Tahsin ÖTGÜÇ

SABRIN SONU SELAMETTİR 

Tahsin ÖTGÜÇ

SABRIN SONU SELAMETTİR 
     Dünya sahnesinde yaşayan insanoğlu, yaşadığı süreçte zaman, zaman, sıkıntılı anlar, meşakkatli durumlarla karşılaşabilir. Nitekim Hz Âdem peygamberden itibaren bizim peygamberimiz Hz Muhammet Mustafa (sav) efendimize kadar yeryüzünde yaşayan insan toplumlarına Allah tarafından gönderilen her peygamber pek çok zorluk, meşakkat, sıkıntı ve elem verici durumlarla karşılaşmışlardır. Bunları, peygamberler tarihinden öğrenebiliyoruz. 
…………………..
                Hiçbir peygamber çeşitli zorluklar karşısında pes etmemiştir. Allah'a tevekkül ederek ondan yardım isteğini sürdürmekle başarıya ulaşmak için sabır ve sebatla çalışmaya devam etmişlerdir. Bu hususta Cenabı 
Hak peygamberimize hitaben: ( Ey Muhammed) o halde "Azim sahibi peygamberler nasıl sabretti ise sen de öyle sabret. Onlar için acele etme. Onlar tehdit edildikleri azabı gördükleri gün, sanki dünyada gündüzün bir anından başka kalmadıklarını sanırlar. Bu bir duyurudur. Ancak yoldan çıkmış topluluklar helak edilir,"  buyurmuştur. Ahkaf,35.
………………………..
     Sabır: zorluk ve meşakkate göğüs germe, Allah'a tevekkül ederek ondan gelen sıkıntılara 
katlanma anlamında kullanılan ahlaki bir terimdir. Sabır başarının anahtarıdır. Sabırlı olmayan, sabır gösteremeyen hiçbir kimse başarıya ulaşamaz. Başladığı bir işi kendi lehine olacak şekilde bitiremez. Bu bakımdan hangi işle meşgul olursak olalım, hangi mesleği icra edersek edelim önce işimizi ve mesleğimizi sevmeliyiz. Sevdiğimiz işte ve meslekte başarılı olmak için karşımıza çıkabilecek zorluk ve engellere karşı mutlaka sabır ve sebat göstermeliyiz. Başarma ümidini yitirmeden Allah'ın yardımıyla zorluğu yeneceğimiz ümidi içinde çalışmaya devam etmeliyiz.    
………………………….
      Yaşadığımız toplum içinde başlangıçta fakir iken zengin olan, işci iken işveren olan, 
öğrenci iken öğretmen olan, mutsuz iken mutlu olan, kendi kendine yetemez halde iken etrafındakilere yardım eder hale gelen pek çok insan örneğini görebiliriz. İşte bütün bunların tabanında sabır ve sebatla çalışmaya devam etmek yatmaktadır.
……………………….
              Bu nedenledir ki, sabrın sonu selamettir. Esenlik, huzur ve mutluluğa kavuşmadır. 
Arzu edilen yaşam standardına erişmedir. Dünyada hiçbir insan yoktur ki, sabır ve sebatla çalışmaya devam edip sonunda başarıya ulaşamasın. Böyle bir örnek bulunamaz.
…………………………
    Bu bakımdan içinde bulunduğumuz halden daha iyi bir duruma gelmek için çalışmaya devam etmeliyiz. Öğrenci isek daha iyi derece ile sınıf geçmek için çalışmaya, okuldan mezun olacak durumda isek, bilgi ve kültürle donanmış olarak mezuniyet belgesi almaya gayretli olmalıyız Girdiğimiz imtihanlarda başarıya ulaşamamış olabiliriz. Bu, hayatın sonu demek değildir. Ümitsizliğe düşmeden sabırla çalışmaya, imtihana hazırlanmaya devam etmeliyiz. Önümüze çıkan her engeli ve zorluğu yenme adına uğraşı verirsek arzu ettiğimiz noktaya gelebiliriz. 
……………………….
             Bunun için kendimize güvenmeliyiz. Çalışırsam yaparım inancına sahip olmalıyız. Yaşadığımız toplumda çalışırsam yaparım inancına sahip olup gayret gösterenlerin başarıya ulaştıklarını her zaman görüyoruz. Zira Allah Kur 'anında, Ey iman edenler! Sabrederek ve namaz kılarak Allah'tan yardım dileyin. Gerçekten Allah, sabredenlerle beraberdir", buyurmaktadır. Bakara,153. İnsana Allah'ın yardımı geldiği zaman, o insan, selamete, esenliğe kavuşur. Maddi ve manevi yönden huzura erer. Ulaşılması zor gözüken noktada kendisini bulabilir. Zira Allah, bir kuluna yürümesini, murat etmişse onu hiçbir güç durduramaz.Bu inançla hayata sarılmalıyız..Sonuçta mutlaka Allah'ın istediği olacaktır. Allah kuranında, Allah sabredenlerle beraberdir buyurmaktadır. Cenab-ı Hakkın kuluyla beraber olması büyük bir nimettir. Buna vesile olan sabır ve sebat sahibi olabilmektir. Allah zorluk ve meşakkatlere karşı sabırla çalışmaya devam ettiğinde Yüce Mevla ecrini verecektir inşallah.Bunun pek çok örnekleri bulunmaktadır. Ümit var olmaya devam ettiğimizde sabrın sonu selamet olacaktır 
inşallah. 
                          Tahsin Ötgüç 
                İl Müftü Yardımcısı
                             
                                                                                                          
 

Yazarın Diğer Yazıları