Aile Hekimi Dr. Musa Soyvural, yeni yönetmeliği değerlendirdi

Bartın'da uzun yıllardır Aile Hekimliği yapan ve şu anda Kırtepe Aile Sağlığı Merkezinde görevli olan Dr. Musa Soyvural, yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği'ni değerlendirirken yönetmeliğin birinci basamak sağlık hizmetlerinde olumlu gelişmeler ve toplum sağlığında önemli katkılar sağlayacağını belirtti.

“Yeni aile hekimliği yönetmeliği halk sağlığına katkı sağlayacak”

Nilay Meryem ÇÖMLEK

30 Ekim 2024 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemelerle, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nde önemli değişiklikler yapıldı.

Bartın'da görevli aile hekimleri, yeni yönetmeliğin özellikle kronik hastalık tarama ve izlemleriyle, akılcı ilaç kullanımına yönelik düzenlemeler içerdiğini belirterek, halk sağlığına önemli katkılar sunabileceğini ifade etti.

Yeni yönetmeliğin özellikle koruyucu sağlık hizmetlerine verdiği önemin altını çizen Aile Hekimi Dr. Musa Soyvural, bireylerin hastalık sürecine girmeden önce düzenli olarak takip edilmesinin sağlık sistemine büyük fayda sağladığını söyledi.

Özellikle hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalıkların aile hekimlikleri tarafından takibinin önemine değinen Dr. Soyvural, bu sayede ileride oluşabilecek komplikasyonların önlenebileceğine dikkat çekti. Dr. Soyvural, ayrıca yeni yönetmeliğin akılcı ilaç kullanımı ve gereksiz ilaç tüketiminin azaltılması konusunda da önemli bir rol oynayacağını belirtti.

Dr. Soyvural, Aile Hekimleri olarak amaçlarının toplum sağlığını koruyarak daha sağlıklı bir gelecek inşa etmek olduğunu vurguladı. Yeni yönetmeliğin bu hedefe ulaşmayı çok daha mümkün kıldığını ifade eden Dr. Soyvural, yeni düzenlemelerle birlikte aile hekimliğinin Türkiye'deki sağlık hizmetleri sisteminde daha büyük bir rol oynayacağını ve toplum sağlığının korunması için önemli bir adım atıldığını söyledi.

“Toplum sağlığını öncelikli kılan bir yönetmelik”

Dr. Soyvural, yaptığı değerlendirmede “Yeni yönetmelik koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerine verdiği önemle, sağlığın korunması, hastalıkların erken teşhisi, takibi ve iyileşmenin kolaylaşması noktasında önemli bir adım. Özellikle kanser taramaları ve kronik hastalıkların takibi konusunda teşvik ve motive edici olmasının yanı sıra toplum sağlığını öncelikli kılan bir yönetmeliktir. Hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalıkların aile hekimliklerince takibi ve kontrolü, ileride oluşabilecek komplikasyonların önüne geçiyor. Ayrıca akılcı ilaç kullanımı ve gereksiz ilaç tüketiminin azaltılması ile ilaçların yanlış veya gereksiz kullanımının önüne geçilebilmektedir. Böylece antibiyotik direnci gibi ciddi sağlık sorunlarının oluşması engellenecektir. Önümüzdeki süreçte çok daha etkin ve verimli sonuçlar doğuracaktır. Aile hekimleri olarak hedefimiz toplum sağlığını koruyarak daha sağlıklı bir gelecek inşa etmektir. Yeni yönetmelikle bu geleceği inşa etmek bizler için çok daha mümkün” dedi.

Bakmadan Geçme