1. Yılında 'Büyük Felaketi' unutmayacağız!
Türkiye gibi Bartın'da geçen yıl saat 04.17'de Kahramanmaraş ve Elbistan İlçesinde 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde yaşanan ve ülke tarihine '6 Şubat Depremleri' olarak geçen büyük afetle sarsıldı. Gaziantep, Hatay, Kilis, Adıyaman olmak üzere 11 ilde yıkıma neden olan depremlerin ardından tüm ülke canla başla deprem bölgesine yardım etmeye ve yaraları sarmaya çalıştı. Bartın'da yüzlerce kurum ve kuruluş çalışanlarıyla birlikte madenciler de deprem bölgesine giderek arama kurtarma çalışmalarına katılırken yine yüzlerce araçla bölgeye yardım gönderildi. 53 bin 537 kişi öldüğü ve 107 bin 213 kişi de yaralandığı, hepimizi büyük acıya boğan büyük afetin ise 1. Yılı.
Türkiye gibi Bartın'da geçen yıl saat 04.17'de Kahramanmaraş ve Elbistan İlçesinde 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde yaşanan ve ülke tarihine ‘6 Şubat Depremleri' olarak geçen büyük afetle sarsıldı. Maraş merkezli 7,7 büyüklüğündeki ilk deprem 65 saniye sürdü, Elbistan'da meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki ikinci deprem ise 45 saniye sürdü. Kandilli tarafından yapılan açıklamaya göre; 6 Şubat depremlerinin ardından, bölgede toplam 45 bin 756 deprem meydana geldi. Bölgede meydana gelen deprem sayısı günlük 40-50 arasında değişti. Depremler 11 ilde yıkıma neden oldu. En çok etkilenen iller Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Kilis, Adıyaman, Osmaniye, Diyarbakır, Malatya, Elazığ ve Şanlıurfa oldu. Yaklaşık 1.5 milyon bina yıkıldı veya hasar gördü. Depremden 13.5 milyon insan etkilendi. Ülke gibi Bartın'ı da büyük bir acıya boğan bu depremlerde ise 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti. 107 bin 213 kişi de yaralandı.
Madenci bölgede mucizeler yarattı
Bu büyük felaket sonrası depremden etkileyen 70 il gibi Bartın'da bölge için seferber oldu. Bartın'da yüzlerce kurum ve kuruluş çalışanları deprem bölgesine giderek arama kurtarma çalışmalarına katıldı. Aynı şekilde yüzlerce araç bu amaçla deprem bölgesine gönderildi. Madenci de diğer kurum çalışanları gibi boş durmadı. Gruplar halinde akın akın bölgeye hareket etti. Onlarca kişinin göçük altından çıkarılmasını sağlayan madenci, depremlerden günlerden sonra bile kurtardığı canlarla adeta mucizeler yarattı. Bölge insanıyla kaynaşan ve onlara bir umut olmaya çalışan madencinin arama kurtarma çalışmaları esnasında uyguladığı ‘domuz damı' yöntemi de tüm Türkiye'nin gündemine oturdu. Çünkü madenci bu yöntemler diğer arama-kurtarma ekiplerinin ulaşmakta zorluk çektiği yararlılara metrelerce tünel oluşturarak ulaşıp onların yeniden gün ışığı görmesini ve hayata tutunmasını sağladı.
Bartın bölge için seferber oldu
Deprem sonrasında İçişleri Bakanlığı, yaraları sarmak ve acil yardım ulaştırmak için 70 il arasından depremden zarar gören illerden sorumlu olacak illeri tek tek koordine ederken Bartın, en ağır hasarı alan illerden biri olan Kahramanmaraş'a destek olacak illerden biri olarak belirlendi. Depremden sonra ilk 24 saat içerisinde ekip ve ekipmanlarını bölgeye gönderen Bartın aynı zamanda ilerleyen günlerde yüzlerce araçla birlikte bölgeye yardım gönderdi. Bartın'da 7'den 70'e tüm vatandaşlar ellerinden geldiği ölçüde toplanan bu yardımlara katkıda bulundu. Gıdadan giyim ve acil ihtiyaç malzemelerine kadar akla gelebilecek her şey bölgeye nakledilmeye çalışıldı. Bartın Valisi Nurtaç Arslan da Kahramanmaraş'a koordinatör vali olarak görevlendirildi.
Depremzedeler ve öğrenciler Bartın'da ağırlandı
Aynı zamanda depremlerde evlerini kaybeden insanlar için yine diğer illerde devlet yurtları vasıtasıyla barınma ihtiyacı karşılanmaya çalışıldı. Deprem bölgesinden onlarca kişi Bartın'a getirilirken yurtlarda barındırıldı. Depremzedelerin barınma ihtiyacından tutunda sosyo-psikolojik ihtiyaçlarına kadar tüm ihtiyaçları Bartın Valiliği ve ona bağlı kurumlarca karşılanmaya çalışıldı. Aynı zamanda bireysel olarak da depremzedelere kalacak yer sağlandı. Bazı hayırsever vatandaşlar, bölgeden gelen depremzedelere evlerini açtı. İlerleyen zamanda bölgedeki öğrenciler de Bartın'a getirilerek öğrencilerin eğitimlerine devam edebilmesi sağlandı.