Adeta proje fabrikası
Bartın Üniversitesinde (BARÜ) bir kültüre dönüştürülerek sürdürülebilir hale getirilen araştırma ve bilim üretme ekosistemi, öğrenci projeleriyle güçlenmeye devam ediyor. Bartın Üniversitesinde TÜBİTAK 2209-A kapsamında aktif her 10 öğrenciden biri proje üretmeyi başarırken 6 yılda desteklenen proje sayısı 1.120'ye yükseldi.
Bartın Üniversitesinde (BARÜ) bir kültüre dönüştürülerek sürdürülebilir hale getirilen araştırma ve bilim üretme ekosistemi, öğrenci projeleriyle güçlenmeye devam ediyor.
TÜBİTAK’ın “2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı” kapsamında 323 projesi daha kabul edilen BARÜ’de 6 yılda üretilen proje sayısı 1.120’ye ulaştı. Böylece lisans ve ön lisans düzeyinde BARÜ’de aktif her 10 öğrenciden biri proje üretmeyi başardı.
Üreten üniversitenin üreten öğrencileri oldular
Nitelikli bilimsel araştırma ve teknolojik etki değeri yüksek çalışmalarıyla adından söz ettiren BARÜ’de “Proje Tabanlı Öğrenme” hedefiyle önemli çalışmalar yapılıyor. Bu doğrultuda TÜBİTAK 2209-A kapsamında; 2019/2 döneminde 32, 2020/1 döneminde 27, 2020/2 döneminde 58, 2021/1 döneminde 52, 2021/2 döneminde 133, 2022/1 döneminde 164, 2022/2 döneminde 69, 2023/1 döneminde 150 öğrenci projesi kabul edilen BARÜ’de 2023/2 döneminde 112 proje desteklenmişti. “Üreten Üniversite” anlayışıyla araştırma kültürünün bir pratiğe dönüştüğü BARÜ’de 2024/1 döneminde ise 323 proje desteklenmeye değer bulundu. Böylece BARÜ, TÜBİTAK 2209-A destekleme programı sonuçlarına göre Türkiye’nin en fazla öğrenci projesi üreten yükseköğretim kurumlarından biri oldu.
Sanayiye yönelik 4 araştırma projesi de desteklendi
TÜBİTAK’ın üniversite sanayi iş birliğini geliştirmek ve yeni teknolojilere öğrencilerin erişimini sağlamak amacıyla çağrıya çıktığı program kapsamında da alanlarında başarılı öğrencilere destek verildi. Bu çerçevede TÜBİTAK “2209-B Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destek Programı” ile BARÜ’lü öğrencilerin 4 projesi desteklenmeye hak kazandı.
“Gençlerimizle gurur duyuyoruz”
Üniversite olarak araştırma kapasitesi ve bilimsel üretkenliği artırma yönünde yoğun gayret gösterdiklerini vurgulayan BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, “Bartın Üniversitesi olarak proje kültürünün tüm bileşenlerimizce pratiğe dönüştürülmesi ve tabana yayılması için yoğun çalışmalar yürütüyoruz. Farkındalığı yüksek nesiller yetiştirme hedefiyle tüm çalışmalarımızın merkezine aldığımız öğrencilerimizin TÜBİTAK tarafından desteklenen projeleriyle gelecek adına daha da motive oluyoruz. Çalışan, üreten ve geleceğin güçlü Türkiye’sini inşa ve ihya edecek olan öğrencilerimizle ve onlara emek vererek yarınlara hazırlayan insan kaynağımızla gurur duyuyoruz. 6 yılda 1.120 proje üreterek aktif her 10 öğrenciden birinin proje süreçlerinde yer aldığı Üniversitemizde, bu sayının daha yukarılara taşınacağına yürekten inanıyorum” diye konuştu.
“Her alanda donanımlı bireyler mezun edebilmek için gayret gösteriyoruz”
Rektör Uzun, öğrencileri bilim ve teknoloji temelinde katma değeri yüksek ürün ve hizmetler geliştirmek için desteklerini de dile getirerek “Nitelikli çalışmaları ve araştırmaları, bilim dünyasına ve ülkemize kazandırmaya devam ediyoruz. Bu süreçte öz potansiyelimiz olan gençlerimizden aldığımız güç ile çalışıyor, ‘Tribünde değil, odağında ol’ anlayışıyla onları her alanda donanımlı bireyler olarak mezun edebilmek için gayret gösteriyoruz. Bu düşüncelerle Türkiye’nin teknoloji dönüşümü noktasında çalışmalarımıza yön veren teşvikleri için Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mehmet Fatih Kacır’a şükranlarımı sunuyorum. Öğrencilerimize olan inancını dile getirerek kalite odaklı politikalarla bizleri daha iyiye ulaşma konusunda destekleyen YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar ile YÖK üyelerimize teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca ‘Üreten Üniversite’ yolculuğumuzdaki kıymetli katkıları için TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Orhan Aydın’a teşekkür ediyorum” dedi.
Haber Merkezi