AK PARTİLİ KADINLARDAN BARTIN STANDI

Tel kırma ve beydine yoğun ilgi

Nevin Özbakan

2. Uluslararası İş'te Kadın Zirvesine katılan AK Parti Kadın Kolları, Ankara Congresium'da Bartın standı açtı. Yöresel ürünlerin tanıtıldığı stantta tel kırma ve Batı Karadeniz Bölgesi orman ürünlerinden olan beydin meyvesi büyük ilgi gördü.

2. Uluslararası İş'te Kadın Zirvesine katılan AK Parti Kadın Kolları, Ankara Congresium'da Bartın standı açtı. Yöresel ürünlerin tanıtıldığı stantta tel kırma ve Batı Karadeniz Bölgesi orman ürünlerinden olan beydin meyvesi büyük ilgi gördü. Bartın standına gösterilen ilgiden dolayı teşekkür eden AK Parti Bartın Kadın Kolları Başkanı Yasemin Dora Kurtkaya “AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığımız tarafından düzenlenen 2. Uluslararası İş'te kadın Zirve programına Bartın Kadın Kolları teşkilatı olarak ve kadın meclis üyelerimizle birlikte katılım sağladık. Genel Merkez ilimizin tanıtımı adına standa yeri ayrılmasında bize böyle fırsat verdikleri için başta Genel Merkez Kadın Kolları Başkanımız Lütfiye Selva Çam Hanımefendiye ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bakanlarımızdan milletvekillerimize, kurum müdürlerimizden teşkilat mensuplarımıza, kadın muhtarlarımızdan sivil toplum kuruluşlarına Türkiye'mizin dört bir yanında gelen değerli misafirlerimizi Bartın standımızda ağırlama fırsatı bulduk. Bartın standımıza gösterdikleri yoğun ilgiden dolayı tek tek teşekkür ediyorum. Bartın'ımızın turizmine ve tanıtımına katkıda bulunabildiysek ne mutlu bize” dedi.

İŞTE BEYDİNİN ÖZELLİKLERİ!

Peki Bartın standında büyük ilgi gören beydin meyvesi halk adıyla dağ çileği nasıl bir meyve? Faydaları neler? Fidan üretimi nasıl yapılıyor? İşte bu soruların cevabı!

DAĞ ÇİLEĞİ(KOCAYEMİŞ)

Herdem yeşil, 4 m'ye kadar boylanabilen bir çalı, bazen de 7-8 m boyunda ufak bir ağaçtır. Koyu renkli, kırmızımsı kahverengi kabuk yaşlı gövdelerde çatlaklıdır. Genç sürgünler bezeli tüylüdür. Çok sıralı sarmal olarak dizilmiş yaprakları uzun eliptik yapıdadır. Boyları 5-10 cm kadar, uçları sivri, kenarları keskin dişlidir. Üst yüzü parlak, yeşil, her iki yüzü de tüysüzdür. Eylül-aralık aylarında açan çan şeklindeki beyaz-açık pembe renkli çiçekler bileşik salkım halindedir. 1-2 cm çapında, küre biçimindeki yüzeyi pürtüklü meyveler, sonbaharda olgunlaşınca güzel kırmızı bir renk alır. Olgun meyveleri yenir. Kocayemiş'in sert, ağır bir odunu vardır. İspanya'dan Küçük Asya'ya kadar uzanır. Türkiye'nin hemen her bölgesindeki kıyı arazilerinde rastlanır. Atatürk Arboretumu içerisinde doğal olarak yetişir. Yeşil yaprakları, salkım halindeki çiçekleri ve uzun süre bitki üzerinde kalan göz alıcı kırmızı meyvelerinden dolayı park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.

DAĞ ÇİLEĞİNİN FAYDALARI VE KULLANILIŞ ŞEKLİ


Kocayemiş meyveleri taze olarak da yenilmesine rağmen, genellikle; Reçel, marmelat, jöle hatta parfüm yapımında kullanılır. Ayrıca halk arasında antiseptik, idrar söktürücü ve müshil olarak kullanılmaktadır. Ayrıca yaprakları kanamayı durdurucu, İdrar yolları için antiseptik olarak, yüksek tansiyon ve diyabet gibi konularda da faydalı olduğu bilinmektedir. Geleneksel kullanımının yanında, zengin bir antioksidan(anthocyanin ler, galik asit türevleri ve taninler ), vitamin C, vitamin E ve karoten içeriğe sahiptir. Bu nedenle sağlığı destekleyen önemli bir besindir. Günümüzde biyolojik özellikleri ve insan hastalıklarına faydaları konusunda devam eden birçok araştırma bulunmaktadır.

GENEL ÖZELLİKLERİ VE DAĞ ÇİLEĞİ FİDANI ÜRETİMİ

Kocayemişte, kırmızı renkli meyveler sonbaharda; sandalda ise; portakal sarısı-açık kırmızı renkli meyveler geç sonbahar ve kış başlangıcında olgunlaşır. Çiçekler, sandalda beyaz, kocayemişte ise açık pembe renkli ve bileşik salkım şeklindedir. Çiçeklenme, Sandalda Mart-Nisan, Kocayemişte ise Kasım-Aralık aylarında olur. Her iki türünde meyveleri yenilir. Odunları dekoratif amaçlı, kömür imalatında ve yakacak olarak çok değerlidir. Çok hızlı kök sürgünü oluşturabilirler. Meyveler olgunlaşmaya başladıkları sonbahar (kocayemiş ve sandal) ve kış aylarında (sandal) toplanarak tohumlar çıkartılır, saf alkolde yüzdürülerek boş tohumlar uzaklaştırılır ve ekim yapılıncaya kadar 2-4 °C sıcaklıkta saklanır.

Tohumlar çıkartıldığı tarihten kış sonuna kadar ekilebilir. Ekimden önce tohumlar 5-15 gün 4-6 °C sıcaklıktaki suda bekletilir. Ekimlerde 7'li çizgi ekimi kullanılır ve metrekareye 0.5-1 gr tohum ekilir. Tohumların çimlenme oranı yüzde 90'nın üzerindedir. Metrekareden 100-150 adet fidan elde edilir. Ekim yastıklarının drenajının çok iyi ve pH değerinin 5.5-6.5 olmasına özen gösterilir. Ekimi takiben yastıklara telis kullanılarak örtüleme ve yüzde 70 gölgeleme uygulanır. Erken bahar ekimlerinde 4-6 °C sıcaklıkta 1-1.5 ay soğuk nemli katlama uygulanır. Tohumlar soğukta çimlenmeye başlarlar (4-6 °C) ve ideal çimlenme sıcaklığı 10 °C'dir. Fidanlar çıplak köklü dikime hassastır. Bu nedenle ağaçlandırmalarda, 1 veya 2 yaşlı tüplü ya da kaplı fidan kullanılmalıdır. 1 yaşında fidanlar 20-25 (30) cm boya, 5-8 mm çapa ulaşırlar. Kocayemiş birçok kıyı bölgelerde ve özellikle Marmara ve Karadeniz Bölgesinin bütün kesimlerinde görülmektedir. Sandal Ağacı ise Akdeniz Bölgesinde, Torosların birçok yerinde çok sık rastlanan bir türdür.

Bakmadan Geçme