8 PARTİDEN BARTIN'DA CUMURİYET BAYRAMI İTTİFAKI

8 siyasi partinin Bartın İl Başkanları, Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri için genel seçimler öncesinde deyim yerindeyse ittifak oluşturdu. Bu ittifaka 'Siyasi Partiler Komisyon Kurulu' adını veren il başkanları, resmi kutlamalar haricinde 28 Ekim Perşembe Günü Cumhuriyet Bayramını kutlama ve Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Anıtına çelenk sunarak akşamda Fener Alayı düzenleme kararı aldı. Etkinliğe Bartın'daki tüm sivil toplum örgütlerini ve halkı davet eden il başkanları bu konuda resmi bildirimde bulunduklarını ancak şuana kadar kendilerine olumlu ya da olumsuz bir cevap gelmediğini söyledi. Olumsuz cevap gelirse de Anayasan gelen haklar doğrultusunda etkinliği gerçekleştireceklerini vurgulayan İl Başkanları, Cumhuriyet Bayramı için ortaya koydukları bu iradeyi, bundan sonra Bartın'ın sorunları için de ortaya koyacaklarını açıkladı.

8 PARTİDEN BARTIN'DA CUMURİYET BAYRAMI İTTİFAKI

8 siyasi partinin Bartın İl Başkanları, Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri için genel seçimler öncesinde deyim yerindeyse ittifak oluşturdu. Bu ittifaka “Siyasi Partiler Komisyon Kurulu” adını veren il başkanları, resmi kutlamalar haricinde 28 Ekim Perşembe Günü Cumhuriyet Bayramını kutlama ve Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Anıtına çelenk sunarak akşamda Fener Alayı düzenleme kararı aldı. İl Başkanları, aldıkları bu kararı basın açıklamasıyla da kamuoyuyla paylaştı. Açıklamaya, CHP İl Başkanı Selim Karakaş, Gelecek Partisi İl Başkanı Yasemin Dora Kurtkaya, Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Ziver Gebiç, Demokrat Parti İl Başkanı Hamit Güngör, Deva Partisi İl Başkanı Ali Yıldırım, İYİ Parti İl Başkan Vekili Ali Menteş ve Sol Parti İl Başkanı Adnan Soylu katıldı. Aynı karar da yer alan Saadet Partisi İl Başkan Vekili Mücahit Mekeç ise özel sebeplerden dolayı açıklamaya katılamadı. Başkan Karakaş, basın açıklamasına katılmasa da Başkan Mekeç’in karar da imzasının olduğunu ifade etti.

Karakaş: “Cumhuriyet Bayramı Kutlama Komisyonu oluşturduk”

Cumhuriyet Bayramını 28 Ekim’den başlamak üzere kutlama amacıyla 8 İl Başkanı olarak Cumhuriyet Bayramı Kutlama Komisyonu oluşturduklarını açıklayan Selim Karakaş şöyle konuştu:

“Cumhuriyetimizin kuruluşunun 98. Yılını kutlayacağımız bu hafta içerisinde düzenleyeceğimiz etkinliklerle ilgili bilgi vereceğiz. Cumhuriyetimizin 98. Yılını kutlayacağımız 29 Ekim haftasına girmiş bulunmaktayız. Geçmişte olduğu gibi ulusal milli bayramlarımızın halkın katılını ve büyük bir coşkuyla kutlanabilmesi amacıyla 8 il başkanı bir araya geldik. 2012 yılında Ulusal ve Resmi Bayramlar Kutlama Yönetmeliğinde mevcut iktidarın yaptığı düzenlemeler ve son dönemde pandemi bahane edilerek milli bayramların layıkıyla kutlanmadığı, halkın kutlama törenlerine katılamadığı gerekçesi ve halkımızdan gelen istek doğrultusunda böyle bir birlikteliği oluşturarak ortak değerimiz ve yönetim şeklimiz olan Cumhuriyeti ve Cumhuriyet Bayramımızı hazırladığımız ortak program çerçevesinde 28 Ekim 2021 Perşembe gününden başlamak üzere kutlamak amacı ile 8 İl Başkanı olarak Cumhuriyet Bayramı Kutlama Komisyonu oluşturduk.

“Perşembe günü Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Anıtına çelengimizi sunacağız”

 Bu program çerçevesinde, 28 Ekim Perşembe günü saat 16.00’da Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Anıtına çelengimizi sunacağız. Aynı gün akşam ise saat 20.00 Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü önünde toplanarak Cumhuriyet Meydanında sonlandırılacak olan Cumhuriyete bağlılık yürüyüşü fener alayı etkinliği düzenleyeceğiz. Tüm Bartınlı hemşehrilerimizi birlik ve beraberlik içinde şanlı Türk Bayrağı altında düzenleyeceğimiz Cumhuriyet şölenine davet ediyoruz.

“29 Ekim’de de bütün Bartın’da düzenlenecek etkinliklere de davet edilirsek katılacağız”

Cumhuriyet hepimizin ortak değeri. Biliyorsunuz Atatürk, Cumhuriyeti ilan etiği gün Anayasaya maddelerini de ekliyorlar ve “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” diyorlar. Egemenliğin kayıtsız şartsız olduğu yerde bu iradeyi de Meclise yansıtacak olan da bütün siyasi partilerdir. Mevcut siyasal iktidar tarafından toplumun gün geçtikçe daha fazla kutuplaştırıldığı bir ortamda bu birlik ve beraberlik havasını yaratmak, özellikle de 98 yılını doldurmuş olan Cumhuriyetimizin çatısı altında Cumhuriyet Bayramını kutlamak üzere tüm Bartınlı hemşerilerimizi bu etkinliklere davet ediyoruz. Tabi 29 Ekim’de de bütün Bartın’da düzenlenecek etkinliklere de davet edilirsek katılacağız.”

Karakaş: “Bir şeylerden bazen geç haberimiz oluyor”

Selim Karakaş açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı ve bir gazetecinin Karakaş’ın “davet edilirsek katılacağız” cümlesini aktararak “Siz davet edilmiyor musunuz?” sorusuna Karakaş “Bir şeylerden bazen geç haberimiz oluyor. Bu yüzden bunu vurguladım ve aslında kinaye yaptım” dedi.

Kurtkaya: “Muhtarlar Günü programına davet edilmedik”

Gelecek Partisi İl Başkanı Yasemin Dora Kurtkaya da aynı soruya “Geçen hafta Muhtarlar Günü vardı. Muhtarlar Günü vesilesiyle Cumhuriyet Meydanında bir program oluyor ve o programa siyasi partilerimizin il başkanlarına bir davet gelmedi. Bilseydik tabi ki değerli muhtarlarımızın yanında olur ve bizler de dahil olurduk” cevabını verdi.

“İkaz edince 30 Ağustos Zafer Bayramına davet edildik”

Deva Partisi İl Başkanı Ali Yıldırım’ın etkinliği Muhtarlar Derneğinin düzenlediğini ve resmi bir kurum tarafından düzenlenmediğini belirtmesi üzerine de Kurtkaya “Gelecek Partisi olarak kendi adıma söyleyecek olursam ilk davet edildiğim resmi bayram 30 Ağustos Zafer Bayramı. Ondan önceki bayramlarda protokollerde bize yer verilmedi. Bunu da ikaz ettik. Biz uyardıktan sonra 30 Ağustos Zafer Bayramında bize yer verildi” şeklinde konuştu.

Yıldırım: “Grubu olmayan siyasi partiler protokol listesinde yoktu”

 

Gazetecilerin bu durumun gerekçesi olup olmadığını sorması üzerine de Başkan Ali Yıldırım “Valilik ziyaretimde bu konu gündeme geldi. Grubu olmayan siyasi partiler protokol listesinde yoktu. Bunu düzeltilmesini talep etti. Ondan sonra da düzelttiler” dedi.

Karakaş: “Mecliste grubu olmayan bir partinin milli bayramı kutlama hakkı yok mu?”

Selim Karakaş da şöyle konuştu:

“Türkiye Cumhuriyetinin temelleri aslında bazen yüksek performansla kutlanan Çanakkale Zaferinden başlıyor. Arkasından Allah bize ender bulunan, bütün dünya devletlerinin takdir ettiği, birçok dünya ülkesinde hayranlıkla izlenen Mustafa Kemal Atatürk gibi bir lider nasip ediyor. O,  1.Dünya Savaşında yıkılmış halkı birden ayağa kaldırıp,yokluklar içinde kazanılan bir Kurtuluş Savaşı sonrası aslında istediği yönetim biçimini getirebilecek bir durumda olmasına rağmen “Türk halkının iradesine uyan tek rejim Cumhuriyettir” diyor. Halkın iradesinin Türkiye Cumhuriyetinde bu şekilde tecelli ediyorsa, halkın da iradesinin Mecliste her şekilde temsiliyetinin sağlanması gerekiyor. Ama siz barajlar koyup setler çekip halkın iradesinin Meclise yansıması ortadan kaldırırsanız o zaman resmi kutlamalar da bizim bazı siyasi partilerin il başkanlarına, ya da Mecliste grubu olmayan siyasi partilerin il başkanlarına “Sizin Mecliste grubunuz yok. Onun için biz sizi protokole çağırmıyoruz” dersiniz. Mecliste grubu olmayan bir partinin milli bayramı kutlama hakkı yok mu? Hepimizin var. Bu yüzden birlik ve beraberlik ortamını oluşturmamız gerekiyor.

“Bayramda Belediyenin görevi sadece direklere bayrak asmak mı?”

Bu bayramlar yönetmeliğinin 2. Maddesi “Bir kutlama komisyonu oluşturulur” diyor. Bu kutlama komitesinde yer alanlar; ilgili vali yardımcısı, Belediye Başkanı, Garnizon Komutanı, Emniyet Müdürü… Bu şekilde gidiyor ve ondan sonra diyor ki “İdarenin uygun göreceği sivil toplum örgütü temsilcileri.” Siyasi partiler de sivil toplum örgütü tanımı içerisinde yer alırken burada hangi siyasi parti var, hangi sivil toplum örgütü var, bu bayram nasıl kutlanacak? Gibi sorularında çözüme kavuşturulması gerekiyor. Bayramda Belediyenin görevi sadece direklere bayrak asmak mı? Başka bir görevi yok mu? Herkes görevini doğru yapsın.”

Soylu: “Bu Bartın’da bir ilk olacak”

Sol Parti İl Başkanı Adnan Soylu ise “Türkiye Cumhuriyeti Devletinin milli bayramlarının en büyüğünü 29 Ekim’de kutlayacağız. Uzun zamandan beri mevcut iktidar tarafından milli bayramlarımız çeşitli vesilelerle itibarsızlaştırma, etkisizleştirme ya da halkın ilgi ve alakasından uzaklaştırma çalışmaları vardı. Devletin en üst kademesinde görevli olan kişiler dahi, 29 Ekim bayramlarında yıllarca rapor alıp, hasta olup çeşitli vesilelerle bu en büyük bayramımızı kutlamaktan itina ile kaçtılar, kaçındılar. Milli bayramlarımızın Türk toplumunda sanki “Olsa da olur, olmasa da olur” intibası yaratılmak istendi. Sol Parti Bartın İl Örgütü olarak Bartın’da böyle bir öneriyle karşılaştığımızda tam da bu kaygılardan yola çıkarak yeniden milli bayramlarımızı halkın yeniden ilgisine sunmak birlikte kutlayabilmenin kıvancıyla “Varız” dedik. Bu bir ilk olacak. Bundan sonra milli bayramlarımız önce Bartın’da sonra ülke genelinde yeniden coşkuyla sevinçle ve kıvançla kutlanır” dedi.

Karakaş ve Kurtkaya : “Aynı iradeyi Bartın’ın sorunları için de ortaya koyacağız”

Bir gazetecinin “Aynı iradeyi Bartın’ın sorunları için ortaya koyabilecek misiniz?” diye sorması üzerine Karakaş, “Tabi ki koyarız” dedi. Kurtkaya da “Zaten siyasetin iyice kutuplaştığı bu günlerde, hukukun, adaletin, demokrasinin tartışılır hale geldiği bir günde biz siyasi partiler olarak “Herkes için adalet, demokrasi ve özgürlük” diye yola çıktık. Ziyaretlerle başlayan daha sonra Cumhuriyet Bayramına yönelik etkinlikle devam eden ve sonrasında da bunun adına Siyasi Partiler Komisyon Kurulu diye bir isim koyduk. Bundan sonra da Bartın’ın her eksikliğini her noksanlığını ele alarak gündeme hep beraber taşıyacağız” şeklinde konuştu.

Karakaş: “Bartın’ın sorunlarının hepimiz bilincindeyiz”

Selim Karakaş da “Bartın’ın sorunları çok fazla ama önümüzdeki bir Cumhuriyet Bayramı var. Aslında her ne kadar bu eksiliği hissedip 8 siyasi parti il başkanı olarak bu eksikliği bir şekilde giderelim ve halkımızı bayram kutlamalarının içine dahil etmek istedik. Tabi ki Bartın’ın sorunlarının hepimiz bilincindeyiz. Eksikliklerimiz mutlaka var. Ama zaman içinde bunların giderileceğimize inanıyorum. Bu bayram özelinde buradaki çelenk sunumuna tüm sivil toplum örgütlerini ve Bartın halkını davet ediyoruz. Aynı zamanda akşam Fener Alayı düzenleyeceğiz. Her ne kadar siyasi partiler olarak biz bunu yapıyoruz gibi görünsek de tüm sivil toplum örgütleri ve halkımızın ellerinde Türk bayraklarıyla Cumhuriyetimizi coşkuyla kutlaması talebiyle buradayız” dedi.

Karakaş: “Bildirimde bulunduk, bize olumlu ya da olumsuz cevap gelmedi”

8 partinin düzenleyeceği bu etkinlikle ilgili “Yasal prosedürün ne durumunda?” olduğunun sorulması üzerine de Karakaş , “Anayasadan gelen haklarımız var. Atatürk Anıtına çelenk sunmak isteyen herkes 48 saat önce dilekçe yazdığında çelenk sunar. Buna izin alınmaz. Sadece bildirim var. Fener Alayının da izni olmaz. Ama biz bildirimde bulunduk. Bu zamana kadar bize olumlu ya da olumsuz cevap gelmedi. Olumsuz cevap gelirse de biz gene bu kararlıkla orada olacağız ve Türk bayraklarıyla yürüyeceğiz.” İfadelerinde bulundu.