'Akıllı Lojistik' odağında Filyos Projesi konuşuldu
Bartın Üniversitesi'nin ihtisaslaşma çalışmaları kapsamında gerçekleştirdiği toplantıda, Türkiye'nin önde gelen yatırımcılarından Reysaş Lojistik'in yurt içi ve yurt dışı deneyimleri üzerinden Filyos Projesi hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.
Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, öğretim üyeleri ile birlikte ODTÜ Teknokent'ten Fatih Al'ın katıldığı çevrimiçi toplantıda, Reysaş Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven tarafından sektör deneyimleri paylaşıldı. Uluslararası arenada lojistik alanda öncü bir firma ve marka olarak “komple çözüm” hizmeti sunduklarını aktaran Döven, sektördeki hedeflerini sürekli yükselterek yeni teknoloji fırsatlarını değerlendirmeye gayret gösterdiklerini ifade etti.
Döven, Bartın Üniversitesi'nin bölgesel odaklı çalışmalarını ilgiyle takip ettiklerini ve iş birlikteliğini geliştirmek istediklerini kaydederek “Bartın Üniversitesi, Filyos Projesine değer katan bir gayretle çalışmalarını sürdürmektedir. Devam eden çalışmalarla projeye değer katacaklarına yürekten inanmaktayım. Bu noktada Reysaş olarak bizlerde her türlü desteği vermeye ve iş birliğini yapmaya hazırız” ifadelerini kullandı.
“Sinerji oluşturan çalışmalarla tarihi projeye katkı sunacağız”
Türkiye'nin en büyük limanlarından biri olacak dev endüstri bölgesine iş birliği çerçevesinde bilimsel olarak katkı sunmaya gayret gösterdiklerini belirten Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise “Yeni YÖK felsefesiyle birlikte ortaya konulan vizyonla kalite arayışımızı daha da hızlandırdık. Filyos Limanı Projesi'ne odaklanarak bölgemizin ekonomik aktörleri arasındaki hareketliliği destekleyecek çalışmalar yapmaya devam ediyoruz. Aynı zamanda bölgesel gereksinimleri karşılayan eğitim programlarının geliştirerek, bulunduğu bölgeyi daha iyi bilen öğrenciler ve mezunların istihdamıyla bölge temelli öğrenme süreçlerini hayata geçirdik ve bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hedefimiz, Üniversitemizin ortaya koyduğu organizasyon ve stratejiyle katma değeri yüksek gelişmeler oluşturmak, Ar-Ge ve Ür-Ge faaliyetlerini arttırmak, ürün pazar ile rekabetini güçlendirecek ve uzmanlaşmış bir yapı ile kalkınma hamlemize destek olmaktır. Bu noktada iç ve dış paydaşlarımızla bir araya gelmeyi, iş birliği ve güç birliği yapmayı önemsiyoruz” dedi.
“Dünyada akıllı liman kavramı gelişiyor”
Rektör Uzun, dünyada akıllı liman konseptinin geliştiğinin altını çizerek “Akıllı limanlar; liman, endüstri bölgesi, serbest ticaret bölgesinden oluşan bir ekosistem. Orada üretiliyor ve hemen ürünler sevk ediliyor. Akıllı limanların etrafında gelişecek teknolojiler orta, orta yüksek ve yüksek teknolojiler olabilir. Filyos Limanı tamamlanmak üzere ve ardından endüstri bölgesi ile önündeki serbest ticaret bölgesi şekillenecek. Dünyadaki örneklerinin üzerinde akıllı bir sistem ve yüksek teknoloji üretecek firmalarla bölgemizin yıldızı yakın zamanda parlayacaktır. Avrupa'ya en yakın mesafede olan Filyos Limanı'nın Karadeniz'de keşfedilen doğalgaz rezerviyle birlikte öneminin daha da arttığını da belirtmek istiyorum. Bu doğrultuda uzun soluklu planlamalar neticesinde oluşturduğumuz misyon ile bölgemize değer katacağımıza inanıyorum” diye konuştu.
“Çalışmalarımızla bölgemize değer katmaya devam edeceğiz”
‘Akıllı Liman' odağında gerçekleştirilen toplantının oldukça verimli geçtiğinin de altını çizen Rektör Uzun, “Uzun soluklu planlamalar neticesinde oluşturduğumuz misyon ile bölgemize değer katacağımıza inanıyorum. İç ve dış paydaşlarımızla görüş alışverişi yapmaya ve stratejimizi adım adım ilerletmeye devam ediyoruz. Bu düşüncelerle Reysaş Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven'e göstermiş olduğu yakın ilgi ve verdiği değerli bilgilerden dolayı teşekkür ediyorum. Ayrıca Yeni YÖK vizyonuyla tüm yükseköğretim kurumlarımızda olduğu gibi bizleri de kalite eksenli yolculuğumuzda daima destekleyen YÖK Başkanımız Sayın M. A. Yekta Saraç'a ve YÖK Yürütme Kurulu üyelerimize şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.
Temeli 2016'da Başbakan Binali Yıldırım tarafından atıldı
Filyos Projesinin temeli 2016 yılının aralık ayında Başbakan Binali Yıldırım ve dönemin Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından atıldı. Filyos'un Bartın'a daha çok yakın mesafede olmasından dolayısıyla projeden Bartın'ın daha çok yararlanacağı ifade ediliyor. Özellikle Güzelcehisar, Mugada, Büyükkızılkum sahil şeridinin Filyos Vadi Projesi'nde çalışacak kişilerin ikamet yerleri olarak düzenlenmesi düşünülüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “çılgın proje” olarak nitelendirdiği Filyos Vadi Projesi son olarak Batı Karadeniz Gelişim Projesi'ne (BAKGEP) dahil edildi. Batı Karadeniz Gelişim Projesi'nde tam bin 250 adet proje yer alıyor. Proje çerçevesinde 7 ile toplam 18 milyar TL'lik yatırım yapılacak. Yer alan projeler arasında da Filyos Vadi Projesi büyük öneme sahip.
134 hidroelektrik santrali tesisi yapılması planlanıyor
Proje içerisinde 62 adet baraj ve gölet, 27 içme suyu tesisi, 134 hidroelektrik santral tesisi, 302 dere ıslahı tesisi, 128 otomatik meteorolojik gözlem istasyonu, 1 meteoroloji radarı, 3 adet yıldırım tespit ve takip sisteminin tamamlanarak hayata geçirilmesi, 3 milyon 800 bin dekar arazide ağaçlandırma çalışması yapılması, 246 milyon fidan dikilmesi, 308 adet ormancılık ve ağaçlandırma faaliyetleri, 148 mesire yeri, 257 milyon fidan üretilmesi, 22 bin 200 dekar arazide badem, ceviz gibi gelir getirici türlerde ağaçlandırma yapılması ve 78 adet tabiat turizmi geliştirme alanında çalışma yapılması planlanıyor.
180 bin kişi istihdam edilecek
Projelerin tamamlanmasıyla 653 bin 100 dekar mümbit arazi sulanacak. Batı Karadeniz'de yılda 5 milyar 534 bin kilovat saat enerji üretilecek. 75 bin 976 dekar arazi taşkınlardan korunacak. Yıllık olarak 180 bin kişi istihdam edilecek. Ülke ekonomisine ise tam 913 milyon TL katkı sağlanacak.
Proje BAKGEP'e dahil edildi
Türkiye'nin dev projeleri arasında yer alan ve yıllardır hayata geçirilemeyen Filyos Vadi Projesi de Batı Karadeniz Gelişim Projesi içerisinde yer alıyor. Bugüne kadar tek başına ülkemizin en büyük projesi olarak anılan Filyos Vadi Projesi'nin bu projenin içerisinde dahil edilmesi Batı Karadeniz Gelişim Projesi'nin kapsamının ne kadar geniş olduğunu gözleri önüne seriyor. Filyos Vadi Projesi, sadece Zonguldak'ı değil Bartın'ı da yakından ilgilendiriyor. Bartın Merkez İlçe sahil kesimi projenin yerleşim yeri olarak planlanıyor. İl Özel İdaresi tarafından özellikle Mugada ve Büyükkızılkum hattında buna uyumlu olarak imar planları çalışması yapılıyor. BAKGEP'e dahil edilen ve yıllardır hayata geçirilemeyen Filyos Vadi Projesi'nin de de diğer projeler gibi 4 yıl içinde tamamen hayata geçirilmesi hedefleniyor.
Projede neler var?
Peki Filyos Vadi Projesi kapsamında neler yapılacak? Proje kapsamında liman ve ön dolgu sahası, liman antrepo sahası, tersane, termik santral, çimento ve toprak sanayi, demir-çelik tesisi, serbest bölge, endüstri bölgesi, organize sanayi bölgesi, LPG depolama tesisleri, petrokimya tesisi, petrol ve petrol ürünleri depolama tesisi, ağaç ve orman ürünleri, refrakter tuğla sanayi, kömür cevher stok alanı ve depolama tesisleri, kül atım sahası ve triyaj hattı yapılacak.
Projede barajlar da yer alıyor
Yine proje kapsamında Devrek Çayı ve yan kolları üzerinde Karasu ve Buldan sel kapanı, Yenice Çayı ve yan kolları üzerinde Pirinçlik, Şimşirdere, ve İncedere sel kapanı, Eflani deresi üzerinde Kılıçlar sel kapanı, Araç Çayı ana kolu üzerinde Akgeçit sel kapanı ve son olarak Karıt sel kapanı yapılacak. Filyos Vadi Projesi kapsamında sadece sel kapanları değil barajlar da yapılacak. Kirazlıkköprü Barajı başta olmak üzere Devrek Çayı üzerinde Köprübaşı Barajı ve HES ile Çay Barajı ve HES, Soğanlı Çayı üzerinde Andıraz Barajı ve HES ile Aktaş Barajı ve HES, Araç Çayı üzerinde Araç Barajı, Hacılar Barajı ve sulaması ve Akhasan Barajı ve sulaması yapılacak. Tüm bu barajların projenin tamamlanma süresi olarak 2019'da bitirilmesi hedefleniyor.
Alt yapı çalışmaları yapılacak
Filyos Vadi Projesinde bunların yanı sıra kara yolu ve demiryolu alt yapısı da yapılacak. Demiryolu altyapı çalışması kapsamında 415 kilometre uzunluğundaki hatta raylar tamamen yenilecek. Hattın taşıma kapasitesi ve işletme hızı arttırılacak. 253 hemzemin geçit otomatik bariyerleri koruma sistemi olacak. Yolcu peronları AB standartlarında yeniden inşa edilecek. Hattın emniyetini azami düzeye çıkarmak için saatte 120 kilometre hıza uygun ERTMS kurulacak. ETSC seviye 1 tren trafik kontrol sistemi kurulacak. Fiber optik alt yapıya sahip telekomünikasyon sistemi kurulacak. Karayolu alt yapı çalışmaları kapsamında Zonguldak Devrek Karayolu üzerindeki Üzülmez 1 ve Üzülmez 2 Tünelleri, Zonguldak şehir içi Mithatpaşa 1 ve Mithatpaşa 2 Tünelleri, Zonguldak Kilimli sahil yolunu Filyos'a bağlayacak tüneller, Ereğli-Zonguldak ve Zonguldak-Devrek bölünmüş yol çalışmaları, Ereğli-Devrek yolu projesi ve Devrek-Yeniçağ bölünmüş yol çalışmaları yapılacak.
Orman köylüsü de kalkındırılacak
Batı Karadeniz Gelişim Projesi çerçevesinde ise bütün dereler ıslah edilecek, taşkınlar önlenecek. Bartın Çayı ıslah edilerek hem taşkın riski azaltılacak hem de turizmin hizmetine sunulacak. Bölgenin taşkın riskini azaltmak için taşkın erken uyarı sistemleri kurulacak ve meteorolojik gözlem ağı geliştirilecek. BAKGEP'le Batı Karadeniz'in bütün yerleşim yerlerinin su meselesi 2050 yılına kadar çözecek projeler geliştirilecek. Düzce için Akçakoca Barajı'nı inşa edilecek. Bölgede orman köylüsünü kalkındırmak için badem, ceviz, salep, trüf mantarı gibi gelir getirici türlerde ormanlar tesis edilecek. Salep orkidelerinin en yaygın bulunduğu Kastamonu ve Sinop'ta Salep Eylem Planı uygulanacak ve 200 bin dekar arazide çalışma yapılacak. Ayrıca proje çerçevesinde her ile özel Tabiat Turizmi Master Planları hazırlanacak.