Aile içi şiddete karşı müdahale programı geliştirildi
Bartın Üniversitesinin (BARÜ) geniş kapsamlı araştırmalara dayalı verilerden hareket ederek aile içi şiddete karşı hazırladığı müdahale programı kitaplaştırıldı.
Bartın Üniversitesinin (BARÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Doç. Dr. Zeynep Turhan yürütücülüğündeki TÜBİTAK 3501-Kariyer Geliştirme Programı projesi tamamlandı. Kadına yönelik erkek şiddetini önlemek amacıyla şiddetin sebepleri, boyutları ve sonuçlarına odaklanan projeyle aile içi şiddetin önlenmesine yönelik önemli çıktılar elde edildi. Uzun soluklu bir süreç ve deneyimler üzerinden yola çıkılarak yapılan araştırma sonucunda hazırlanan program “Sağlıklı ve Saygılı İlişkiler Programı: Şiddeti Önlemek İçin Erkeklerle Grup Uygulama Oturumları” başlıklı kitapta yayınlandı.
“Uygulama yapacak uzmanlar için faydalı bir kaynak oldu”
Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Turhan, “Proje kapsamında, 2021-2023 yılları arasında üç farklı grup uygulaması gerçekleştirildi. Grup uygulamaları, kadına yönelik erkek şiddetini önlemek amacıyla cinsiyetçi tutumları azaltmayı, şiddet türlerini öğretmeyi, düşünce ve duyguları sağlıklı ifade edebilmeyi, öfke kontrolünü sağlamayı, empatiyi geliştirmeyi, iletişim becerilerini artırmayı ve olumlu ebeveyn becerilerini geliştirmeyi de hedefleyen pek çok alıştırmayla yapıldı. Elde edilen verilerle oluşturulan kitapta uygulama, süpervizyon ve tüm grup deneyiminden faydalanılarak her oturum için muhtemel zorluklara karşı alınabilecek kilit öneriler sunuldu. Kitap, aile içi şiddet müdahalelerinde uygulama yapacak olan uzmanlar için faydalı bir kaynak olacaktır” dedi.
“Toplumsal bir soruna yönelik önemli bir çalışma tamamlandı”
Kadına yönelik şiddetin en yaygın şiddet türlerinden biri olduğunun altını çizen BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise hem aile hem de toplumsal bir sorun olan bu duruma karşı yapılan çalışmanın önemine değindi.
Rektör Uzun, “Aile içi şiddete odaklanan ve aile içi şiddetin aileyi oluşturan bireylerin yaşamlarına olan yansımalarını inceleyen bu çalışma sonucunda değerli bir program geliştirildi. Faydalı bir kaynak olarak sunulan kitapla şiddet eğilimli bireylerin sosyal uyumlarını sağlayacak politika önerileri sunuldu. Çok yönlü ve uzun soluklu araştırmalara dayanan eserin ortaya çıkmasında emeği geçen Doç. Dr. Zeynep Turhan ve tüm akademisyenlerimizi tebrik ediyorum. Bu düşüncelerle destekleri için Adalet Bakanımız Sayın Yılmaz Tunç ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Mahinur Özdemir Göktaş'a şükranlarımı sunuyorum. Bizleri hep daha iyisi için motive eden YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar ve YÖK üyelerimize, bilim temelli kalkınma yolculuğundaki teşvikleri için ise TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Hasan Mandal'a teşekkürü bir borç bilirim. Ayrıca çalışmanın hayata geçmesindeki kıymetli katkıları için Cumhuriyet Başsavcımız Sayın Faruk Kaynak'a ve Adalet Komisyonu Başkanımız Sayın Harun Ceyhan'a da teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.