Akın: '90 kişilik 4 araç için talimat verdim'
Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Esenyurt Minibüsçülerinin açıklamalarıyla ilgili EYBEY Medya'ya yaptığı açıklamalarda 30+60 olmak üzere 90 kişilik 4 araç alınması için talimat verdiğini söyledi. Kemerköprü'den öğrenciyi de halk da gerekirse yarı fiyatına taşıyacaklarını ifade eden Akın, ' 'Halkımızı bir yerden başka bir yere taşımak ya da taşıtmak Belediyemizin asli görevidir. 30+60 olmak üzere 90 kişilik 4 araç alınması için talimat verdim. Nasip olursa Kemerköprü'den öğrenci kardeşlerimizi de halkımızı da gerekirse yarı fiyatına taşıyacağız. Biz kimseyi mağdur etmeyiz. Halk kullanılarak mağduriyet hesabı yapılmaz' dedi.
Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, EYBEY Medya'ya yaptığı açıklamalarda Esenyurt minibüsçülerinin eleştirilerine cevap verdi: Bartın Üniversitesi Kutlubeyyazıcılar Kampüsü'nde eğitimin başladığı günden bu güne süre gelen Bartın Belediye Özel Halk Otobüsleri ile Esenyurt Minibüsleri arasında yaşanan gerginliklerin çözüme kavuşturulması ve huzur ortamının sağlanması için çok mücadele verdiklerini söyleyen Akın, süreçle ilgili gelişmeleri belgelerle açıkladı.
“Defalarca toplantı yaptık”
Cemal Akın, yaptığı açıklamada şöyle konuştu:
“Belediyelerin, mahallelerde ve mücavir alan bölgelerinde muhakkak taşıma yapmaları ya da yaptırmaları gerekiyor. Belediyeler bunu ya kendileri yapar ya Özel Halk Otobüslerine ya da taksilere yaptırır. Bu yetki tamamen Belediyelerin uhdesindedir. Bizler de Bartın'daki kişilerin mağdur olmaması için bizden evvel başlayan Halk Otobüsleriyle bu taşıma işine devam ediyoruz. Ama Üniversite'nin Kutlubeyyazıcılar Kampüsü'ne taşınmasıyla o bölgeyle ilgili Esenyurt Minibüsleri ile Halk Otobüsleri arasında sıkıntılar meydana geldi. Biz defalarca onlarla toplantı yaptık hatta 1 Ekim Salı günü de yine bir toplantı yaptık. Yaptığımız toplantıya Trafiş Şube Müdürü, Emniyet Müdür Yardımcısı, Belediye Başkan Yardımcılarımız, Esnaf Odaları Başkanı, Halk Otobüsleri'ni ve Esenyurt Minibüslerini temsilen 3'er kişi katıldı.
“Problem D4 belgesinden kaynaklanıyor”
Aslında arada yaşanan problem D4 belgesinden kaynaklanmaktadır. D4 belgesi ile köyünden yolcularını alır, mücavir alan bölgesinden ve merkezden herhangi bir yolcu alamaz, indiremez ve bindiremez. Ama biz haklarının kaybolmamasıyla ilgili daha önce mücavir alanlarında indirme bindirme yapabilir, mahallelerde yapamaz kuralını koyduk. Burada bizim 2015 yılında aldığımız Meclis kararlarıyla başlayan bir şeydir bu.
“Halk Otobüsü olmak istiyoruz” dediler
12.02.2018 tarihinde Esenyurt Minibüslerindeki arkadaşlarımız ‘Biz Bartın Belediyesi'nin belirleyeceği bir ücret karşılığında, belirlenecek tip ve sayılı otobüs satın alarak ancak imzalanacak sözleşme gereklerine uygun olarak Bartın Belediyesi Halk Otobüsleri bünyesinde taşıma yapmayı talep ediyoruz.' diye 21 kişi imzalı dilekçe verdi. Sonrasında biz bunu toplu dilekçe olarak değil herkes bireysel olduğu için tek tek dilekçe olarak aldık. Ve bu dilekçelerde de ‘D4 yetki belgemle yetki belgeme kayıtlı aracımla yetki belgemde belirtilen hat ve güzergahlarda tüm haklarımdan kendi rızam ve hür irademle feragat ettiğimi, ilgili kurumlarca M hat ve güzergahımın iptal edilmesini müteakip Bartın Belediye Meclisi'nden alınacak karara istinaden tarafımıza tahsis edilecek olan H plaka Özel Halk Otobüsü ile ilgili işlemlerin yapılması hususunu arz ederim.' diyerek 28 Şubat 2018 tarihinde Belediyemize ilettiler.
Meclis'ten karar çıktı
Bunun peşinden Belediye Meclisi'nde 2 Mart 2018 tarihinde ‘Esenyurt Kooperatifi'ne bağlı 22 minibüs hattının D4 belgeleri dahili iptal edilerek 11 adet Bartın Belediyesi Esenyurt Özel Halk Otobüsü olarak sadece Bartın Merkez-Şiremirçavuş-Gecen-Çeştepe-Yazıcılar-Esenyurt-Akmanlar güzergahı olmak üzere Belediyemiz himayesinde çalıştırılması', ‘geçiş sürecinin İl Trafik Komisyonu karar tarihi baz alınmak üzere 3 ay olarak belirlenmesi', Bartın Belediyesi Özel Halk Otobüsleri Seyrüsefer Yönetmeliği gereğince defaaten ödenmek suretiyle hatta katılım bedelinin 10 yıl yapılacak sözleşme karşılığında Özel Halk Otobüsleri'nin ruhsat bedeli olan 9 bin tam bilet çarpı 10 yıl hesabı üzerinden Belediye Kanunları ölçüsü Komisyon Raporları doğrultusunda kabul edilmiştir.' demişiz.
“Halk Otobüsü olmalarını sağlamaya çalışmışız”
Sonra Bartın Valiliği İl Trafik Komisyonu Başkanlığı, Esenyurt Minibüsleri ile Özel Halk Otobüsleri arasında herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması talepleriyle ilgili “Belediye Başkanlığı koordinesinde Bartın Belediyesi Özel Halk Otobüsleri Başkanlığı ile Esenyurt Minibüsleri Kooperatifi Başkanlığı mutabakata vardığımız üzere dönüşüm aşamasında' diye yazmışız. Bunu dönemin Valisi Nusret Dirim başkanlığında Belediye Başkanı, Bartın Üniversitesi Rektörü, Jandarma Komutanı, İl Emniyet Müdürü, İl Milli Eğitim Müdürü, Karayolları 156. Şube Şefi ve Şoförler Odası Başkanı ve Vali beyin imzasıyla bu noktaya getirmişiz. Yani biz arkadaşlarımızın aynı İnkumu Durağı'nda olduğu gibi Halk Otobüsü olmalarını sağlamaya çalışmışız.
“vazgeçtik” dediler”
Sonra bize 28 Şubat 2018'de yeni bir dilekçe yazarak Halk Otobüsü olmaktan vazgeçtiklerini iletmişler. Biz bunu da tekrar Komisyona göndermişiz. Ardından da 3 arkadaşımız buraya gelerek ‘talebimizin kabulüyle 10 yıl yapılacak sözleşme karşılığında 9 bin tam bilet bedeli 10 yıl hesabı üzerinden taksitlendirilerek ödenmesini arz ediyoruz' diyerek bize dilekçe vererek Halk Otobüsü olmak istediklerini iletmişler. Bunun üzerine de biz de alınacak bu bedelin 8 eşit taksitte alınmasına karar vermişiz.
Aralarında anlaşma yapılmasını sağladık
Süreç böyle ilerlerken Halk Otobüsleri ile Esenyurt Minibüsleri arasında sürtüşmeler, olumsuzluk yaşanmaması için biz yeniden bir formül bulalım diye düşündük ve Halk Otobüsü olmamalarına rağmen aralarında bir anlaşma yapılmasını sağladık. ‘Halk Otobüsleri ayakta yolcu alabiliyor, Esenyurt Minibüsleri ayakta yolcu alamıyor diye Kutlubeyyazılar Kampüsü hattına Halk Otobüsleri Durağı içerisinden 2 Esenyurt Minibüsü, 1 Halk Otobüsü şeklinde araç kaldırın' dedik. Bir süre bu şekilde çalıştılar sonra ayakta yolcu almaya başladıkları ve birbirini şikayet etmeye başladıkları için bu kez yeniden kendi aralarında sürtüşme çıktı. Bu da 1 yıl devam etti. 1 Ekim'de yaptığımız toplantıda yine ‘2'ye 1 yöntemiyle devam edelim' dedik ama kabul etmediler.
“Trafik sorununu çözmeyelim mi?”
M plakalar şehir içi yolcu taşıma minibüsü değildir. Köyden şehire, şehirden köye yolcu taşıması yapar. Eğer bu işin yolu açılırsa diğer hatlardaki minibüsler de şehir içine girmek ister. Bu da bir kaos meydana getirir. Bizim de bu konuda bir önlem almamız gerekiyordu. Elmalık mevkii dediğimiz Endüstri Meslek Lisesi'nin arkasında kalan alanda bir düzenlemeye yapmaya karar verdik. Kemerköprü bir rahatlığa kavuşsun diye 2013 yılında Belediye olarak bir uygulama başlattık. Kemerköprü Meydanı'nın sağında ve solunda araçlar kalmasın diye geriye çektik. Kalanları da otoparka gönderdik. Ama yine Kemerköprü'de bir kaos var. Okulların ve Üniversitenin başladığı dönemlerde özellikle Salı, Cuma günleri Kemerköprü'ye bin tane araç giriyor. Kemerköprü'deki durakların Elmalık mevkine gelmesiyle ilgili Trafik Komisyon Kararı var ve bu karar daha evvel de defalarca alınmış, yani sadece bizimle ilgili değil. Hatta ben de ilk başta Elmalık bölgesine gelmesin demiştim ama o günkü şartlarda Belediye, Valilik, Çevre ve Şehircilik, Nüfus Müdürlüğü, Tapu Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü, SGK İl Müdürlüğü burada değildi. Artık bu bölge resmi kurumların konuşlandığı bir yer oldu ve yakın zamanda Adliye binası da taşınacak. Biz Kemerköprü bölgesinde yaşanan trafik sıkışıklığı sorununu gidermeyelim mi? Seçim dönemlerinde trafik sorunu her zaman dile getirildi. Biz bunu çözmeyeceksek, yapmayacaksak ne yapacağız?
“ Ucuz taşıyacağız”
Halkımızı bir yerden başka bir yere taşımak ya da taşıtmak Belediyemizin asli görevidir. Onun için bizim de daha evvelden almış olduğumuz bir karar vardı. 30+60 olmak üzere 90 kişilik 4 araç alınması için talimat verdim. Nasip olursa Kemerköprü'den öğrenci kardeşlerimizi de halkımızı da gerekirse yarı fiyatına taşıyacağız. Biz kimseyi mağdur etmeyiz. Halk kullanılarak mağduriyet hesabı yapılmaz. Biz defalarca arkadaşlarla görüştük yine teklifimiz de ya Halk Otobüsü olsunlar ya da 2'ye 1 yöntemiyle yine çalışmaya devam etsinler şeklindeydi. Kardeşçe olsunlar, bunun için rekabet içerisinde olmayın diyerek onlara bu durumu anlatmaya çalıştık. Çünkü D4 belgeleri 2020 yılında, 2021 yılında en geç 2022 yılında bittiğinde artık mücavir alan bölgesine giremeyecekler. İstesek şimdi de giremezler çünkü o bölgede Belediyenin taşıma yapması gerekiyor. Velev ki girdiler zaten terminalden Şehir Merkezi tarafı Belediyenin mahalleleri, o nedenle yetki yine belediyede. Biz kimsenin mağduriyetiyle iş yapacak değiliz. Ama ortada bir kaos var ve biz bu kaosu çözeceğiz. Araçlarımızı alacağız, hem ucuz taşıyacağız hem de bu olayları ortadan kaldıracağız. Biz kimsenin mağdur olmaması için uğraşıyoruz biz tam ortadayız. Biz huzursuzluk olsun istemiyoruz.
“Biz şehircilik yapmayalım mı?”
Belediye Halk Otobüsleri Durağını şehir merkezi dışına taşısak da diğer hatlara gidebilmek, yolcularını götürebilmek için yine şehir içine girmek zorundalar. Bununla ilgili de trafiğin daha rahat hale gelmesi için durak fazlalıklarını kaldırdık. Durak harici durduklarında da ciddi cezalar uyguluyoruz. Kimsenin trafiği engelleme hakkı yoktur. Bartın'da alternatif yollar yok biz de Bartın'ı açacağız diyoruz. Yeni yaptığımız imar planı Bartın'ı dışarıya taşımak, trafiği rahatlatmak, bazı esnaf gruplarını o bölgelere taşımakla ilgili değil miydi? Biz şehircilik yapmayalım mı?”