39 YARIŞMACI TAM 68 YÖRESEL LEZZET
Lezzetler yarıştı
Nurdan Eroğlu
Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Bartın Belediyesi ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın işbirliğiyle dördüncü kez Geleneksel Bartın Yöresel Yemek Yarışması düzenlendi. Gazhane Kültür Parkı’nda gerçekleştirilen yarışmaya 39 yarışmacı tam 68 yöresel lezzet ile katıldı.
Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Bartın Belediyesi ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın işbirliğiyle dördüncü kez Geleneksel Bartın Yöresel Yemek Yarışması düzenlendi. Gazhane Kültür Parkı’nda gerçekleştirilen yarışmaya 39 yarışmacı tam 68 yöresel lezzet ile katıldı. Yarışmada 9 alanda uzman olan jüri üyesi tarafından yöresel lezzetler tek tek tadılarak not verildi. Yarışmaya Bartın Valisi Nusret Dirim ve eşi Burcu Dirim, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, İl Emniyet Müdürü Ogün Vural, İl Kültür ve Turizm Müdürü Fuat Dursun, Bartın TSO Başkanı Halil Balık, BAKKA Genel Sekreter Vekili Recep Serkan Alkan, İl Müdürleri ve yarışmacılar katıldı. “Ana Yemekler (et ve sebze)”, “Hamur İşleri” , “Tatlılar” kategorilerinde yapılan yarışmaya her bir daldan birinci seçilen yarışmacı 750 TL, ikinci seçilen yarışmacı 500 TL, üçüncü seçilen yarışmacı 250 TL ödülün sahibi oldu.
DURSUN: “MUTFAK KÜLTÜRÜNDE, TOPLUM YAŞAM BİÇİMİ ÖNEMLİ BİR YERE SAHİPTİR”
Yarışmanın detaylarını anlatan Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürü Fuat Dursun “Toplumu meydana getiren insanların bilgi, inanç, ahlak, hukuk, örf ve adetler bütünü olarak tanımlanan kültür, toplumlara özgü olup uzun bir zaman sürecinin birikimi olarak ihtiyaçlar doğrultusunda ortaya çıkmaktadır. Bu birikim sonucunda toplumdan topluma, yöreden yöreye değişikliğin görüldüğü kültür kavramı içerisinde mutfak kültürü de önemli yer almaktadır. Toplumun ve yörenin yaşam biçimini yansıtan kültür, değerler bütünü olup mutfak kültürü de bu değerler bütünün bir parçası konumundadır. Mutfak kültüründe, toplum yaşam biçimi önemli bir yere sahiptir” dedi.
“BARTIN MUTFAĞINDA SEBZE YEMEKLERİ ÖN PLANDA”
Yaşam biçimini şekillendiren unsurların mutfak kültürüne yön verdiğini kaydeden Dursun şöyle devam etti:
“Yaşam biçimini şekillendiren unsurlar mutfak kültürüne yön vermektedir. Yaşam biçiminin şekillenmesine sebep olsan bölgenin ve yörenin sahip olduğu iklim özellikleri, coğrafi konumu mutlak kültürünün hatlarını oluşturmaktadır. Coğrafi konum olarak Batı Karadeniz Bölgesinde yer alan Bartın ilimizde kültürel değerlerin çeşitliliği yemek kültüründe de kendini göstermektedir. Karadeniz ikliminin hakim olduğu Bartın'da, yeşilliğin ve değişik türlerdeki bitkilerin yetişmesine imkan sağladığından Bartın mutfağında sebze yemekleri ön planda yer almıştır.
“AMASRA SALATASI BARTIN MUTFAĞINDA ÖNEMİNİ KORUMAKTA”
Denize kıyısında olması özelliği de Bartın sofralarında kendini belli etmiştir. Balık çeşitlerinin ve tüketiminin fazlalığı dikkat çekmektedir. Özellikle balık sofralarının vazgeçilmezi konumuna gelen 20 - 22 çeşit bitkinin harmanlamasıyla yapılan "Amasra Salatası" Bartın mutfağında önemini korumakta, yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunulan yerel bir lezzet olarak varlığını korumaktadır. Kentsel imge olarak da Amasra ile bütünleşmiştir. Su Böreği, Beyaz Baklava, Gelin Teli, Delioğlan Sarığı… Yapılan araştırmalar sonucunda Bartın'da su böreğinin, beyaz baklavanın, gelin telinin, delioğlan sarığı tatlısının önemli bir yeri vardır. Daha çok özel günlerde (düğün, bayram...) bu tatlının ikram edilmesi bu yemeklerin önemine vurgu yapmaktadır.
“KURU YUFKA BÖREKLERDE DEĞERLENDİRİLMEKTE”
Kışlık hazırlıklar olarak iklime bağlı olarak sebzeleri kurutma tarzında bir hazırlık söz konusu değildir. Yazdan hazırlanan kuru yufka böreklerde değerlendirilmektedir. Zamana bağlı olarak kültürel değerlerde yaşanan değişim mutfak kültüründe de kendini göstermektedir. Bazıları günümüze kadar varlığını koruyarak sofralarda yerini almış, bazıları ise unutulmuştur. Zamanla çeşitliliğin azaldığı derleme yapılan kaynak kişiler tarafından ifade edilmiştir. Toplum yaşamındaki değişiklik genel olarak kültürü etkilediği gibi bu değişiklik mutfak kültüründe de kendini göstermektedir. Değişen yaşam koşullan, teknolojideki gelişim... gibi sebeplerden mutfak kültüründe değişim kaçınılmaz olmuştur.
“HERKESİN KATILACAĞI BİR YARIŞ OLDU”
Bu sebepten ilimizde yok olmaya yüz tutmuş yemek kültürünü tanımak, tanıtmak gelecek nesillere aktarmak amacıyla Müdürlüğümüzün koordinasyonuyla Bartın Belediyemiz ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın destekleriyle bu yarışmada sergilenen yemekler kayıt altına alınacak, İlimizin tanıtımına katkı sağlayacaktır. Yarışmaya katılanların tamamına katılım belgesi ve ödüller verilecek olup, ödüller Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından karşılanacaktır. Yarışma Bartın yöresine ait ana yemekler (et ve sebze) hamur işleri ve tatlılardan oluşmaktadır. Bartın il ve merkezinde yaşayan 18 yaşını doldurmuş profesyonel aşçı olmayan herkesin katılacağı bir yarış oldu. Bu yarışmada katkılarını esirgemeyen başta sayın Valimize, Belediye Başkanımıza, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansına, sponsor firmalarımıza, teşekkür eder saygılarımı sunarım.”
ALKAN: “TURİSTLERİN GÜZERGAH SEÇİMİNDE ÖNEMLİ BİR UNSUR”
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Genel Sekreter Vekili Recep Serkan Alkan yerel yiyecek ve içeceklerin turistlerin güzergah seçim sürecinde önemli bir unsur olduğunu kaydederek, “Yerel yiyecek ve içeceklerin turistlerin güzergah seçim sürecinde önemli bir unsur olduğu bilinmektedir. 2014 yılında ülkemize yaklaşık 41.5 milyon turist gelmiştir. Toplam 41.5 milyon turistin yaptığı harcama da 34.5 milyar dolardır. Turistlerin bu harcamalarının 6.5 milyarı ise yeme içme sektörüne aktarılmaktadır. Bu da yüzde 19’luk bir orana tekabül etmektedir. Bu oranlar yemek sektörünün turizm arzı için önemini göstermektedir. Bartın’da unutulmaya yüz tutmuş ve yalnızca evlerde servis edilen muhteşem lezzetlerin tespiti başta Türkiye olmak üzere dünya milletlerinin istifadesine sunulması amacıyla Kültür Turizm İl Müdürlüğümüzün koordinasyonunda Bartın Belediyemiz ve ajansımızın desteğiyle gerçekleştirilen bu organizasyonun ilimizin tanıtımına hizmet etmesini temenni ediyorum. Bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ederim.”
AKIN: “YEMEKLERİMİZİ SUNMAMIZ GEREKİYOR”
Yarışmanın Bartın’ın tanıtımına vereceği destek için önemli olduğunu ifade eden Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın da “Yöresel Yemek Yarışmasını geleneksel hale getiren Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’ne teşekkür ediyorum. Gerçekten bu Bartın’ın kültürüne ve tanıtımına hizmet verecek olan bu yarışma bizim için büyük önem arz ediyor. Bartın olarak çok sayıda yemeğimiz var. Bu çeşitleri bizim ilimize gelen misafirlere göstermemiz gerekiyor. Bu çeşitlerin çoğunu evlerde yapıyoruz. Evlerde yapılan ve bilinmeyen bu yemekleri tanıtmamız şart. Gideceğimiz yerin önce tarihine sonra da yemeğine bakıp gidiyoruz. Bu anlamda bizim Bartın olarak yemeklerimizi sunmamız gerekiyor. İlk önce tarihi gösterebilmemiz lazım. Sonra da yemeğimizi tanıtmamız gerekiyor. Bu yapılan çalışmanın başarılara ulaşmasını diliyorum. Ellerinize sağlık diyorum” şeklinde konuştu.
DİRİM: “BARTIN’IN AYRI BİR YERİ VAR”
Batı Karadeniz mutfağının içerisinde Bartın’ın ayrı bir yeri olduğunu vurgulayan Bartın Valisi Nusret Dirim “Birbirinden güzel yemekleri gördük. Sonuçlar açıklandıktan sonra da bir kısmını tatma imkanı bulacağız. Bartın’ın çok önemli bir mutfağı olduğunu biliyoruz. Batı Karadeniz mutfağının içerisinde Bartın’ın ayrı bir yeri var. Burada yapılan yemekleri ancak evlerde bulabiliyoruz. Restoranlarda ve konaklarda bu yemekleri ilimize gelen misafirlere sunabilmek gerekiyor. Bu sektörü ticaret haline getirebilmek gerekiyor. Turizm pastasından daha büyük pay alabilmek için bu sektöre entegre olup, bu sektörden kazanç sağlamanın yollarını bulmamız gerekiyor. Sadece güzel ürünlerimizin olması yetmiyor. Bunların ekonomik ürün haline dönüşmesi şart. Bu yarışmanın böyle bir amaca hizmet ettiğini görüyoruz. Bu etkinliği çok anlamlı buluyorum. Emek veren ve katılan tüm yarışmacılara teşekkür ediyorum. Ellerinize sağlık. Dereceye girenleri tebrik ediyorum” ifadelerinde bulundu.
İŞTE DERECEYE GİREN YARIŞMACILAR!
Jürini değerlendirmesinin sonunda yarışmada Ana Yemek kategorisinde Yufkalı Kebap ile Yaren Demir birinci oldu. Hamur İşleri Kategorisinde ise Fesleğenli Gözleme ile Nursel Çağlayan birinci oldu. Son olarak Tatlı İşleri kategorisinde ise İncir Dondurması ile Zeynep Bayraktar Korkmaz birinci oldu. Dereceye giren yarışmacılara Bartın protokol üyeleri tarafından ödülleri ve hediyeleri takdim edilirken diğer yarışmacılara da çeşitli hediyeler takdim edildi.