Aile Hekimi Dr. Çiğdem Genç'ten yönetmelik değerlendirmesi
Yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği'ne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Amasra 2 Nolu Aile Hekimliğinde görevli Aile Hekimi Doktor Çiğdem Genç, yönetmeliğin, sağlık sisteminde köklü değişiklikler yaparak önemli olumlu sonuçlar doğurduğunun altını çizerek 'Yeni yönetmelik, özellikle kronik hastalık takibini ve akılcı ilaç kullanımını ön planda tutarak hekimlerin daha verimli çalışmasını sağlıyor' dedi.
“Hekimlerin daha verimli çalışmasını sağlıyor”
Nilay Meryem ÇÖMLEK
Bartın'da Amasra 2 No'lu Aile Hekimliğinde görevli Aile Hekimi Doktor Çiğdem Genç, Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan yeni aile hekimliği yönetmeliği hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Yeni yönetmeliğin, akılcı ilaç kullanımını da teşvik ettiğini belirten Genç, toplumda yaygın olan ağrı kesici kullanımına dikkat çekerek, bu durumun yanlış teşhislere yol açabileceğini ifade etti.
Söz konusu düzenlemeyle birlikte hekim başına düşen hasta sayısının azaltılmasının hedeflendiğini ve bunun sonucunda doktorların hastalarına daha fazla zaman ayırarak, daha kaliteli hizmet verebileceğini ifade eden Amasra'da 2 No'lu Aile Hekimliğinde görevli Aile Hekimi Dr. Çiğdem Genç, ayrıca koruyucu sağlık hizmetlerinin daha etkin bir şekilde sunulacağına dikkat çekti.
Yeni yönetmeliğin, düzenli hasta takiplerini teşvik ederek, kronik rahatsızlıkların erken dönemde tespit edilmesine olanak tanıyacağını belirten Dr. Genç, “Bu sayede hastaların tedavi süreçleri daha kolay yönetilebilecek ve sağlık sorunlarının büyümesi engellenecek” dedi.
Akılcı ilaç kullanımı artacak
Yönetmelikteki önemli bir diğer yeniliğin de akılcı ilaç kullanımı olduğuna değinen Dr. Genç, “Gereksiz ilaç kullanımının önüne geçilmesi, antibiyotik direnci gibi sağlık sorunlarının engellenmesine yardımcı olacak. Bu düzenleme, halk sağlığını da olumlu yönde etkileyecek” değerlendirmesinde bulundu.
Yeni düzenlemenin sağlık çalışanlarının çalışma koşullarını da iyileştireceğini ve özlük haklarında önemli gelişmeler sağlayacağını vurgulayan Dr. Genç, yönetmeliğin genel olarak Aile Hekimliği sistemini daha etkin bir hale getirdiğini ve hem sağlık çalışanları hem de hastalar için faydalı sonuçlar doğuracağını söyledi.
Bartın İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Özkan Pulat da yeni düzenlemelerin sağlık sistemini daha etkin kılmayı hedeflediğini belirtirken aile hekimliğinin sağlık sisteminin temel taşı olduğunun altını çizdi
Yönetmelikte yapılan değişikliklerle aile hekimlerinin daha işlevsel hale gelmesinin hedeflendiğini belirten Bartın İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Özkan, “Bu yönetmelik, spekülasyonların aksine, cezalandırma değil; doğru uygulamaların teşvik edildiği ve doğru uygulamalarla hekimlerimizin de hastalarımızın da yarar göreceği bir düzenlemedir. Hemşehrilerimizin sağlığını koruyarak hastane başvurularını azaltmayı, kontrolsüz kronik hastalıkların kötü sonuçlarını önlemeyi ve vatandaşlarımızın memnuniyetini artırmayı amaçlıyoruz. Bu doğrultuda, aile hekimlerimizi ödüllendiriyoruz.
Yönetmeliğin uygulanmasının, kişinin sağlığını koruma ve hasta-hekim iş birliğinin güçlenmesiyle mümkün olacağını biliyoruz. Ayrıca, hekimlerimizin hedef nüfusunu ve muayene sayılarını azaltarak hastalarına ayırabilecekleri süreyi artırmayı planlıyoruz. Bu sayede, kronik hastalıkların takibinin daha etkin şekilde yapılmasını hedefliyoruz.
Son olarak, vatandaşlarımızdan, ilimizin her köşesine ulaşan aile hekimlerimize güvenmelerini ve ilk başvurularını onlara yapmalarını bekliyoruz. Bu yönetmeliğin olumlu sonuçlarını hep birlikte göreceğimize inanıyoruz” ifadelerini kullandı.