Tahsin ÖTGÜÇ

HÂSILAT MEVSİMİ ÜÇ AYLAR

Tahsin ÖTGÜÇ

İslam toplumunda üç aylar diye isimlendirilen Recep, Şaban ve Ramazan ayı, aynı zamanda kandiller geçitidir. Recep ayı bünyesinde iki kandil barındırmaktadır. Regaib ve Miraç kandili, Şaban ayının 15. de beraat kandili, Ramazan ayının 27. gecesi de Leyleği Kadir gecesidir. Hasılat mevsimi dediğimiz üç ayları, Allah manevi değerlerle süslemiş ve Müslümanların istifadesine sunmuştur. Mart ayının 7 sini 8 zini bağlayan gece, Regaib kandilidir. 8 Mart 2019 tarihi itibariyle Recep ayı ile beraber üç aylara kavuşmuş olacağız Allah’ın izniyle. Kainatın efendisi sevgili peygamberimiz (sav) efendimiz Recep ayından itibaren Şaban ayının sonuna kadar şu duayı okumuştur. “ Allah’ım Recep ve Şaban ayını bizler için mübarek kıl ve bizleri 11 ayın sultanı Ramazan ayına ulaştır.” Riyazüssalihin. Dünya peygamberi efendimiz, Ramazan ayına sıradan bir gidiş değil, Recep ve Şaban ayından gerekli maneviyatı alarak mutmain bir kalple ulaşmayı istemektedir. Her Müslüman birey, üç ayların gelişine hazırlıklı olmalı ve peygamberimizin yaptığı yukarıdaki duayı okuyarak ayların hakkını verme adına hâsılat mevsimini iyi değerlendirmelidir.           

            Yüce Allah Kuran’ında:”Gökleri ve yeri yarattığı günde Allah’ın yazısına göre Allah katında ayların sayısı on iki olup bunlardan dördü haram aylarıdır. İşte bu doğru hesaptır. O aylar içinde ( Allah’ın koyduğu yasağı çiğneyerek) kendinize zulmetmeyin ve müşrikler nasıl sizinle topyekûn savaşıyorlarsa siz de onlara karşı topyekûn savaşın ve bilin ki, Allah sabredenlerle beraberdir.” Tevbe,36.  Kuranı Kerimde belirtilen dört haram ay,  Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep aylarıdır. Bu aylarda savaş yapmak haramdır. Ancak gayri Müslimler Müslümanlara karşı savaş yapıyorlarsa, misliyle karşılık verme hakkı vardır. Allah’ın muhterem kıldığı bu aylarda Müslümanların hata, günah ve esikliklerden arınmaları, Rabbe daha fazla yakın olabilmek adına zamanlarını ibadetlerle geçirmeleri lazım gelir.

            Üç ayların İslam toplumunda önemli yeri vardır. Müminler Ramazan ayına huzuru kalple girebilmek ve bu aydan arzu edilen manevi gıdayı alabilmek ümidiyle Recep ve Şaban aylarında zamanlarının belli bir kısmını manevi alanlarda kullanırlar. Kuran’ı Kerimi okumak başta olmak üzere, nafile oruç tutar ve beş vakit namazların dışında nafile namazlar kılarak, zikir ve tesbihatta bulunarak, yardımlaş ve dayanışma içinde bulunarak vakitlerini değerlendirmiş olurlar. Recep ve Şaban ayında yapılan her hayrın karşılığının bire yetmiş, Ramazan ayında yapılan her hayrın karşılığının bire bin misli sevap verileceği bildirilmiştir. Yüce Allah bünyesinde önemli geceleri barındıran üç ayları Müslümanlara birer manevi nimet olarak vermiştir. Müminler bu nimetlerin hakkını vermeleri, kendi yararlarınadır.

            7 Mart perşembe günü akşamı Regaip kandilidir. Regaip kelimesi reğabe kelimesinin çoğulu olup  bir şeyi istemek, arzu etmek, meyletmek, Bir şeyi elde etmek için çaba sarf etmek manalarına gelmektedir. Hz Adem ve Hz  Havva validemizin dualarının kabul edildiği gecenin Regaip kandili olduğu rivayet edilmektedir. Peygamberimizin, annesi Amine validemizin ana rahmine düştüğü gecenin de bu gece olduğu rivayet edilmektedir. Peygamberimiz (sav) efendimiz; “ Beş gece vardır ki, olarda yapılan dualar geri dönmez. Receb ayının ilk Cuma gecesi (regaib kandili) Şaban ayının 15. gecesi (beraat kandili, Cuma geceleri, Bayram geceleri” buyurmuştur. Riyazüssalihin. Allah, üç aylara kavuşmayı ve bu ayların hakkını verme adına bu mevsimden arzu ettiklerimize ulaşmayı nasip eylesin.

                                                                                               Tahsin ÖTGÜÇ- Emekli Müftü

Yazarın Diğer Yazıları