AMASRA, İLK KEZ ÇEŞM-İ CİHAN BARIŞ GÜNÜNÜ KUTLADI

Amasra Belediyesinde Amasra tarihinde ilk kez düzenlenen Çeşm-i Cihan Barış Günü, çeşitli etkinliklerle kutlandı. Etkinlikler kapsamında yapılması planlanan Türk Yıldızları uçuş gösterisi ve kortej yürüyüşü havanın yağışlı olması nedeniyle gerçekleştirilemezken kutlamalara katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Bartın bürokrasisinden Amasra'daki otopark sorununun çözümü önündeki bürokratik engellerin kaldırılmasını istedi.

AMASRA, İLK KEZ ÇEŞM-İ CİHAN BARIŞ GÜNÜNÜ KUTLADI

Karaca: “Otopark sorunu önündeki bürokratik engeller kaldırılmalı”

Amasra Belediyesince düzenlenen Amasra Çeşm-i Cihan Barış Günü, ilçede yapılan bir dizi etkinlikle kutlandı. Etkinlikler kapsamında Etkinlikler kapsamında yapılması planlanan Türk Yıldızları uçuş gösterisi ve kortej yürüyüşü havanın yağışlı olması nedeniyle gerçekleştirilemedi. Amasra Kapalı Spor Salonunda yapılan kutlamalarda ise Kültür Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu mehter gösterisiyle büyülerken Tarihçi-Yazar Necdet Sakaoğlu da söyleşi gerçekleştirdi. Türk Dünyası Müzik ve Halk Dansları Topluluğu da bir konser verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı kutlamalara katıldı

Kutlamalara CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Garnizon Komutanı Erkan Şahin, Amasra Kaymakamı Kadir Perçi, Bartın Belediye Başkan Vekili Hüseyin Fırıncıoğlu, Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, Kültür ve Turizm İl Müdürü Handan Karakoç başta olmak üzere ilçe bürokrasisi, askeri erkan ve Amasralılar katıldı.

Çakır: “Türk Yıldızları gösteri uçuşu ve kortej yürüyüşünü iptal etmek durumunda kaldık”

Kutlamalarda Amasra’nın 3 bin yıllık tarihiyle ülkemiz ve ilimiz turizminde önemli bir yer tuttuğunu ifade eden  Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır  şöyle konuştu:

“Bugünkü etkinliği ilçemizde binlerce dostumuzla birlikte hayata geçirmek için aslında adım atmıştık. Yine bugün Türk Yıldızları ekibimiz aramızda olacaktı. Programımızın Türk Yıldızları gösteri uçuşu ve kortej yürüyüşü bölümünü şuanda salonda katılımı da etkileyen hava koşulları nedeniyle iptal etmek durumunda kaldık. Yine Türk Yıldızlarımızla Amasra’da Amasra semalarında buluşmayı hedefliyoruz. İleri günlerde bunun planlamasını da yapacağız. Bugün Kültür Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu mehter takımı aramızda olacak. Yine Türk Dünyası Müzik ve Halk Dansları Topluluğu aramızda olacak. Antakya Medeniyetler Korosu aramızda olacak. Değerli Tarihçi-Yazarımız Necdet Sakaoğlu’nun sohbetini dinleyeceğiz. Programımız doldu dolu içeriğiyle devam edecek. Programımızın hayata geçmesinde emeği olan herkese, İstanbul Büyükşehir Belediyesine, Ankara Büyükşehir Belediyesine, Hatay Büyükşehir Belediyesine teşekkür ediyoruz.

“Amasra’yı gelecek kuşaklara aktarma hedefindeyiz”

Bilindiği üzere Çeşm-i Cihan Amasra’mız 3 bin yıllık tarihiyle övündüğümüz, dünyanın göz bebeği, Batı Karadeniz’in incisi. Bugün Çeşm-i Cihan adımızın yıl dönümü oluyor. Fatih Sultan Mehmet’in Bakacak Tepesinden Amasra’yı gördüğünde “Lala lala, Çeşm-i Cihan bu mu ola” ifadesine konu olmuş bir kentte yaşıyoruz. Biz de bu Çeşm-i Cihan Amasra’yı gelecek kuşaklara onlardan aldığımız emanete sahip çıkarak aktarma hedefindeyiz. Bu 3 bin yıllık tarihin yanı sıra Türkiye’de turizm faaliyetine öncülük eden Amasra’mız 1940’lı yıllarda özellikle ev pansiyonculuğunda pilot bölge olarak turizme başlamış, daha sonra maden sektörünün ekonomide ve istihdamda öncü olması nedeniyle belki bir süre turizm kimliğine ara vermiş, daha sonrasında hem uluslar arası hem ulusal anlamda kamuoyunun gündemine tekrar Çeşm-i Cihan adıyla gelmiştir.

“Amasra’yı bir dünya markası haline getirmek istiyoruz”

Kentimizde kitle örgütlerinin, bürokratik kurumların ve halkımızın katılımıyla yakın zamanda bir anma konferansı gerçekleştirdik. Devamında da hedefimiz tüm paydaşları da işin içine katarak Amasra’yı bir dünya markası haline getirmektir. Yine bizim için önemli meselelerden bir tanesi Ulaştırma Bakanlığımızın kentimizde hayata geçirdiği Gümrüklü Yolcu İskelesi alt yapısının bildiğiniz üzere üst yapısı olan tesisleri de Amasra Belediyesi olarak tamamladık. Devamında da açılışını yaparak bu sene Covid nedeniyle mümkün olmayan 12 rezervasyon iptaliyle de karşılayamadığımız yolcu limanı projesini Amasra’da hayata geçirmek için çalışıyoruz. Aynı zamanda Amasra’mıza karayolu dışında ulaşım alternatifi de yaratmış oluyoruz. Zonguldak Havaalanı da bölgemize gelecek insanlar açısından önemli bir yatırım.”

Perçi: “Bu ekinlik Amasra tarihinde bir ilk olacak”

Çeşm-i Cihan Barış Günü etkinliklerinin ilçe tarihinde bir ilk olduğunu vurgulayan Amasra Kaymakamı Kadir Perçi, “Bu ekinlik Amasra tarihinde bir ilk olacak. İnşallah devamı gelir ve hep beraber ilçemizi daha güzel günlere taşırız. Olumsuz hava koşullarından dolayı salon etkinliğine çevirmek zorunda kaldık. 1 aydır ilçemizdeyim ve ne kadar şanslı olduğumu düşünüyorum. Karadeniz’de olmanın verdiği bir keyifle hemşerilerimle çalışmak benim için çok güzel olacak. Barış içerisinde bölgemiz insanına hizmet vermek benim için onur olacak” dedi.

Bankoğlu: “Barışın öneminin bir kez daha aslında farkına varmamız gerekiyor”

Amasra’nın Fatih Sultan Mehmet’in isteği üzerine savaşla değil, barışla teslim alındığını vurgulayan CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu da şunları söyledi:

“Çeşm-i Cihan Barış Gününde sizlerle birlikte olmak keyif verici. Bugün Amasra ve Bartın için çok özel bir gün. Tam 561 yıl önce Fatih Sultan Mehmet Amasra’nın bu güzelliğini görüyor ve bu güzel kentin savaşla değil, barışla teslim alınmasını istiyor. Çok önemli bir şey bu. Barışla hiç savaş olmadan bu kent teslim alınıyor. Çeşm-i Cihan Amasra’nın anahtarları Fatih’e hiçbir savaş yapılmaksızın barış yoluyla teslim ediliyor. İşte bugün Fatih’in deyimiyle Çeşm-i Cihan dünyanın göz bebeği olan Amasra’mız anahtarları uzlaşma yoluyla alınışın yıl dönümüdür. Dünyanın savaşlarla ve çeşitli kavgalarla boğuştuğu bu günlerde barışın öneminin bir kez daha aslında farkına varmamız gerekiyor.

“Bundan ders almalıyız”

Savaşın ve kavganın toplumlara, kültürlere huzur getirmediği de aslında 15. Yüzyılda atalarımız göstermiş. Bundan ders almalıyız. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi “Millet hayati tehlikeye maruz kalmadığı sürece savaş cinayettir.” Topluma barışı ve huzuru yurdumuzda ve dünyada barışı öncelikli olarak gözetirsek getirebiliriz. Bu anlamda kültürümüzün bize bıraktığı en güzel miraslardan biri olan ötekileştirmemeyi, birleşmeyi, ayrışmamayı hatırlamalıyız. Bu anlayış bizim rehberimiz olmalı. Bu vesileyle tüm hemşerilerimin Çeşm-i Cihan Barış Gününü kutluyorum. Şehrimize, ülkemize barışın hakim olduğu günler diliyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Karaca: “Kültürel ve tarihi anlamda çok önemli bir kentin insanlarısınız”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca da kutlamalarda şöyle konuştu:

"Bugün 2 önemli ve güzel günü birlikte kutluyoruz. Çeşm-i Cihan Barış Gününü kutlarken Peygamberimizin doğum günü olan Mevlid Kandilini de kutluyoruz. Değerli Amasralılar kültürel ve tarihi anlamda çok önemli bir kentin insanlarısınız ve çok şanslısınız. Bu kentte yaşamak ve bu kenttin tarihi ve kültürel dokusuna dokunabilmek, onunla nefes alabilmek çok değerli. 561 yıl önce Fatih Sultan Mehmet Han Amasra’ya Çeşm-i Cihan ismini vermiş. Dünyanın göz bebeği. Ardından cumhuriyetin ilanından sonra Mareşal Fevzi Çakmak 1930 yılında buraya geliyor ve “Burası bir turizm kenti olmalı” diyor. Bugün turizm kenti olmasında Amasra’nın büyük bir adım ve söylem gerçekleştiriyor. Arkasından Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün en yakın silah arkadaşı ve yoldaşı olan İkinci Cumhurbaşkanımız Sayın İsmet İnönü, cumhurbaşkanı seçildikten sonraki ilk yurt gezisini Amasra’dan başlatıyor ve “Amasra tarihi ve kültürüyle korunmalı” diyor.

“Otopark sorunun önündeki bürokratik engeller aşılmalı”

Amasra’nın tarihinde gerçekten çok kıymetli ve önemli tanıklıklar var. Değerli Amasralılar Cumhuriyet Halk Partisi belediye başkanları olarak bizler  neler yaptığımızı, geldiğimizde kentte vaatlerle yapılanlar arasında neler olduğunu gözler önüne serebilmek için bir nevi karne oluştururuz. Amasralıların Belediye Başkanımızdan seçim öncesinde 3 önemli talebi vardı. Bunların yapılıp yapılmadığına dair Sayın Başkanımızla görüştük. Birincisi Amasralılar çay bahçesini yeniden Belediyenin almasını ve işletmesini istiyorlardı Sayın Belediye Başkanımız Amasralıların bu ilk talebini hayata geçirmiş. Ardından sokak hayvanları konusunda Belediye Başkanımızdan talepleri vardı. Belediye Başkanımız o konuyu da çözmüş.  Üçüncü talep ise otoparktı. Otoparkla ilgili gerekli tüm alt yapı ve girişimlerde bulunduğunu sadece bürokratik engellerin olduğunu, bu engellerin aşılması durumunda da Amasra’nın otopark probleminin de biran önce çözüleceği müjdesini verdi. Amasra’nın otopark sorunu önündeki bürokratik engellerin aşılması noktasında Amasralılar adına ama her şeyden önce her yaz döneminde ilçeye gelen yüzlerce, binlerce misafirler adına bu talebimi bir kez daha buradan yenilemek isterim.

“Belediye Başkanımız pandemide Amasra halkının yanında oldu”

Sayın Genel Başkanımızın Belediye Başkanlarımıza şöyle bir talimatı vardı: “Belediye Başkanı seçildiğiniz günden itibaren yakanızdaki parti rozetini çıkaracaksınız. Çünkü siz seçildiğiniz yöredeki oy veren vermeyen tüm halkın belediye başkanısınız. Hepsine eşit hizmet götüreceksiniz.” Ama bir pozitif ayrımcılık talep etti. Kentteki yoksul kesimlere daha fazla hizmet götürülmesi ve onların kentteki diğer yaşam seviyesine getirilmesini istedi. Amasra Belediye Başkanımıza kenttin kendisinden istediği 3 önemli konuyu hayata geçirmek için yaptığı çalışmalar için teşekkür ediyorum. Ama en önemlisi  kendisi pandemide iş yerleri kapandığı için yoksullukla karşılaşan Amasralılara hem ayni hem de hizmet anlamında çok ciddi desteklerde bulundu. Ben bunun için bir kez daha teşekkür ediyorum. Belediye Başkanımız pandemide esnaftan 1 sene boyunca kira almadı ve işgaliye bedellerinin sadece 3 ayını talep etti. Ama her şeyden önce bu pandemi döneminde Amasralıların su faturalarında yüzde 50 indirim yaparak Amasralılara daha rahat nefes aldırmaya çalıştı.”

Konuşmaların ardından kutlamalar devam ederken akşam da Amasra’da Antakya Medeniyler Karosu bir konser verdi.

 

AMASRA, İLK KEZ ÇEŞM-İ CİHAN BARIŞ GÜNÜNÜ KUTLADI
AMASRA, İLK KEZ ÇEŞM-İ CİHAN BARIŞ GÜNÜNÜ KUTLADI
AMASRA, İLK KEZ ÇEŞM-İ CİHAN BARIŞ GÜNÜNÜ KUTLADI
AMASRA, İLK KEZ ÇEŞM-İ CİHAN BARIŞ GÜNÜNÜ KUTLADI
AMASRA, İLK KEZ ÇEŞM-İ CİHAN BARIŞ GÜNÜNÜ KUTLADI
AMASRA, İLK KEZ ÇEŞM-İ CİHAN BARIŞ GÜNÜNÜ KUTLADI
AMASRA, İLK KEZ ÇEŞM-İ CİHAN BARIŞ GÜNÜNÜ KUTLADI
AMASRA, İLK KEZ ÇEŞM-İ CİHAN BARIŞ GÜNÜNÜ KUTLADI