- Haberler
- Güncel
- Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır'dan Karayollarına tepki: 'Neden bu kadar bekledik?'
Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır'dan Karayollarına tepki: 'Neden bu kadar bekledik?'
Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla basın mensuplarını düzenlediği kahvaltı programında ağırladı. Başkan Çakır, Amasra'da düzenlenen programda yaptığı açıklamalarda başta doğalgaz çalışmaları olmak üzere ilçedeki çalışmalar hakkında bilgi verdi. Çakır, doğalgaz çalışmalarında gelinen noktayı anlatarak şehir merkezinde çalışmaların tamamlanma oranının yüzde 80'i bulduğunu ifade ederek Amasra'yı 2025 yılı içerisinde doğalgaz ile buluşturacaklarının sözünü verdi. Çakır açıklamasında ayrıca Karayollarına da tepki göstererek, Karayollarının yol ağlarında bulunan 1 km'lik yoldaki boru hattı döşeme işinin geciktirildiğini, gelinen noktada ise yolun Karayollarının yol ağından çıkarılarak Amasra Belediyesi'nin yol ağına bırakıldığını ifade etti. Çakır açıklamasında, 'Geçen hafta Cuma günü itibariyle bir kilometrelik ağın devletimizin kurumu, Karayolları Genel Müdürlüğü ile devletten ihale alan Akmercan arasındaki sorun çözülemediği için Amasra Belediyesi'ne devredildiğini öğrendik. İlk sorumuz şu. Neden bu kadar bekledik? Amasra Belediyesi olarak şehir içinde yapmamız gereken, verdiğimiz söz gereği yapmamız gereken kaplama işlemlerinin yüzde 80'ini aştık, bitirdik. Şu anda sezon dışında olduğumuz için şehir merkezinde de yoğun hummalı bir çalışmamız var. Biz sözümüzü tutuyoruz. Bu bir kilometrelik alan için neden bu kadar bekledik? Aslında belki Kasım ayı itibari ile doğal gazı yakmamız mümkündü. Yani 2024 yılının yaz aylarında eğer bu yol Amasra Belediyesi'ne bırakılacaksa bu işlem gerçekleşmiş olsaydı şu anda hemşehrilerimiz doğalgaz yakıyordu.'ifadelerini kullandı.
Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Bartın’da görev yapan basın mensuplarıyla düzenlenen kahvaltı programında bir araya geldi.
Başkan Çakır’ın basın mensuplarıyla buluştuğu kahvaltı programına CHP Bartın İl Başkanı İsmail Cem Akyol, CHP Amasra İlçe Başkanı Ogün Basançelebi, Belediye Başkan Yardımcısı Osman Arslan, Belediye Meclis Üyeleri ve basın mensupları katıldı.
Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, ilçede devam eden başta doğalgaz altyapı çalışmaları olmak üzere diğer çalışmaları değerlendirerek bilgi verdi.
Belediye Başkanı Çakır yaptığı açıklamada doğalgaz çalışmalarına geniş yer verdi. Çakır açıklamasında Karayollarına tepki göstererek doğalgaz firması ile yaşadıkları anlaşmazlık yüzünden Amasra’daki doğalgaz çalışmalarının geciktiğini ifade etti. Çakır ilgili 1 km’lik yol ağının kendilerine verilmesi ile çalışmaların en kısa sürede tamamlanarak Amasra’yı 2025 yılı içerisinde doğalgazla buluşturacaklarının sözünü verdi.
“Karadeniz'de en memnun olunan liman olma özelliğimizi koruyoruz”
Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır konuşmasında şunları söyledi, “Ağustos'tan bu yana Amasra için en temel gündem olan doğal gazla ilgili çalışmalarımız devam etti. Yine dönemimizde bize nasip olduğu için mutlu olduğumuz kruvaziyer gemimiz seferleri artarak devam etti. Bununla ilgili özet detaylar da paylaşacağım. Pandemi sonrası Ulaştırma Bakanlığımızın altyapısını bitirdiği yolcu limanımızın üst yapısını belediye olarak biz tamamladık ve Rusya Soçi'den hareket eden misafirlerimizi ağırlamaya başladık. Ben size toplam veriyi söyleyeyim. Toplamda mürettebat dahil 74 bin 347 sayısına ulaşmış durumdayız. Bu da Türkiye'de de, Karadeniz'de özellikle Türkiye'nin genelinde de turizmin incisi Çeşmi Cihan Amasra için değerli bir rakam. Karadeniz'de en memnun olunan liman olma özelliğimizi koruyoruz. 2025 yılında da toplam 30 planlanıyor. Bu sayı artabilir, azalabilir. Şu anda da bir seferimiz gerçekleşti. Ocak ayı itibariyle yine Ocak'ın 10’u ve 16’sı iki seferimiz daha var. Sonra Mart ayına kadar bir ara vereceğiz. Yine kruvaziyer turizmi için yine Amasra'yı da içine alan Türkiye'den sadece Amasra'yı içine alan yeni sefer hazırlıkları var. Hatta bilet satışına çıktı. Umarım onların da kentimize düzenli seferleri devam ettirmesiyle birlikte hem kentimizin, hem bölgemizin çevresini değiştirecek turizm alanında önemli etkili işler yapmaya devam edeceğiz.
“Doğal gazın kentimize gelişinin önünü açtık”
Onun dışında kentimizde en çok merak edilen başlık doğal olarak geç de olsa geçen dönem meclisimizden aldığımız kararla önünü açmış olduğumuz doğal gaz yatırımı. 2023 ve 2024 yıllarında çalışmalar devam etti. 2023 yılında ana güzergahı tamamen ana yolu bitirip üstünü de kapladık. Ulaştırma Bakanlığımızın da desteğiyle. Belki burada şu başlığı bir açmak lazım. Dönemin Ulaştırma Bakanı ilçemize şu anda kruvaziyer turizmin de gerçekleştiği arkasındaki mendirek bölgesindeki güçlendirme çalışmaları sonrası ziyarete geldiğinde kendisine hoş geldin demiş. Hediyemizi takdim etmiş. Sonra da şunu söylemiştik. Aslında bizim hem mendirek bölgesindeki alanımız, hem de anayollarımız bu mendireğin güçlendirme çalışması esnasında bozulmuştu, harap olmuştu. Yapılan yatırım için teşekkür etmiş. Buradaki bozulmanın da giderilmesini istemiştik. 2023 yılında bu bölümünü de tamamladık aslında. Hatta Ahatlar Tepe'den çevre yoluna bağlanan toplamda 6,5 kilometreye yakın yolu birlikte yapmıştık olduk. Belediyemiz altyapı çalışmalarını sürdürürken asfaltı da Ulaştırma Bakanlığına bağlı Karayolları ekiplerince yapılmış oldu. Bizim için de oldukça önemli, değerli bir çalışmaydı. Şimdi de doğal gazla ilgili tekrar bilmeyenler için kısaca özetleyeyim. Daha önceki dönemlerde de haksızlık etmeyelim. Benden önce görev yapan arkadaşımız da doğal gazı istemiş. Ancak nüfusumuz gereği mutlaka geçiş hakkı bedeli almayacağımızı ve kaplama işlerini üstleneceğimizi ifade eden bir meclis kararı talep edilmiş. Bizden önce ekonomik gerekçelerle bu talep uygun görülememiş. Meclis gündemine getirilememiş. Biz göreve geldikten sonra yaklaşık 3 yıla yakın bir dönem bu maliyeti Amasra halkının sırtına yıkmadan çözebilir miyiz diye gayretle uğraştık ancak oradaki amir hüküm belliydi. Bu kararı almadan doğalgazın gelmesinin mümkün olmadığını anlayınca önceki dönem meclisimizle birlikte geçiş hakkı bedeli almayacağımızı, tüm kaplamayı da yapacağımızı ifade ederek doğal gazın kentimize gelişinin önünü açtık.
“Doğal gaz devlet işidir ama gelmesinin önünü açan Amasra Belediyesi'dir”
Doğal gazın kentimize gelişinde esas güç ya da sorumluluk kimde? Devlet adına yapılan bir iş. Malum Akmercan bölgemizde başka bölgelerde başka şirketler doğal gazı getirmekle yükümlü devletten ihaleyi almış. Altyapıya yatırımını yaptıktan sonra da doğal gaz satışından aldığı payla kar etmeye çalışacak girişimcimiz. Akmercan şirketi de bu güzergah üzerinde aslında 4 tane idareyle muhatap. Bunlardan bir tanesi Bartın Belediyesi anlaşması yapıldı. Biz de aracılık ettik. Bir diğeri Özel İdare. Özel İdare’ye kendi rayiçlerine göre bedelini yatırdı Akmercan firması. Bir diğeri Karayolları ki yaklaşık bir kilometrelik bir alana tekabül ediyor. Karayollarının sorumluluk sahası. Bir de onun dışında toplamda 30 kilometreye yakın şehir içinde Amasra Belediyesi. Bu bahsettiğimiz 4 kurumdan doğal olarak sadece Amasra Belediyesi herhangi bir ücret almayacağını, kaplamayı da yapacağını ifade ettiği için bize herhangi bir ödeme yapmadı şirket. Bartın ve Özel İdare’yi halletti. Bedellerini ödedi. Ancak karayolları ile aradaki ihtilaf devam etti maliyetlerle ilgili. Biz de uzunca zamandır sizler de hatırlayacaksınız. Basında da yer aldı. Sayın vekilimiz Yusuf Ziya Aldatmaz'ın bir beyanı vardı. Doğal gaz devlet işidir. Ki biz de doğrudur diyoruz Ama gelmesinin önünü açan Amasra Belediyesi'dir. Devletin yapacağı işin takvimi de 2024 yılı sonudur. Doğalgaz Amasya'ya gelecek dedi. Maalesef olmadı. Biz de bu sorun çözülsün bu işin siyaseti olmaz. Çünkü kentimizde 2 binin üstünde insan kombilerini aldı, tesisatını döşedi, doğal gazı bekliyor. Yatırımını ona göre yaptı. Ancak bu kadar uzunca bir bekleme sürecinin sonucunda geçen hafta cuma günü itibariyle ilgili ağın yani bir kilometrelik ağın da devletimizin kurumu, Karayolları Genel Müdürlüğü ile devletten ihale alan Akmercan arasındaki sorun çözülemediği için maliyet anlaşmazlığı, Amasra Belediyesi'ne devredildiğini öğrendik.
“Neden bu kadar bekledik?”
Aslında daha doğru ifadeyle şöyle. Karayolları Genel Müdürlüğü kendi ağından bakan oluruyla yolu çıkardığında sorumlusu doğal olarak ilgili idare oluyor. Yani Bartın'da böyle bir yol varsa Bartın Belediyesi, köy alanında böyle bir yer varsa Özel İdare, belediye sınırları içerisindeyse de ilgili belediye sorumlu oluyor. Yani Amasya Belediyesi'ne kalmış oldu. İlk sorumuz şu. Neden bu kadar bekledik? Birazdan verilerini paylaşacağım. Amasra Belediyesi olarak şehir içinde yapmamız gereken, verdiğimiz söz gereği yapmamız gereken kaplama işlemlerinin yüzde 80’ini aştık, bitirdik. Şu anda sezon dışında olduğumuz için şehir merkezinde de yoğun hummalı bir çalışmamız var. Biz sözümüzü tutuyoruz. Bu bir kilometrelik alan için neden bu kadar bekledik? Aslında belki Kasım ayı itibari ile doğal gazı yakmamız mümkündü. Yani 2024 yılının yaz aylarında eğer bu yol Amasra Belediyesi'ne bırakılacaksa bu işlem gerçekleşmiş olsaydı şu anda hemşehrilerimiz doğalgazı yakıyordu. İkincisi de şu. Çok net ifade edeyim. Karayolları Genel Müdürlüğü ilçemizde de iş yaptı. 6,5 km yakın yol. Türkiye'nin en çok kaynak kullanan bu alanda en tecrübeli kurumu doğal olarak. 83 milyondan alınan vergiyle işlem yapıyor. Akmercan’da devletten ihale alan kurum. Bu ikisinin arasını bulmak doğal olarak sayın vekilimizin ki, biz şanslı bir kentiz. Niye? Küçük bir kentiz. İki vekilimiz var ama aynı zamanda önceki dönem vekilimiz şu anda bakanlık görevini yürütüyor. Şanslıyız. Yani bizim için daha kolay çözülmesi gereken bir meseleydi. Ama tercih 83 milyonun adına kaynak kullanan kurum yerine 6 bin kişilik Amasra Belediyesi'nin bu işi yapması yönünde bir terkle gerçekleşti. Doğru mudur? Kamuoyunun takdirine bırakıyorum.
“Biz bu yolu yaparız”
Burada aslında en önemli meselelerden biri de şu. Karayolları ağdan çıkarken şöyle de bir bilgi notu gönderdi bize. Diyor ki devam eden, henüz başlamamış ya da genişleme yoluyla ihtiyaç olması muhtemelen kamulaştırmalarda da sorumlu Amasra Belediyesi'dir. Yani belki 40-50 yıldır kullanılan ve karayolları olarak devam eden bu yolda biz biliyoruz kamulaştırma davalarının devam ettiğini. Biz yaparız. Evet bu konuda da en ufak bir kuşkumuz yok. Biz bu yolu yaparız. Akmercan'la birlikte programını, maliyetlerini paylaşırız, yaparız. Sadece bununla da kalmıyor. Yani yıllardır devletimiz adına Karayolları ağı içinde yer alan ve Amasra'ya ulaşımı sağlayan yolun devam eden ya da oluşması muhtemel kamulaştırma bedelleri de Amasra Belediyesi'ne bırakılmış oldu. Çok net söylüyoruz.
6 bin kişinin temsiliyeti olan Amasra Belediyesi'nin üstüne bu kadar yükü yıkmak çok da doğru değil. Bu konuda yine olumlu gelişmeler bekliyoruz. Neden söylüyorum? Bu sürecin hızlanması adına Akmercan şirketinin genel müdürlüğünü iki defa ziyaret ettik. Sayın vekillerimize Aysu Bankoğlu ve Yusuf Ziya Aldatmaz'la iki defa bir araya geldik. Ve hakkını yemeyeyim Sayın Yusuf Ziya Aldatmaz bana da şunu ifade etti. Bu konuyla ilgili üstümüze ne düşüyorsa. Kendisine söylediğimi size de söyleyeyim aslında devletin kontrolünde olan Karayolları Genel Müdürlüğü ile devletten ihale alan Akmercan’ın arasını bulmak direkt iktidar için en kolayı iken belediyeye devredip yardım taahhüdünde bulunmak biraz dolaylı bir yöntem olmuyor mu? Yani bunu da niye paylaşıyoruz? Sonuç itibariyle ben, meclis üyelerim ya da siyaset üyesi bulunduğum CHP üstlenmeyecek bu maliyetleri. Amasra Belediyesi. Dolayısıyla Amasra halkı üstlenmiş olacak. Benim de Amasra halkı adına bunları sormak görevim. Şunu söyleyebilirsiniz. Geç kaldık. Çünkü istediğimiz ve beklediğimiz hep şuydu. Binlerce insanı ilişkilendiren, böyle ilgilendiren böyle bir meselede siyaset algısı yaratmamak adına bu mesele çözülene kadar bekleyelim idi tutumumuz. Geçen hafta Cuma günü itibariyle gelen ağdan çıkarma yani belediyeye devretme kararı sonrası bu hafta yaptığımız belediye meclis toplantısında da kara yollarıyla yapacağımız protokolün esaslarını tartıştık. En kısa süre içerisinde şirketle de görüşmelerimizi devam ettirerek hemşehrilerimizin doğal gaza ulaşmasını sağlayacağız. Yine bir detayı daha söyleyeyim. Şu anda 2024 yılı için Amasra'da planlanan bütün alanlarda doğal gaz ağları döşenmiş durumda. Yani Kaleiçi Boztepe hariç Amasra'da şu anda Müzenin oradan hatta tüpü bağlasak biz geri kalan her yerde doğal gaz yakılabilir durumda. Sadece bir kilometrelik alandı beklenen. Neden bu kadar çok bekledik? Ve buranın kamulaştırma bedelleri dahil 6 bin kişiye yıkıldı sorusuna cevap arıyoruz hala.”
Benzinlik ihalesinde beklenen olmadı
İlçedeki diğer çalışmalarla ilgili de bilgi veren Belediye Başkanı Recai Çakır şöyle devam etti, “Bunun dışında bir benzinlik ihalemiz vardı bu hafta. Kentimizde biliyorsunuz bir benzinlik yok. Gelen birçok misafirimiz, hemşehrilerimiz de bunun eksikliğini yaşıyor. Bu nedenle benim dönemimde tescillenen yaklaşık 2 bin 800 metrekarelik bir alanı imar planına da benzinlik olarak işlediğimiz alanın ihalesine çıktık Maalesef yine ülkenin genel ekonomik sorunlarına takıldığımız için ihalemiz umduğumuz şekilde gerçekleşmedi. Birçok yatırımcı parasını faiz yoluyla değerlendirerek para kazanmayı tercih ediyor bu enflasyonist ve faiz yüksek ortamda. Orada da planımız şuydu. Güneş enerjisi santralimizi öz kaynakla buradan elde ettiğimiz gelirle kısa sürede yapmak. Suyla ilgili kentimizde genel bir problem var. Amasra ayağına dair otomasyon sistemlerini hayata geçirmek ve her ne kadar göreve geldiğimizde 17 aya varan maaş borçlarımız olsa bugün 6’ya inmiş olsak da buraya da bir nebze katkı sunsun, çalışanlarımızın da alacaklarını daha az seviyelere indirelim gibi hedeflerimiz vardı. Yine bu konuyla ilgili çalışmaya devam edeceğiz. Bir araya geldiğimizden bu yana sözünü verdiğimiz Amasra kart uygulamamız başladı. Belediyeye ait işletmelerde indirim olanağı sağlıyor. Esnafla zenginleştirme çalışmalarımız devam ediyor. Yine kentimiz için önemli olan kabotaj bayramı etkinliklerini en verimli şekilde gerçekleştirdik. Milli maçlarımızı, Kültür Parkta misafirlerimizi ve Amasra halkıyla birlikte coşku içinde izleme olanağı bulduk. Dünya halk oyunları günü yaptık. Yine aşure bayramlarımızda bir araya geldik hemşehrilerimizle, misafirlerimizle. Ağustos ayının sonu yani 30 Ağustos ülkemiz için çok önemli bir gün. Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde ve silah arkadaşları sayesinde bugün biz bu cumhuriyette yaşıyoruz. Oranın da taçlandığı gündür Kuvayi Milliye Mücadelesinin 30 Ağustos'ta başlattığımız Uluslararası Şehir Festivali'mize daha mütevazı bir şekilde geniş misafir katılımıyla da hayata geçirdik. Yine göreve geldiğimizden bu yana devam ettirdiğimiz sıfır karbon emisyonunu hedefleyen, hareketliliği öne çıkaran Avrupa Hareketlilik Haftası etkinliklerini yaptık. Amasra'mızın Akdeniz Bölgesi'nde de bölgenin en önemli fuarlarından Antalya Yörük Festivali'nde temsil edilmesi. Buradaki yerel el işi, el sanatları ustalarımızın da katılımıyla ürünlerimizin tanıtımını ve satışını da gerçekleştiren fuara katılım sağlamış olduk Yine Ekim ayında bizim için çok strajik bir mesele biliyorsunuz. Madem faciası. 14 Ekim 43 canımızı kaybettiğimiz gün. Tekrar neden yaşandı bir daha nasıl yaşanmaz konulu etkinlikler yaptık. 43 maden şehidimizi de aileleriyle birlikte andık. Bu arada çocuklarımız, gençlerimiz için milli bayramlarımızı coşkuyla kutladık. İstanbul Büyükşehir Belediyemizin desteğiyle çocuklarımızı 3 gün boyunca Cumhuriyet otobüsü ve içeriğinde yer alan etkinliklerle mutlu ettik. Güzel anları birlikte paylaştık.”
“İtfaiye aracı kazandırmayı hedefliyoruz”
Başkan Çakır, Almanya’dan Amasra’ya bir itfaiye aracı kazandırmak için görüşmelerin devam ettiğini de belirterek şöyle konuştu, “Kasım ayında Almanya'daki hemşehrilerimizin derneğimizin davetiyle Almanya'ya hem Amasralılar gecesine katılım sağladık hem de birden fazla belediyeyle görüşme yaptık. Almanya'dan Amasra kentimize, derneğimizin ve oradaki hemşehrilerimizin desteğiyle bir itfaiye aracı da kazandırmayı hedefliyoruz en kısa süre içerisinde. Yine bu arada mahkemelerle de uğraştık. Maden şehitleri davasını takip ettiğimiz gibi seçim öncesinde sizlere de konuyla ilgili açıklama yaptığımız kamuoyunda 24 litre mazot davası olarak bilinen benim de 5 yıldan 12 yıla ağır hapis cezasıyla yargılandığım davanın duruşmaları oldu. Oralarda da kendimizi ifade ettik.”
“Amasra bütçeden hak ettiği payı alamamakta”
Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır belediyenin mali durumu hakkında da bilgi vererek şöyle konuştu, “Yine ülke gündemini de yakından ilgilendiriyor biliyorsunuz. Belediyeler üzerinde Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden ciddi bir basınç var. Şunu yanlış anlaşılmasın diye öncelikle ifade edeyim. Amasra Belediyesi bütçesine göre Türkiye'nin en borçlu belediyelerinden biridir. Şu anda 2000 yılının Ağustos ayından bu yana gelen borçlarımızı kaynaktan kesilme yoluyla ödemeye gayret ediyoruz. Buradaki temel meselede bir kez daha ifade edeyim. Recai Çakır ondan önce, görev yapan belediye başkanlarının mutlaka hataları ve sevapları olmuştur ama esas sorun şudur. Amasra 3 milyonun üstünde insan ağırlayan Karadeniz'de ve Türkiye'de turizmin marka değerlerinden birisidir. Bu kadar insana hizmet eden bir kurum merkezi bütçeden, genel bütçeden hak ettiği payı alamamaktadır. Esas durum budur. Benden üç dönem önce, iki dönem önce, bir dönem önce görev yapan arkadaşlarımızın da çözemeyeceği meclisin çözmesi gereken yani turizm kentlerinin yeniden değerlendirilmesi, genelde belediyelerin özelde turizm kentlerinin. Çünkü genelde de belediyeler genel bütçeden hak ettiği payı alamamaktadır ülkemizde. Şöyle söyleyelim bir basit bir örnek. Bu kente gelen üç milyon kişi bu restoranda balık yiyor ya da kahvaltı ediyor. Şuradaki tekelden sigara alıyor. Öbür taraftan bir şişe su alıyor. Ve vergi yoluyla devletimize çok büyük katkı sağlıyor. Ancak o gelen insanların kanalizasyon hizmetini, temizlik hizmetini, yolunu, vesairesini düşünen belediye, halletmek zorunda olan belediye, maalesef bu kaynaktan pay alamıyor. Yine AK Parti iktidarı döneminde turizm kentlerine çözüm olması için planlanan konaklama vergileri de 2019 yerel seçim sonuçları sonrasında merkezi bütçeye alınmıştır. Yani Amasra'da şu anda bizim zaman zaman sorun yaşadığımız su, temizlik vesaire gibi tüm hizmetleri gören belediye bu kente gelen, konaklayan insanların vergisinden ancak genel bütçe üzerinden pay alabiliyor. En ufak bir artısı yok. Dolayısıyla Sosyal Güvenlik Kurulu ve Maliye kendince haklıdır. Bu belediyenin borçları vardır. Ancak bu borçları yaratan ne siyaset ne önceki dönem ya da şimdi görev yapan belediye başkanıdır. Bu sorunun bir an önce çözülmesi lazım. Bu kurumlar bize diyor ki borcunuzu ödeyin ya da size ait şu yeri resen satacağız. Örnek veriyorum Sosyal Güvenlik Kurumundan Çeşmi Cihan Restoran'ı hepiniz bilirsiniz Belediyemizin mülkiyetidir. İçinde de yıllardır hizmet veren bir müstecirimiz var. Bu alanı satacağını bize yazıyla ifade etti. Yani ödeme gücümüzü çok çok aşan bir planla ya ödeyin ya da satacağız dedi. Biz de dedik ki satmayın. Biz burayı Sosyal Güvenlik Kurumu'na devredelim Sonuçta devlet bizim devletimiz devlet kurumunda kalsın. Şu anda bu süreç yürüyor kararını aldık. Ocak ayı meclisimizde. Yine sel döneminde özellikle öne çıkan dere ıslahı meseleleriyle ilgili önemli çalışmalarımız var. Ben de Kültür Bakanlığının yetkili kuruluna giderek DSİ'nin projesini onaylanması için emek vereceğim. Bir an önce Horhor Deresi'nin ıslahının yapılması gerekiyor. Bu konuyla ilgili de sayın valimizi de buraya davet ettik. Tarafların tamamını çağırdık. Kültür Bakanlığı onayıyla birlikte bu alandaki dere ıslahının da tamamlanmasıyla hemşehrilerimizin korkulu rüya görmekten kurtulması istiyoruz. Bu çalışmaları bir yönüyle de fırsata çevirdik. Tarihi Çekiciler Çarşımızda doğalgaz geçişiyle tekrar tüm işgaliyeler vesaire kaldırılarak doğal gaz hattı ki girdiğimizde biz de bütün su hattımızı yeniledik. Şu anda betonlanmış durumda. Üstü kaplaması da yapılacak. Tüm esnafımızla da bir araya gelerek bir toplantı yaptık. Burayı tektip, tarihi kimliğine uygun projelendirme sürecimiz devam ediyor. Esnafımızın da katılımıyla özellikle kruvaziyer turizmiyle vesaire daha çekim noktası haline gelen Amasra'nın tarihi değerlerini öne çıkarmak için Çekiciler Çarşı'mızı da hak ettiği şekilde planlayacağız.”
“Aile Hekimliği kadrosuna bir tane başvuru bile olmadı”
Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır açıklamasının son kısmında ise Amasra’daki sağlık sorunlarına değinerek Amasra’da yaklaşık bir ay sonra aile hekiminin kalmayacağına dikkat çekti. Çakır açıklamasında Amasra İlçe Hastanesi’nin D kategorisine yükseltilerek bölgeye hizmet vermesinin önünün açılması çağrısında bulundu. Çakır açıklamasını şöyle tamamladı, “Son olarak bir başlıktan daha bahsetmek istiyorum hemşehrilerimizden de yoğun talep geldiği için. Aile Hekimliğiyle ilgili şu anda ulusal bir gündem var biliyorsunuz. Yeni çıkarılan Aile Hekimliği düzenlemesiyle şu anda Amasra'da aile hekimlerimizden biri ayrıldı. Başka bir göreve geçti. Diğeri istifa edecek bu ay. Başka bölüme geçen arkadaşın yerine Amasra’da açılan aile hekimliği kadrosuna bir tane başvuru bile olmadı. Sebebi ne? Aile hekimine aynı zamanda aylık 96 saat ek mesai öngörüyor. 96 saati bölersek 8’e 12 gün yapıyor. 20 iş günü de hadi yirmi iki yirmi üç de oluyor ama normal mesai olduğunu varsayın. Otuz üç otuz dört günlük bir mesai düzeni. Yani bu iş kanununun neresinde var? Hangi hakkaniyete uygun? Bu nedenle tercih edilmiyor. Yine bir başka mesele. Bizim de görece nüfusumuz yaşlıdır. En çok kullanılan ilaçlar yani ağrı kesici, mide koruyucu vesaire ilaçları fazla yazdığında aile hekimlerinin kaynağından kesiliyor. Maaşları düşüyor. Böyle bir düzende bir süre sonra ben de Amasra'da yaşayan vatandaş ve şehri emin olarak şunu söylüyorum. Böyle bir yönetmelik kabul edilemez. Çünkü bir süre sonra aile hekimi bulamaz hale geleceğiz. Bir önerimiz var. Yine mevcut hükümet döneminde yapılmış Kaleşah Mahallemizde bir devlet hastanemiz var.
Devlet hastanemizde şu anki kategorisinden bir üstü de gayet rahat fiziksel koşullarıyla sağlayabilecek bir hastane. Yani D kategorisine geçtiği an buraya uzman doktorlar da gelir. Sizler de biliyorsunuz Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi Bartın'da da sağlık hizmetine erişimde ciddi bir yoğunluk ve sorun var. Amasra ikinci devlet hastanesi olarak hem turizme hem ne diyelim köylerimizden Kurucaşile’ye Cide'ye kadar bir çekim merkezi olabilecek hastane olarak düzenlenebilir. Fiziksel koşulları buna uygun aynı zamanda aile hekimliği meselesinin de mahalleliyi en yakın noktaya taşınmasıyla Amasra misafirler ve çevresi için daha doğru bir çözüm üretilebilir. Bunu da önermiş olalım.”
Haber: Soner Boyacı