Ahşap Yat ve Tekne İmalatı yapan atölye sahiplerine yer tahsisi yapılacak
AK Parti İl Başkan Yardımcısı Fahrettin Özkaya, Osmanlı İmparatorluğu döneminden bu yana ahşap tekne yapım geleneğinin sürdürüldüğü Bartın'ın Kurucaşile ilçesinde Piri Reis Küçük Ahşap Yat ve Tekne İmalatı Kooperatifi bünyesinde faaliyet gösteren atölye sahiplerine yer tahsisi yapılacağını söyledi.
AK Parti İl Başkan Yardımcısı Fahrettin Özkaya, Osmanlı İmparatorluğu döneminden bu yana ahşap tekne yapım geleneğinin sürdürüldüğü Bartın'ın Kurucaşile ilçesinde Piri Reis Küçük Ahşap Yat ve Tekne İmalatı Kooperatifi bünyesinde faaliyet gösteren atölye sahiplerine yer tahsisi yapılacağını söyledi. Kooperatif bünyesinde gerçekleştirilecek olan yer tahsisi ile ilgili çalışmaları takip eden İl Başkan Yardımcısı Özkaya, Çevre Şehircilik Müdürlüğü ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile gerekli yazışmaların yapıldığını ifade etti. Yazışmaların olumlu sonuçlanmasını beklediklerini belirten Özkaya, resmi sürecin tamamlanmasıyla birlikte kooperatif bünyesinde bulunan atölye sahiplerine yer tahsisinin gerçekleştirileceğini ve bu yer tahsisinin ahşap tekne ve yat yapımcılığında sanayileşme adına büyük önem taşıdığını söyledi.
Özkaya: “İlçenin en önemli geçim kaynağını oluşturuyor”
Yer tahsisinin ardından il dışında ahşap tekne ve yat yapımcılığında görev alan Bartınlıların Kurucaşile ilçesine geri dönüş yapabileceğini belirten Özkaya şunları söyledi:
“Kurucaşile ilçemiz, yüzyıllardan bu yana tekne üretimi yapılan ve değerli ustaların yetiştiği denizci bir ilçe olarak varlığını sürdürmüştür. Tarih boyunca bu yörede yetişip diğer bölgelere giden ustalar zanaatlarını yeni yerlere taşımış ve ülkemiz gemi inşa sanayisinin gelişmesine önemli katkılarda bulunmuşlardır. İlçedeki ahşap tekne ve yat imalatı hem turizme hem de balıkçılık sektörüne katkı sağlamakla birlikte ilçenin en önemli geçim kaynağını da oluşturuyor.
“İlçemiz için büyük öneme sahip”
İlçemizden sadece ülke içine değil, dünyanın dört bir yanına yat ve tekne gönderiliyor. Kurucaşileli tekne ustaları zaman içinde ihtiyaçlara göre tekne üretimini şekillendirmişler. Yeri gelmiş Osmanlı donanmasına savaş gemileri yapmış, yeri gelmiş ülke ticaretinin yükünü çeken “çektirme” tipi yük tekneleri üretmişler. Özellikle Karadeniz kıyılarında yapılan balıkçılık faaliyetlerini destekleyecek şekilde farklı tiplerde balıkçı tekneleri de üretmişler. Tabii ifade ettiğim gibi ahşap tekne ve yat yapımcılığı ilçemiz için büyük öneme sahip.
“Atölye sahiplerinin sıkıntılarını biliyoruz”
İlçede atölyelerde piyasaya göre ucuz ve kaliteli yapılan çeşitli tür ve uzunluklardaki yat ve tekneler, yurt içi ve dışına pazarlanıyor. Tabii böylesine önemli imalatın yapıldığı ilçemizde atölye sahiplerinin ciddi sıkıntıları olduğunu öğrendik. İlçeye gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerde atölye sahiplerinin bu sıkıntılarını dinledik. Atölyelere yer tahsisi talebi bize iletildi. Yer tahsisi olmadığı için ilkel şartlarda bu işin sürdürüldüğü ifade edildi. Yani bu işin sanayisi olmalı. Uygun fiziki şartlarda bu işin yapılması önemli. Ahşap tekne ve yat yapımcılığının geliştirilmesi açısından sanayi sitesi önem taşıyor. Ahşap tekne ve yat imalatının en güzel örneklerinin üretildiği bu işyerlerinin daha modern bir hale getirilmesi sektörün devamlılığı için önem arz ediyor.
“İmalat için uygun yapılar inşa edilecek”
Bu talepler karşısında atölyelere yer tahsisi ile ilgili ilk girişim sağlandı. Yazışmaları yakından takip ettim. Çevre Şehircilik Müdürlüğü ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile gerekli yazışmaları yaptık. İnşallah büyük bir aksilik yaşanmazsa Piri Reis Küçük Ahşap Yat ve Tekne İmalatı Kooperatifi bünyesinde faaliyet gösteren atölyeler için yer tahsisi sağlanacak. Yer tahsisinin akabinde de imalat için uygun yapılar inşa edilecek. Tabii bizler Bartın’da gerekli görüşmeleri yaparken, Sayın Milletvekilimiz de Ankara’da konunun takipçisi. Sayın Milletvekilimize desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Yer tahsisinin şimdiden ilçemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”