AKÇALI-KABAGÖZ YOLUNUN 1 KİLOMETRESİ ARTIK BETON ASFALT

Beton asfalt için ilk adım atıldı

Nurdan Eroğlu

Bartın tarihinde bir ilk olacak olan beton asfalt uygulamasının ilk denemesi Akçalı-Kabagöz yolunda yapıldı. bu kapsamda yolun 1 kilometrelik kısmına İl Özel İdaresi tarafından beton asfalt uygulaması gerçekleştirildi. İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, 2018 yılında yapılacak beton santrali ve kilitli parke taşı tesisiyle yolların büyük bir kısmının beton asfalt yapılacağını söyledi. Dursun, Akçalı-Kabagöz yolunda yapılan örnek uygulamanın da vatandaşlar tarafından çok beğenildiğini kaydetti.

Bartın tarihinde beton asfalt yaparak bir ilki gerçekleştirmeye hazırlanan İl Özel İdaresi daha beton santralini kurmasa da beton asfaltın ilk uygulamasını Akçalı-Kabagöz yolunun 1 kilometrelik kısmında gerçekleştirdi. İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun yapılan bu örnek uygulamanın vatandaşlar tarafından ok beğenildiğini ve beton santralin kurulmasıyla beton asfaltın 2018 yılında köy yollarında yaygınlaştırılacağını söyledi. 5302 Sayılı İl Özel İdareleri Kanunu devreye girdiğinde 80 yıllık köy hizmetlerinden çok iyi bir miras devralmadıklarını ifade eden Dursun, “6. dönem Meclisi 2014'ün mart ayında görev aldı. Elbette bundan önceki dönemlerdeki meclislerde yapılan hizmetleri yadsımak mümkün değil. Şunu da belirtmek istiyorum. 5302 Sayılı İl Özel İdareleri Kanunu devreye girdiğinde biz 80 yıllık köy hizmetlerinden çok iyi bir miras devralmadık. Yol ve ulaşım hizmetleri adına Bartın'da iyi bir miras bize devredilmedi. 2005 yılında İl Özel İdaremizin görev ve sorumluluk alanında bin 600 kilometre sorumluluk alanı varken o günkü envanterlerde bulunun sadece 320 kilometresi standart haline getirilmiş ya da standardı yükseltilmiş yoldu. 2005 yılında yapılan reform ve devrim Özel İdarelerini, Meclislerini, karar organlarını güçlü hale getirdi. Bütçeler buna göre güçlendirdi. Ortaya çıkan 12 yıllık tabloya baktığımızda bu gurur tablosudur” dedi.

“Yollarımızın yüzde 85'inin standardı arttı”

Bin 950 kilometrelik yol ağının bugün bin 700 kilometresinin standardının yükseltilmiş olduğunu kaydeden Kenan Dursun, 2018 için planlanan yol çalışmalarını ve ilk kez Akçalı-Kabagöz yolunda yapılan beton asfalt uygulamasını şu sözlerle anlattı:

Özellikle Bartın'da çok önemli mesafeler kat ettik. 2005 yılında bin 600 kilometre olan yol ağı bin 950 kilometreye çıkıyor. Bu yol ağının bugün itibariyle bin 700 kilometresi standardı yükseltilmiş yoldur. Bunun içerisine 2018 yılını katmıyorum. Bu rakam da yüzde 85'i aşmış bir standart gelişmesi oluyor. O dönemden bu güne kadar görev yapan tüm meclis üyeleri arkadaşlarımıza ve idaremizin çalışanlarına katkı ve emeklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Bundan sonra 300 küsur kilometrelik bir yolumuz kaldı. Bu yolumuzu inşallah 6. Dönem Meclisinin sonunda iyi noktaya getireceğiz. Hedefimiz bu.

“2018'de 106.570 kilometrelik yol çalışması yapılacak”

Yol ve ulaşım hizmetleri konusunda her zaman hassas olduk. 2018 yılında da kırsaldan bize gelen talepler ve sorunlarla ilgili çalışmalar yapacağız. 2018 yılında 106.570 kilometrelik yolda standart geliştireceğiz. Bunun 32.7 kilometresi sıcak asfalt olacak. Bunun 11.5 kilometresi birinci kat statik kaplama olacak. 64 bin 110 metrekare KÖYDES dahil olmadan Özel İdare programlarıyla kilitli parke taşı yapacağız. Bu Özel İdaremiz tarihinde bir ilktir. Bu kararı alırken de yapacağımız beton santrali ve kilitli parke taşı tesisine güvendik. Biz bu tesisi kuracağız ve az kaynakla çok iş yapacağız. 64 bin 110 metrekare kilitli parke taşı demek 16 kilometre kilitli parke taşı yolu yapmak demek.

4 yılda 50 kilometrelik beton yol

2018 yılında bizim vazgeçmeyeceğimiz çalışmalarımızdan bir tanesi beton yol olacak. Yaklaşık 4 yılda bugüne kadar 50 kilometre beton yol yaptık. 2018'de yaklaşık 9 kilometreye varan beton yol yapımı gerçekleştirmiş olacağız. Bunun yanında 16 kilometrelik yolda da iyileştirme çalışmalarımız devam edecek. 16 kilometrelik yolda reklaj ve füllerli bakım işlerimiz 2018 programlarımızda yerini aldı. Belki bu rakamlar münferit işlerle daha da artacak.

Akçalı-Kabagöz yolunun 1 kilometresi beton asfalt

2005 yılında grup yollarında bir tarih yazan Özel İdaremiz son 2 yılda bir tarih daha yazacak. Bu tarihe de biz imza atacağız. Yapacağımız beton santralimizle kendi öz kaynaklarımızla belki de 100 yıl bozulmayacak beton asfalt yolları biz yapacağız. Bizim bu kubbede bırakacağımız en güzel hoş seda da bu olacak. Bu önemli bir tarihtir. Başka Özel İdarelerde şuanda bu uygulama yok. Biz bu uygulamanın numunesini Akçalı-Kabagöz yolunda gerçekleştirdik. Bende yolu yerinde gördüm. Çok güzel oldu. Orada uyguladığımız yolu bizim torunlarımız eskitemeyecek. O standartta bir yolu sıcak asfaltla yapmış olsaydık çok yüksek maliyetlere yapmış olacaktık. İnşallah beton santralini kurduğumuzda yerli ve milli olarak köylerimizdeki yolları daha standarttı yükseltilmiş yollar haline getireceğiz. Bartın'da Özel İdare olarak bir ilki gerçekleştiriyoruz. Bu projemizin de şuanda 1 kilometresi Akçalı-Kabagöz yolunda uygulandı. Vatandaşlarımız tarafından da beğenildi.”

Sıcak asfalttan beton asfalta…

Kenan Dursun beton asfalt uygulamasıyla ilgili olarak ise Bartın Hergün Gazetesine daha önce şu açıklamalarda bulunmuştu:

“Sıcak asfalt çok maliyetli bir çalışma. Petrole dayalı bir malzeme olduğu için sıcak asfaltla ilgili tüm kaynaklar dışarıya gidiyor. Büyükşehir belediyeleri bu tür uygulamalar için bir yenilik yapmış durumda. Biz de bunun araştırması içerisindeyiz. Bu da kuru beton sistemi. Biz İl Özel İdaremiz bünyesinde hem kilitli parke taşı üretecek bir tesisi kuracağız hem de kuru beton üreten bir tesisi bu tesisin yanına kuracağız. Kuru betonu sıcak asfalt döker gibi damperli araçlarla finişhere yıkacağız. 20 santim yüksekliğinde finişherle dökülecek. Ve silindirle sıkıştırılacak. Bu uygulamanın sıcak asfaltla karşılaştırıldığında yarı yarıya daha az maliyetli olduğunu gördük.

Maliyet yarı yarıya düşüyor”

Şimdi sistemi buna dönüştürmeye ve revize etmeye çalışıyoruz. Yani sıcak asfalt yerine artık beton asfalt dökeceğiz. Sıcak asfaltın maliyeti kilometre 300 bin TL'yken beton asfaltın maliyeti 150 bin TL. Sıcak asfaltın maliyeti tamamen dışarıya bağımlıyken beton asfaltın maliyeti ise tamamen Bartın'a bağımlı. Çimento fabrikası burada bulunuyor. Taş ocakları burada bulunuyor. Aynı zamanda kum ve çakıl da burada bulunuyor. Hiç dışarıdan bir malzeme almadan kendi tesisimizde üreteceğimiz kurumu betonu grup yollarımızda ve köylerimizde kullanabileceğiz.

“Yolların ömrü 30 yıla çıkıyor”

Aynı zamanda bu şekilde yapılacak yol sıcak asfalttan daha dayanıklı olacak. Yollarımızda 30 yıl dönüp geriye bakmayacağız. Bana göre yol yapım çalışmalarında ve grup yollarımızda bir devrim niteliğinde bir çalışma olacak. İl Özel İdaresi olarak bu siteme şu anda dönüşüm aşamasındayız. Yüksek Planlama Kurulu kararları doğrultusunda biz kilitli parke taşı tesisinde ısrar ediyoruz. Artık köy işlerini biz asfalt yerine kilitli parke taşıyla geçeceğiz. Ama grup yolunun devamı beton asfalt olacak. Sıcak asfaltın ömrü 10 yılken beton asfaltın ömrü 30 yıl. Şuanda büyükşehirler bunu bu şekilde yapıyor.

“Böyle bir fırsat varken sıcak asfalt diye diretmemiz lazım”

Mesela birinci kat statik kaplamanın maliyeti 75 bin TL. Biz 1 kilometre asfalt yapacaksan bütçeye 75 bin TL koymak zorundayız. Ancak bu asfalt tamir etmediğimiz de 2 yıl sonra baktığımızda ayakta duracak bir asfalt değil. Artık kamu kaynaklarını doğru kullanmamız lazım. 2 yılda bozulacak bir yola 75 bin TL harcamamız lazım. 75 TL yerine 150 bin TL harcasak bile o yol 30 yıl gidiyor. Böyle bir fırsat varken bizim hala birinci kat asfalt yapacağız diye ısrar etmemiz lazım. Köy içlerimizi kilitli parke taşıyla yaparken grup yollarımızın büyük bir kısmını beton asfalt yapacağız. Tabi sıcak asfalt olması gereken yerler varsa oralar yine sıcak asfalt olacak.

Balıkesir'de inceleme

Bu yıl dediğim 2 tesisi de kuracağız. Balıkesir'de bu konuda 2 gün inceleme yaptık. Bu tesislerin orada kurulu olanları var. Bunları inceledik. Maliyet çalışması gerçekleştirdik. Bu işin çok avantajlı olduğunu ve Bartın'a da faydalı olacağını gördük. Bu konuda dönüşümü hızlandırmamız lazım. Köylerimizin bizlerden beklentisi artık kaliteli yol, rahat bulunabilen içme suyu, hızlı bir şekilde çöplerinin toplanması. Bizim de yaşam kalitesi yüksek köy modelini hızlandırmamız lazım. Bunun hızlanması için de ilk olarak Yüksek Planlama Kurulunun kararına göre grup yollarımızın standardını yükseltmemiz şart. Kuru beton tesisini Bartın'a kazandırdığımızda aslında işimiz çok ta zor değil.

Tesisler Topaleli'de kurulacak

Biz bu çalışmalardan kaçmayacağız. Bartın'a kilitli parke taşı tesisi lazım olduğu gibi kuru beton tesisi de lazım. Bu adımlar köylerimizi yaşanabilir hale getirecek ve bizim atmamız gereken adımlar. Meclisimiz bu konuda hiçbir fedakarlıktan kaçınmıyor. Topaleli'de bulunan şantiyemizde bu 2 tesisi Bartın'a kazandırmış olacağız. Bu da büyük ihtimal leasing yani finansal kiralama yoluyla olacak. Bu eylül ayında meclis gündemimizde bulunuyor. Meclisten geçtiğinde Bartın çok şey kazanmış olacak. 6. Dönem Meclisinin 1,5 yıldan az bir zamanı kaldı ama biz bu süreyi İl Özel İdaremizin dönüşüm yılı olarak değerlendireceğiz. Bu sürede bizden sonra gelecek arkadaşlara bir zemin hazırlamış olacağız. gelecek 5 yıl boyunca da çalışmaların bu doğrultuda devam edeceğini düşünüyorum.”

Bakmadan Geçme