AÇILAMAYAN YENİ DEVLET HASTANESİ MECLİS GÜNDEMİNDE!
CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, açılışı bir türlü yapılamayan Bartın Yeni Devlet Hastanesi'ni Meclis gündemine taşıdı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya yazılı soru önergesi veren Bankoğlu, hastanenin 2017'de ihalesinin yapılıp 2019 yılında temelinin atılmasına rağmen altı buçuk yıldır açılışının yapılmadığını belirtti.
“HASTANE İHALE VE İNŞASINDAKİ GECİKME NEDENİYLE KAMU ZARARI VAR”
Hastane açılışını Meclis gündemine taşıyan Bankoğlu şunları söyledi:
“Yeni Bartın Devlet Hastanesi'nin 22 Haziran 2016 tarihinde ihalesinin yapılacağı duyurulmuştu. 12 Aralık 2017 tarihinde ihale gecikmeli olarak gerçekleşti ve 26 Şubat 2018 tarihinde sözleşmesi yapılmış olmasına rağmen, hastane temeli yine gecikmeli olarak 2019 yılında atıldı. Hastanenin 5 blok halinde, 400 yataklı olacağı, 132 poliklinik, 14 ameliyathane, 66 yoğun bakım yatağı, 58 acil servis yatağı, 24 diyaliz yatağı ile hizmet vereceği duyurulmuştu. Hastane projesi 1 milyar 65 milyon TL'lik bedelle hükümetin 2023 yılı yatırım programında da yer alıyor. Ancak ihale tarihinin üzerinden 6 yıl 3 ay geçmesine rağmen hastanenin açılışı hala gerçekleşmedi. Hastanenin ihalesi yapıldı, temeli atıldı, AKP'li bakanından vekiline herkes müjdelerle duyurdu ama ortada açılış yok; üstelik gecikme nedeniyle kamu zararı da doğmuş durumda.”
“HEMŞEHRİLERİMİZ MÜJDE DUYMAK YERİNE SOMUT ADIMLARIN ATILMASINI İSTİYOR”
“Yaklaşık 6,5 yıl oldu; bölge nüfusu arttı, ihtiyaç arttı; dolayısıyla ihale şartnamesinde yer alan iş ve hizmetlerin sayısında da artışlar olacak. Gecikme dolayısıyla hem hizmetlerde hem de proje bedelinde kamu zararı da olacak. Muhtemelen her seçim olduğu gibi bu seçim döneminde de yeni müjde, sayı ve vaatlerle hastane projesini anlatacaklar. 2017'den bugüne dört seçim geçti. AKP Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz hastane sözü verildiğinde Merkez İlçe Başkanıydı. Sayın Yılmaz Tunç milletvekiliydi. Aradan yıllar geçti. Aldatmaz milletvekili oldu, Sayın Tunç önce grup başkanvekili ardından Adalet Bakanı oldu. Bakan Tunç 2022'de “400 yataklı hastanenin yeni yılda hizmete açılmasını planladıklarını” söyledi. Yeni yıl bitti, üzerinden bir “yeni yıl” daha geçti. 2023'te hastane açılmadı, hastaneye tabela taktılar ama hastane tabela takıldığıyla kaldı. Anlaşılan o ki, bu seçim sürecinde de yine büyük müjdelerle hastaneyi vaat olarak sunacaklar. Bartınlı hemşehrilerimiz her seçimde müjde duymak yerine artık somut adımların atılmasını istiyor, sözlerin tutulmasını istiyor.”
“HASTANE YAPIMINDAKİ GECİKME GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN ZARARLARA NEDEN OLUYOR”
“Bartın'da çok ciddi hastane sorunumuz var. Hemşehrilerimiz tam teşekküllü bir hastane için her seferinde büyükşehirlere gitmek zorunda kalıyor. Başka şehirlere gitmek hem maddi kayba, hem de zaman kaybına neden oluyor. Nüfusumuz son yıllarda artış eğiliminde, tam teşekküllü bir hastanenin şehrimiz için ne denli önemli bir ihtiyaç olduğunu anlatmaya gerek yok diye düşünüyorum. Hükümet yetkilileri bize net bir tarih versin, hastane bir önce tamamlanarak hizmete girsin. Her gecikme geri dönüşü olmayan zararlara neden oluyor. Yatak sayısı başta olmak üzere poliklinik, ameliyathane ve diğer hizmetlerin de sayısının artırılması gerekiyor.”
“YENİ HASTANE NE ZAMAN HİZMETE GİRECEK?”
Konuyu Meclis gündemine taşıyan Bankoğlu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya şu soruları iletti:
- Hastane projesi hangi aşamadadır? Hastane yapım ihale şartnamesinde iş teslim süresi kaç gün olarak planlanmıştır? Yeni hastanenin ne zaman hizmete gireceği öngörülmektedir? Gecikmenin nedenleri nelerdir?
- Hastane tamamlanana kadarki süreçte öngörülen proje maliyeti ne kadardır? 2017 yılında 158.880.000 TL+KDV olarak belirlenen proje bedeline ne gibi revizyonlar yapılmıştır? 2023 yılı yatırım programında belirtilen 1.065.703.651 TL proje bedeli ile ihale bedeli olan 158.880.000 TL+KDV'lik maliyet arasındaki fark hangi kaynaklardan karşılanacaktır? İhale, temel atma ve inşa aşamalarında gecikmeden kaynaklı oluşan kamu zararı ne kadardır?
- Daha önce yetkililer tarafından 400 yataklı modern bir hastane inşa edileceğinin açıklanmış olmasına rağmen, Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü resmi internet sitesindeki “yatak sayısının ihtiyaç dahlinde 575'e çıkarılabileceği” yazmaktadır. Aradan geçen 6,5 yılı aşkın zaman içerisinde artan nüfusa ve sağlık ihtiyacına karşın yatak, poliklinik, ameliyathane, yoğun bakım yatağı, doğum odası sayılarında bir değişikliğe gidilmiş midir? Gidilmiş ise planlanan son sayılar nelerdir?
- Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü Tıbbi Cihaz ve Tıbbi Hizmet Alımları Planlama Dairesi Başkanlığı resmi internet sitesinde yer alan söz konusu hastaneye ilişkin tıbbi cihaz, demirbaş ve mefruşat planlamaları ve tedarik tablosu 400 yatak kapasitesine göre planlanmış ve bütçelenmiş gözükmektedir. Projenin başlamasında yaşanan en az 6,5 yıllık gecikmeye göre bölgede oluşan nüfus ve sağlık ihtiyacı artışına karşın, resmi sitede duyurusu yapılan demirbaş kalemleri yeterli olacak mıdır? Olmayacaksa demirbaş kalem artırımı ne oranda olacak ve bütçelendirilecektir?