Aldatıcı zamlara para cezası!
Bartın Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Barış Özkan, Ticaret Bakanlığının maliyetleri döviz kuruna bağlı olmayan ürün satan kişilerin ürünlerine zam yapması durumunda bunu 'aldatıcı ticari uygulama' sayacağını söyledi. Bununla ilgili yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğüne girdiğini ifade eden Özkan aldatıcı ticari uygulama yapanlara 5 bin TL para cezası, bu uygulama ülke genelinde gerçekleştirilmişse 50 bin TL para cezası verileceğini kaydetti.
Bartın Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Barış Özkan, Ticaret Bakanlığının maliyetleri döviz kuruna bağlı olmayan ürün satan kişilerin ürünlerine zam yapması durumunda bunu 'aldatıcı ticari uygulama' sayacağını söyledi. Bununla ilgili yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğüne girdiğini ifade eden Özkan “Ticaret Bakanlığı maliyetleri döviz kuruna bağlı olmayan ürün satan kişilerin ürünlerine zam yapması durumunda 'aldatıcı ticari uygulama' sayacak. "Tüketiciye sunulan mal veya hizmetin satış fiyatında haklı bir gerekçe olmaksızın artış yapma” ticari reklam ve haksız ticari uygulamalar yönetmeliği kapsamına alındı. Resmi Gazete'nin Cuma günkü sayısın da yer alan Ticaret Bakanlığı yönetmeliğiyle, "Girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bu durumlardan etkileniyormuş gibi hareket ederek tüketiciye sunulan mal veya hizmetin satış fiyatında haklı bir gerekçe olmaksızın artış yapma", yönetmeliğin "Aldatıcı Ticari Uygulamalar" bölümüne bent olarak eklendi” dedi.
Aldatıcı zam yapanlara para cezası
aldatıcı ticari uygulama yapanların tespiti durumunda idari para cezalarının da uygulanacağını kaydeden Özkan “Haksız ticari uygulamanın 3 aya kadar tedbiren durdurulması veya durdurulması yaptırımı veya 5 bin Türk Lirası idari para cezası uygulanıyor. Kurul, ihlalin niteliğine göre bu cezaları birlikte veya ayrı ayrı verebilir. İdari para cezası, aykırılık ülke genelinde gerçekleşmiş ise 50 bin Türk Lirası olarak uygulanıyor şeklinde konuştu.
İşte aldatıcı ticari uygulamalardan bazıları!
Aldatıcı ticari uygulamalardan bazılarıyla ilgili de bilgi veren Özkan, “Aldatıcı ticari uygulamalardan bazıları şöyle; Ekonomik birliklere, meslek odaları ve kuruluşlarına, borsalara ve varsa bunların üst kuruluşlarına üye olunmamasına rağmen, kendini üye gibi tanıtmak ve bu tür kuruluşların düzenlemiş olduğu davranış kurallarına tabi olunduğunu iddia etmek. Yetkili otoritelerden gerekli izinleri almaksızın bir kalite işareti, güven işareti, çevresel işaret ya da benzerini kullanmak. Gerçeğe aykırı olarak, bir davranış kuralının kurum veya kuruluşlarca onaylandığını iddia etmek. Gerçeğe aykırı olarak, ticari uygulamaların veya bir mal ya da hizmetin kurum veya kuruluşlarca onaylandığını ya da bunlar için izin alındığını iddia etmek. Mal veya hizmetin özellikleri ve teklif edilen fiyat dikkate alındığında, ticari uygulamada bulunanın makul sayılabilecek bir süre ve miktarda söz konusu mal veya hizmeti ya da bunların muadillerini belirtilen fiyattan sunamayacağına veya başka bir yerden tedarik edemeyeceğine ilişkin yeterli bilgi sahibi olmasına rağmen, tüketiciyi bu konuda uyarmaksızın mal veya hizmetleri o fiyattan edinmeye davet etmek” ifadelerinde bulundu.