Adli yıl açıldı
Yeni adli yıl tüm yurtta olduğu gibi Bartın'da da törenle açıldı. Avukatlar yeni adli yılın açılışı dolayısıyla Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Anıtına çelenk sunarken Bartın Barosu Başkanı Ferhat Parlatır, Hâkimler ve Savcılar Kurulun (HSK) yapısına ve ülkemizdeki hukuk fakültelerinin yeterliliklerine dikkat çekti.
Yeni adli yıl tüm yurtta olduğu gibi Bartın’da da törenle açıldı. Cumhuriyet Meydanındaki törene Bartın Barosu Başkanı Avukat Ferhat Parlatır, Bartın Cumhuriyet Başsavcısı Faruk Kaynak, CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Bartın Ağır Ceza Mahkemesi ve Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Harun Ceylan ve avukatlar katıldı. Meydandaki Atatürk Anıtına çelenk sunan Başkan Parlatır, Hakimler ve Savcılar Kurulunun (HSK) yapısına ve ülkemizdeki hukuk fakültelerinin yeterliliklerine dikkat çekerek şöyle konuştu:
Parlatır: “Bir ülke asla ama asla adaletsiz yönetilemez”
“Bilindiği üzere 2015 yılından itibaren yasaklanmayan yasal düzenlemesi kaldırılan; ancak Baromuzca her yıl kentimizin meydanında düzenlenen adli yıl açılış töreninde bu yılda sizlerle bir arada olmaktan onur ve memnuniyet duyduğumu ifade ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum. Buradan bir kez daha kahraman ordumuzun tarihe altın harflerle yazdığı 30 Ağustos Zafer Bayramını kutluyor, Cumhuriyeti kuran ve bizlere emanet eden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşları ile aziz şehitlerimizi şükran ve minnet duygularımızla anıyoruz. Yeni bir adli yıla başlarken bir kez daha söyleyebiliriz ki; Bir ülke asla ama asla adaletsiz yönetilemez. Toplumun huzur ve mutluluğu yalnız ve ancak hukukun üstünlüğü-egemenliğiyle mümkündür.
“Yatırımcının önceliği hukuk güvenliğidir”
Ülkemizin en güncel sorunu covid salgını ve ekonomik kriz olup; salgın hastalıktan tedbirlere eksiksiz uymakla korunulabilirken ; ekonomik krizden yatırımla aşılabileceği aşikardır. Yatırımcının önceliği hukuk güvenliğidir. Eğer hukuk güvenliğiniz yoksa veya zayıf ise hangi ekonomik programı uygularsanız uygulayın başarılı olmak mümkün değildir. Demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı ancak kuvvetler ayrılığı ilkesinin eksiksiz uygulandığı ülkelerde hayata geçebilir. Yargıçların yürütmenin kontrolüne tabi olmalarını önleyen kişisel güvencelere sahip olmaları ve görevlerini yerine getirirken kanundan, vicdanından ve aklından başka bir şeyle bağımlı olmamaları gerekmektedir.
“HSK’nın yapısı değişmeli”
Ülkemizde Hâkimler ve Savcılar Kurulun Başkanının Adalet Bakanı, Bakan Yardımcısının Kurulun tabiî üyesi olması ülkemizde yargının yürütmenin etkisine açık olduğunun göstergesidir. Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun yapısının kuvvetler ayrılığını tam olarak sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmesi öncelik olması gerekirken çoklu baro düzenlemesinin hayata geçirilmesi ne yargı bağımsızlığına ne avukatlara katkı sağlamayacaktır. HSK'nın yapısının değişmediği sürece, yargı reformu adı atında düzenleme sadece bir kanun değişikliğinden ibaret kalır.
“Hukuk fakültelerinin yeterlilikleri sorgulanmalı”
FETÖ/PDY Terör Örgütü; 15 Temmuz gerçeği, yargının ve yüksek mahkemelerin, yapılandırılmasının ne kadar önemli olduğunu da göstermektedir. Kamu görevlerine girişte ve kamu hizmetlerinden faydalanmada liyakat ve eşitlik esas alınmalıdır. Hukuk fakültelerinin sayısı, öğrenci kontenjanları ülkemizin gerçekleri ve ihtiyaçları ile hiçbir şekilde bağdaşmamaktadır. Bir çok hukuk fakültelerinde eğitim, bırakın uluslararası alanda ulusal alanda hukukçu yetiştirmekten çok uzaktır. Hukuk Fakültesinden mezun olana yeterlilik sınavı değil hukuk fakültelerinin yeterlilikleri sorgulanmalıdır. “Adalet gücü bağımsız olmayan bir ulusun devlet biçiminde varlığı kabul edilmez.” sözleri ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha saygı ve özlemle anarak, yeni adli yılın tüm yargı mensuplarına, çalışanlarına ve adalet bekleyen tüm yurttaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.”