AK Partili Meclis Üyesi Kenan Dursun'dan 'çöp krizi' değerlendirmesi

'Akıllara ziyan bir davranış şekli' diyerek kusurlu bulduğu Bartın Belediyesi'ni eleştirdi

Nilay Meryem ÇÖMLEK

Bartın'daki vahşi depolama alanına giden yola dökülen çöplerin ardından yaşanan “çöp krizi” üzerine Bartın Belediyesi'nin AK Partili Meclis Üyesi Kenan Dursun, bir değerlendirmede bulunarak söz konusu alana günlük yaklaşık 100 ton çöp döken Bartın Belediyesi'nin yaptığı açıklamayla bu utanç tablosunun dışında kalmaya çalıştığını söyledi. Kendi sorumluluğundaki bir köyün diğer bir mahallesinin yol güzergahına çöplerin dökülmesine kayıtsız kalınmasını “akıllara ziyan bir davranış şekli” olarak yorumlayan Dursun, Karasu Köyünün Boğaz Mahallesinin dibine kadar yaklaşık 800 metre uzunluğundaki yola günlerce çöp döken ve dökenlere de müdahale etmeyen Bartın Belediyesi'nin bu sebepten dolayı kusurlu olduğunu vurguladı. Bartın'ın 50 yıllık sorununu çözecek olan ve deneme aşamasındaki tesisin çalıştırılamadığıyla ilgili söylemlere de değinen Dursun, Kaman Köyündeki bertaraf tesisinin Türkiye'de işletilen diğer modern bertaraf tesislerinden farklı bir tesis olmadığına vurgu yaparken çalışmayacak yada çalıştırılamayacak bir tarafının da olmadığını söyledi.

Bartın'da günlük 150 ton çöpün döküldüğü İnkumu tepesinde yer alan vahşi çöp depolama alanına ulaşım sağlayan yol dökülen çöpler nedeniyle kapandı. Çöplerden sızan sular Bartın Irmağına aktı. Çevre felaketinin görüntüleri büyük tepki gördü.

Bartın'dan ülke gündemine taşınan çöp döküm sahasına giden yolun çöp yığınlarıyla kapanması üzerine Bartın Belediye Meclisi'nin AK Partili Üyesi Kenan Dursun, bir paylaşımda bulunurken Bartın Belediyesi'ni ağır sözlerle eleştirdi.

Konuya ilişkin olarak geçtiğimiz günlerde Bartın Belediyesi'nce yapılan açıklamada yer alan ifadelere de dikkat çeken Dursun, aynı alana günlük yaklaşık 100 ton çöp döken Bartın Belediyesi'nin yaptığı açıklamayla bu utanç tablosunun dışında kalmaya çalıştığını söyledi.

Söz konusu köyün Belediye mücavir alanında kaldığını da belirtirken imar ile ilgili iş ve işlemleri ile yine çöplerin köy içerisinden alınmasının Bartın Belediyesince yürütüldüğüne işaret eden Dursun, kendi sorumluluğundaki bir köyün diğer bir mahallesinin yol güzergahına çöplerin dökülmesine kayıtsız kalınmasını “akıllara ziyan bir davranış şekli” olarak yorumladı.

Karasu Köyünün Boğaz Mahallesinin dibine kadar yaklaşık 800 metre uzunluğundaki yola günlerce çöp döken ve dökenlere de müdahale etmeyen Bartın Belediyesi'nin bu sebepten dolayı kusurlu olduğunu vurgulayan AK Partili Meclis Üyesi Kenan Dursun, yaklaşık 50 yıldır İnkum tepesinde düzensiz vahşi depolama alanı olarak kullanılan bu alanın zararları ortadayken düzenli depolama ve ayrıştırma tesisinin yapımının hangi sebeple bu kadar geciktiğinin asıl sorulması gereken soru olduğunu dile getirdi.

Bartın'da 2005 yılında kurulan Belediyeler Birliği bünyesindeki 9 Belediyenin ortaklığı ile başlayan katı atık bertaraf tesisinin yapımında bir ileri iki geri hamlelerle 10 yıl bir arpa boyu yol alınamadığını savunan Dursun, yapılacak olan tesise günlük yaklaşık 100 ton çöp dökecek olan Bartın Belediyesi'nin tesis maliyetinin yüzde 36'sını üstlenirken günlük 50 ile 70 ton aralığında çöp dökecek olan İl Özel İdaresi'nin ise borcun yüzde 51'ini üstlendiğini kaydetti.

Bartın'ın 50 yıllık sorununu çözecek olan ve deneme aşamasındaki tesisin çalıştırılamadığıyla ilgili söylemlere de değinen Dursun, Kaman Köyündeki bertaraf tesisinin Türkiye'de işletilen diğer modern bertaraf tesislerinden farklı bir tesis olmadığına vurgu yaparken çalışmayacak yada çalıştırılamayacak bir tarafının da olmadığını söyledi.

Tesisle ilgili eksikliklerin hızlıca tamamlanarak en kısa sürede çalışır hale getirilmesinin bundan sonraki süreçte Bartın'ın en önemli önceliği olduğunu belirten AK Partili Belediye Meclis Üyesi Dursun, belirlenecek yol haritasıyla sorunların çözüme kavuşacağını kaydetti.

“İnkum tepesi vahşi depolama alanı 50 yıldır doğru bilinen yanlıştı” diyen Meclis Üyesi Kenan Dursun, yaptığı o açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Bartın halkını hem üzmüş hem de ürküttü”

“Bartın ilimizde bulunan 8 belediye ve Özel İdarenin görev ve sorumluluk alanlarındaki evsel atıkları döktükleri Karasu Köyü sınırları içerisindeki vahşi depolama alanına giden yol güzergahına ilgili belediyelerce fütursuzca dökülen çöplerin yerel ve ulusal basında adeta çevre katliamını andıran görüntüleriyle yer alması Bartın halkını hem üzmüş hem de ürkütmüştür.

“Bu garabetin ve utanç tablosunun dışında kalmaya çalışmıştır”

Konuyla ilgili Bartın Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada şöyle denilmektedir; ‘Son günlerde sosyal medya hesapları ve basın üzerinden Boğaz mevkii, İnkum tepesi vahşi depolama alanı olarak kullanılan Bartın çöplüğüne gelişi güzel, düzensiz dökülen çöplerin Boğaz yoluna kadar indiği, bu çöplerin halk ve çevre sağlığı açısından tehditkar bir durum oluşturduğu ve bu durumdan Bartın Belediyesinin sorumlu olduğu yönünde haberler ve paylaşımlar yapılmaktadır. Söz konusu vahşi depolama alanı ormanlık saha alanında kalmakta olup, belediyemiz mülkiyetinde değildir. Bartın İl Özel İdaresi, Amasra, Kurucaşile, Ulus, Abdipaşa, Kumluca, ve Kozcağız Belediyelerinin toplamış oldukları evsel atıklar olmak üzere ilimizin bütün çöpleri ilgili kurum ve belediyelerin araçlarıyla bu alana dökülmektedir. Yani bu çöp alanı, Bartın Belediyesine ait bir çöplük alanı değildir.' diyerek aynı alana günlük yaklaşık 100 ton çöp döken Bartın Belediyesi bu garabetin ve utanç tablosunun dışında kalmaya çalışmıştır.

“Böyle ihmallere asla yer yoktur”

Kaldı ki söz konusu çöplerin Belediyenin sorumluluğunda olmayan vahşi depolama alanına dökülmeyip Karasu Köyünün Boğaz Mahallesinden depolama alanına ulaşan yolun tamamını kapatacak şekilde döküldüğü ve büyük bir çevre kirliliği oluşturduğu görsellerle de belgelenmiştir. Zaten yanlış olan da hepimizi utandıran da bu görüntülerdir . Hele hele denizi, ırmağı ve doğasıyla turizmde iddialı bir şehirde böyle ihmallere asla yer yoktur.

“Akıllara ziyan bir davranış şekli”

Bu konuda garip olan bir şey daha var ki söz konusu köy Belediye mücavir alanında kalan bir köydür. İmar ile ilgili iş ve işlemleri ile yine çöplerin köy içerisinden alınması Bartın Belediyesince yürütülmektedir tüm bunlar ortadayken kendi sorumluluğundaki bir köyün diğer bir mahallesinin yol güzergahına çöplerin dökülmesine kayıtsız kalmak akıllara ziyan bir davranış şeklidir. O nedenle Karasu Köyünün Boğaz Mahallesinin dibine kadar yaklaşık 800 metre uzunluğundaki yola günlerce çöp döken ve dökenlere de müdahale etmeyen Bartın Belediyesi sadece bu sebepten dolayı kusurludur. Zaten alanda inceleme yapan bakanlık yetkilileri de ilgililere yazmış olduğu para cezalarını bu kusurlarından dolayı yazmıştır. Yani yapılan cezalar vahşi depolama alanına çöp dökmekten dolayı değil çevreye gelişi güzel çöp dökerek çevre kirliliğine sebep olmaktan dolayıdır.

“Sorumluluktan kaçmak yanlış ve gereksiz”

Halbuki 5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun 15 . Maddesi ‘Belediyenin yetkileri ve imtiyazlarının g maddesinde Katı atıkların toplanması, taşınması, ayrıştırılması, geri kazanımı, ortadan kaldırılması ve depolanması ile ilgili bütün hizmetleri yapmak ve yaptırmak' olarak açık ve anlaşılır bir şekilde ifade ediyorken bu konuda sorumluluktan kaçmak yanlış ve gereksiz bir davranıştır.

Ayrıca 2005 yılında AK Parti iktidarının birinci hükümet döneminde yerel yönetimlerle ilgili reform niteliğindeki yasaların arasında yerlerini alan 5355 Sayılı Mahalli İdare Birliği Kanunu, 5393 Sayılı Belediye Kanunu, 5302 Sayılı İl Özel İdare Kanunu ve ilgili mevzuatların günümüz sorunlarına cevap verebilir niteliklere kavuşturulmuş olması son derece kıymetli ve bir o kadar da değerlidir. O nedenle yerelde samimiyetle hizmet üretmeye çalışan tüm belediyelerin Özel İdarelerin ve Mahalli İdare Birliklerinin önü her zaman açıktır.

“10 yıl bir arpa boyu yol alınamamıştır”

Yaklaşık 50 yıldır İnkum tepesinde düzensiz vahşi depolama alanı olarak kullanılan bu alanın çevreye deniz ürünlerine ve insan sağlığına yıllar boyunca verdiği zararlar ortadayken düzenli depolama ve ayrıştırma tesisinin yapımı hangi sebeple bu kadar gecikmiştir asıl sorulması gereken soru bu olmalıdır. Çünkü birçok il o dönemde kurdukları birlikler üzerinden bu işlerini 20 yıl önce bitirme becerisini göstermişlerdir. Bartın ise 2005 yılında kurulan Belediyeler Birliği bünyesindeki 9 Belediyenin ortaklığı ile başlayan katı atık bertaraf tesisinin yapımında bir ileri iki geri hamlelerle 10 yıl bir arpa boyu yol alınamamıştır.

“İl Özel İdaresi ise borcun yüzde 51'ini üstlenmiştir”

Yıl 2014'e geldiğinde Bartın İl Özel İdaresi'nin de köylerden çöp toplamaya başlamasıyla birlikte dönemin valisinin Başkanlığında 8 Belediye ve Özel İdare'nin de içerisinde olduğu Mahalli İdare Birliğinin kuruluşu gerçekleşmiştir. Şahsımın da Meclis Başkanı olduğu 2014 yılından bu güne 4 valimizin gayreti, dönemin Bartın Milletvekili Adalet Bakanımız Sayın Yılmaz Tunç'un Bakanlıktan aldığı hibe destekleri ve Özel İdarenin zaman içerisinde yapmış olduğu fedakarlıkları ile yürütülen çalışmalar sonucunda Kaman Köyü bölgesinde yapımı tamamlanarak teslim aşamasında olan tesisin maliyeti 205 milyon 491 bin 940 TL'ye mal olmuştur .Bu kapsamda Bakanlık hibe oranı yüzde 23 olurken Özel İdareye düşen oran yüzde 51.16, Bartın Belediyesi yüzde 36.03, Amasra yüzde 3.06, Ulus yüzde 1.69, Kurucaşile yüzde 0,94, Kozcağız yüzde 3,61, Kumluca yüzde 1,12, Hasankadı yüzde 1,14, Abdipaşa yüzde 1,35 olarak İller Bankasından uzun vadeli kredi kullanılarak Bartın'ın 50 yıllık sorunu geç de olsa çözüme kavuşturulmuş olacaktır. Yapılacak olan tesise günlük yaklaşık 100 ton çöp dökecek olan Bartın Belediyesi tesis maliyetinin yüzde 36'sını üstlenirken yine günlük 50 ile 70 ton aralığında çöp dökecek olan İl Özel İdaresi ise borcun yüzde 51'ini üstlenmiştir. O nedenle bu modern tesisin yapım sürecindeki zor kararlarımızda çözüme katkı sağlayan dönemin Bartın Milletvekili olan Adalet Bakanımız Sayın Yılmaz Tunç'a, Valimiz Sayın Nurtaç Arslan'a, dönemin İl Genel Meclis Üyelerine, Milletvekilimiz Sayın Yusuf Ziya Aldatmaz'a destekleri için yürekten teşekkür ediyorum .

“Bartın'ın en önemli önceliğidir”

Gelelim bitme ve deneme aşamasındaki tesisin çalıştırılamadığı ile ilgili söylemlere; Kaman köyündeki bertaraf tesisi Türkiye'de işletilen diğer modern bertaraf tesislerinden farklı bir tesis değildir. Hatta İller Bankası aracılığı ile ihale edilen bu tesis diğerleri ile birebir aynıdır. O nedenle çalışmayacak yada çalıştırılamayacak bir tarafı da yoktur. İşletme ihalesini alan yüklenici firmanın eksiklikleri yine tesisin yeni oluşu ve diğer eksikliklerinin hızlıca tamamlanarak en kısa sürede çalışır hale getirilmesi de bundan sonraki süreçte Bartın'ın en önemli önceliğidir. O nedenle birlik üyesi Belediyelerimizin bu konudaki maddi manevi sorumluluklarını yerine getirmeleriyle birlikte Sayın Valimizin de öncülüğünde belirlenecek yol haritasıyla sorunlar çözüme kavuşacaktır.”

Bakmadan Geçme