50 bin tl faizsiz kredi için son gün

Başvurular bugün bitiyor

50 bin tl faizsiz kredi için son gün

Nurdan Eroğlu

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) bankalarla protokolünü yaptığı 50 bin TL faizsiz kredi için başvuru günü 20 Şubat Pazartesi sona eriyor.  KOSGEB Bartın İl Müdürlüğü ilk 12 ay ödemesiz, sonraki 24 ayda üçer aylık eşit taksitler halinde toplam 8 taksitte geri ödemesi yapılacak faizsiz 50 bin TL kredi fırsatı için KOBİ’lerin sifirfaiz2017.kosgeb.gov.tr adresinden başvuru yapmaları gerektiğini söyledi.

KOSGEB’den KOBİ’lere 50 bin TL’ye kadar sıfır faizli kredi fırsatı için başvurular 10 Şubat 2017 tarihinde internet üzerinden alınmaya başlandı. 20 Şubat Pazartesi günü sona erecek olan sıfır faizli kredi fırsatında program kapsamında işletme başına sağlanacak kredi üst limiti 50 bin TL ile sınırlı. Kredi vadesinin ilk 12 ayı ödemesiz, kalanı üçer aylık eşit taksitler halinde ödemeli toplam 36 ay şeklinde olacak. Kredi sıfır faizli olarak uygulanacak. Teminat ve kefalet sıkıntısı çeken işletmelerin bu sorunlarının giderilmesini teminen Kredi Garanti Fonu A.Ş. ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği düzenlenecek protokole taraf olacaklar. Ayrıca program kapsamında protokol yapılan bankalar teminat ve kefalet konusunda daha olumlu değerlendirme yapmaya yönlendirildi.

DESTEKTEN KİMLER FAYDALANABİLECEK?

2016 yılında, KOSGEB sıfır faizli işletme kredisi faiz desteğine başvuruda bulunmuş ve söz konusu krediyi kullanarak KOSGEB tarafından destek ödemesi gerçekleştirilen işletmeler hariç olmak üzere, başvurusu bulunan ve gerekli şartları taşıyan tüm işletmelerin, bu programdan faydalandırılması planlandığından bu işletmelerin tekrar başvuru yapmasına gerek yok. Önceki başvuruları geçerli sayılacak. Başvuru yapmayan özellikle mikro işletmelerin yeni başvuru yapmalarına imkan sağlanıyor. KOSGEB veri tabanına kayıtlı, 2015 yılı KOBİ beyannamesi onaylı ve KOSGEB desteklerinden yasaklı olmayan mikro işletmeler (Yıllık net satış hasılatı 1 Milyon TL’nin altında olan ve 10 kişiden az çalışan sayısı olan işletmeler) destekten öncelikle yararlandırılacak.

BAŞVURULAR NASIL DEĞERLENDİRİLECEK

Tüm başvuru yapan işletmeler güvenlik soruşturmasından geçirilecek. İşletmeler; çalışan sayısı ve net satış hasılatı az olandan başlayarak sıralanacak. 14/12/2015 tarih ve 2015/8297 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile esnaf ve sanatkarlara kullandırılan 30 bin TL faizsiz krediden yararlanan esnaf ve sanatkarlar, 2017 yılı KOSGEB sıfır faizli işletme kredisi desteği programından yararlanamayacaklar.

BAŞVURULAR İNTERNET ÜZERİNDEN

İşletmeler 10-20 Şubat 2017 tarih aralığında sifirfaiz2017.kosgeb.gov.tr internet adresinden başvuruda bulunabilecekler. Kredi faiz desteğine başvuru öncesinde, KOSGEB veri tabanına kayıtlı olma şartı aranmayacak. KOSGEB veri tabanına kayıtlı olmayan işletmelerin kredi faiz desteğine hak kazanmaları durumunda, kredi kullanımından önce KOSGEB veri tabanına kayıt olmaları ve onaylı KOBİ bilgi beyannamelerini oluşturmaları gerekecek. Başvuru sonrasında 27 Şubat 2017 tarihinden itibaren kredi faiz desteğine hak kazanan işletmelere sms ve bilgilendirme e-postası gönderilecek. Bu aşamadan sonra işletmeler bankalara başvurarak kredi işlemlerini başlatabilecekler.

İŞTE PROTOKOL YAPILAN BANKALAR!

Protokol yapılan bankalar arasında Akbank, Denizbank, QNB Finansbank, Garanti Bankası, Halkbankası, İşbankası, Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası ile Ziraat Bankası bulunuyor.

ARALIK AYINDA 32 İŞLETME HAK KAZANDI

2016 yılının Aralık ayında Bartın’da 957 işletme destekten faydalanmak için başvuru yapmış ancak bu işletmelerden sadece 32’sin işletme kredi faiz desteğine başvurmaya hak kazanmıştı. 2016 yılının Aralık ayında başvuru yapan işletmelerin yeninden başvuru yapmalarına gerek yok ancak 50 bin TL sıfır faizli kredi programından yararlanmak isteyen diğer işletmelerin başvuruları için son tarih 20 Şubat Pazartesi.

KOTA YÜKSELECEK

Geçtiğimiz günlerde 50 bin TL sıfır faizli kredi programına ilişkin açıklamalar yapan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Bartın İl Müdürü Abdurrahman Usta, programa 2016 yılının Aralık ayında başvuru yapan işletmelerin tekrar başvuru yapmalarına gerek olmadığını belirtirken Bartın’da programa başvuru yapan 957 işletmeden 32’sinin programdan yararlandığını bu defa ise kotanın çok daha yüksek olacağını belirtmişti.

MİKRO  İŞLETMELERE ÖNCELİK

KOSGEB’e kaydı olmayan işletmelerin kredi faizi desteğinden faydalanmaya hak kazanması durumunda KOSGEB’e kayıt işlemlerini daha sonra bankaya başvurmadan önce yapılacağını da belirten İl Müdürü Usta, “Yoğunluğu azaltmak için kredi faizi desteği kullanmaya hak kazanan işletmeler belli olduktan sonra sadece o işletmelerin veri tabanına kayıt ve KOBİ beyanname evraklarını isteyeceğiz. Aralık ayında başvuru yapanlarla beraber yeni başvurularında değerlendirilmesinin ardından bir sıralama yapılacak. Bu sıralamada da yine mikro işletmelere öncelik verilecek. Mikro işletmeden kastımız 10 çalışanın altında personel istihdam eden ve bir milyonun altında net satış ve ya mali bilançosu olan işletmeler. Muhtemelen mikro işletmelerde puanlama azdan çoğa doğru gidecek yani çalışan sayısı az olanlar öncelikli olacak. Arzu ve temennimiz başvuran ve şartları sağlayan tüm işletmelerin bu destekten faydalanması.” İfadelerini kullanmıştı.

FAİZİ KOSGEB KARŞILIYOR

Kamuoyunda uygulamanın KOSGEB kredisi gibi algılandığını ve krediyi KOSGEB’in verdiği şeklinde bir düşünce oluştuğunu ancak bunun doğru olmadığını da kaydeden Usta, “Kredi faiz desteği KOSGEB desteği olarak biliniyor ancak esasında bu krediyi veren bankalar. Biz KOSGEB olarak kredinin faizini karşılıyoruz. Tabi her bankanın kendine göre kredi verme koşulları var. Doğal olarak bizim kredi faiz desteği başvurusunu kabul ettiğimiz, uygun bulduğumuz bir işletme bankadan kredi alabilecek durumda değilse ve banka böyle bir krediyi vermiyorsa bu durumda yapabileceğimiz bir şey yok. Krediyi KOSGEB değil KOSGEB’in protokolü kapsamında bankalar veriyor. Biz burada kredinin faizi noktasında devreye gireceğiz ve kredinin faizini karşılayacağız. Faizin tamamı KOSGEB tarafından karşılanacak.” Şeklinde konuşmuştu.