Tahsin ÖTGÜÇ

RAMAZAN AYINI VEDA EDERKEN

Tahsin ÖTGÜÇ

RAMAZAN AYINI VEDA EDERKEN

 

            Yüce Mevla, dünyanın her tarafında yaşayan Müslüman kullarına on bir ayın efendisi olan Ramazan ayını manevi bir nimet olarak vermiştir. Müslümanlar, bu ayın gelişinden büyük sevinç duydular. Bu sevinçle mübarek ayı karşıladılar. Her mümin aynı heyecan ve coşkuyla mübarek aya girdi. Sayılı günlerden ibaret olan bu ayın her anını en iyi şekilde değerlendirdiler. Merhaba Ya şehri Ramazan diye karşıladığımız Mübarek ayı, bu günlerde elveda Ya şehri Ramazan diyerek ondan ayrı kalmanın hüznünü yaşıyoruz. Bununla beraber Ayın hakkını veren bizler, inanıyoruz ki o bizden memnun, biz de ondan memnunuz inşallah. Bu memnuniyetin daim olması açısından aydan elde ettiğimiz kazanımları korumak ve onlarla yaşamak lazım gelir. Böyle olduğu zaman hayatımızda huzur, mutluluk, bolluk ve bereket olur inşallah.        

…………………..

              Tutulan oruçlarla, okunun Kur’anlarla, kılınan teravih namazlarıyla, yapılan hayırlarla ve hasenatlarla, verilen iftarlarla Ramazan ayı, Müslümanlar arasında saygı ve sevgi, birlik ve bütünlük meydana getirdi. Dargınlar, küskünler, barıştılar kırgınlık ve güvensizlikler ortadan kalktı. Gönüller tamir edildi. Akrabalar, anne babalar, yoksullar, yetimler sevindirildiler. Muhtaç olanlara uzatılan yardım elleriyle manevi köprüler kuruldu. Yardım alanla veren arasında kardeşlik meydana geldi. Hülasa Müslüman toplumlarında huzur, güven ve mutluluk oluştu. Bu tablo, toplum ve millet için çok önemlidir. 

………………….

             İşte böyle bir tabloyu yakalamış iken Ramazan ayından sonra tedbir ve temkini elimizden bırakmamalıyız. Ramazan ayında kazandıklarımızı heba etmeme adına kulluk şuuru içinde hareket etmeliyiz. Yüce Allah bakınız ne buyuruyor. “Ölüm sana gelinceye kadar Rabbine kulluk et” Hicr,99. Allah’a kulluğun devamlı olması esastır. Bundan dolayı elimizden geldiği kadar Allah’ın isteklerini devamlı yapmaya çalışmalıyız. Rabbimiz bizlerden bunu beklemektedir. Cenab-ı Hakkın bu beklentisi bizlerin yararınadır. Zira Allahın Müslümanların ibadetlerini usulüne uygun olarak yapmalarına ihtiyacı yoktur. Muhtaç olan bizleriz.

………………….

   

 Ramazan ayında Peygamberimiz (sav ) efendimizin hayatını örnek alarak Allah’ın emirlerini yerine getiren her mümin, bu aydan boş olarak ayrılmaz. Mutlaka çalıştığı, ürettiği kadar sevap, mükâfat olarak alma hakkına sahiptir. Bizler kazançlı halimizin devam etmesi  için gerçeği görme adına, Okumaya önem vermeliyiz. Önce Kur’an-ı Kerimi, daha sonra hal ilmini içeren kitapları, peygamberimizin hayatını ve daha sonra da dünyevi kitapları okumaya gayret göstermeliyiz. Bilmeliyiz ki, okuyup öğrenmeden gerçeği görüp yaşama hakkımız olamaz. Biz Müslümanlar için bilerek, bilinçli yaşama hem kendimiz, hem de etrafımızdakiler için önemlidir. Zira bilginin ve kültürün olmadığı yerde kabalık ve ihtiras vardır. Bu olumsuz tablo birey ve roplumu huzursuz kılar. Yarınlara güvenle bakamayan toplumda karamsarlık ve yeis oluşur.

……………………

 Peygamberimiz (sav) efendimiz bir hadisinde: “ Allah’ın indinde en sevimli amel azda olsa devamlı yapılandır,” buyurmuşlardır. İbn Mace, Zühd,28.. Bizler Ramazan ayında yapmaktan manen zevk aldığımız her hayırlı işlerimizi devam ettirelim inşallah.Allahın tevdi ettiği ilahi görevlerin belli bir zaman dilimine has olmadığının idraki içinde olalım.İbadetler Müslümanı hata ve kusurlu davranışlardan korur. Onu düşüncesinde ve fiillerinde müspet yöne sevk eder. Geleceğe güvenle bakmasına vesile olur. İslami hayat, toplum huzurunun teminatıdır. Bu düşüncenin kendimizde hâkim olmasına çalışalım inşallah. Mübarek Ramazan ayının Müslümanları kalben mutmain, fiziken sıhhatli olmasına vesile olduğunun bilinci içindeyiz. Bu durumun muhafaza açısından ibadetlerimize devam edelim inşallah. Yüce Allah, bütün Müslümanların Mübarek Ramazan ayının feyiz ve bereketinden istifade etmeyi nasip etsin. Bizleri tekraren rahmet ve mağfiret ayına kavuştursun inşallah. Mübarek Ramazan ayını bizlerden memnun, bizleri de ramazan ayından memnun eylesin.  Âmin!

                                  BAYRAMLAR PAYLAŞIN GÜNLERİDİR                          

    

                         

         Müslümanlar senede iki Dini bayram kutlamaktadırlar. Bunlardan birincisi, Ramazan bayramı, diğeri de kurban bayramıdır. Kurban bayramında Müslümanlar iki sevinci birden yaşarlar. Haç görevini ifa etmek üzere Mekke ye giden Müminler, bayramın birinci günü tavafı ziyareti yaparak hacı olmanın sevincini yaşarken, hali vakti yerinde olan Müslümanlar da eyyamı nahr de kurban vecibesini yerine getirmenin hazzını tatarlar. Ramazan bayramında da hali vakti yerinde olanlar, fakir, yetim ve yoksullara maddi ve manevi yönden yardım ederek onların bayram günlerinde mutlu olmasını sağlarlar. Elbette ki yardım edenle, yardın edilen arasında sevgi ve saygı bağı oluşacaktır. Huzur ve güven duygusu meydana gelecek, bunun sunucu olarak her kes geleceğinden ümitvar olacaktır. Bu yönüyle dini bayramlar, toplumsal barışın teminatıdır. Bu bakımdan bayram günlerini ibadet niyetiyle değerlendirmeliyiz.

…………………..

          Müslüman’ın her yararlı davranışı ve güzel sözleri ibadet sınıfında yer almaktadır. Bu cümleden olarak bayram günlerinde, anne baba, akraba ve dostlarımızı ziyaret ederek, mali imkânlar ölçüsünde verdiğimiz hediyeler ve ikramlar, mutlaka gönülleri mutlu kılacaktır. Gö

nüllerin tamir edilmesi, birliğin ve bütünlüğün sağlanması, insanların geleceğe ümitle bakma 

sına yardımcı olunması sevap ve mükâfatı gerektirir. İşte sevap ve mükâfatın kazanılmasına vesile olan her şey ibadettir. Selam verip almalar, merhabalaşmalar, hal hatır sormalar, yaraya merhem olmalar bu cümledendir. İnsana insan olduğu için değer vermek, ona saygı göstermek bize bir şey kaybettirmez, bilakis kazandırır.

……………………

       

             Peygamberimiz (s,a,v) efendimiz bir hadisinde şöyle buyurdular”. Müminler birbirle-

rini korumada, birbirlerini acımada ve sevmede bir vücut gibidirler. Vücudun organlarından biri rahatsız olduğunda diğer organlar, rahatsız olan organın rahatsızlığını hisseder.”.Riyazüssalihin. Peygamberimiz Müslümanların bir vücut gibi olmasını istemektedir. Nasıl ki vücut organlarından birinin rahatsızlığını diğerleri duyuyorsa Müslüman bireylerin de birbirlerinin sıkıntısını görmesi ve hissetmesi gerekir.  İşte bayram günleri, yaralara merhem olma, dertlere ortak, sevinçleri paylaşma hususun

da önemli zaman dilimleridir. Bu ortamları iyi değerlendirme adına elimizden geldiği kadar kurban bayramı günlerinde kendi kendimize değil etrafımızda olan kardeşlerimizle iletişim içinde olma, bayramlarını tebrik etme, hal hatır sorma evlerimize misafir kabul etme, misafirliğe gitme, konuşup kaynaşmaya önem vererek güzel davranışlar sergilemeliyiz. Kestiğimiz kurbanlarımızın etlerinin üçte birini muhtaç olanlara vererek onların da Bayram günlerinde yüzlerini güldürmeli, hayır dualarını almalıyız.

……………..

         

           Özellikle yolumuzu bekleyen anne babamız başta olmak üzere akrabalarımıza ve dostla

rımıza giderek veya telefonla arayarak bayramlarını kutlamalıyız. Fiziken yanlarında olamı yorsak, manen yanlarında olduğumuzu onlara hissettirmeliyiz. İhtiyaçları varsa gücümüz nis betinde karşılamalıyız. Bayram vesilesiyle yüzler birlikte gülmeli, gönüller tamir edilmelidir.

Küskünlüklere ve dargınlıklara mutlaka son verilmelidir. Yarınlara güvenle bakabilmek için aramızda selamı yaygınlaştırmalıyız.  Karşılıklı sevgi ve saygıda samimi olmalı, kendimiz için sevdiğimizi, diğer insanlar için de sevmeliyiz. Her zaman insanlara faydalı olma erdemini devam ettirmeliyiz. Özellikle bayram günlerinde yetim ve yoksul çocuklar, kimsesiz yaşlılar sevindirilmeli. Bayramları tebrik edilerek moral aşıAynı zamanda bayram günlerinde kabristanlara gidilerek buralarda metfun bulunan yakınlarımız ve diğer Müslümanlar için Kur’an okuyup dua etmeliyiz. Buralara yaptığımız ziyaretlerde kendimize de bir pay çıkarmalıyız. Dünya üzerinde yaşayan her insan misafirdir.

Yüce Mevla misafir olduğumuz bu dünyada misafirliğimiz süresince birlik ve beraberlik, Din

Kardeşliği ruhu içinde yaşamayı nasip etsin. Önümüzdeki pazartesi günü (12.09.2016 tarihi ) Kurban Bayramıdır. Bu vesileyle okurlarımın ve diğer kardeşlerimin mübarek kurban bayramlarını tebrik eder, bayramın bölgemize, ülkemize, milletimize, İslam âlemine hayırlar, huzur ve barış getirmesini Cenabı Haktan niyaz ederim.                                                                                                                         

 

                                                                                              

                                                                                                        Tahsin ÖTGÜÇ 

                                                                                                        İl Müftü Yardımcısı

                                                                                                                

 

                                                                                                        

  

                                                                                                        

Yazarın Diğer Yazıları