AMASRA'DA SANTRAL İNCELEMESİ
Top bilirkişide
Nurdan Eroğlu
Hattat Enerji ve Maden Tic. A.Ş (HEMA) tarafından Amasra’ya yapılmak istenen termik santralle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “ÇED olumlu” kararını vermesinin ardından Bartın Platformu tarafından 2 bin 19 kişinin imzasıyla kararın iptali için açılan dava kapsamında Tarlaağzı ve Gömü de bilirkişi incelemesi yapıldı. İncelemeye katılan CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya heyetin en doğru kararı vereceğine inandığını ifade ederken Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın da heyete gerekli beyanlarda bulunduklarını ve Bartın’ı kaybetmemek için mücadele ettiklerini söyledi.
Hattat Enerji ve Maden Tic. A.Ş (HEMA) tarafından Amasra’ya yapılmak istenen termik santralle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “ÇED olumlu” kararını vermesinin ardından Bartın Platformu tarafından 2 bin 19 kişinin imzasıyla kararın iptali için açılan dava kapsamında dün Tarlaağzı’nda bilirkişi incelemesi yapıldı. İncelemeye davacı taraf olarak Bartın Platformu üyeleri, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya ve İl Başkanı Mehmet Arslan, Bartın Barosu Başkanı Ferhat Parlatır da katılırken incelemede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri, HEMA yetkilileri, Tarlaağzı ve Gömü Köyü muhtarları das yer aldı.
GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI
Bilirkişi incelemesine ellerinde “Davamıza sahip çıkıyoruz” afişleriyle Amasra, İnkumu ve Bartın’dan gelen vatandaşlar da aynı zamanda vatandaşlar da katıldı. İnceleme öncesinde HEMA Tarlaazğı İşletmesi önünde ise güvenlik güçlerinin geniş güvenlik önlemleri aldığı görüldü. Mahkeme heyetinin ve bilirkişinin Tarlaazğı’na gelmesiyle birlikte inceleme süreci başlarken ilk inceleme santralin yapılacağı arazi üzerinde yapıldı.
AKIN: “HEYETE GEREKLİ BEYANLARDA BULUNDUK”
İnceleme esnasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, bilirkişi heyetine konuyla ilgili beyanlarını ilettiklerini söyledi. Akın, “Şu anda termik santralin kurulmak istendiği bölgedeyiz. Bu bölgede hem termik santralin kurulmasıyla ilgili, hem lavvarla ilgili hem de kavşak suyu havzasının konulacağı küllerle ilgili bilirkişi heyeti geldi. Bununla ilgili avukatlarımız beyanda bulundu, müdahil arkadaşlar beyanda bulundu. Onunla ilgili bilgilendirdik. Biz Bartın Belediyesi olarak ve Bartın Platformu olarak asla termik santralin bu bölgede yapılmasını istemiyoruz. Zararlarını beyan ettik” dedi.
“BARTIN’I KAYBETMEK İSTEMİYORUZ”
Bartın’da her gün 100 bin kişinin kullandığı kavşak suyunun da yok olmasını istemediklerini kaydeden Akın, “Ayrıca Bartın’da her gün 100 bin kişinin kullandığı kavşak suyunun da yok olmasını istemiyoruz. Onunla ilgili havzaya gidecekler ve havzada tekrar bir fotoğraflama olacak. Biz DSİ’ye de başvurularımız yaptık. Mahkememizi de o yönde açtık. 1/100.000’lik planın değişmesiyle ilgili de karşı beyanlarımızda bulunduk. Bakanlığa da itirazlarda bulunduk. İnşallah bu süreç bizim yani tüm Bartın’ın istediği şekilde ilerler. Çünkü biz Bartın’ı kaybetmek istemiyoruz, Bartın mahvolsun istemiyoruz. Bizim tek gayemiz budur ve o yönde de çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalarımızı hem hukuki yönde hem de yazışmalar anlamında yapıyoruz” şeklinde konuştu.
YALÇINKAYA: “HEYET UMARIM EN DOĞRU ŞEKİLDE KARAR VERİR”
CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya mahkeme ve bilirkişi heyetinin en doğru şekilde karar vereceğini umduğunu ifade eden Yalçınkaya, “Bildiğiniz gibi Amasra’da bu bölgede kurulmak istenilen termik santralle ilgili itirazlarımız üzerine dava açmıştık. Bu dava sonucunda ilgili mahkeme bir keşif yapmak üzere burada bulunuyor. Bilirkişi tayin etmişler ve Sayın mahkeme başkanı davalıları ve davacıları dinliyor, karşı tarafın avukatlarını dinliyor. Bizde davanın içerisinde olduğumuz için, bizzat bende dava açıp başvuruda bulunduğum için sağ olsun bize de bir fırsat verdi. Bizde gördüğümüz yanlışlıkları, bölge için alınacak kararları daha iyi bir değerlendirme yapabilmeleri açısından kendilerine ilettik. Umuyorum ki gerek mahkeme heyeti gerekse bilirkişi heyetinde görev yapan kişiler iyi bir şekilde keşiflerini tamamlarlar ve sonucunda da en doğru şekilde kararı verirler” dedi.
“DOĞANIN KATLEDİLMESİNE GÖNLÜMÜZ RAZI DEĞİL”
Doğanın katledilmesine razı olmadıklarını kaydeden Yalçınkaya, “Sizde biliyorsunuz ki Amasra ve Bartın halkı olarak sürecin başladığı günden bugüne geçen süre içerisinde bu bölgeye termik santral yapılmasını asla istemiyoruz. Bu bölgeye ölüm bacalarının dikilmesini istemiyoruz. Bu güzel doğanın katledilmesine gönlümüz razı değil. İnsanların zarar görmesine gönlümüz razı değil. Bu bölgede yaşayan insanların bu güzellikler içerisinde sonsuza kadar sağlıklı bir şekilde yaşamasını arzu ediyoruz. Allah’ın bize lütfettiği, yaşayın diye sunduğu bu güzelliklerin sürmesi açısında bölgedeki her vatandaşımız üzerine büyük görev düşüyor. Biz vatandaşlar olarak bu güzelliklerin korunmakla mükellefiz ve aynı zamanda devletinde görevini yapması lazım” şeklinde konuştu.
“DEVLETİN DOĞAYI KORUMASI LAZIM”
Devletin doğayı koruması gerektiğini söyleyen Yalçınkaya, “Devletin doğayı koruması lazım, çevreyi koruması ve bu güzelliklerin bizden sonra gelecek nesillere aktarılması için onlarında bu hassasiyeti göstermesi lazım. Bugün burada ben inanıyorum ki herkes elini vicdanına koyup bu doğal güzellikleri de göz önüne alarak, biraz ilerisinde 3 bin yıllık tarihi bir şehir olan Amasra’nın yer bulunduğu ve biraz ilerisinde milli parklar sınırları içerisinde yer alan Panparkın bulunduğu bölge. Ve dolayısıyla böyle bir cennete iki ölüm bacasının dikilmesi bir cinayet olur. İnşallah bakanlığın aldığı kararın yanlışlığı konusunda mahkeme heyetinin doğru bir karar vereceğine inanıyorum. Burada bu konuya hassasiyet gösteren tüm vatandaşlarımıza da teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerinde bulundu.
Heyetin santralin yapılacağı alanın yanı sıra liman ve kavşak suyu havzasında da incemeler yapacağı ve tüm bu incelemelerin sonunda oluşturulacak raporla nihai kararın verileceği öğrenildi.