Afet çantanız hazır mı?
Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) İl Müdürlüğü, toplumu afetlere karşı bilinçlendirme amacıyla hazırlanan Afetlere Hazırlık Yılı Projesi kapsamında belirlenen eylül ayı temasının afet çantası olduğunu söyledi. Projede üçüncü aya girildiğini ifade eden AFAD, afet çantasıyla ilgili önemli bilgiler verdi.
Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) İl Müdürlüğü, toplumu afetlere karşı bilinçlendirme amacıyla hazırlanan Afetlere Hazırlık Yılı Projesi kapsamında belirlenen eylül ayı temasının afet çantası olduğunu söyledi. Projede üçüncü aya girildiğini ifade eden AFAD “AFAD Başkanlığı tarafından hayata geçirilen ve toplumu afetlere karşı bilinçlendirme amacı taşıyan Afetlere Hazırlık Yılı Projesi 3. ayına giriyor. Bir yıl süresince her ay bir başka konunun işleneceği projenin Eylül ayı teması afet çantası” dedi.
Afet ve acil durum çantası neden önemli?
Afet çantasıyla ilgili önemli bilgiler de veren AFAD, şu açıklamalarda bulundu:
“Afet ve acil durumlarda, altın saatler olarak ifade edilen, olaydan sonraki ilk 72 saat, afetzedelerin yaşamlarını sürdürebilmesi için oldukça kritik bir öneme sahiptir. Afet ve Acil Durum Çantası, bu süreçte ailenin tüm acil ihtiyaçlarını ve daha sonra ihtiyaç duyulabilecek tüm malzemeleri içerecek şekilde hazırlanmalıdır. Düzenli kullanılan ilaçlar, su, yiyecek gibi malzemeler, afet sonrası süreçte kişilerin hayatlarına sağlıklı bir biçimde devam etmesinde büyük rol oynamaktadır. Ayrıca kimlikler, tapu ve benzeri değerli evrakların birer kopyası, bir miktar nakit para afetlerin olumsuz etkilerini tüm ailenin daha kolay atlatmasına yardımcı olacaktır.
“Afet ve acil durum çantasında neler yer almalı?”
Bir afet sonrası yiyecek, içecek ve acil ihtiyaçların temin edilebileceği yerlere ulaşılamayabilir. Küçük yaralanmalar varsa kişinin bunları kendisinin gidermesi gerekebilir. Bu tip durumlar için Afet ve Acil Durum Çantasının içinde olması gerekenlerin doğru belirlenip, çantanın kolay ulaşılabilecek bir yerde saklanması çok önemlidir. Çantada bulunması tavsiye edilen malzemeler aşağıda yer almaktadır. Ancak herkes kendi ihtiyaçları doğrultusunda çantasını özelleştirebilir.
Afet çantası hazırlarken dikkat edilecek konular ne?
Her aile ortak bir afet ve acil durum çantası hazırlayabileceği gibi, her bir birey için ayrı çantalar da hazırlayabilir. Özellikle çocuklu ailelerde, çocukların çanta hazırlama süreçlerine dâhil edilmesi, küçük yaşta afet bilinci kazandırılmasına katkı sağlayacaktır. Afet ve acil durum çantası sadece evlerde değil, iş yerlerinde ve araçlarda da bulundurulabilir. Ayrıca okullar ve sınıflarda da öğretmen eşliğinde Afet ve Acil Durum Çantası hazırlanması ve kolay ulaşılabilecek bir yerde saklanması da afetlere hazır toplum olma yolunda atılacak önemli bir adımdır. Bunun yanında, yaşlı ve engelli bireyler ile evcil hayvanların özel ihtiyaçlarının da çantaya eklenmesi gerekmektedir. Ayrıca bozulma ihtimali olan malzemeler için çantanın 6 ayda bir gözden geçirilmesi de büyük önem arz etmektedir.
Bir afet ve acil durum çantasında olması önerilen malzemeler…
Bir kişiye üç gün yetecek kadar su (Bir kişinin içmesi ve temizliği için bir gün yetecek kadar su miktarı ortalama 4 litredir.) Bir kişiye üç gün yetecek miktarda bozulmaya dayanıklı gıda, pilli radyo, el feneri, ekstra pil, ilk yardım çantası, yardım çağırmak için düdük, mevsime uygun temiz giysi, konserve açacağı da içeren çok amaçlı çakı, çöp poşeti, önemli evraklar, kişisel hijyen malzemeleri ve düzenli kullanılan ilaçlar.”