Akdeniz'den taksimetre ayar ücretleriyle ilgili açıklama
Taksimetre ayarlama ücretlerinin taksici esnafını zorladığını ifade eden Bartın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yılmaz Akdeniz, 'Bu ekonomide 5 dakikalık işlemden bin 500 TL almak adil değil. Taksimetre ayarlama yetkisi ilgili kuruluşlara verilmelidir' dedi.
Bartın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yılmaz Akdeniz, taksimetre ayarlama ücretleriyle ilgili açıklamada bulundu. Son 2 yıldır akaryakıt zamlarıyla birlikte taksicilerin tarife ücretlerinde değişikliğe giderek taksimetrelerini yılda en az üç-dört kez güncellemek zorunda kaldığını ifade eden Başkan Akdeniz, “Enerji ve petrol fiyatlarındaki artışlar nedeniyle taksici esnafının yılda en az 3-4 kez taksimetre güncellemesi yaptırmaktadırlar.
Son iki yıldır akaryakıta gelen zamlarla birlikte taksici esnafımız tarife ücretlerinde değişikliğe giderek taksimetrelerini yılda en az üç-dört kez güncellemek zorunda kalıyor. Yetkili servisler tarafından yapılan bu güncelleme işlemlerinin bedeli 750 TL ile 1500 TL arasında değişiyor. Bu yüksek bedel taksici esnafımızı zorladığı gibi hem zaman kaybı hem de yetkili servisler önünde uzun kuyruklar oluşturarak adeta çile oluyor. Akaryakıttaki değişime bağlı olarak zorunlu yapılan ve kısa zamanlı bir uygulama olan bu hizmetin bedeli mutlaka düşürülmeli dedi.
“Ayarlama yetkisi ilgili kuruluşlara verilmeli”
Taksimetre ayarlama yetkisi ilgili kuruluşlara verilmesi gerektiğini kaydeden Yılmaz Akdeniz, “Taksicinin kazanacağı paranın taksimetre güncellemesi yapan yetkili servislere gitmektedirler. Akaryakıta gelen zamlarla birlikte taksi tarife ücretlerinde yapılan değişikliklerin ardından taksimetre üreticilerinin ve tamir ayar servislerinin tarife yükleme için yüksek fiyat belirlediğine dair çok sayıda şikâyet var. Taksici esnafının mağdur olmaması için taksimetre güncelleme bedeli mutlaka düşürülmeli. Neticede ülkemizin her yerindeki yolcu portföyü aynı değil. Petroldeki dalgalanmaya bağlı olarak yılda 3-4 kez taksimetre güncellendiği düşünülürse özellikle Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük şehirler dışında, yolcu sayısı az olan yerlerde taksimetre güncelleme bedeli yüzünden taksicinin kazanacağı para yetkili servislere gidiyor. Konuyla ilgili olarak Ulaştırma Bakanlığına,Konfederasyonumuz ile TŞOF ve Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliğimiz gerekli yazışmaları yaparak yüksek fiyatların düşürülmesi gerektiğini bildirdik. Taksimetre ayarlama yetkisi ilgili kuruluşlara verilirse mağduriyet ortadan kalkar” şeklinde konuştu.