6,8'lik deprem tatbikatı nefesleri kesti!
Bartın'ın Kozcağız beldesinde gerçekleştirilen tatbikat nefesleri kesti. Senaryo gereği Kozcağız çayına düşen araçta sıkışan şoför Sahil Güvenlik Ekiplerince kurtarılırken çay yatağında kayıp vatandaşın bulunması için çalışma yapıldı. Bir başka bölgede ise deprem sonrası çıkan yangına itfaiye ekiplerince müdahale edilirken yangın sırasında yaralanan vatandaş güvenli bölgeye alındı. Yanan yapının çöken kısmında mahsur kalan vatandaşlara da itfaiye ekiplerince ulaşıldı. Depremden yıkılan bir binada ise AFAD ekiplerince KRBN kontrolünün ardından arama kurtarma çalışmalarına başlandı. Arama kurtarma köpeklerinin de kullandığı çalışmalar gerçeği aratmadı.
Nilay Meryem ÇÖMLEK
Bartın’da Valilik ile İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü koordinasyonunda “Yerel Düzey Saha Tatbikatı gerçekleştirildi.
Afet Arama Kurtarma, Afet Güvenlik ve Trafik, Afet Sağlık, Afet Yangın, Afet Enerji, Afet Tahliye ve Yerleştirme, Afet Beslenme, Afet Haberleşme, Afet Psikososyal Destek, Afet Hasar Tespit ve Enkaz Kaldırma, Kimliklendirme ve Defin, Zarar Tespit, Tarım Orman Gıda Su ve Hayvancılık, Haberleşme, Enerji, Yangın ve İletişim Çalışma Grupları tarafından 216 personel ve 48 araçla yapılan tatbikatta İlimizde merkez üssü Amasra ilçesi olan 6,8 büyüklüğünde deprem meydana geldiği duyurularak Kozcağız beldesi Şarköy köyü Boğaz mevkiinde 2 evin yıkıldığı, birinde yangın çıktığı, enkaz altında kalan kişilerin bulunduğu, ırmakta suya kapılan araçta mahsur kalanların olduğu ihbarlarının alınmasının ardından Arama Kurtarma Ekipleri harekete geçirildi.
Senaryo gereği Acil Durum Müdahale Ekipleri tarafından arama ve kurtarma, yangın söndürme, hasar tespiti ve psikososyal destek faaliyetleri gerçekleştirilerek mahsur kalan kişiler başarıyla kurtarıldı.
“Afetlere yönelik ciddi çalışmalar gerçekleştiriyor”
Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından Kozcağız beldesi Şarköy köyü Boğaz mevkiinde gerçekleştirilen saha tatbikatında ekiplerin çalışmalarını yerinde inceledi. Vali Arslan, “Doğal afetlerin hayatın unutulmaması gereken bir gerçeği olduğunu bilmemiz ve afet konusunda bilinçli ve tedbirli olmamız gerekiyor. Son yıllarda ülke olarak birçok afet yaşadık maalesef. Bu afetlerden de birtakım tecrübeler edindik. AFAD Başkanlığımız da son yıllarda afetlere yönelik ciddi çalışmalar gerçekleştiriyor. Önceliği de risk azaltma çalışmalarına veriyor. İlk yapılması gereken riskleri tespit ederek azaltma yönünde tedbirler almak. Tabii ki hem afet sırasında hem afet sonrasında yapmamız gerekenleri de bilmek zorundayız. Bunu da bugün tatbikat yaparak sahada bizzat tecrübe ettik. Hep birlikte ülke olarak yaşadığımız afetlerden de ders çıkararak her türlü tedbiri almamız ve afet gerçeğini unutmamamız gerekiyor.” dedi.