Tahsin ÖTGÜÇ

BERAAT KANDİLİ

Tahsin ÖTGÜÇ

Üç ayların içersinde yer alan mübarek gecelerin üçüncüsü beraat kandilidir. Beraat, berae kelimesinin çoğulu olup, suçtan, borçtan, cezadan, günahtan, hatadan kurtulma anlamlarına gelmektedir. Aynı zamanda Kur’an-ı Kerimin levhi mahfuzdan dünya semasına topluca indirilmeye vesile olan bir gecedir. Beraat kandili on bir ayın Sultanı Mübarek ramazan ayının habercisidir. 17.03.2022 tarihi akşamı mübarek beraat kandilidir. Beraat kandili hakkında Kur’an-ı Kerimde şöyle buyrulmaktadır.” Ha mim.  Apaçık olan kitaba (kurana) andolsun ki, biz onu mübarek bir gecede indirdik. Şüphesiz biz insanları uyarmaktayız. Katımızdan bir emirle her hikmetli iş, o gecede ayırt edilir. Duhan/ 1-4.

                 

Kur’an-ı Kerimin levhi mahfuzdan dünya semasına bu gece indirildiği işaret edilmiştir. Aynı zamanda yıl içersinde meydana gelecek olayların bu gece karara bağlanacağı açıklanmıştır. Sene içersinde dünyaya geleceklerle, aynı senede vefat edeceklerin özel deftere yazılması, her kesin amel ve işlerinin Allah’ın huzuruna çıkarılması, her insanın rızkının tertip edilmesi gibi olayların bu mübarek gecede olabileceği Peygamberimiz tarafından haber verilmiştir.  Mübarek beraat gecesinde beş haslet vardır. 1- Her mühim iş, o gece ayrılır. 2- O gecedeki ibadetin fazileti büyüktür. 3- Rahmeti ilahiye Feyezan eder. 4- Bağışlama gecesidir. 5- O gece resülüllaha şefaat hakkının tamamı verilmiştir. Bu denli fazilet ve bereket dolu bir geceyi elbette ki kendi lehimize olacak şekilde ihya etmemiz gerekir. Yapabileceğimiz her şeyi yapmaya çalışmalıyız. Kur’an okumak, tesbihat, hamd ve şükürde bulunmak, hata ve ku surlardan arınmak için, tövbe-i istiğfar etmek, tüm istek ve arzularımızı Allaha ulaştırmak, bu cümledendir.  

                       

Bu konuda Peygamberimiz (sav) efendimiz, şöyle buyurdular: “ Şaban ayının On beşinci gecesi olduğunda, geceyi namaz kılarak gündüzünü de oruç tutarak ihya ediniz. Gerçekten Yüce Allah, akşam vaktinden itibaren dünya semasına tecelli eder: yok mudur bağışlama isteyen onu affedeyim. Yok, mudur rızık isteyen onu rızıklandırayım. Yok mu dur?Bir hastalığa müptela olup benden afiyet isteyen ona şifa vereyim. Yok, mudur içinde bulunduğu hali bana arz etmek isteyen ona cevap vereyim diye imsak vaktine kadar Müslüman kullarına nida eder.” İbni Maca, İkametü’s-Salavat, 191  Bizler, Yüce Allah’ın Müslüman kullarına rahmet ve mağfiret nazarıyla baktığı bu geceyi, geleceğimizin aydınlık olması adına en iyi şekilde ihya ederek geçirmeliyiz. Bu gece müminler için bir nimettir. Bu nimetin hakkını hep birlikte aile bireylerimizle beraber vermeye gayret etmeliyiz. Bu gece kaza namazlarımız varsa onları kıldıktan sonra nafile namaz kılarak, zikir ve tesbihatta bulunarak Yüce Yaratanımızdan dünya ve ahir etimizin arzu ettiğimiz mekân olmasını isteyerek değerlendirmeliyiz 

                      

Mübarek beraat gecesinde yapılan duaların ve bağışlanma dileklerinin geriye dönmeyeceğini, gecenin hürmetine Allah tarafından kabul edileceğini, Peygamberimiz haber vermişlerdir. Öyleyse bu gece ellerimizi ve yüzümüzü Allah’a çevirerek ondan dünya ve ahire

timizin mamur olmasını isteyelim. Allah, bu gecenin hürmetine gönlümüzden geçen istek ve arzularımıza cevap verecektir inşallah. Bu geceyi vesile kılarak dünya mazlum ve mağdurlarına yardım etmesi için Allah’a dua edelim. Aile yuvalarımızın dirliği ve birliği, iş hayatımızın bereketli olması için Yüce Allahtan niyazda bulunalım. Günah ve hatalardan arınmak için tövbe-i istiğfarda bulunalım. Beraat kandilinde Allah’a kalkan eller geriye boş dönmeyecektir inşallah. Bana dua edin, duanızı kabul edeceğim buyuran Allah’a güvenimiz tamdır. Dua bizden, cevap Allah’tandır. Ayrıca Corona virüsle tün dünya imtihan vermektedir. Bizler de müslüman olarak bu imtihanın içindeyiz. Bundan dolayı insanlığın bu musibetten kurtulması için mevcudatın sahibi olan Allahtan dua ile yardım isteyelim. Seher vaktinde kusur ve hatalarımızın izalesi için tövbeyi istiğfarda bulunup dünya ve ahiretimizin mamur olması için niyazda bulunalım. Yapacağımız dualarımızın arasına,”Allahım Recep ve Şaban ayını bizler için mübarek eyle, ve bizleri on bir ayın sultanı Ramazan ayına ulaştır” anlamındaki duayı da katalım. Bu vesileyle tüm Müslümanların mübarek beraat kandilini tebrik eder, gecenin bölgemize, ülkemize, İslam âlemine, huzur ve barış getirmesini Yüce Rabbimden niyaz ederim.

 

                                                                                   Tahsin ÖTGÜÇ- Emekli müftü        

                                                                                     

                                                                                                                                        

                                                       

Yazarın Diğer Yazıları