Tahsin ÖTGÜÇ

HAYIRDA YARIŞMAK  

Tahsin ÖTGÜÇ

HAYIRDA YARIŞMAK  
 Allah'ın verdiği maddi ve manevi bütün imkânları yeri ve zamanı gelince Allah için kullanmak, bunu yaparken de Allah'ın yardımının geleceğini yakinen inanmak ve tereddüt göstermeksizin istenilen şeye cevap vermek hayırda yarışır halde olmayı gösterir. İslam tarihinde bunun pek çok örneklerini görmek mümkündür. Tabiidir ki, hayırda yarışır olmak için söylemden ziyade eylem gerekir. İslam'ı davet ve yaşamak için Mekke'den Medine'ye gelen Müslümanlar (muhacirler ) önceleri su sıkıntısı çektiler. B u durumu gören Hz Ebu Bekir (ra) kuyunun sahibi olan bir Yahudi'den kuyunun yarısını satın aldı ve Müslümanlara vakfetti. Böylece mezkûr kuyudan nöbetleşe olarak su almaya başladılar. Zamanla Müslümanların sayısı çoğalınca nöbetleşe kuyudan su alma işlemi ihtiyaca cevap veremez halle geldi. Bunun üzerine Hz Ebu Bekir kuyunun tamamını sahibinden satın alıp Müslümanların istifadesine sundu.  Bir rivayete göre Hz Ebu Bekir Mekke'den Medine'ye geldiğinde kırk bin dirhemi vardı. Bunun tamamını Allah rızası için kullandı.
……………………
    Yüce Allah kuranında "Herkesin yüzünü ona doğru çevirdiği bir yönü vardır. Öyleyse hayırlarda yarışın. Nerede olursanız olun, Allah sizin hepinizi bir araya getirecektir. Şüphesiz Allah her şeye kadirdir." Bakara, 148. Hayırda yarışanlar şunu biliyorlar ki, Allah'ın nimetlerine şükredildiğinde, Allah nimetlerini artırmakta, şükredilmediğinde ise,  sıkıntı ve darlık meydana gelmektedir. Zira Allah verdiğim nimetlere karşı şükrederseniz, elbette size nimetimi artırırım buyurmaktadır. İbrahim,7. Tarihin her devresinde hayırda yarışanlar çıkmıştır ve çıkmaya devam etmektedir. Tebuk Seferi için Hz. Ömer'in malının yarısını, Hz Ebu Bekir'in malının tamamını vermesi buna en güzel örnektir. Peygamberimiz (sav) efendimizin bay ve bayan bütün ashabı, güç ve imkânları nispetinde Allah için harcamaktan hiçbir zaman geri kalmamışlardır. Allah onlardan razı olsun. 
………………………..
    Bartın ilimizde hendek yanı mevkiinde erkek yatılı kuran kursu vardı. Bu kursta yılarca hafızlar yetişti. Bu hafızlardan bir kısmı ilimizdeki camilerde görev yapmaktalar. Bu kurs binası daha iyi hizmet vermeye elverişli hale gelmesi için yerine modern bir kurs binası ikame etmek üzere yıkılmıştı. Bartın ilinde görev yapan tüm din gönüllüleri, hafız yetişmesine vesile olacak erkek yatılı kuran kursunun yapılmasına vesile olacak bir davranış sergilemişlerdir. Bay ve bayan her din sevdalısı, kendi maaşlarından bazıları bin, bazıları iki bin Türk Lirası vererek 25.08.2017 tarihinde hendek yanındaki mülkiyeti Türkiye Diyanet Vakfına ait arsa üzerine erkek yatılı Kuran Kursunun temelinin atılmasına katkıda bulunmuşlardır. Bartın ilimizdeki tüm din gönüllüsü kardeşlerimizin bu örnek davranışlarını tebrik etmek lazım gelir. Kendilerini tebrik ediyorum. Bu güzide binanın Bartın ilimiz için hayırlara vesile olmasını Yüce Allah'tan niyaz ediyorum. Bu binada kuran bülbülleri hafızlar yetişecektir inşallah. Kuran okunduğu yerlere sekine iner. Kuran okunan yerde huzur, bereket, mutluluk ve güven vardır.
……………………………
    İlimizde yapımı devam eden hendek yanı erkek yatılı kuran kursunun inşaatının en kısa sürede bitirilip tedrisata başlaması için imkânlar ölçüsünde her kesin yardım etmesi önem arz etmektedir. Hep birlikte mezkur kuran kursuna yardımcı olalım ki, yeniden hafızlar yetişmeye başlasın. Her gün semaya Allah'ın isimleri yükselsin.  Her hayırlı işe vesile olmak, bizleri Allah'ın rızasına kavuşturur. İşlerimizde bereket ve bolluk oluşur. Hayatımızın hayırla yarışır halde olması geleceğe güvenle bakmamıza vesile olur. Allah'a yakınlığımız artar. Hayatın huzurlu geçmesi tabii hale gelir. Her bireyin arzu ettiği hayat tablosu bu olsa gerektir.          

Tahsin ÖTGÜÇ
İl Müftü Yardımcısı                                         

Yazarın Diğer Yazıları