Amasra Maden Faciası Davasında 9'uncu duruşma görülecek
Bartın'da 43 madencinin hayatını kaybettiği Amasra Maden Faciasıyla ilgili davanın 9'uncu duruşması, 1 Kasım Cuma günü (bugün) Bartın Adliyesinde görülecek
Nilay Meryem ÇÖMLEK
Bartın’da 14 Ekim 2022 tarihinde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğünde meydana gelen ve 43 maden işçisinin hayatını kaybettiği patlamayla ilgili 4’ü tutuklu 23 sanığın yargılandığı davanın 9’uncu Duruşması, 1 Kasım Cuma günü (bugün) Bartın Adliyesinde görülecek.
Davanın yarım gün süren 8’inci duruşmasında açıklanan ara kararla 23 sanıktan tutuklu bulunan 4 sanığın tutukluluklarının devamına karar verildi.
7’nci duruşmada Adli Kontrol Tedbiri kapsamında konutunu terk etmeme şartıyla tahliye edilen 3 sanık içinde adli kontrol kararının devamına karar verildi.
Cuma günü sabah saatlerinde görülmeye başlanacak 9’uncu duruşmayı şehit madenci yakınlarının da takip etmesi bekleniyor.
Yeni bilirkişi raporu dosyada
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü’nde 14 Ekim 2022 günü meydana gelen faciada 43 işçi öldü, 9 işçi de yaralandı.
Maden faciasına ilişkin başlatılan soruşturmada 4’ü tutuklu 23 sanık yargılanıyor.
Amasra Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Kocaeli Üniversitesi’nde görevli maden mühendisi, jeoloji, jeofizik, elektrik ve iş sağlığı uzmanlarından oluşan bilirkişi heyeti 31 Ekim ve 28 Kasım 2022’de iki rapor hazırladı.
Duruşmanın devam ettiği Bartın 1. Ağır Ceza Mahkemesi de 6 Ağustos 2024’te yapılan 8. duruşmada bilirkişi heyetinin yeniden rapor oluşturulmasını talep etti.
Bilirkişi heyeti, mahkemeden kendilerine dijital olarak iletilen dosyada; kaza ile ilgili muhtelif ifadeler, savunmalar, beyanlar, bilgi, belge ve farklı kişi kurumlar tarafından hazırlanan çalışmalar ve raporları inceledi.
Bu incelemenin sonucunda hazırlanan üçüncü rapor, Bartın 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunuldu.
5 sayfalık raporun sonuç kısmında, “Dosyadaki bilgilerin bütün olarak incelenmesi sonucunda; kazanın meydana geldiği iş yerinde zor jeolojik ve teknolojik şartların söz konusu olduğu ve emek yoğun bir çalışma şeklinin uygulandığı anlaşılmaktadır.” ifadelerine yer verilirken “Bilindiği üzere yer altı şartlarındaki dar hacimlerde emek yoğun çalışma uygulamalarında yönetsel ve/veya operasyonel aktiviteler zorlaşabilmekte ve süregelen ve/veya anlık nitelikteki teknik zafiyetlerin de buna eklenmesiyle de çok kayıplı, üzücü iş kazaları oluşabilmektedir.” denildi.
“Yaygın kusur, hata, yanlış ve eksik uygulama zincirleri”
Bilirkişi raporunda kazada kasıt unsuruna rastlanılmadığı belirtilerek “İş yerinde, iş güvenliğini tehlikeye düşürebilecek yaygın bir kusur, hata, yanlış ve/veya eksik uygulama zincirinin mevcudiyeti söz konusudur.” denilen raporda, şu ifadelere yer verildi:
“Meydana gelen iş kazasında, iş yerinde uzun vadede oluşmuş iş yeri alışkanlıkları ve iş yeri kültürünün de rolü olduğu kanaatiyle yazdığı raporlarında, TTK’nın hiyerarşik yapılanmasındaki teknik ve idari makamların kontrol ve idaresinde kalan kazayla ilgili alanlar gözetilerek, kusur, hata, yanlış ve/veya eksik uygulama bağlamında ilişkili durumlara işaret etmek suretiyle ilgili teknik ve idari makamlar sorumlu tutulmuştur.”
Amasra Maden Faciasının 9’uncu duruşması, 1 Kasım’da (bugün) Bartın 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
Ne olmuştu?
Bartın’ın Amasra ilçesindeki TTK Amasra Müessesesine ait maden ocağında 14 Ekim 2022'de saat 18.15 sıralarında meydana gelen patlamada 41 işçi hayatını kaybetmiş, 11 işçi yaralanmıştı. 1 işçi sevk edildiği hastanede 4 Kasım 2022'de, 1 işçi de 5 Nisan 2023’te tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti.
Amasra Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında aralarında TTK Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir'in de bulunduğu 24 şüpheli gözaltına alınmıştı.
Zanlılardan Özdemir, Müessese Müdür Yardımcısı Salih Atmaca, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekci, iş güvenliği ve eğitim başmühendisi Volkan Soylu ve başmühendis Mehmet Tural ile kartiyelerden (birkaç üretim ünitesinden oluşan ocak) sorumlu maden mühendisleri Levent Aydın ve İbrahim Hakan Mengeş ile emniyet mühendisi Şahan Kahraman "bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olmak" suçundan tutuklanmış, 4 kişiye adli kontrol hükümleri uygulanmış, zanlılardan 3'ü çıkarıldıkları hakimlikçe, 9'u savcılık sorgularının ardından salıverilmişti. Bu şüpheliler arasında yer alan bir kişi hakkında ise soruşturma sürecinde takipsizlik kararı verilmişti.
Önceki duruşmada, ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, "bilinçli taksirle öldürme" suçundan yargılanan kartiyelerden sorumlu maden mühendisleri Levent Aydın ve İbrahim Hakan Mengeş ile emniyet mühendisi Şahan Kahraman'ın ev hapsi ve yurt dışına çıkış yasağı tedbir kararıyla tahliyelerine karar vermişti.
İddianamede, tutuklu sanıklar Özdemir, Ekmekci, Soylu ve Tural hakkında 42 kez "olası kastla öldürme" suçundan toplam 840 yıldan bin 50’şer yıla kadar, 4 kez "olası kastla yaralama" suçundan da 4 yıl 16 aydan 12'şer yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
Bu 4 sanık hakkında iki suçtan toplam 844 yıl 16 aydan 1062'şer yıla kadar hapis cezası talebinde bulunulan iddianamede, diğer 19 sanığın ise "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8 aydan 22 yıl altışar aya kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.