve bakanlığa teslim ettik. Tabii biz İnkumu'nu da projeye dahil ettirdik.
2 milyon 350 bin Euro'luk yatırım
2016 yılında hizmete sunduğumuz toplam bedeli 2.350.000 Euro olan "Atıksu Arıtma Tesisi ve Derin Deniz Deşarjı Projesi" İnkumu tarihinin en büyük yatırımı oldu. Karadeniz'in incisi İnkumu'nu ayrıca Mavi Bayrak ile taçlandırdık. Tabi projeyi teslim etmek yetmiyor, bunun yanında çok uğraş verdik. Bu proje Avrupa Birliği projesiydi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yüzde 6, Bartın Belediyesi'nin de yüzde 9 katkısıyla ve Avrupa Birliği'nden yüzde 85'i hibe olarak toplam 7 milyon 350 bin Euro'ya mal olan bir proje. 6 yıl boyunca Avrupa Birliği'nden sadece bu projenin parasının çıkarılması için Almanya ve Brüksel ile irtibatlar kurduk. Büyük emekler verdik. Bu projemizle kent merkezindeki Bartın Irmağını olduğu gibi İnkumu'nu da kanalizasyondan kurtardık. Bartın'da da her gün 14 bin ton kanalizasyon ırmağa akıyordu ama artık akmıyor. Bartın'da sekiz tane terfi merkezimiz var. İnkumu'nda da 2 terfi merkezimiz bulunuyor. Bu merkezlerden atıksu arıtılmak üzere Kanalizasyon Atıksu Arıtma Tesisi'ne geliyor. Tesisimizde arıttığımız temiz suyu yeniden ırmağa veriyoruz. Bu projenin ilimiz için önemi çok büyük.
“Mavi Bayrak'ı İnkumu sahilimiz için aldık”
Bu proje sayesinde İnkumu Plajı, Türkiye'nin Mavi Bayraklı plajları arasında yerini aldı. Mavi Bayraklı plajlar 33 önemli kritere sahip. Sezon içerisinde 15 gün ara ile deniz suyu analizlerinin yapılması, atıksu arıtma tesislerinin uygunluğu, hassas doğal alanların korunması, cankurtaran ve ilkyardım malzemeleri bulundurulması, acil durum planı, engelli olanakları, atıkların ayrıştırılması, çevre eğitimi ve bilgilendirme zorunlu kriterlerden bazılarıdır. Bizler Bartın Belediyesi olarak bu kriterlerin sağlanması için ne gerekiyorsa yaptık. Çalışmaların neticesinde de 2022 yılında da İnkumu'nda 3 ayrı noktaya Mavi Bayrağı kazandırdık. Yaptığımız bu çalışmaların sonucunda temiz, bakımlı, donanımlı, güvenli ve dolayısıyla uygar bir çevrenin sembolü, gerekli standartları taşıyan nitelikli plaj anlamına gelen Mavi Bayrak'ı İnkumu sahilimiz için aldık.
“Kriterler yerine getirildi”
İstenilen kriterler ciddi emek ve zaman gerektiren hususlardı. Ancak Bartın Belediyesi olarak biz bunu başardık. Engelli kriterleri bu kriterlerden bir tanesiydi. Özellikle engelli vatandaşlarımızın kumsala ulaşabilmeleri amacıyla mevcut engelli rampalarımıza ilave yaparak, denizin içine kadar ulaşılabilirlik sağladık. Yine bu kriterlerin başında cankurtaran hizmetleri yer alıyor. Bartın Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü bünyesinde görevli 13 cankurtaranımız, son derece profesyonel ve sağladığımız lojistik destek ile hizmet verecekler. Sahile yerleştirilen gözetleme kulelerinin yanı sıra, jetski ve zodyak bot cankurtaran hizmetlerimize katkı sunacak.
“Ne gerekiyorsa yaptık”
Cankurtaran hizmetlerimize destek olarak, girişte çeken akıntının ne olduğunu anlatıyoruz. Yine ışıklı tabela ile denize girilip girilmeyeceğini anlatıyoruz. Bu bilgileri Bartın Belediyesi olarak Sahil Güvenlik'ten alıyoruz. Hava koşulları nedeniyle denize girilemeyeceği zamanlarda ise bütün hoparlörden bunun ilanlarını yapıyoruz. Kriterlerdeki bir diğer önemli faktör ise, yüzme suyunun temiz olmasıdır. Bununla ilgili periyodik aralıklarla Sağlık Müdürlüğümüz deniz suyundan numuneler alıyor. Sudan alınan numunelerin Avrupa Birliği standartlarında olması gerekir. Zabıta ekiplerimizin de denetimlerde bulunduğu İnkumu'nda çeken akıntıya karşı vatandaşlarımızı bilgilendirmek, olası boğulma tehlikelerine karşı bilinçli olmalarını sağlamak amacıyla broşür dağıtımı gerçekleştiriyoruz. Sahil şeridi boyunca uyarıcı tabelalarımıza ilaveler yaptık. Zaten güvenli olan bisiklet yolu ve yürüyüş yolunda ve engelli araç park yerlerimizde de düzenlemeler yaparak, tuvaletlerde de yenileme çalışmaları gerçekleştirdik. Çöp konteynırlarımızı yer altına alarak, görüntü kirliliği oluşmasının önüne geçtik. Yine Bartın'ımız da olduğu gibi İnkumu'nda da geri dönüşüm atıklarının toplanmasını sağlıyoruz. Arıtma tesisinin kurulmasıyla başlayan uzun soluklu çalışmalar 4 yılı aşan bir sürede bu gerçekleşti. Bunun içinde sadece deniz yok. Irmakta bunun içinde. Irmakta buraya akıyor yani tüm Bartın'ın 14 bin ton atık suyu her gün buraya akıyordu. Oradaki kanalizasyon arıtmanın da yapılmasıyla beraber tamamlanmış oldu.”