AFAD Başkanı Vali Memiş, Bartın'da değerlendirme toplantısı yaptı
İlimizde etkili olan sağanak yağış ve fırtınaya ilişkin Bartın'da değerlendirme toplantısı yapan AFAD Başkanı Vali Okay Memiş, Bartın'da 710 personel, 195 araç ve 67 iş makinesinin çalışmalara katıldığını ve olaylara anında müdahale edildiğini söyledi.
Nilay Meryem ÇÖMLEK
Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Vali Okay Memiş ve Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan'ın başkanlığında ilimizde etkili olan sağanak yağış ve fırtınaya ilişkin değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.
AFAD Başkanı Vali Memiş ve Arslan, etkili olan sağanak yağış ve fırtına öncesi alınan tedbirler ile sonrasında yürütülen çalışmaların değerlendirildiği toplantıda İl AFAD Müdürü Alparslan Yenitürk'ten brifing aldı.
Toplantıya, Bartın Valisi Nurtaç Arslan, AFAD Afetlere Müdahale Genel Müdürü Sadi Ergin, Bartın Belediye Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya ve kurum müdürlüğü katıldı.
Toplantı sonrasında ise basın mensuplarıyla bir araya gelinerek bu süreç içerisinde yapılan çalışmalar ve AFAD Başkanlığı tarafından ilimizde yürütülen faaliyetlere ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.
Yaptığı açıklamada Meteoroloji Genel Müdürlüğünce verilen sarı ve turuncu uyarıların ardından söz konusu illerde valiler öncülüğünde gerekli çalışmaları başlattıklarını belirten AFAD Başkanı Okay Memiş, özellikle turuncu ikaz verilen Zonguldak, Bartın ve Kastamonu illeri için önleyici tedbirleri aldıklarını kaydetti.
Bu 3 ilde jandarma, emniyet ve belediyelerin hoparlör sistemleriyle vatandaşlara uyarılar yaptıklarını aktaran AFAD Başkanı Vali Memiş, normalin üzerinde yağış olacağı, bu yağışın sele dönüşebileceği, hatta heyelanlara yol açabileceği hususunda gerekli ikazlarda bulunduklarını kaydetti.
Zonguldak, Bartın ve Kastamonu'da valilerin başkanlığında, riskli görülen dereler ve yataklarında Devlet Su İşleri, Karayolları, belediyeler ve il özel idare ekiplerinin, muhtemel afeti önlemek maksadıyla önceden belirlenen yerlere iş makineleriyle konuşlandırıldığını belirten Memiş, yağışların başlamasıyla ekiplerin gerekli müdahalede bulunduğuna vurgu yaparak “Tahliyeye ihtiyaç duyulduğunda veya mahsur kalma olduğunda hem AFAD ekiplerimiz hem jandarmamız hem polisimiz ve Sahil Güvenlik Komutanlığımız, ihtiyaç halinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza bağlı ekiplerimizle vatandaşlarımız güvenli bölgelere nakledildi.” diye konuştu.
“Islahların olumlu netice verdiğini gördük”
Bartın’da 710 personel, 195 araç ve 67 iş makinesinin çalışmalara katıldığı bilgisini vererek olaylara anında müdahale edildiğinin altını çizen AFAD Başkanı Vali Memiş, geçtiğimiz Mayıs ayında Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ile AFAD arasında imzalanan protokol kapsamında en riskli 14 ile 111 ekskavatörün gönderildiğini anımsatırken şunları söyledi:
“Sayın valilerimizin başkanlığında bu 3 ilimizde oluşturulan kriz masası sayesinde riskli görülen dere yataklarında valiliğimizin öncülüğünde Devlet Su İşlerimizin, Karayollarımızın ve belediyelerimizin ve il özel idarelerimizin iş makineleriyle, ekskavatörlerle, dozerlerle, diğer iş makineleriyle daha afet olmadan muhtemel afeti önlemek maksadıyla önceden belirlenmiş yerlere konuşlandırıldı. Ayrıca diğer illerden bu 3 riskli ile turuncu uyarı ile ilgili takviye arama kurtarma teknikerlerimiz yeterli sayıda görevlendirildi. Bartın için 710 personel, 195 araç ve 67 iş makinesi çalışmalara bizzat eşlik ettiler. Gelen ihbarları anında değerlendirerek müdahalede bulundular. Bartın kent merkezinde 131 kilogram metrekareye son 24 saatte yağış aldı. Yine Amasra ilçesi 158 kilogram yağış aldı. Diğer ilçelerimizde Kurucaşile ve Ulus daha az oranda yağış aldı.
Öncelikle Doğu, Orta ve Batı Karadeniz'deki iller olmak üzere Türkiye'nin riskli derelerinde ıslah çalışmalarına başlamıştık. Memnuniyetle gözlemliyoruz ki, son 3-4 yılda alınan tedbirlerle dahi, Devlet Su İşlerimizin yapmış olduğu tersip bendi, sel kapanı ve diğer tedbirler eşliğinde, il özel idarelerimiz, belediyelerimiz, Devlet Su İşlerimiz ve AFAD'ımızın birlikte yaptığı koordinasyon sayesinde ıslahların olumlu netice verdiğini gördük. Afetlerde tedbirli olmak gerekiyor. Bilimsel olarak, risk azaltmaya yönelik 1 liralık harcamanın 15 liralık maliyetin önüne geçtiğini biliyoruz. Dolayısıyla bu yöndeki çalışmalarımız inşallah artarak devam edecek. Özellikle Bartın, Zonguldak ve Kastamonu'da ikaz verilmiş ve aşırı yağışlar olmasına rağmen herhangi bir can kaybı ve yaralananın olmaması en büyük tesellimiz.”
Vali Arslan’ı makamında ziyaret etti
GAMER’deki toplanın ardından Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Vali Okay Memiş ile Afetlere Müdahale Genel Müdürü Dr. Sadi Ergin, Vali Dr. Nurtaç Arslan’ı makamında ziyaret etti.
Vali Arslan, ilimizde yürütülen çalışmalara verdikleri destek ve nazik ziyaretleri için AFAD Başkanı Vali Memiş ile Afetlere Müdahale Genel Müdürü Ergin’e teşekkür etti.