AMASRA'YA GÜNEŞ ENERJİSİ PANELLERİ KURULUYOR

Belediyeden termik santral atağı

AMASRA'YA GÜNEŞ ENERJİSİ PANELLERİ KURULUYOR

 

Nurdan Eroğlu

Amasra Belediye Başkanı Emin Timur ilçeye güneş enerjisi panelleri kurulacağını söyledi. Panellerin Amasra Belediyesinin ihtiyacı olan elektriği karşılayacağını ifade eden Timur, üretilen elektriğin fazlasının da satılabileceğini kaydetti. Timur bu projenin termik santrale karşı önemli bir atak olacağını da belirtti.

Amasra Belediye Başkanı Emin Timur ilçeye güneş enerjisi panelleri kurulacağını söyledi. Çarpıcı açıklamalar yapan Timur, ilçede kurulması planlanan güneş enerjisi panelleri ile belediyenin 350 kilovatlık enerji ihtiyacını karşılayacağını ve fazlasının da satılacağını belirtti. Başkan Timur ayrıca Amasra Kalesi’nin UNESCO Geçici Miras Listesine adaylığından mavi bayrak plaj başvurusuna, su konusunda ki çalışmalardan deniz dolgusu yapılarak ilçeye kazandırılacak ek alanlara  kadar bölgenin geleceği adına önem taşıyan proje ve çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

ÖNEMLİ OLAN 10 KRİTERDEN BİR TANESİNİ TUTTURMAK

Emin Timur Amasra Kalesi UNESCO sürecine ilişkin olarak, “Amasra Kalesi UNESCO Geçici Miras Listesine aday oldu. Safranbolu’nun bile geçişi 15 senelik bir süreçti. 10 kriterden bir tanesini bile tutturduğumuzda asıl listeye geçme imkanı bulacağız. Bununla ilgili çalışmalarımız tekrar yoğunlaştı. Bartın Valiliği ve ilgili kurumları, Bartın Üniversitesi, Amasra Belediyesi ve Amasra’da ki diğer kurumlar bu işin çabası içerisindeler. Geçenlerde bir toplantı yapıldı ve bu süreç içerisinde hazırlanması gereken şeyler için bir ekip oluşturuldu” dedi.

“BU TERMİK SANTRAL YAPILMASINA KARŞI AMASRA BELEDİYESİ’NİN YAPTIĞI ÖNEMLİ BİR ATAKTIR”

Amasra’ya kurulacak güneş enerjisi panelleri ile belediyenin ihtiyacı olan enerjiyi üreteceklerini ve fazlasını da satacaklarını  ifade eden Timur,  “Biliyorsunuz enerji çok önemli. Özellikle Amasra Belediyesi’nin 350 kilovatlık bir enerji ihtiyacı var. Bu enerji ihtiyacını karşılayabilmemiz bizim için çok zor. Bunun için İller Bankası ile birlikte güneş enerjisine yönelik bir proje geliştirdik ve İller Bankasına başvurduk. İller Bankası gelip burada yerinde incelemelerde bulundu. Arazi tespiti çalışmaları yaptı ve fizibilitesinde ‘yapılabilir’ şeklinde bir rapor verildi. Proje hazırlıkları devam ediyor. Amasra Ahatlar Köyü yakınında bir hazine arazisinin tahsisi yapılacak. Bununla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Enerjimizin büyük kısmını karşılayıp artan kısmını da satma imkanı bulacağız. Tabi temiz enerji bizim bu bölge için çok önemli. Termik santral yapılmasına karşı Amasra Belediyesi’nin yaptığı önemli bir ataktır diye düşünüyorum. İnşallah bu faaliyete geçtiği zaman Amasra Belediyesi’nin enerji maliyeti neredeyse sıfırlanmış olacak ve biz bundan para kazanmaya başlayacağız. Güneş enerjisi çalışmalarının fizibilitesi yapıldı ve ‘yapılabilir’ buldular. Yaklaşık 25 yıl ekonomik ömür biçildi ve 10 yılda maliyetini karşılıyor. Mali portesi de 1.8 milyon lira” şeklinde konuştu.

“10 DÖNÜMLÜK BİR ALAN DENİZDEN DOLGUYLA KAZANILACAK”

Deniz dolgu çalışmalarıyla ilçeye 10 dönümlük ek bir alan kazandırılacağına da açıklayan Timur, “Katı Atık Bertaraf Tesisiyle ilgili Mahalli İdare Birliği içerisindeki çalışmamız devam ediyor. Bizim için çok önemli bir proje. Bittiğinde ve hayata geçtiğinde bizim buradaki çöp toplama alanımızı da ortadan kaldıracak ve önemli bir alan kazandıracak bize. Bu alanla ilgili geçen sene bir çalışmaya başladık. Dolgu planıyla ilgili Bakanlıkça ÇED’i onaylandı. 10 dönümlük bir alan denizden dolguyla kazanılacak. Bu alan Amasra’nın önemli sorunlarından biri olan otopark sorunu ve yeni rekreasyon alanları için önemli bir kazanım olacak. Çöp toplama merkezi Amasra’dan kalktığından bu alanlar Amasra halkı ve gelen misafirlerin hizmetine açılacak. Yeni ve çok önemli bir alan kazanacak Amasra” ifadelerinde bulundu.

“ÖZELLİKLE SU KONUSUNDA ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR”

Amasra’da su sorunun bıçak sırtında olduğunu kaydeden Timur, “Özellikle su konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Bartın’da ki barajların bitimi bekleniyor. Amasra’ya iki adet su deposu ve su isale hatlarında ki çalışmalarımız devam ediyor. Daha yeni 300mt hat değiştirdik. Amasra’da su sorunu bıçak sırtında. Her an olabilecek şekilde. Onun için bir daha bu su problemini yaşamamak için gelecek 50 yıla dönük su çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca Amasra’da sokak iyileştirme ve buna benzer alt yapı çalışmalarımız devam ediyor” açıklamasında bulundu.

“BÖLGENİN EN TEMİZ PLAJLARINA SAHİBİZ”

Arıtma Tesisinin çok yakında hizmete gireceğini de müjdeleyen Timur son olarak “Arıtma Tesisimiz hizmete girdikten sonra Mavi Bayrak için başvuracağız. 15 günde bir denizlerimizden numuneler alınıyor. Şu anki Sağlık Bakanlığı verilerine göre bölgenin en temiz plajlarına sahibiz. Mükemmel notu alıyor plajlarımız. Amasra gelecek yıllarda Türkiye’de turizm destinasyonun da çok önemli yerlerden biri haline gelecek. Yıllık 500 bin turistten artık milyon turistlere ulaşılacak. Bununla birlikte üst yapı da gelişecek. İş adamlarının da mutlaka dikkatini çekecek ve yeni turistik tesisler Amasra’da açılmaya devam edecek” dedi.