Tahsin ÖTGÜÇ

   İNSAN ONURU MUKADDESTİR  

Tahsin ÖTGÜÇ

                                           İNSAN ONURU MUKADDESTİR

 

 Onur denilen insani değerlerin bütünlüğünü insana veren Allah, onun korunması için bir takım kurallar ortaya koymuş ve yasaklar getirmiştir. İnsan onurunu rencide eden her türlü söylem ve eylemler haram kılınmıştır. Su-i zanda bulunmak, kusur araştırmak, arkadan çekiştirmek, alay etmek, hor hakir görmek, yalan konuşarak aldatmak, ikiyüzlü davranmak, iftirada bulunmak, böbürlenerek karşıdaki insanı küçümsemek vb.

              Yüce Allah, Kur’-ı Kerimde konuyla ilgili şöyle buyurmaktadır” Andolsun, biz insanoğlunu şerefli kıldık. Onları karada ve denizde taşıdık. Kendilerini en güzel ve temiz şeylerden rızıklandırdık ve onları yarattıklarımızın birçoğundan üstün kıldık. İsra, 70. İnsan dünya sahnesine gelirken onuruyla mükerrem bir varlık olarak gelmiştir. Bu özellikleriyle diğer canlılardan ayrı bir yönü vardır. İnsan, inansın veya inanmasın Allah’ın kendisine bahşettiği bu değerlerle yaşama hakkına sahiptir. Bu değerlerin dokunulmazlığı vardır. İnsan onurunu rencide edici söylem ve eylemde bulunmak, insanlık dışı bir davranıştır. Aynı zamanda bu tür söylem ve eylemde bulunmak suç teşkil etmektedir. Hukuk karşısında her kes eşittir. Suç işleyen kişinin sahip olduğu unvan, onun masum olmasına vesile olamaz.

                                          

             Peygamberimiz (s,a,v) efendimiz veda hutbesinde, ey insanlar benden sonra birbirlerinizin boyunlarına vurmayın. Kadınlar ve çocuklarınız Allah’ın sizlere verdiği birer emanettir. Emanetlerin hakkını verin. Müslümanın, Müslüman kardeşine karşı kanı, malı, iffeti haramdır. Sizlere iki emanet bırakıyorum. Bunlara sımsıkı sarılırsanız hiçbir güç ve kuvvet sizi doğru yoldan ayıramaz. Ne zaman ki, bu iki emanetten ayrılırsınız o zaman doğru yoldan sizi saptırırlar, saparsınız. İşte bu iki emanetten biri Hz Kur’an, ikincisi de Sünnet-i seniyyedir.              

Kâinatın efendisi, ümmetinin ve diğer insanların içine düşeceği ortamı görüyormuşçasına, 14 asır önce bizleri uyarmıştır. Dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan Müslümanlar arasında birlik ve beraberlik bulunmamakta. Bir hiç uğruna çocuklar, kadınlar, yaşlılar, masum insanlar öldürülüyor. Müslümanlar perişan ve yarınlara güvenle bakamıyorlar. Müslüman toplumunda hala kadına şiddet devam etmektedir. Müslümanlar arasında dargınlık, kin ve nefret, aşağılama normalmiş gibi yaşamaya devam ediyor. Bütün bu olumsuz tablodan arınmak için Peygamberimiz  (s,a,v) efendimizin şu hadisine kulak vermeliyiz.” Bir birlerinize buğuz etmeyin, birbirlerinize haset etmeyin, birbirlerinize sırt çevirmeyin. Ey Allah’ın kulları, kardeş olun. Müslüman’ın Müslüman kardeşine üç günden fazla dargın durması helal değildir.”Buhari, edep,57. 

 

İnsana yakışan onurlu bir hayat tarzını kâinatın efendisi peygamberimizde görüyoruz. Çocukluğunda ve gençliğinde emin Muhammed olarak hayat sürdüren, kimseyi incitmeyen ve ötekileştirmeyen efendimiz, Müslümanlar için model insandır. Çocuklarla ilgilenen, yetimleri kollayan, insanlar arasında adalet ve hakkaniyeti sağlayan, insana insandır diye değer veren rahmet Nebisi. Bir gün Medine’de ashabı ile otururlarken karşıdan bir cenaze geçtiğini görünce hemen ayağa kalktılar. Ashap, dediler ki, ey Allah’ın Resulü o cenaze Yahudi’dir. Efendimiz, biliyorum, Yahudi de olsa insandır, buyurdular.

                       

Bu gün Filistin’deki sivil halka karşı yapılan saldırılar ve akabinde çocuk, yaşlı, kadın erkek demeden sürdürülen katliamlar, medeni dünyanın yüz karası haline gelmiştir. Savunmasız insanların bu hali onur kırıcıdır. Suudi Arabistanın İstanbul başkonsolosluğuna bir işlem yaptırmak üzere gelen gazeteci yazar Cemal KAŞIKCI nın akıbetinin meçhul hale gelmesi, insanlık dışı bir eylemdir. İslam da böyle bir eylemin yeri yoktur. İslam da insanın canı, malı, namus ve haysiyeti, muhterem kılınmış, koruma altına alınmıştır. Mezkûr başkonsoloslukta elim bir olayın meydana gelmesi, Suudi Arabistan a yakışmamıştır. Aynı zamanda Irak ve Suriye’deki insanlık dramı da bu cümledendir. Allah, Muhamnmed ümmetine yardımını ihsan etsin. Yeniden insan onuruna yakışan hayat tablosunu oluşturmak için Kur’an ve sünnette buluşmayı nasipey eylesin. Kur’ani ve Peygamberi hayatın içinde, insani değerlerin tümü mevcuttur. Yeter ki, mensubu olduğumuz dinimiz İslam’ı, anlayarak yaşamaya çalışalım. Sonuç hayırlı olacaktır, inşallah.                       

 

Yazarın Diğer Yazıları