85 milyon TL'lik bütçe maratonu başladı!

İl Genel Meclisi'nde 20 gün sürecek olan yoğun Kasım Ayı Toplantıları başladı. Toplantının ilk birleşiminde 2022 yılı bütçesini 85 milyon TL olarak planlandığını belirten İl Genel Meclis Başkanı Dursun, önceki bütçe dönemleri ile yatırım programları hakkında bilgiler verdi. Birçok alandaki yatırımlar ile ilgili önemli bilgiler aktaran Meclis Başkanı Dursun, 'Son dönemde Özel İdare bünyesinde kurduğumuz beton santrali kilit parke tesisi ile asfalt plenti yenilenmesi Özel İdaremize hizmet noktasında sınıf atlatmıştır' dedi.

85 milyon TL'lik bütçe maratonu başladı!

İl Genel Meclisi, Kasım Ayı Toplantı’larına başladı. 20 gün sürecek olan toplantıların ilk oturumu Özel İdare Meclis Toplantı Salonu’nda İl Genel Meclis Üyeleri Ali Eyüpustaoğlu, Uğur Yılmaz, Göker Giray Gülsoy, Kadir Saraç, Bekir Karabacak, Ayhan Özçelik, Nurdanur Metin, Atnen Aydoğan, Bahattin Kazguç, Abdullah Kaleli ve Orhan Ölçek’in katılımıyla İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun başkanlığında gerçekleştirildi.  

10 gündem maddesiyle başlayan ve toplantı gündem maddelerine geçmeden önce  bir değerlendirme yapan Başkan Dursun 5302 Sayılı Özel İdare Kanunu gereği Kasım ayı meclis toplantılarında görüşülmesi zorunlu olan 2022 Mali Yılı Performans Planı, 2022 Mali Yılı Çalışma ve Yatırım Programı ile 85 milyon olarak belirlenen 2022 Mali Yılı Bütçe görüşmelerinin yapılacak olması nedeniyle toplantıların 20 gün süreceğini belirtti.

Kasım ayı toplantılarının önemine vurgu yapan Dursun, “20 gün sürecek olan yoğun mesai bizi bekliyor. Meclis ve komisyon çalışmalarında fedakârca çalışacağımız meclis üyelerimize, özel idaremizin tüm çalışanlarına ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarımızdan katkı verecek herkese şimdiden teşekkür etmek isterim” derken 31 Mart 2019 Mahalli İdareler seçimleriyle göreve gelen 7. Dönem Meclisinin ikinci bütçe dönemi içerisine girdiklerini aktarırken bütçe görüşmeleri nedeniyle Kasım ayı toplantılarının önem taşıdığını söyledi.

“Tüm kesimleri kucaklayan çalışmaları hayata geçireceğiz”

2015-2016-2017-2018-2019-2020-2021 yılı bütçeleri ve gerçekleşme oranlarıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Meclis Başkanı Dursun, şunları söyledi:

“30 milyon olarak belirlenen 2015 yılı bütçesi yüzde 100 gerçekleşti, 34 milyon olarak belirlenen 2016 bütçesi yüzde 98’lere ulaştı, 39 milyon olarak belirlenen 2017 bütçesinde 1 milyon fazla vererek 40 milyon olarak bir ilki yaşadık, 43 milyon 600 TL belirlenen 2018 bütçesi de 1 milyon 800 TL fazla vererek 45 milyon 400 TL olarak gerçekleşti, 47 milyon olarak belirlenen 2019 bütçesinde yüzde 100 gerçekleşme yaşandı, 2020 yılı bütçesinde yüzde 100’lere varan bir gerçekleşme yaşandı, 2021 yılı Kasım ayı itibariyle oransal olarak iyi bir rakamla gerçekleşecek. Geçmişteki 7 bütçe dönemine bakıldığında yatırımların zirve yaptığı bütçe dönemleri olarak hafızalarda yer aldı. Bütçeler bir öngörüyle hazırlandı, geçmiş bütçe dönemlerindeki başarılı süreçten edinilen tecrübeyle 2022 yılı bütçesi de 85 milyon olarak öngörüldü. Yine her zaman olduğu gibi spor, eğitim, tarım, kültür, ulaşım ve alt yapı hizmetleriyle Bartın’ın  tüm kesimlerini kucaklayan çalışmaları hayata geçireceğiz.”

Eğitime yaklaşık 10 milyon 600 bin TL!

2022 yılı bütçesi içerisinde yine en önemli kaynağın eğitim yatırımlarına ayrılacağının altını çizen Meclis Başkanı Dursun, il genelinde ihtiyacı olan okullarda modernize çalışmalarının programlarda yer alacağını belirterek “Her geçen yıl eğitime ayırdığımız bütçe kat ve kat artıyor. 2022 yılı eğitime ayrılan ödenek 10 milyon 599 bin 357 TL. Yatırım ve İnşaat Müdürlüğü ile Destek Hizmetleri Müdürlüğünün eğitim hizmetlerinde kullanılmak üzere 10 milyon 599 bin 357 TL olarak bütçesi öngörüldü. Bu kapsamda ihtiyaç olan bazı ilkokul ve ortaokullarımızın onarım ve çevre düzenlemesi işleri planlanarak programa alınacak. Her bütçe döneminde olduğu gibi bu bütçe döneminde de bir okul kazandırma sözlerimizin arkasında duracağız ve bu kapsamda 2019 yılında 2,5 milyon TL ödenekle programa alınan Ömer Tepesi Ortaokulu yapım işini, 2020 yılı bütçesiyle de 2 milyon TL ödenekle destekledik, 2021 yılı bütçesinde ise 1,8 milyon TL ödenek ayırarak toplamda 6,3 milyon TL ödenek hazır halde bulunuyor. 2022 yılında da ayıracağımız bütçe ile de okul arsasındaki hukuki problemlerin aşılmasına müteakip ihale aşamasına geçilerek Ömer Tepesi Ortaokulu inşaatı tamamlanacak. 2003 yılından bugüne baktığımızda Milli Eğitim Bakanlığınca İlimize 41’in üzerinde okulun Bartın’a kazandırılmasına büyük katkısı olan başta TBMM Adalet Komisyon Başkanı Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç olmak üzere Bakanlık yetkililerine de teşekkürü  bir borç biliyoruz” diye konuştu.

İmar uygulamasında yeni düzenlemeler yapılacak

Geçen 7 yıl imar uygulamalarına damga vururken,  2022 yılında yapılacak çalışmalarla imar uygulamasında yeni düzenlemelere yer verileceğine dikkat çeken Dursun, şunları söyledi:

“İmar  ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğümüzün 2022 yılında il genelinde yapacakları uygulamalı imar planları ve 18 uygulamaları Bartın’ın sorunlu alanlarındaki imarının çözümüne katkı sağlayacak. Gelişme alanı olarak belirlenen yerlerde yapılacak alt ölçekli planlarla da Bartın’ın doğru yönde gelişmesine katkı sağlayacağız. Bu çerçevede geçmiş yıllarda sahil kesimindeki  başarılı çalışmalara imza attık. 2022 yılında yine aynı çalışmaların kapsamını genişleterek gelişme süreci devam edecek. Bu kapsamda 25 binlik planda üniversitemizin bulunduğu Kutlubeyyazıcılar Köyü civarındaki İl Özel İdaremizin sorumluluk alanında bulunan Çeştepe ve Esenyurt köylerimizin uygulama imar planları tamamlanarak bu bölgede üst ölçekli planla belirlenmiş olan konut sanayi ve ticaret alanları korundu. 2021 yılında plana dayalı 18.Madde uygulaması başlatıldı. Yürütülecek plan çalışmalarıyla ilimizin gelişim sürecini büyük ölçüde etkileyecek olan Filyos Projesine hızlı entegre olması gereken başta turizme uygun deniz sahillerimiz ile üniversite etrafındaki gelişme alanını hızlı ve doğru planlayarak Bartın’ı geleceğe taşıyacak planları gerçekleştireceğiz. Bu kapsamda yürütülen imar planı çalışmalarıyla geçmişte başarıyla uyguladığımız çalışmalar da var, imar konusundaki çalışmaları  geniş bir alanda sürdürdük.

Filyos Projesi projeksiyonuna uygun olacak

Yapılan imar planına dayalı olarak 18. madde uygulaması ile birlikte sosyal alanları ve diğer tüm donatılarıyla birlikte plana dayalı gelişecek ve büyüyecek olan Mugada, Güzelcehisar, Büyükkızılkum, Hatipler, Çakraz plajlarında yaptığımız planlarımız ile bu sahillerimizi gelecek nesillere gönül rahatlığı ile bırakacağız. Özel İdaremizin sorumluluk alanında yer alan diğer sahillerde de aynı planlama çalışmaları peyder peyi devam edecek. 2021 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde Hatipler ve Büyükkızılkum sahillerimizi kapsayan imar planına dayalı peyzaj çalışmaları Bakanlığın destekleri ve İdaremizin katkılarıyla başlatılacak, yine aynı kapsamda Mugada sahilimizde Bakanlık desteğiyle yeşil yürüyüş ve bisiklet yolu projesi de hayata geçirilecek. Yapılacak düzenlemeler Filyos Projesi projeksiyonuna uygun bir şekilde gerçekleştirilecek.10 yıldan bu güne bu kapsamda yapılan Mugada, Güzelcehisar ve Çakraz sahillerimizde yaptığımız düzenlemelerle önemli bir mesafe kaydedildi, bundan sonra yapılacak çalışmalarla Bartın’ın gerdanlığı olan sahillerimizi turizme kazandırarak çok daha yaşanabilir hale getirme gayreti içerisinde olmaya devam edeceğiz.”

51 özel idare arasında bir ilk gerçekleştirildi

Bartın İl Özel İdaresi’nin içme suları işletmeciliğine adım atarak 51 Özel İdare arasında bir ilki gerçekleştirildiğini belirten Dursun, işletmecilik süreciyle ilgili de bilgiler vererek şu ifadeleri kullandı:

“İçme suları projeleri 14 yıl gibi uzun bir süre İdaremiz Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü bünyesinde yürütüldü. Son dönemde kapsamı genişletilerek büyük grup suları köylerimizde hayata geçirildi. Fakat geldiğimiz yeni süreçte yapılan kapsamlı ve büyük tesisler haklı olarak muhtarlıklarımız eliyle işletilmesinde zorluklar ve devamında sorunlar yaşandı. Halen birçok köyümüzde işletme sıkıntısından kaynaklı yüksek maliyetli şebekeler var. O nedenle milyonlarca harcama yapılarak köylerimize kazandırmış olduğumuz bu tesisler vatandaşlarımıza sağlıklı ve çok daha ekonomik bir şekilde profesyonel bir işletme anlayışıyla işletilmesinin yapılması gerekiyor.

Yaşanan sorunun çözümüne ilişkin uzun bir süre mevzuatlar çerçevesinde çözüm arayışları oldu. İl Özel İdaresi kanununda kendilerine içme sularının işletilmesi hususunda açıkça bir görev tarifi olmadığı, bunun yanında mevcut köy kanunun muhtarlarımıza verilen işletme yetkisinin günümüz şartlarını tarif edemediği, o nedenle her iki kanunda işletme sahibinin tam tarifinin yapılmamasından kaynaklanan sorunların giderilebilmesi için yine 51 İl Özel İdareleri arasında ilki gerçekleştirerek içme suları işletme yönetmeliğini 05/09/2019 tarihli ve 100 sayılı il genel meclisi kararıyla günümüz şartları ve ilgili mevzuatlara uygun şekilde hazırlandı. Mevzuat gereği çıkartılan yönetmeliğin maddi konuları içermiş olması nedeniyle Sayıştay’ca da onay görmesi gerekiyordu. Bu süreci Sayıştay'a doğru ve açık bir şekilde iyi anlattık. Bartın İl Genel Meclisinin çıkartacağı bu yönetmeliğin bu alanda yaşanan sıkıntıları ve oluşan kamu zararının önüne geçeceğini, bir başka yönüyle de diğer illere uygulamada çok önemli bir örnek teşkil edeceğini söz ile de ifade ettik. Sayıştay’ın bu yönde samimiyetle gerçekleştirmiş olduğu inceleme ve değerlendirmesinde ‘Bartın İl Genel Meclisinin 05/09/2019 tarihli ve 100 sayılı İçme Suları İşletme Yönetmeliğinin uygulanmasında herhangi bir sakınca yoktur.’ İbaresiyle bizlere ulaştı. Şimdi bu yönetmeliğin Sayıştay’ca da kabulünden sonra İl Özel İdaremiz bünyesinde Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğü kuruldu. işletmeciliğini aldığımız ve alacak olduğumuz hiçbir muhtarımıza köyünün içme suyu tesisinin işletmesinin devri konusunda baskı yapmadan özellikle işletme sorunu yaşanan tesislerin işletmesini peyder pey devralacaklar. Bugün itibarıyla işletmesi devralınan köy sayısının 18’dir.

Ayrıca bu konuda işletmesi devralınan köylerde vatandaş memnuniyetinin giderek arttı. Buradaki amaç; İdareye getireceği gelir önceliği değildir. Bazı köylerimizde terfi sistemlerin çokluğu ve bu tesislerin enerjiye bağlı olarak işletme maliyetlerini artırdı, muhtarlarımızın da elinde olmayan nedenlerle suyun tonu 7 TL’ye kadar ulaşan köyler oldu ve bazı köylerimizde de tesislerin işletilemez hale geldi. O nedenle ortaya çıkan problemlere köklü çözüm getirecek olan İl Özel İdaremizin bünyesinde kurulan Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğü eliyle yürütülmeye başladık. Amacımız içme sularında köylerde oluşan yüksek maliyetleri kabul edilebilir rakamlara çekerek köylerimize sıhhi açıdan çok daha sağlıklı içme ve kullanma sularını halkımızın hizmetine sunmaktır.

Bu kapsamda işletmesi devralınan köylerimizde 2 yıldır bu hizmetimizden kar amacı gütmeksizin fiyat artışı yapmadan İl Genel Meclisimizde alınan karar ile terfili sistemle çalışan köylerimizde 2.5 TL. artı KDV, cazibeli sistemle çalışan köylerde ise 1 TL artı KDV olarak 2 yıldır sürdürülüyor. Bu hizmeti işletme sıkıntısı yaşayan köylerimizin işletmelerini peyder peyi devralmaya devam edeceğiz. Ayrıca köylerimizde bu hizmetten faydalanan vatandaşlarımızın faturalarına ilave olarak ekstra bir komisyon veya masraf ödememeleri ve ödemelerini evlerinde kolaylıkla yapabilmelerinin sağlanması açısından İdaremiz ile Ziraat Bankası arasında protokol yapıldı. Bu protokol sayesinde abonelerimize büyük bir kolaylık sağlandı.”

Spor yatırımları da devam edecek

Spora ve sporcuya olan yatırımların da artarak devam edeceğini vurgulayan Meclis Başkanı Kenan Dursun, Yanaz Güreş Alanı’nın tamamlanarak hizmete sunulacağını söyleyerek “Geçmiş yıllarda birçok köyümüzde futbol sahalarının oluşturulması ile ilgili çalışmalar yapıldı. Bunun yanında Amasra Stadyumu Tribün Yapımı işinin gerçekleştirilerek 600 kişilik modern tribünlerin spor severlerin hizmetine sunuldu. 2021 yılı bütçesiyle de amatör spor ve sporcuların desteklenmesine devam ettik. Bu kapsamda ata sporumuz Karakucak Güreş Turnuvalarının çok daha modern bir alanda yapılabilmesi için özellikle güreş sporuna aşırı ilgi gösteren Geriş, Gerişkatırcı, Yanaz ve civar köylerimizin müştereken kullanabilecekleri 3 bin metre karelik bir alanda Yanaz köyü sınırları içerisinde modern bir güreş alanını Bartın’a kazandıracağız. Projenin tamamlanmasıyla birlikte yine bu alanda Bartın’da bir ilki gerçekleştirmiş olacağız. Bu kapsamda İl Genel Meclisi kararıyla 2020 yılında çalışma yatırım programına alınarak inşaatına başladığımız güreş alanına Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç’un da takibi ile Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Toto Teşkilatından 1 milyon 200 bin TL’lik ödenek aktarımı ile projeye hız kazandırıldı ve bu sayede bölgeye modern bir spor tesisi kazandırıldı. İlimiz ve bölgemiz için böylesi önemli bir projenin ortaya çıkmasında katkısı olan İl Özel İdaremiz Genel Sekreteri ve teknik personellerine, yine projemize maddi ve manevi desteklerini esirgemeyen TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç ile Bakanlık yetkililerine çok teşekkür ediyoruz” dedi.

“Özel İdaremize hizmet noktasında sınıf atlattı”

31 milyon’a varan ödeneklerle yol ulaşım ile içme sularında hedeflere ulaşıldığını kaydeden Dursun, 2021 yılında yenileyerek kapasiteyi 3 katına çıkardıkları asfalt plenti ile çalışmaların hız kazandığını söyledi. İl Genel Meclisi Başkanı Dursun, sözlerine devam ederek şu açıklamalarda bulundu:

“2021 mali yılı çalışma ve yatırım programı bütçesi 65 milyon TL olarak belirlendi. Bu rakamın yüzde 45’lik kısmının yatırımlara ayrılmış olması Bartın İl Özel İdaremizi diğer birçok özel idarelerden farklı kılıyor. Bu konudaki söylemlerimizi eyleme dönüştürmek için her zaman kararlı adımlarla yola devam ettik. Son dönemde Özel İdare bünyesinde kurduğumuz beton santrali kilit parke tesisi ile asfalt plenti yenilenmesi Özel İdaremize hizmet noktasında sınıf atlatmıştır.

Kurulan bu modern tesislerimiz ile Özel İdaremizin sorumluluk alanındaki 2 bin 317 km’lik yol ağında çok daha hızlı ve standardı yüksek yolları yaparak kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın ulaşımdaki konforunun yükseltileceğiz. Özellikle kurduğumuz yeni tesisler ile köylerimizin ana grup yollarında yapımına başladığımız kuru beton sistemiyle 30 yıl bozulmayan konforlu yolları halkın hizmetine sunduk. Yine aynı tesiste üretilecek kilitli parke ile de köy meydanları başta olmak üzere tüm köylerin içerisinde modernleştirme çalışmalarını hızla tamamlamaya devam edeceğiz. Önemli tesislerin İdaremiz bünyesinde kurulmasına destek veren Başta Sayın Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç'a, il genel meclis üyelerimize ve idaremiz yöneticilerine yürekten teşekkür ediyor, bu tesisten üretilecek yolların kırsalda yaşayan tüm hemşerilerimize şimdiden hayırlı olmasını diliyorum.”

“Sürdürülebilirliği her zaman önemsedik”

 

2021 yılı içerisinde KÖYDES ve Özel İdare programlarıyla yapılacak olan yol çalışmalarını rakamsal olarak paylaşan Başkan Dursun, şunları ifade etti:

“İl genelinde 125 kilometreye varan standart yükseltme çalışmalarımızın 62 kilometresi sıcak asfalt, 14 kilometresi kuru beton, 3 kilometresi ıslak beton, 30 kilometresi kilitli parke, 10.5 km sathi kaplama, 7 kilometresi stabilize olarak yıl içerisinde yapılacak çalışmalarla tamamlanacak. Bunun yanında KÖYDES projesi kapsamında ilimize gönderilen 22 milyon TL ödeneğin tamamı yol ve ulaşım hizmetleri ile içme suları projelerine aktarıldı. Bu ödeneklerin 6 milyon TL’si içme sularına ayrılarak 68 proje olarak gerçekleştirilecek.

Geçen yıl yapılan derin sondajlardan istenilen verimi aldık. Yapılan derin sondajlar ile yıllarca çözüme kavuşturulamayan başta Arıönü-Kızılelma-Akbaba-Hacıosmanoğlu ve Çiftlik köyleri olmak üzere daha birçok köyde yetersiz olan su kaynaklarını zenginleştirdik. O nedenle bu sene de aynı yöntemle çalışmalar sürdürülecek. Ayrıca geçen yıl yapılan en büyük proje; merkez ilçede Arıönü, Akbaba, Kızılelma, Hacıosmanoğlu ve Çiftlik köylerini kapsayan gurup suyunun sondaj ve yeni tesisinin yapım işi oldu. Yıllarca su sıkıntısı yaşayan bu bölge için aldığımız radikal bir karar ile Arıönü köyünde geçmişte içme suyu için kurulan mevcut sondajların hemen yanına açtığımız 300 metre derinliğindeki sondajda saniyede 30 litre suya ulaşılmasıyla büyük bir sevinci bölge halkıyla birlikte yaşadık ve 5 köyü kapsayan içme suyu projesinin yapım işlerini de tamamlayarak bölge köylerini hasretle beklediği suya kavuşturmuş olmanın mutluluğunu hep birlikte yaşadık. İçme sularında bu ve buna benzer başarıyla sonuçlanan tüm projeler tarihe önemli bir not olarak kaydedildi, yapılan tesislerin köylerimize tekrar hayırlı olmasını diliyoruz.

Su kaynağına ulaşılamayan köylerde ise yine farklı arayışın devam ediyor. Yapılacak sondajlar ile de içme suyu sıkıntısı yaşayan köylerimizi bol ve kaliteli suya kavuşturmayı hedefliyoruz. Ayrıca yeni yatırımları yaparken sürdürülebilirliği her zaman önemsedik.

O nedenle diğer projeler de olduğu gibi bu projeleri de kendi öz kaynaklar ile hayata geçirdik. Özel İdaremizin yatırımlarını istikrarla sürdürmeye devam edeceğiz. Bartın İl Özel İdaresi ve İl Genel Meclisinin hayata geçirdiği yenilikler diğer Özel İdarelerce de yakından takip edildi. Son dönemde petrole dayalı mamul olan asfalt bitüm fiyatlarında yüzde 400’lere varan artışlar sıcak asfalt maliyetlerini fazlasıyla yükseltti, o nedenle her şeyiyle yerli ve milli kaynaklardan üretilen beton yollar sıcak asfalta oranla yüzde 50 oranında çok daha ekonomik maliyetlerle yapıldı. Bunun yanında kurulumunu tamamlayarak deneme üretimlerinin ardından Özel İdaremizin programında yer alan 62 kilometre sıcak asfaltı kısa sürede tamamladık, bundan sonraki yıllarda da saatte 160 ton kapasiteye sahip olan sıcak asfalt plentimiz ile görev ve sorumluluk alanımızdaki yollar çok daha konforlu hale getirilecek.”

Çocuk parkı ve bekleme durakları ile köylerdeki sosyal alanları artırdıklarını kaydeden Dursun, 2009 yılında başlatılan ‘Tüm çocuklar mutlu olsun' projesiyle 12 yıldır aralıksız yürütülen çalışmalarla toplam 296 adet kurulan çocuk parklarıyla birçok çocuğu mutlu ettiklerini söyledi. Hedeflerinin 262 köye ulaşarak tüm çocukların mutlu olmalarını istediklerini belirten Meclis Başkanı Dursun, aynı kapsamda 660 noktaya yolcu bekleme duraklarının kurulduğunu, bütçe imkânları doğrultusunda 2022 yılında da çalışmaların süreceğini, kırsalda yaşayan vatandaşların yaşamlarını kolaylaştırmaya devam edeceklerini açıkladı.

“Bu hizmeti çok daha etkin hale getireceğiz”

İnsansız deniz araçlarıyla cankurtaran hizmetini çok daha etkin hale getirdiklerini belirten Dursun, cankurtaran hizmetiyle ilgili de şu bilgileri paylaştı:


“İl Özel İdaresinin görev ve sorumluluk alanlarında yer alan Büyükkızılkum, Hatipler, Mugada, Güzelcehisar, Bozköy, Çakraz, Göçkün ve Kapısuyu plajlarında günümüz teknolojileri kullanılarak 4 adet jet ski, 2 adet zodiak botlarla 8 sahilimizde 22 kişilik eğitimli kadro ile can kurtarma hizmetini vermeye çalıştık. Özellikle Mugada, Güzelcehisar ve Çakraz sahillerinde yapılan yeni düzenlemeler ile yaz döneminde bölgeye yoğun tatilci akımının yaşandı, bunun yanında Büyükkızılkum, Hatipler plajları da büyük ilgi gördü. Bu plajlarda her geçen yıl artan yoğunluk sonucunda özellikle Karadeniz'in çeken akıntısının tehlikesini bilmeyen tatilcilerin yaşadıkları boğulma vakaları bu hizmetimiz öncesinde her yıl onlarca ölümlü vakalara ulaşırken 6 yıldır yürütülen çalışmalarla boğulma tehlikesi geçiren bin 880 vatandaşımıza müdahale edilerek canları kurtarıldı. 2016 yılında sadece 1 vakanın ölümle sonuçlanarak 2017 – 2021 yıllarında sıfır vakayla sezonu tamamladık. Bu başarıyı önemsiyoruz. 2022 yılında insansız deniz araçlarını da cankurtaran filomuza katarak verilen bu hizmeti çok daha etkin hale getireceğiz.”

“Geçmiş deneyimlerimizle profesyonelleşiyoruz”

İl Genel Meclisi Başkanı Dursun, son olarak da çevre hizmetleri ile ilgili de açıklamalarda bulunarak “İdaremizin görev ve sorumluluk alanında bulunan merkez ve ilçe köylerimizin evsel nitelikli katı atıklarının toplanması ve sağlıklı çevre bilincinin artırılması amacıyla köylerin çöp toplama hizmetlerini gerçekleştirdik. Bu konuda her geçen yıl çevre temizliğine daha da önem vererek her yıl araç ve konteyner sayılarını artırdık, bu kapsamda 2021 yılında 400 konteyneri köylerimizin hizmetine sunarak toplamda 3 bin 40’a ulaştı. Yine 2020 yılında Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç’un girişimleriyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığının organize ettiği İller Bankası tarafından da hibe kapsamında 540 bin 40 TL bedelli 1 adet çöp nakil aracı ilimize kazandırıldı. Bununla birlikte çöp toplama araç sayısı toplamda 7’ye ulaştı, 11 kişilik personelle bu hizmet verildi. 2022 yılında da bu alan bütçe imkânları ölçüsünde güçlendirilerek verilen hizmeti çok daha profesyonel hala getirme gayreti içerisinde olacağız” dedi.

Yapılan açıklamaların ardından Başkan, İl Özel İdaresi’nin 2022 Mali Yılı Performans Programı ile Çalışma ve Yatırım Programı konulu dosyalarının Meclisin oy birliği ile tüm ihtisas komisyonlarına havale edildiğini, 2022 Mali Yılı Bütçe Tasarısı konulu dosyanın da Plan ve Bütçe Komisyonuna havalesini gerçekleştirildiğini söyledi.

Ayrıca Başkan,  Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin Plan ve Bütçe Komisyonu Oluşturulması ve Çalışma Usulü Başlıklı 28. Maddesi  gereğince Plan ve Bütçe Komisyonunun Bütçe Tasarısı Raporunu 5 iş günü sonunda Meclis Başkanlığına sunulması gerektiğini ve bundan sonra da Performans Programı ile Çalışma ve Yatırım Programlarının genel görüşmelere açılarak görüşüleceğini belirtti.

Dursun, “Her yıl olduğu gibi bu yılda hep birlikte önümüze koyacağımız yeni hedeflere büyük bir heyecanla koşacak, Bartın’ımızı büyütmeye ve geliştirmeye hep birlikte devam edeceğiz. 20 gün sürecek Kasım ayı meclis çalışmalarına katkı sağlayacak olan Meclis üyelerimize ve idaremiz birim müdürlerine şimdiden teşekkür ediyor çalışmalarımızın Bartın’ımıza hayırlı olmasını diliyoruz" dedi.