'Akıbeti ve nereye gittiği belli değil'
Kurucaşile Belediye Başkanı Uğur Güneş, önceki dönemde 2019 yılında alınan 121 adet gram altın, 2020 yılında alınan 44 adet gram altın, 2021 yılında alınan 26 adet gram altın, 2022 yılında alınan 31 adet gram altın ile 2023 yılında alınan 46 adet gram altın olmak üzere günümüz fiyatı yaklaşık 670 bin TL olan toplam 268 adet gram altının akıbetinin ve nereye gittiğinin belli olmadığını iddia ederken Belediye Başkanının sünnet, nişan, düğün törenlerinde altın hediye etmesinin mevzuata uygun olmadığını hatırlatarak 'Alınması ve takılması yönetmelik aykırı olan altınların başkan tarafından hangi düğünde takıldığını ve düğünlere icabet dahi etmeyen, kendi personelinin düğününde/nikahında bile temsil ağırlamadaki altınlardan takmayan başkanın bu harcamaları nereye yaptığını siz kamuoyunun takdirlerine sunuyorum.' dedi.
Kurucaşile Belediyesi’nde “altın” polemiği!
Nilay Meryem ÇÖMLEK
Aday olduğu günden itibaren “ortak akıl” ve “şeffaf belediyeciliğe” verdiği önemin üzerinde duran Kurucaşile Belediye Başkanı Uğur Güneş, geçmişe dönük belediye hesaplarını incelemeye aldı.
Belediye giderlerini ve gider kalemlerini titiz bir şekilde inceleyen Güneş, belediye bütçesiyle her yıl farklı miktarlarda alınan altınları gündeme getirdi.
Mevcut Başkan Güneş ve eski Başkan Sayın arasındaki polemiğe bu kez belediye bütçesiyle alınan altınlar damga vurdu.
“Belediye başkanının sünnet, nişan, düğün törenlerinde altın hediye etmesi mevzuata uygun değildir” diyen mevcut Başkan Güneş, konuyla ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Bazı belediye başkanları, seçmenlerinin ‘gönlünü’ almak için, sünnet, nişan ve düğün törenlerinde altın hediye etmektedirler. Belediye Bütçesinden Yapılacak Temsil Ağırlama ve Tören Giderleri Yönergesi'nin 10’uncu maddesinde yer alan; ‘…..yapılması belde için de gerekli olan veya mahalli örf, adet ve sosyal yaşantı için de gerekli sayılan etkinlik ve törenler için (nişan, nikah, ölüm gibi) harcama yapılabilir.’ yönergesine göre harcama yapan Başkanların bu gideri Kamu Görevlileri Etik Kurulu, düğünlerde altın hediye edilmesini etik bulmamıştır. Kurul 2009/23 sayılı kararında, bir Belediye Başkanının, ilçede yapılan düğün ve sünnet törenlerinde, hediye olarak takmış olduğu altınların parasını Belediye bütçesinden karşılamasını, Kamu Görevlileri Etik Davranış ilkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik'in 15. maddesindeki ‘Hediye alma ve menfaat sağlama yasağı’ ile 16. maddesindeki ‘Kamu malları ve kaynaklarının kullanımı’na ilişkin hükümlerde yer alan etik davranış ilkelerine aykırı bulmuştur. Ayrıca her yıl düzenli olarak çeşitli miktar ve cinslerde olmak üzere alınan bu altınların nişan, düğün gibi törenlerde takıldığına dair Kurumumuza hiçbir belge ve bilgi verilmemiştir.
“Nereye gittiği belli değil”
Yıllar itibari ile alınan çeşitli cinsteki altınlar (gram altın olarak çevrildiğinde) aşağıdaki gibidir.
2019 yılında 121 adet gram altın
2020 yılında 44 adet gram altın
2021 yılında 26 adet gram altın
2022 yılında 31 adet gram altın
2023 yılında 46 adet gram altın
Toplam 268 adet gram altın, akıbeti ve nereye gittiği belli olmayan bu altınların günümüz fiyatı yaklaşık 670 bin TL. Oysa ki; düğünde, sünnette, nişanda hediye verilebilir ancak bazı şartları vardır. Mevzuat buna göre düzenlenmeli, Özel Kalem Müdürü, altın vs. hediye verilenlerin listesini düzenlemeli. Altın, hediye verilirken resim çekilip, dosyaya konulmalı ki yolsuzluk, suiistimal olmasın.
Yukarıdaki maddelerin hiçbiri yerine getirilmemiş olup bu alımlar her yıl artarak tekrarlanan bir alışkanlık haline gelmiştir. Alınması ve takılması yönetmelik aykırı olan altınların başkan tarafından hangi düğünde takıldığını ve düğünlere icabet dahi etmeyen, kendi personelinin düğününde/nikahında bile temsil ağırlamadaki altınlardan takmayan başkanın bu harcamaları nereye yaptığını siz kamuoyunun takdirlerine sunuyorum.”