2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILININ İLK DÖNEMİ BUGÜN SONA ERİYOR
2017-2018 eğitim-öğretim yılının ilk yarıyılı bugün sona eriyor. Bugün Bartın'da yaklaşık 31 bin öğrenci karne almanın heyecanını yaşayacak. İlkokul birinci sınıf öğrencileri ise ilk karnelerini alacak. Bartın'daki karne töreni Gazi Ortaokulunda yapılacak. 10.00'da başlayacak karne törenine il protokolünün katılması bekleniyor.
Bartın'da karne heyecanı
2017-2018 eğitim-öğretim yılının ilk yarı yılı bugün sona eriyor. Bugün Bartın'da yaklaşık 31 bin öğrenci karne almanın heyecanını yaşayacak. İlkokul birinci sınıf öğrencileri ise ilk karnelerini alacak. Bartın'daki karne töreni Gazi Ortaokulunda yapılacak. 10.00'da başlayacak karne törenine Bartın Valisi Nusret Dirim başta olmak üzere il protokolünün katılması bekleniyor. Çalınan son ders ziliyle birlikte 18 Eylül 2017 Pazartesi günü başlayan zorlu maratonun yarısı tamamlanmış olacak. öğrenciler de yaklaşık 15 günlük bir karne tatiline çıkacak. İkinci kanaat dönemi ise 5 Şubat 2018 Pazartesi başlayıp 8 Haziran 2018 Cuma sona erecek. 2018-2019 eğitim öğretim yılı ise 17 Eylül 2018 Pazartesi başlayacak.
Uzmanlardan kötü karne uyarısı!
Uzmanlar ise velilere kötü karne uyarısında bulundu. Velileri, çocuklarının getireceği kötü karnelere karşı uyaran uzmanlar olumlu ya da olumsuz bir sonuç için tek bir kişiyi suçlamanın doğru olmadığını ifade etti. Uzmanlar kötü karne getiren çocuğa yaklaşım hakkında şunları söyledi:
“Dönem boyunca iyi koordine olmak çok önemlidir. Bu da aile üyelerinin desteği ile olur. Karnenin çocuğun öğrenme süreçleri ve davranışlarının bir geri bildirimi olduğu bilinmelidir. Kişiselleştirme ile karnesi zayıf gelen çocuğa, zayıf öğrenci muamelesi yapılmamalıdır. Çocuğun sadece karnesi zayıftır, kişiliği değil, kişiliğine genelleme yapılması doğru değildir. Kişiliğine yönelik olumsuz davranışlarla karşılan çocuk yalnızca, ‘başarılıysam değerliyim ve yeterliyim, başarısız olursam kimse beni sevmeyecek' gibi işlevsel olmayan gerçek dışı düşünceler geliştirebilir. Bu durum çocukta, özgüven eksikliğine ve dolayısıyla ikinci döneme de motivasyonu düşük başlamasına neden olabilir. Ayrıca, ‘sadece başarılı olursam toplumdan onay ve değer görebileceğim' inancı ile yalan söyleme ya da kaçınma davranışları gibi yollara başvurabilir. Kimi çocuk matematikte iyiyken kimisi resimde, el becerisinde iyi olabilmektedir. İlgi ve beceriler her çocukta farklıdır.
Tatil nasıl değerlendirilmeli?
Okul dönemi boyunca aynı saatte yatıp, aynı saatte kalkan, düzenli ve tempolu bir çalışma içinde olan, her gün derslerine mutlaka çalışmak durumunda kalan öğrenciler için yarıyıl tatilinin çok büyük önem taşıyor. Sömestr tatili, bir çeşit özgürlük. Sömestr tatili arada bir soluklanmak, disiplinden az da olsa uzaklaşma fırsatı tanıyor. Çocuklar kadar aileler için de sömestr tatilinin önemi büyüktür. Çocuklar için gerçek anlamda dinlendirici, rahatlatıcı ve motivasyonla ikinci döneme başlamalarını sağlamak ailelerin elindedir.
Okuldaki başarısızlığın nedenleri neler?
Çocuğun okul başarısızlığının nedenlerine gelinecek olursa bunlardan bazılarının çocukların kendilerine has kişisel özellikler. Bilinmelidir ki her çocuk aynı değildir. Her çocuğun, şahsına özel becerileri vardır. Önemli olan okul ve aile arasındaki uyumdur. Her iki gözlemci de çocuğun neye yeteneği olduğunu gözlemlemelidir ve o alanda çocuklarımız desteklenerek, geleceğimizin mirasları, özgüvenli çocuklar yetiştirilir. Başarısızlığın ikinci sebebi, aileden kaynaklanan sebeplerdir. Şöyle ki; anne-babanın sağlıklı model olması, kültürel seviyenin, ders çalışma ortamının sağlanması, ailenin disiplini, başarıyı olumlu etkileyen faktörlerdir.
Çocuk-aile ve okul işbirliği
Diğer bir sebep ise okuldan kaynaklı olabilir. Okuldaki eğitim ve öğretim programının, çocukların gelişim seviyelerine uygun zenginleştirilmiş programlar olmasına karşın çocuğun akademik başarısı beklenenin altında ise öncelikle bir araştırma yapılmalıdır. Çocuk-ergen ve psikoloğundan yardım alınmalı, çocuğun gelişim düzeyini, öğrenme biçimlerini ve dikkat becerilerini anlamayabilmenize yardım edecek, birtakım çocuk değerlendirme testleri vardır. Çocuk-aile ve okula yönelik bir çalışma düzenlenmelidir. Bu üçgen kurulabilirse, sorunu çözmeye adım atmış oluruz.
Ailelere tavsiyeler
Önemli olan karne heyecanını, karne sendromuna çevirmemektedir. Karne almak, çocuklara tatilin geldiğini çağrıştırmalıdır. Çocukların tatilde bol bol dinlenmesine ve tatilin keyfini çıkarmasına fırsat tanıyın. Tatil zamanını birlikte vakit geçirebileceğiniz, çocuğunuzun yeni dönem için enerji depolaması için bir olanak olarak görün. Çocuğunuz düşük notlar getirmiş olsa da onun da tatile, okul düzeninden uzaklaşamaya ihtiyacı olacağını unutmayın. ‘İyi' notların olduğu karneler genellikle ödüllendirilir ancak çocuğunuz sadece iyi notlar aldığında ödüllendirildiğini hissetmemeli, mümkün olduğunca maddi değeri az olan veya manevi değeri olan (ailecek bir şeyler yapmak gibi) hediyeleri, gösterdiği çabası için vermeniz en uygunudur. Bu sebeple çocuğunuz elinden gelenin en iyisini yaptığında, düşük notu olsa bile ona da bir ödül vermeniz, onu motive edecektir.
Çocuğunuza destek olun!
Böylece çocuğunuzun sizin ona vereceğiniz ödül için çalışma gerekliliği yerini ‘kendim için çalışmalıyım'a bırakır. Bu da çocuğunuzda öz disiplin gelişmesini sağlayacaktır. Yine de bu tatil döneminde çocuğunuzu, kitap okumak, bulmaca çözmek gibi aktivitelerde bulunması için teşvik edin. Okulun açılmasına doğru, bir önceki dönemi hatırlatıcı çalışmalarla, ödül yöntemini uygulayarak, çocuğunuza destek olun. Çocuğunuzun size karşı yapmasını istemediğiniz, hiçbir davranışı siz de çocuğunuza sergilemeyiniz. Unutmayın ki çocuk söylenenden çok, gördüğünü rol model olarak alır.”